Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Zvuk + 6 nominací: Nejlepší film, Herec VR - Chill Wills, Kamera, Střih, Hudba, Píseň - "The Green Leaves of Summer" ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi OK. Bojovej akcie je málo (a začne až niekedy v druhej polovici filmu), ale dialógy sú stále lepšie, než čo sa píše dnes, postavy výživné a koniec správne pateticko-hrdinský. Novú verziu s Thorntonom to vystreľuje kanónom ponad Rio Grande rovno do mastných vôd Mexického zálivu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Realistické zobrazení známé bitvy o pevnůstku Alamo. Malá vojenská posádka spolu s hrstkou dobrovolníků versus mexická armáda = děsivá řežba. A přestože člověk tuší, jaký bude konec filmu, něco ho celou dobu nutí se na to dívat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Proslulý velkofilm, jímž si Wayne splnil svůj věčný sen: natočit oslavnou píseň americké svobody, ospravedlnit a zdůvodnit převahu, ne-li nadřazenost, Američanů anglosaského původu. Film je naprosto jednoznačný, ale i když je dnes moderní tvrdit, že Američani vybili indiány, utlačovali černochy a okradli Mexiko o Texas a Kalifornii, něco na tom filmu je. Pochopitelně, že by se měl brát symbolicky, protože oslava boje do posledního muže a posledního dechu dostala vážné trhliny za druhé světové války zejména ve spojení s japonským přístupem. Nicméně, nějak se ta americko-mexická "válka" ospravedlnit musela. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Roztomilá westernovka z nejslavnější chvíle v rámci boje o nezávislost Texasu. Všude se tomu vyčítá historická nepřesnost, ale není to nic tak markantního. A hlavně, na nějaký ultra děják tu ani není proč - je to prostě klasicky romantická, heroická klišé johnwaynovka se spoustou chlapáckýho humoru, kde se velká akce odehraje až v posledních 10 minutách, ale nějak mi to nevadilo, jelikož vše předcházející byla radost dívat. Hlavně vůdčí postavy upjatého Travise, dobrodruhů Crocketta a Bowieho, řada vedlejšek včetně krásné Lindy Cristal... Top je Tiomkinův soundtrack. Nějakou strojenost vem čert, jedinou větší výtku mám sám k sobě, že jsem si tu projekci roztahal do cestovních dvou týdnů, ale zase... v nich došlo i na Alamo :) Kdo chcete víc kontext, máte na výběr řadu dokumentů (třeba tento), nebo sérii TEXAS RISING. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro Američany je Alamo symbolem hrdinského odporu hrstky statečných mužů bojujících za svobodu a nezávislost Texasu proto obrovské přesile mexické Santa Annovy armády. Výborný válečný western s jedinou vadou - víte, jak to dopadne. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/video/12014/Alamo-The-Original-Trailer-.html Pozn.: Viděno napodruhé to bylo ještě lepší, kromě výpravně a akčně natočené bitevní vřavy jsem si lépe vychutnal i výborně napsané dialogy a taky soupeření tří plukovníků. Zvyšuji hodnocení na plnou palbu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa mi naskytuje príležitosť porovnávania s novším počinom z roku ’04, nechcem to až tak rozoberať. Len na konfrontáciu, tento film je o vyše pol hodinu dlhší a nudí oveľa menej, než rozpočtovo, efektovo a kulisovo atraktívnejšie novšie prevedenie. Wayne sa dal na cestu serióznejšieho zobrazenia udalostí, ktoré postihli v danom čase misiu (pevnosť) Alamo a je to vidieť. Je vidieť, že počas toľkých rolí, najmä westernového zamerania, čosi pochytil aj od kolegov na režisérskych stoličkách. Chýba mi len trošku konkrétnejšie zameranie na jednotlivé charaktery a tie bobrie čapice a kožušiny rôznych iných zverov na hlavách pištoľníkov, navyše v horúcom Texase, vyzerali pomerne komicky. 75%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

David Bowie A Džimi Cricket v akci. Kucí si zalezli do kláštera a moc se jim tam líbilo, takže je nevyhnala ani méšická prezident Svatá Anna. Po dobrém, tedy. Zpupně se mu vysmáli ze zídky, čímž bylo zaděláno na příběh, nad kterým si kdejaký americký patriot tříská hada dodneška. A Mexikány od té doby už nikdo nikdy nebral vážně.... Film je plný patosu, nabubřelých proslovů a čepic z přejetých bobrů, ovšem coby ,,klasiku" si to klidně dejte bez váhání. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Texaská pevnosť Alamo a boj o ňu je dodnes symbolom oddanosti a odvahy. Tento film produkoval i režíroval J. Wayne, plus hlavná rola, teda J. Wayne je kompletne "alamovaný", ale za výsledok mu skladám poklonu. Samozrejme bez chýb to nie je, je to skôr jednostranný pohľad na udatných texasanov a dobrovoľníkov z Tenessesse. Mexický generál Santa Anna je tu skôr v polohe toho vzadu, čo vydáva povely. Davové a akčné scény v záverečnej bitve sú veľkolepé a sú dokonca lepšie ako v nedávnom novšom spracovaní - Pevnost Alamo. Z taktického hľadiska mi nedalo a vŕtalo mi v hlave prečo nestavali barikády, nekopali jamy okolo pevnosti, nerobili pasce...Pri takýchto útokoch sa to samo pýta, času na to mali dosť. Ja viem , whisky bola lepšia...Navyše tony pušného prachu trestuhodne nevyužili, teda aspoň vo filme. Film je solídnym kultúrnym zážitkom, navyše dostanete aspoň základné informácie o tejto významnej historickej udalosti. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh Alama je velice slibným tématem, ovšem v případě tohoto 167 minut dlouhého režijního počinu Johna Waynea mi přijde takový nemastný, neslaný a poněkud zdlouhavý. Přesto však oceňuji mírnou dávku humoru (typickou pro Wayneovy snímky), aranžování scén, hudbu, herecké obsazení, určité myšlenky (převážně patriotistické) a scény před blížícím se konečným útokem. Závěrečná bitva sice není nikterak velkolepá, ale dojem z jinak trochu rozpačité podívané mi napravila. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdysi událost, dnes slušný spíše historizující než historický western o jedné prohrané bitvě v americko mexické válce. Všechno ve filmu waynovsky přetéká vlastenčením, nerealistickým chlapáctvím a přesvědčením o americké osudové vyvolenosti. Američanům se to asi líbí víc než nám, přesto si myslím, že je to za víc než průměr. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Američané rádi točí filmy o svých prohrách, nic jim nerozpumpuje krev v žilách jako patos odhodlaného boje do posledního muže za velkou myšlenkou. Tou velkou myšlenkou tady budiž svoboda... tedy podle filmu hlavně svoboda intenzivně chlastat, kamarádsky si rozbíjet huby v hospodách, vlastnit černé otroky, masakrovat indiány, a obtěžovat mladé fešné mexičanky. John Wayne byl poster boy image amerického old school macho borce , vlhký to sen Donalda Trumpa, a Alamo se dá považovat za jeho labutí píseň - jen o pár let později westerny převzal Sergio Leone s Clintem Eastwoodem, a zbavili je jejich primitivismu. Který ovšem byl zábavný, a zábavné momenty jsou i tady, ať už při dobře napsaném špačkování hlavních hrdinů, permanentně si poměřujících penisy, tak při závěrečné bitce, byť ta je tedy mnohem menší než jsem čekal. Alamo je přecejn spíš takový opevněný statek než cokoli co by jsme označili za "pevnost" v Evropských měřítkách, a "bitva" o něj byla spíš jen taková zbytečná potyčka, která by v rámci třeba Napoleonských válek (pouhých 20 let před Alamem) nikomu nestála ani za zmínku. Jen kdyby ty zábavné momenty nebyly rozpliznuté do délky skoro tří hodin, z velké části silně nezajímavých a hloupých - jako by to téma bylo na Johna Waynea příliš složité a nemohl se pořádně rozhodnout, jestli chce točit čistě odlehčený western a nebo věrný historický film. V tomhle starší filmy s ním výrazně vládnou, žánrovky mu sluší. A ve stejném roce jako vzniklo jeho Alamo zas výrazně vládlo Sedm Statečných, takže na Alamo se po právu rychle zapomnělo. 6/10 ///// Zdaleka nejlepším zpracováním příběhu pevnosti Alamo je tohle: https://vimeo.com/268240628 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kvôli kultovosti filmu, nechcem napísať, že nuda, ale... Je to fakt rozvláčne, málo akčné, málo šarmantné...___Na druhé pozretie, keď to už beriem skôr ako vojnový film než ako western sa to pozrieť dalo, aj keď mi to stále prišlo dlhé a miestami príliš melodramatické. Postavy celkom fajn, takže ani nevadí neuveriteľnosť niektorých dobrodružných eskapád (krádež dobytka, likvidácia dela), vrátane neuveriteľnosti, že konflikt neskončil jedným poriadnym útokom... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejúspěšnější režijní počin Johna Wayna o slavné bitvě o pevnost Alamo. Možná až zbytečně dlouhé, ale přesto podařené válečné drama, které mohlo být i o něco velkolepější. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Parta vzbouřených amerických vidláků trousících filozofické proslovy o životě, lásce a Bohu na počkání, John Wayne nosící kožešinovou čepici, i když je padesát ve stínu, nesympatický velitel pevnosti a k tomu mnohatisícová mexická armáda, proti níž zjevně nikdo nemá šanci. Díky za Widmarka, díky němu jsem to dokoukal. Ale první hodina byla ještě docela fajn. Ale mrzí mě vynechání scén, kdy Mexičani nervují Amíky hraním Degüella. Asi si to Wayne užil už předtím v Rio Bravo a nechtěl tu s tím zdržovat. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. John Wayne je za kamerou stejně jalový jako před ní a Alamu tak chybí jakákoli gradace nebo špetka napětí. Scénář je bohužel plný nedůležitých vedlejších linií a nezáživných proslovů, z nichž většinu navíc pronáší samotný Wayne, který byl sice oddaným patriotem, ale vložit mu do úst v jednom záběru víc jak tři věty najednou chtělo mimořádnou odvahu. Když jsem se - natěšený na dlouhou a hutnou bitvu - prokousal hodinou a půl nedůležitých plků, čekalo mě nepříjemné překvapení - bitva samotná je nejenom krátká, ale také nudně a bez invence natočená. Je to ohromná škoda, protože Alamo má bohatou výpravu, výbornou kameru, slušné herecké obsazení a vlezlé (v tom dobrém slova smyslu) hudební téma, které použil i Quentin Tarantino v úvodních titulcích Hanebných Panchartů. Jestli chcete vidět bandu vojáků stojících proti nepřekonatelné přesile, sežeňte si film Zulu z roku 1964, dostanete dlouhou, napínavou bitvu s charismatickými hrdiny bez zbytečných okecávaček, v čemž mě Waynův režijní pokus velmi, velmi zklamal. 2,5* ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film je pre mňa asi jedným z najrozumnejších stvárnení udalostí okolo Alama v roku 1836. Nepostrehol som výrazné ponižovanie Mexičanov ako to bolo v neskorších dielach. Masové scény stály za pozretie. Problém je však v dĺžke filmu, ktorá na svoju veľkosť neponúka zaujímavejšie situácie, je v nej veľa prebytočných rozhovorov, herecky ani po iných stránkach to nie je oslnivé a v podstate je to nuda. Ku kvalitným svetovým dielam to neradím, je to skôr bežný film napriek veľkosti, kde sa nejedná o žiadny malý western. ()

Reklama

Reklama