Reklama

Reklama

Na konci 19. storočia do Dánska prichádza loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle, ktorí dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich však čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa však nevzdáva svojho sna o lepšom živote. (STV)

(více)

Recenze (50)

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

Emocionálně i vizuálně působivé dílo o víře v člověka a o cestě ze samoty k lidské pospolitosti vypráví příběh vdovce Lasseho (Max von Sydow) a jeho syna Pelleho, který koncem minulého století odchází hledat štěstí z rodného Švédska do bohatšího Dánska. Filmový přepis slavného románu Martina Andersena Nexö oceňený Zlatou palmou na MFF v Cannes získal také Oscara, Zlatý globus a Felixe. Pelle Dobyvatel (Pelle Erobreren) je dvou a půl hodinová freska ze života zemědělského proletariátu na konci minulého století, jak jej zachytil ve svém románu z roku 1924 Martin Andersen Nexö (1869 – 1954). vyprávění o starém Lassovi, který odejde se svým devítiletým synkem ze Švédska za vidinou důstojnějšího živobytí a místo toho nalézá ve službách dánského statkáře jen bídu a ponížení, nechybí epický rozlet ani trochu romantizující lyrismus. Akcentuje zejména vztah mezi otcem, všemožně se snažícím zachránit alespoň zdání vlastní lidské důstojnosti, a nadaným synkem, dospívajícím díky jeho nezměrné lásce i díky přátelství s jediným revoltujícím člověkem na statku, čeledínem Erikem, k postupnému sebeuvědomění a touze po svobodě. Proti Stromu na dřeváky, který Pelle Dobyvatel zákonitě tematický připomene, je však film vystavěn v duchu zákonů sociálně-kritického melodramatu, s jeho důrazem na emocionální působivost i s jeho schématy. nesporným kladem filmu jsou výkony Maxe von Sydowa v roli otce a malého Pelleho Hvenegaarda v roli svého jmenovce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná dobová rustikálna dráma. Dej pozostáva z niekoľkých dramatických liniek smerujúcich k jednotlivým postavám a vzťahom medzi nimi. Čiže netočí sa všetko len okolo malého Pelleho a jeho otca (skvelý Max von Sydow), emotívne na mňa napr. zapôsobili aj mini príbeh lásky medzi slúžkou a bohatým synáčikom, vzťah statkára so ženami a manželkou, vyhrotený vzťah medzi rebelujúcim švédskym sluhom a správcom... Emotívna stránka si drží vysokú úroveň už hneď od začiatku ako otec so synom na rukách vystúpia z lode s túžobným očakávaním lepšieho života. Že to nebude také ľahké poznajú už veľmi skoro... Čaká ich len bieda, špina, hlad, ponižovanie a samozrejme aj poriadny smrad (spávajú v maštali vedľa kráv). Pri pohľade na nich a ich zúfanie, ale aj napriek tomu ako stále verili, že príde niečo lepšie, som mal často guču v krku. Jednou z tých najlepších vecí na filme je však úžasná dobová naturálna atmosféra odzrkadľujúca biednu realitu vidieckeho života v Dánsku na sklonku 19. storočia. Z tohto pohľadu možno film smelo zaradiť do žánru historický. B. August točiť drámy vie, jasný plný počet hviezd. ()

Reklama

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků... Nicméně asi to není film pro každého. Přesto bych ho rád spoustě lidem doporučil. Max von Sydow je tu fantastický, avšak minimálně výborné je v tomto severském (jinde by snad něco takového ani být natočeno nemohlo) dramatu úplně vše. Škoda, že zde není alespoň TOP 20... Tím končím a dále s dovolením odkazuju na příspěvek uživatelky Faidry. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V krátkom čase už druhý oskarový cudzojazyčný film, ktorý ma nechal chladným. Ono to už asi tak musí byť, že oskara dostane film, v ktorom až na atómy rozložíme ťažký osud jednotlivca. To všetko s dobrými hercami, réžiou atd. Ale čo my, ktorí neholdujeme ťažkým historickým drámam ale žijeme súčasnosťou? Nám ostáva čakať na zaujímavé dialógy, či dielčie konflikty. A tých mal Pelle dosť (plus jedna nezabudnuteľná scéna). Ale nudil som sa, a to je pre mňa pri hodnotení filmu podstatný detail. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S nesmírnou laskavostí natočený příběh točící se kolem jednoho statku, na němž je i sníh špinavý. Ve filmu se dějí převážně škaredé věci, ale nic nehnisá a nebolí, vše se nakonec obrátí v laskavý pohled Pelleho otce na syna. Mladinká Sofie Gråbøl sice nemá v titulcích jméno v rámečku, ale již tady je jasné, co v ní dříme za talent. Představitel Pelleho je hodně šikovný kluk s pronikavýma očima, jimiž dokáže vyjádřit více než malinko přehrávající Sydow. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Pokračování filmu bylo v plánu, ale z finančních důvodů nikdy nevzniklo. (ČSFD)
  • Pelle Hvenegaard se jmenuje stejně jako titulní hrdina Pelle, kterého hraje. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 14. července do 19. listopadu 1986 v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama