Reklama

Reklama

Nová země

  • Švédsko Nybyggarna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Život v Minnesotě na okraji civilizace není žádnou idylou. Karl-Oskarova rodina musí bojovat o přežití s drsnou přírodou a blízkost indiánů ji vystavuje stálému nebezpečí. Musí se vyrovnávat s náboženskými předsudky a fanatismem některých krajanů. Film je pokračováním Vystěhovalců. (wero1000)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem napsal na podzim 2020 po zážitku z Vystěhovalců, že jsem plný očekávání nad volným pokračováním, nemyslel jsem si, že mi bude trvat přes dva roky, než se na Novou zem podívám. Ale velké dlouhé filmy si žádají speciální chvíli a rozpoložení, které u mě teď přesně padlo. S prvními záběry jsem se hned vrátil do atmosféry a příběhu postav, které se ocitly za oceánem se zhroucenou iluzí v bídných podmínkách pro přistěhovalce, jejichž místy zdánlivě pohodlný život ohrožují i místní divocí indiáni a nejde o jediný konflikt v konfrontaci švédské vesnické rodiny s odlišnou kulturou. Když pominu, jak mě první hodinu trochu zaskočilo, kolik různých motivů a dějových linek se tu v tak pomalém poetickém tempu načrtávalo, tak si mě tato velkolepá rodinná historická sága v režii Jana Troella hodně získala a velmi zajímavou byla i samostatná dobrodružná linka mladšího bratra Roberta s vítězstvím i prohrou na cestě za Eldorádem... Pokud jde o formu, tak to, co zde předvádí Jan Troell s kamerou a střihem jako režisér v některých scénách, zejména během hraničních situací, coby nečekaně divoký audiovizuální kontrast k dlouhým poetickým scénám (ať už hon a obrana v zasněženém lese, dlouhé putování pouští na pokraji vyčerpání nebo záchrana s pitím špinavé vody X spatření koster padlých poutníků), bych se nebál vnímat jako přímo ikonickou ukázku mistrovského a nápaditého filmařského umění. Velmi spokojen jsem byl i díky švédské herecké elitě, jíž vévodí herecký génius Max von Sydow – fascinovalo mě ho sledovat v roli otce rodiny Karla-Oskara v snad každém záběru. Když to vše shrnu trošku provokativně, Nová země byla tak skvělá, že jsem si za celé tři a půl hodiny vůbec neuvědomil, že je to (prý) western... :o) [90%] ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Knihy se drží stejně dobře jako předchozí díl. Akorát je vynecháno více věcí, hlavně na konci, což mi trochu vadilo. Když jsem se na oba filmy začal dívat, dobře jsem věděl, že Max von Sydow je skvělý herec a že se mám tak na co těšit. Co mě ale překvapilo, byla Liv Ullmann. Do této doby jsem jí neznal a role Kristýny se zhostila skvěle. Skoro jako by to byla ona. Pokud obě hlavní role zkusím srovnat s knižní předlohou, tak ona byla jistě lepší. Tím nechci říct, že by Max von Sydow hrál nějak špatně, to vůbec, jen jsem si Karla Oscara v knižní předloze představoval trochu jinak. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pokračování osudů rodiny Nelsonových, tentokrát v Novém světě. Ten přináší kromě každodenní dřiny a nejistoty i mnoho nových zážitků. Noví sousedé, podivný pastor a na něho navázaní fanatici, všudypřítomní indiáni. Mladší bratr se s kamarádem vydává hledat zlato a po letech se vrací domů. Narodí se další dítě, které už ...? Přichází ale také nemoci a smrt. Druhý díl rozsáhlé ságy je taky dobrý, ačkoli kvalit prvního nedosahuje. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Utahanější než Vystěhovalci, určitě se dala klidně půlhodina vystříhat tak, že by to prospělo. Nebo spíš nahradit jiným obsahem. Protože mi celkově připadá, že Nová země je proti Vystěhovalcům mnohem víc tezovitě ilustrační a mnohem méně konkrétní a osobní. Hodně zásadního tu i při té stopáži vyvane do prázdna, především budování komunity i vývoj rodiny. Mizí úplně vztahy s dětmi i mezi dětmi, vyvane posun vztahu k životu, k místu pro život i vztahu mezi oběma partnery, vytratí se přátelství s Ulrikou, se zbytkem komunity, vztah k městu, k Americe, vlastně skoro úplně všechno zůstává nedořečené, opuštěné bez významu, krom měnícího se vztahu k práci s přibývajícím hmotným izolovaným pohodlím domu... Celkově mnohem horší dojem než z prvního filmu. *~ ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem první díl, a nepřišlo mi že bych přišel o něco podstatného pro děj tohoto filmu. I když naturalisticky a reálně zobrazuje poměry v tehdejší Americe, chybí příběhu celistvost, nějaká linie, které by se mohl držet, je to jen několik menší příběhů spojených dohromady. Bylo to ale šíleně rozvleklé, viděl jsem 3 hodinovou verzi a ke konci jsem už trpěl. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama