Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Emigranti (Utvandrarna) je nejoceňovanějším snímkem režiséra Jana Troella. Je adaptací historického románu Wilhelma Moberga Vystěhovalci. Ve filmu jsou zachyceny osudy lidí, kteří se rozhodli opustit rodné Švédsko a hledat lepší život v Americe. Nikdo z nich nevěděl, co je čeká a někteří se ani příjezdu do vysněné země nedočkali. Film přinesl výborné herecké výkony Maxe von Sydowa, Liv Ullmanové, Allana Edwalla, Monicy Zetterlundové či Eddieho Axberga. (JimJam)

(více)

Recenze (32)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar (1973) 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Liv Ullmann, Scénář - A + (1972) 1 nominace: Cizojazyčný film ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pomalé, což je ještě umocněno olbřímí stopáží čili je to pocitově dvakrát tak dlouhé, plné táhlých tichých záběrů na trpící lopotící se Švédy na zmrzlých neúrodných polích, zvracejících na přeplněné nemocemi sužované kocábce či sužované nekonečnou cestou skrze pustiny Ameriky za snem o lepším životě. Navzdory výše uvedenému to však není unylé či nudné. Především díky mnohavrstevným postavám a výkonům (nejen) dua Sydow/Ullmannová. Navíc je to nádherně natočené a naturalisticky vtahující do denní rolnické severské rutiny poloviny devatenáctého století. Největším problémem tak je střední pasáž (či chcete-li druhá kapitola) na lodi, kde místo kolovrátkové hodiny na jedno brdo stačila úderná dvacetiminutovka. Ono by vůbec nějaké to citlivé pokrácení neuškodilo. Přeci jen stopáž tři a čtvrt hodiny na ani ne tři sta padesáti stránkový román, je málokdy vídaný poměr. Je to díky tomu velmi věrné předloze a ve výsledku tedy ke své škodě až příliš ilustrační; jakkoli nepopiratelně dobré. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa povie absolútny filmový skvost, skvost, ktorý ma celého pohltil a v každom ale naozaj v každom smere uchvátil. Krásny príklad toho, že k dokonalosti stačí naozaj málo. Dejovo jednoduché, no napriek tomu veľmi silné, ba povedal by som, že priam až s osudovou perspektívou. A to všetko vo fantasticky vykreslenej dobovej atmosfére, v ktorej hrajú prím naturálne rustikálne prvky švédskeho vidieka polovice 19. st. - no jedna veľká nádhera! Ťažko hľadať film, ktorý by pôsobil tak vierohodne, tak reálne, a pritom tak depresívne, ťaživo a smutne. To vyobrazenie ťažkej sedlačiny už nemohlo byť lepšie, hlavne v spojitosti s večne hladujúcimi deťmi, chudobou a všeobecnou dusivou neistotou (všetko záviselo na počasí a úrode). No pritom sa nezabudlo ani na lásku k domovine, nostalgiu a hlavne tú osudovosť, keď si predstavíme čím všetkým si odvážny emigranti museli prejsť aby sa konečne dostali do tej zasľúbenej Ameriky a k vlastnej pôde. Hlavným dôvodom, prečo to po emotívnej stránke tak skvelo fungovalo, je, že snímok je umne rozdelený na zhruba rovnaké tri diely (Švédsko, cesta loďou do Ameriky a samotné putovanie po Amerike). Každý diel je dostatočne dlhý na to, aby v náväznosti na ten predchádzajúci mohla pocitová stránka eskalovať a aby bol divák k jednotlivým postavám bližšie a bližšie... No a samozrejme nemožno zabudnúť na herecké duo Max von Sydow a Liv Ullman, ktoré divák pozná predovšetkým z Bergmanových filmov, takéto niečo naturálne a dobové, to je presne niečo pre nich ako stvorené. Nádherná, prenádherná vec, keď sa dostanem ku knihe tak si ju okamžite prečítam. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S úžasným akcentem na paralelismus natočené sociální road movie. Některé scény jsou natočeny tak brilantně, že začíná být složité při jejich sledování se soustředit na děj. Ale většinou se jedná o scény, které pouze vykreslují momentální atmosféru. Poprvé v životě se mi málem zatočila hlava na houpačce. A stejně jako Kristina jsem byla vytržena z rozmařilého zasnění až hlasem jejího partnera. A snít se u sledování party Švédů hledajících své Eldorádo dalo celkem hodně. Možná i více, než bylo záhodno. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, zručne nakrútený film s výbornou hereckou dvojicou o dávno minulej dobe, keď pôda už nestačila uživiť rozrastajúce sa rodiny a zrak ich živiteľov sa začal upínať k Amerike. Príbeh tak vzdialený dnešku, že som ho sledoval s nezaujatým pohľadom, ale majstrovstvo tvorcov zabránilo, aby mi pripadal rozvláčny. Predlohu som nečítal a ani sa nechystám.Ak by som sa mal jedným slovom vyjadriť ku kvalitám filmu, bolo by to slovo - uznanie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„To musí být opravdová bída ve Švédsku, když už se stěhují i vši...“ V první hodině vyčerpávějící sociální drama plné bídy a vzdáleně se blýskající naděje se dává v druhé hodině do pohybu s lodí plné pasažérů, kteří jdou hledat štěstí za oceánem v „nové zemi“. Jan Troell natočil velkolepé epické dílo s krásným citem pro malebně vyladěné kamerové obrazy a obrovským smyslem pro pohltivý realismus. Herecké hvězdy švédského filmu velké z největších, Max von Sydow a Liv Ullmannová, podali tradičně vynikající výkony, u nichž je zbytečně dodávat, že překvapili. Překvapil mě ale filmový zážitek jako takový, dost jsem se bál, že půjde o pocitově nekonečnou záležitost a spočátku to tak i vnímal. Ale dokonale vykreslená atmosféra ve všech prostředích mi přes místy zdlouhavější dění na jedném místě skoro nedávala vydechnout a stále víc na mě přenášela silné emoce i bez jakýchkoliv tvůrčích pokusů prvoplánovaně dojat. V poslední třetí hodině s putováním přeživších po Americe jsem už hltal naprosto každý záběr, všechny scenérie a přes tísnivý pocit jsem s hrdinami příběhu v doufal to poslední... NADĚJI. A řekl bych a věřím, že se neztratila ani po zdrcující pointě, jsem teď ve velkém očekávání nad volným pokračováním tohoto velkého vyprávění o švédských vystěhovalcích za velkou louží. 90% ()

classic 

všechny recenze uživatele

100 % - švédsky MASTERPIECE, so švédskymi MEGAHVIEZDAMI, Maxom von Sydowom a Liv Ullmann, rozdelený do dvoch dielov po 3. hodinách, pričom na úvod sledujem jednu „švédsku odyseu” , ako sa doma vo Švédsku prediera životom zo dňa na deň, úroda im dva - krát nepraje, a tak CHUDOBA na seba nenechá DLHO čakať. Dobovo som kdesi, takmer v polovici 19. storočia, keď i v takej súčasne vyspelej Škandinávii, ľudia voľakedy treli biedu. Ešte som nespomenul, o kom je to vlastne reč ? Hovorím o Karlovi - Oskarovi, a jeho rodine. Tento človek sa rozhodne riskovať, a podujme sa ešte s niekoľkými ďalšími rodinami na cestu do „Novej Zeme” , kde by mala prísť nová ETAPA života, nový začiatok ? Prvá polovica trojhodinového filmu sa venuje najprv spôsobu života Karla - Oskara, a jeho blízkych, taktiež, s čím sa potýka jeho mladší brat Robert. To by som nazval, že SEDLIACI všetkými desiatimi. Jednoduchá a primitívna EXISTENCIA, aká je i dnes v roku 2016. Sedliakov je všade MOC ! Druhá polovica bude o tom, ako odišli z domova, smerom na loď, ktorá ich odvezie do Ameriky. Je to o tom, ako sa majú na palube, i v podpalubí, kde to nie je med lízať, aj sa príde už konečne na PEVNINU, ale ani tu ich nikto nevíta s otvorenou náručou. Tu majú namierené k synovi : ženy a muža, t. j - jeho rodičia ( aj oni sem idú, pričom otec sa sem už, bohužiaľ, nedostal, zomrel počas plavby loďou ) , ktorým sa chvastal, ako sa tu perfektne má. Pravda bude bolestivá. Excelentný snímok, ktorý približuje, ako je to emigrovať, aké majú emigranti podmienky. Osídľovanie AMERIKY. Po príklade. Zo Švédska do Ameriky. Tam sú vlastne všetci takí emigranti, vysťahovalci. Pomerne ťažko stráviteľný a depresívny film, s geniálnymi excelentnými hereckými výkonmi - Maxa a Liv, ale aj iných. Kvalitná réžia a kamera Jana Troella + scenár a strih, to všetko v jednej osobe Jana Troella. Ako vidím, film má na CSFD veľmi málo hodnotení, ešte menej komentárov, čo pokladám za nenormálne, choré zo strany neinformovaných, lebo byť informovaný, znamená byť múdry, čo neplatí o mnohých, ktorí sem zavítajú... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: +R: ČST 2 = 11.5.1981, réžia českého znenia (ČST Praha) = ZDENĚK HRUŠKA (12.11.2016) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Realistický pohled na život prostých lidí ve Švédsku v polovině 19.století, takřka naturalisticky vykreslená cesta přes oceán do Ameriky a opět důvěryhodně podaná částečná deziluze po příchodu do Států. To vše zaštítěné výborným obsazením, v jehož čele stáli Max von Sydow a Liv Ullmann. Ale má to tři hodiny a to je prostě strašně moc. Já nemám nic proti sáhodlouhým filmům, ale musí mít co nabídnout. Tady jsem místy usínal, občas jsem si musel dát přestávku a občas to úplně vypnout a vrátit se k tomu až třeba po dvou hodinách. V kuse se to prostě nedalo. 60% ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v den vítězství pana Bidena v prezidentských volbách... nejen z důvodu touhy po poznání, či spíše nahlédnutí do reálií emigrantské odysey směr přes velkou louži na západ. Zaujme pasáž, že leckteří otroci se v pol. 19. stol. v USA měli lépe než mnozí svobodní venkovani napříč Evropou. Zejména a především zaujme kinematografický mág Troell - pomalá, poctivá, arcirealistická, přesto strhující podívaná, která náročného diváka pozře a přesto jej nasytí uměleckou laskominou. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

První díl rozsáhlé švédské historické ságy nás seznamuje s rodinou Karla-Oskara a jeho sousedy. Ve Švédsku třeli bídu s nouzí, neúroda a žádná šance žít si trochu líp. Proto se, po dlouhém váhání, rozhodli zkusit štěstí za oceánem. Informace o nové zemi měli jen kusé, nikdo z jejich okolí se zatím do Ameriky nevydal. Druhá část Vystěhovalců se odehrává na lodi, cesta trvající více než 10 týdnů, si vyžádala mnohé oběti. Třetí část je již v nové zemi, do které všichni vkládají velké naděje. Ale většina věcí se velmi liší od jejich představ. Tento film je podán velmi podrobně, všechno má logiku a navazuje na sebe. Moc se mi líbil. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, zhlédla jsem 190ti minutovou verzi. Pozoruhodné je, že navzdory délce nemá slabé místo, jedna silná scéna následuje druhou. Celé martyrium si tak s postavami prožijete až do konce a ještě zatoužíte po pokračování. Bez váhání 5*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Utvandrarna je super film, opat nieco pre artoveho divaka ako som ja -pomaly pnyuci dej, dejova linia nie je strhujuca, je to skor len sled volne pospajanych asociacii. Ide o jednoduchu cestu z A do B, konkretne zo Svedska do USA, a cely film sa o tom toci. To sa mi paci, najma ked si zoberiem koho sa podarilo Troellovi ako reziserovi zohnat - Maxa Von sydowa a Liv Ullmann stacia mne ako divakovi chtivehofilmu. Na lodi sa reziser venuje postavam celu hodinu, jaxom povedal, dost to suvisiu s artom, Troell mal asi rad artove filmy. Dalo sa to iste zosumarizovat na povedzme polhodinu, ale od prirodzenia som tolerantny, takze ani ta hodina nevadila. Rezisersky na urovni, ale holt, na Yngmara Bergmana jeho rezisersku genialitu ani Troell nestaci . 89 % ()

detektiv 

všechny recenze uživatele

Film byl velmi působivý. Dlouhá stopáž vůbec nevadila, naopak, nebylo tam jediné hluché místo. Život v osadě a historická cesta přes oceán je ztvárněna velmi reálně, výkon Maxe von Sydowa netřeba komentovat, byl úžasný. Spolu s Liv Ullman tvořili nádherný a hlavně velmi věrohodný pár. Beznaděj na začátku filmu na mě úplně dýchala a od okamžiku, co se rozhodlo, že odjíždí do Ameriky, jsem si přála, aby tam už byli a našli svůj kus štěstí. Tento film rozhodně řadím k jednomu z nejlepších, co jsem tento rok viděla a myslím, že je velká škoda, jak je opomíjen. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o tomto filmu dozvěděl, nevěděl jsem, že ji kniha. A když jsem na ní v jednom antikvariátu narazil, tak jsem ji koupil a začal číst. A ačkoliv mě ruralistická literatura nikdy nějak nebrala, tak mě tato kniha pohltila, proto jsem se rozhodl, že si nejdříve přečtu knihu a pak teprve se podívám na film. A rozhodl jsem se dobře. Kniha byla skvělá a proto jsem na film těšil. A ten mě rozhodně nezklamal. Jistě, řada věcí je vynechaná, jako třeba postava Amerikána, ale přijde mi, že nic zásadního nechybí, což je dobře. Za mě vládla spojenost snad se vším, vyzdvihnout musím skvělé herecké výkony ústřední dvojice. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

30. Zlatý Glóbus za rok 1972 - cena (2) - *Nejlepší herečka (drama) - Liv Ullmann, *Nejlepší cizojazyčný film - Švédsko (Pozn.: Ocenění získalo Švédsko spolu s filmem "Nová země" - a.k.a "Nybyggarna") ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice to na me neudelalo takovy dojem jako Kazanova Amerika, Amerika... Presto se jedna o vyborny film, plny sneni o lepsim zivote za velkou louzi. Velmi dobry a uveritelny scenar podle knizni predlohy. Dobre herecke vykony v cele s Ullmann a Sydowem. Tesim se na pokracovani. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Mobergových Vysťahovalcov som čítal niekedy v polovičke sedemdesiatych rokov. Vtedy krátko po „dobe normalizácie“ bolo skoro zázrakom, že sa v kníhkupectvách objavil okrem Brežnevovej „Malej zemi“, či „Celine“ objavil aj takýto románový skvost. Veď sa tá kniha ani dlho na pultoch neohriala. Pamätám si ako som priam hltal túto viac ako päťstostranovú knihu hltal dlho do sobotňajšieho rána a ten víkend som doma skoro nič doma nerobil. Vtedy sa dali knihy (najmä ak niečo čitateľovi dali) čítať dlho, veď v telke sa okrem športových prenosov toho pozerať veľa nedalo. Film Emigranti (ako aj jeho druhá časť – Nová zem) mi až neuveriteľne oživil spomienky na túto knihu, ktoré m naopak zase viac obohatili zážitok z filmu. Keby sa dalo navrhol by som to aj ďalším divákom, Urobte si taký krátky „švédsky týždeň“ . Zájdite si do knižnice, popozerajte po antikvariátoch a siahnite po knižnej predlohe a potom hoc aj vzápätí si pozrite film. Pocítite ako vás to vtiahne do deja , ako sa zrazu stanete tými jednoduchými blonďato ryšavými a pehavými Švédmi, túžiacimi odísť z krajiny ktorú hoc tak milovali im nič neposkytovala len zimu hlad biedu utrpenie a takmer žiadnu slobodu. Krajinu kde sa „môj Pane“ hovorilo od kráľa počnúc až po posledného nafúkaného pastora miestnej cirkvi končiac. Preto niet divu že túžili po niečom, kde by mohli žiť slobodne z práce svojich mozoľnatých rúk. Sledovať osud Karla a Kristíny, ktorých tak nádherne zahrali Max von Sydow a Liv Ullmann je filmovým zážitkom na ktorý sa dlho nedá zabudnúť. Od samého počiatku cez cestu na mori kedy s nimi spievate krčíte nos nad puchom podpalubia, či vraciate od morskej choroby počas búrky , až po trmácanie sa nekonečnou cestou do Minesoty, stavbu domov, prvé oračky „konečne vlastnej zeme“, pôrody až po samý koniec. Dnes má tento zemitý film odo mňa zaslúžených 5 b. ()

Reklama

Reklama