Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Roztomilá westernovka z nejslavnější chvíle v rámci boje o nezávislost Texasu. Všude se tomu vyčítá historická nepřesnost, ale není to nic tak markantního. A hlavně, na nějaký ultra děják tu ani není proč - je to prostě klasicky romantická, heroická klišé johnwaynovka se spoustou chlapáckýho humoru, kde se velká akce odehraje až v posledních 10 minutách, ale nějak mi to nevadilo, jelikož vše předcházející byla radost dívat. Hlavně vůdčí postavy upjatého Travise, dobrodruhů Crocketta a Bowieho, řada vedlejšek včetně krásné Lindy Cristal... Top je Tiomkinův soundtrack. Nějakou strojenost vem čert, jedinou větší výtku mám sám k sobě, že jsem si tu projekci roztahal do cestovních dvou týdnů, ale zase... v nich došlo i na Alamo :) Kdo chcete víc kontext, máte na výběr řadu dokumentů (třeba tento), nebo sérii TEXAS RISING. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Texaská pevnosť Alamo a boj o ňu je dodnes symbolom oddanosti a odvahy. Tento film produkoval i režíroval J. Wayne, plus hlavná rola, teda J. Wayne je kompletne "alamovaný", ale za výsledok mu skladám poklonu. Samozrejme bez chýb to nie je, je to skôr jednostranný pohľad na udatných texasanov a dobrovoľníkov z Tenessesse. Mexický generál Santa Anna je tu skôr v polohe toho vzadu, čo vydáva povely. Davové a akčné scény v záverečnej bitve sú veľkolepé a sú dokonca lepšie ako v nedávnom novšom spracovaní - Pevnost Alamo. Z taktického hľadiska mi nedalo a vŕtalo mi v hlave prečo nestavali barikády, nekopali jamy okolo pevnosti, nerobili pasce...Pri takýchto útokoch sa to samo pýta, času na to mali dosť. Ja viem , whisky bola lepšia...Navyše tony pušného prachu trestuhodne nevyužili, teda aspoň vo filme. Film je solídnym kultúrnym zážitkom, navyše dostanete aspoň základné informácie o tejto významnej historickej udalosti. 80%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne nebyl jenom skvělým hercem, který se navždy stal představitelem zásadových a čestných mužů, ale trochu také fušoval do ostatních profesí. Producentská profese se skoro nabízí, ale on se posadil i na režisérskou stoličku. "Alamo" bylo jeho prvním a vlastně i jediným filmem, kde byl uveden jako jediný režisér. Není se čemu divit. Dá se v podstatě říct, že se jedná o Dukův opus magnum, dílo, na které se připravoval celý život. Ne proto, aby zde předvedl, jak skvělým je hercem, ale především, aby předvedl, jak vědom si je síly svého národa, jak moc si uvědomuje potřebu oněch čestných a statečných mužů. "Alamo" je v podstatě jednou z mála variant, která se skutečně nabízela. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/alamo-1960-80.html ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Adelante! Arriba! Tak tohle je pravá waynovka, už proto. že si ji režíroval sám mistr, podle svýho naturelu a podle svýho gusta. Ale proč se jeho mementum stalo právě Alamo? Proč se nedržel oblíbeného tématu "singing cowboy, dancing horse"? William Travis má jiný punc než George Armstrong Custer, i když oba skončili stejně. Likvidační války proti Indiánům v roce 1960 už nebyly oblíbené ani v USA - Mexičané nechávají odjet ženy a děti do bezpečí, zatímco skalp 14 leté Indiánky byl nejdražší (počítaly se i skalpy dětí, které mohla mít). Navíc je tu je spousta polopravd, už třeba: Antonio López de Santa Anna není jenom generálem Santa Anna (jak je to ve filmu), ale také prezidentem Mexika. Pohrobek má pravdu, když v první větě své recenze píše, že si J.W. splnil svůj věčný (spíš bych řekl velký) sen. Má ale i pravdu v poslední větě, že se americko-mexická "válka" (správně v uvozovkách) musela nějak ospravedlnit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh Alama je velice slibným tématem, ovšem v případě tohoto 167 minut dlouhého režijního počinu Johna Waynea mi přijde takový nemastný, neslaný a poněkud zdlouhavý. Přesto však oceňuji mírnou dávku humoru (typickou pro Wayneovy snímky), aranžování scén, hudbu, herecké obsazení, určité myšlenky (převážně patriotistické) a scény před blížícím se konečným útokem. Závěrečná bitva sice není nikterak velkolepá, ale dojem z jinak trochu rozpačité podívané mi napravila. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (17)

  • Při stavbě repliky pevnosti Alamo se vycházelo z původních zachovalých plánů. (Karlos80)
  • Štábu trvalo dva roky, než vybudoval pevnost Alamo. (Karlos80)
  • Velkým šlágrem se stala „Green Leaves of Summer“, píseň od Paula Francise Webstera s hudbou Dimitrije Tiomkina, nazpívaná vokální skupinou The Brothers Four. V roce 1961 byla píseň nominována na Oscara; soundtracku byl udělen Zlatý glóbus za nejlepší originální hudbu. U nás ji nazpívala skupina Rangers pod názvem „Vina vína“. (sator)

Reklama

Reklama