Reklama

Reklama

Na konci 19. storočia do Dánska prichádza loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle, ktorí dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich však čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa však nevzdáva svojho sna o lepšom živote. (STV)

(více)

Recenze (50)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl jiné filmy od Billeho Augusta (Bídníci, Stopy ve sněhu, Dům duchů), ví, že je to velmi dobrý režisér. Tento film je určen především náročnému publiku a zcela poprávu získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 1987. Max Von Sydow je dostatečně ostřílený herec, aby zvládl tak složitou roli, jakou je jeho postava otce v tomto filmu. Ovšem jeho mladý herecký kolega Pelle Hvenegaard v roli Pelleho mě naprosto zaskočil svým profesionálně odvedeným výkonem. Tak dobrý herecký výkon v podání dítěte jsem snad ještě neviděl. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bezútěšná Panadořina skříňka, kde se naděje skrývá na nejhlubším dně a ještě je jí málo a příběh, jehož zásluhou prohlásíme úsloví "staré zlaté časy" za největší lež, jaká kdy byla vyslovena. Z životních osudů stárnoucího vdovce a jeho malého synka by i feťáka rajského plynu zachvátila deprese, ale deprese nehrozí ve světě, kde ještě vznikají filmy plné chladné bezútěšnosti i křehké lyričnosti, rozesmutňuje mě spíš fakt, že jsem ještě neměla možnost přečíst si předlohu. Oscara, objetí a tunu bonbónů pro všechny děti jako Pelle filmový i skutečný a čokoládový dort pro všechny režiséry jako Billy August, kteří dokáží zpracovat takové téma tak, že vznikne silný a působivý film místo prvoplánového dojáku. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Bravurně zvládnutý snímek Billeho Augusta PELLE DOBYVATEL seznamuje diváka s bídným a ponižujícím životem na jedné dánské farmě, na sklonku 19. století. Ačkoliv ústředními postavami jsou švédští emigranti Lasse (Max von Sydow) a Pelle (Pelle Hvenegaard), tak snímek neopomíjí zachytit životy i řady dalších obyvatel farmy. Pro mě osobně byly velmi silným zážitkem životní osudy Anny, Nielse a malého chlapce jménem Rud. Na snímku si vysoce cením skvělých hereckých výkonů všech herců; především pak malého Pelleho (jeho herecký výkon je udivující). Příběh je navíc výborně „dokreslen“ hudbou Stefana Nilssona. V neposlední řadě je také nutné zmínit výborné zachycení drsné, ale přesto krásné dánské přírody. Shrnuto a podtrženo: snímku nemám co vytknout. Právě naopak: zaslouží si jen a jen chválu. Jde o silný emocionální zážitek. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tvrdé, ale ne samoúčelně depresivní. Zkrátka obraz své doby, nebo se alespoň daří navodit takový pocit. Nevím, jestli to muselo mí skoro tři hodiny, ale to vadilo jen málo. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Místy silně emocionální film, jehož děj a charaktery postav se celkem zažerou pod kůži. Prožíval jsem s s otcem jeho každodenní těžkou práci a bylo mě hamba za jeho občasné pití. S Pellem naplno prožijete šikanu ve škole i několik chvil dětské radosti. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno byl jsem rád, že na rozdíl od stejnojmenné knihy se nejednalo o žádný proletářský koncert, s čím se dalo po téhle stránce dobře sžít. Malý Pelle od nejútlejšího dětství chtěl budovat lepší svět a poctivý být jako malý Bobeš. Asi se sluší dodat, že nosné momenty chladné skandinávské krajiny svým melancholickým vizuálem přesvědčivě vyplnily příběh. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Už som starý, necítim sa na takú cestu..." Bol som zvedavý na oscarový film z roku 1987. Mám rád rodinné ságy i príbehy vyhnancov. Takmer celý film sa odohráva na veľkej farme, kde prichádza otec so synom. Sledujeme ich začleňovanie, život a sny o lepšom živote. Otec už má svoje roky a bol by vďačný i za teplú ženskú ruku a raňajky v posteli. Je tu pomerne veľa postáv, ale zrežírované je to prehľadne, takže v príbehu sa určite nestratíte. Herci odviedli dobrú prácu, M. von Sydow je stávka na istotu, ale postava chlapca bola iste náročnejšia, vzhľadom na malé herecké skúsenosti jeho predstaviteľa mimochodom tiež Pelleho Hvenegaarda. Zvládol to výborne a film na mňa urobil dobrý dojem. