Reklama

Reklama

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film s vystahovaleckou tematikou jak povedzme od dalsieho svedskeho rezisera Troella. Dlzka 168 min je vrazedna a treba na nu plechovu prdel. Preto nedam vyssie hodnotenie, zabudol som si zabezpecit plechovu prdel uz u filmu Den Goda Viljan 1992. Hodne sa striedali sceny z Blizkeho Vyhodu so svedskymi jazerami, dedinkami a lesikmi  : 60 % ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele

Seversky těžké téma o poblouznění lidí sektářstvím, ale rozhodně je to kvalitní dílo obsazené výkvětem švédského herectva, který překvapivě doplňuje Olympia Dukakis. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nějakou tu historii vystěhovalectví má každý národ. Na rozdíl od Čechů, kteří ji namyšleně pomíjí a lpí jen na svých luzích a hájích, mají Švédové už několik zfilmovaných vystěhovaleckých ság - vzpomeňmě jen na Jan Troella (jeden z filmů, které patří k mému mládí), Bille Augustova epopej o "dobývání Svaté země bez mečů a brnění" k nim patří stejnou měrou. Romantický film, jemuž se romantika snad ani nedá vyčítat. Průhledy do okolí Jeruzaléma a a švédské vesnice Nås v kraji Dalarna jsou dialogem, který odpovídá tvářnosti obou míst, exhaltovná mystika a selský rozum, kameny versus lesy a jezera. A samozřejmě lagerlöfovská dobrodružnost a zmíněná romantika. A my diváci? Nejspíš můžeme být spokojeni, že to dopadlo, jak to dopadlo! - Jeruzalém napsala Selma Lagerlöfová v roce 1902 (ještě před Pokladem pana Arna); poslední z osadníku zemřel v šedesátých letech minulého století, i když se Colony prakticky rozpadla po smrti "Matky" Anny Spaffordové. O knězi jménem Hellgum jsem se zatím nic nedozvěděl (nejspíš proto, že jsou zavřeny všechny hospody). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se ve Švédsku a v Maroku. (Cheeker)

Reklama

Reklama