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drsný a depresivní příběh vyprávěný přes malého chlapce. Obtížně se dívá na starého, vystrašeného a poddajného otce, který není schopen poskytnout synovi v nepřátelském prostředí oporu. Všechno je velmi povedené, pátou* nepřidávám kvůli zbytečné délce a tím rozvláčnosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná dobová rustikálna dráma. Dej pozostáva z niekoľkých dramatických liniek smerujúcich k jednotlivým postavám a vzťahom medzi nimi. Čiže netočí sa všetko len okolo malého Pelleho a jeho otca (skvelý Max von Sydow), emotívne na mňa napr. zapôsobili aj mini príbeh lásky medzi slúžkou a bohatým synáčikom, vzťah statkára so ženami a manželkou, vyhrotený vzťah medzi rebelujúcim švédskym sluhom a správcom... Emotívna stránka si drží vysokú úroveň už hneď od začiatku ako otec so synom na rukách vystúpia z lode s túžobným očakávaním lepšieho života. Že to nebude také ľahké poznajú už veľmi skoro... Čaká ich len bieda, špina, hlad, ponižovanie a samozrejme aj poriadny smrad (spávajú v maštali vedľa kráv). Pri pohľade na nich a ich zúfanie, ale aj napriek tomu ako stále verili, že príde niečo lepšie, som mal často guču v krku. Jednou z tých najlepších vecí na filme je však úžasná dobová naturálna atmosféra odzrkadľujúca biednu realitu vidieckeho života v Dánsku na sklonku 19. storočia. Z tohto pohľadu možno film smelo zaradiť do žánru historický. B. August točiť drámy vie, jasný plný počet hviezd. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S nesmírnou laskavostí natočený příběh točící se kolem jednoho statku, na němž je i sníh špinavý. Ve filmu se dějí převážně škaredé věci, ale nic nehnisá a nebolí, vše se nakonec obrátí v laskavý pohled Pelleho otce na syna. Mladinká Sofie Gråbøl sice nemá v titulcích jméno v rámečku, ale již tady je jasné, co v ní dříme za talent. Představitel Pelleho je hodně šikovný kluk s pronikavýma očima, jimiž dokáže vyjádřit více než malinko přehrávající Sydow. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aspoň jedno vystriedanie prostredia by asi takmer trojhodinovému Augustovému eposu prospela, lenže on je lišiak a monotónnosť dokáže narušiť aspoň zmenou ročného obdobia. Kontrast rozľahlého pola v lete a ľadových krýh na mori je tak extrémny, že to nakoniec na udržanie pozornosti stačí. Samozrejme, August sa v ľadovcoch vyžíva, aj v topení pod ich hmotou, takže po väčšinu filmu je proste zima. Film dostáva v súčasnej migračnej dobe nový rozmer, stačí sa zamyslieť nad tým, aké postavenie by mohol mať Lasse ako Dán. Dnes je to skôr otázkou rasy a vierovyznania, ale princíp je v podstate rovnaký. Celé je to pochopiteľne Bergmannova škola, čomu dopomáha aj Max von Sydow v hlavnej dospelej úlohe. Pellea Hvenegaarda si zamilujete, ale iným spôsobom, ako roztomilé detičky v rodinných filmoch. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní Pelleho som si často spomenul na Kazanov film Amerika, Amerika, ktorý je tiež o veľkej a iba čiastočne naplnenej túžbe. Život a vzťahy na dánskej farme boli vykreslené presne a zo všetkého bola najlepšie vyjadrená beznádej spojená s vierou, že sa objaví niekto, kto ich z toho marazmu vyvedie. Maxa von Sydowa mám ako herca rád, ale v tomto filme som ním bol sklamaný. Mal zahrať postavu, ktorá sa do typológie jeho postáv nehodí a viditeľne sa trápil. Spomenul som si na Bourvilla, ktorý sa v nejakom filme pokúšal zahrať detektíva a prekážalo mi to tak, že som sa nemohol sústrediť na dej. Napriek zdanlivo prísnemu hodnoteniu považujem Pelleho za kvalitný film, ktorému by prospelo prestrihanie. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pelle vo svojom živote prežil len málo pekného, všetko ostatné bola mizéria. A podobne na tom boli aj ostatné postavy. Atmosféra, kostýmy a výprava boli hádam aj dokonalé, človek akoby si zacestoval v čase. Naozaj plnotučný film zo severu s výborným Maxom von Sydowom. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco prepracovaný príbeh švédskych imigrantov v Dánsku. Film o nehynúcich snoch za lepší život je ozdobený hereckými výkonmi všetkých zainteresovaných. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků... Nicméně asi to není film pro každého. Přesto bych ho rád spoustě lidem doporučil. Max von Sydow je tu fantastický, avšak minimálně výborné je v tomto severském (jinde by snad něco takového ani být natočeno nemohlo) dramatu úplně vše. Škoda, že zde není alespoň TOP 20... Tím končím a dále s dovolením odkazuju na příspěvek uživatelky Faidry. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný a drsný příběh. Pohled očima malého chlapce na život v dánské emigraci na podivném statku. Jeho otec je starý, vystrašený a upovídaný, prostředí nepřátelské a kruté. Všechny naděje, které se časem naskytnou, se záhy rozplývají. Jen jedna zůstává a chlapec je za ní odhodlaný jít, jakmile najde dostatek odvahy. ()

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama