Reklama

Reklama

Únos vnuka přivádí Johna Wayna zpět ke své rodině, aby spojili své síly při pátrání.
Stárnoucí texaský dobytkář se dostává do dramatických situací poté, co zločinci unesli jeho vnuka a zranili jeho syna. Farmář se vrací k rodině, od níž se odcizil, aby jí pomohl při pátrání po Malém Jackovi. (HBO Europe)

Recenze (34)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídny western, kombinujúci "tradičnú bodrú wayneovku" a "post-peckinpahovské 70. roky s krvou, koncom Západu, prvými autami a modernejšími zbraňami". Slušne napísané, dobre natočené (nádherné exteriéry) a na konci celkom napínavé. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne-westernové rekvizity jako auta a motocykl vem ďas, ale je tu příběh, silný příběh. Příběh o starším muži, bývalém rančerovi McCandlesovi (John Wayne), stále plném síly, kterému desperáti zabili příbuzné a kamarády a unesli vnuka. I když teď už s rodinou nežije, na žádost o pomoc přijel a vydal se stíhat bandu zločinců. Postupně se k němu přidají i jeho synové, které10 let neviděl, a zločince dostihnou. Nebude to však mít jednoduché a to ani se svými dospělými syny, kteří poslušností vůči léta neviděnému tátovi zrovna neoplývají... Charisma Johna Wayna vytahuje tento film do nadprůměru a jeho příznivci si přijdou na své. Navíc: Vnuka, kterého jdou zachránit, hraje ve skutečnosti Waynův devítiletý syn Ethan Wayne, mladšího ze synů pak opět Waynův syn Patrick Wayne. Velký John Wayne má v rukou i režii. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nJUbz_Z35JY ()

sud 

všechny recenze uživatele

Říkej mi táto, Jakobe, Jakeu, nebo třeba ty odpornej hajzle, ale jestli mi ještě jednou řekneš taťko, tak si nepřej vidět, co s tebou udělám... Wayneovka říznutá Peckinpahem, no, proč ne!? Úvod alá filmový týdeník, motorka, auto a určité dost drsné (na svou dobu, i když Sama nečekejte) akční scény zde kráčí ruku v ruce klasickým rysům Wayneových westernů (pomoc všem přátelům v nouzi, výchova svých synů). Jenom škoda že Richard Boone tu nemá dostatek prostoru na to, aby dokázal jeho zlý hoch plně vyniknout (jako např. jeho nezapomenutelný pan Grimes z "Hombreho"). Stopadesátikilový psychopatický záporák s mačetou jej tentokrát zcela zastínil. "Velký Jake" je ale i přes určité výtky nadprůměrný western, který si nehraje na nic víc, než je. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V synkopovém rytmu Elmera Bernsteina se rozjíždí westernová podívaná s ikonou Divokého západu, Johnem Waynem, kterému tu v roli potomka sekunduje jeho skutečný syn Patrick a také synátor Roberta Mitchuma, jenž si s touto legendou žánru rovněž zahrál v nejednom snímku. Příběh Velkého Jakea je zasazen do období, kdy starý západ končí a přichází éra benzínových motorů místo dostavníků tažených koňmi. Zápletka ohledně únosu vnuka hlavního hrdiny je zajímavá a až na některé naivní akční scény je tento film zdařilým příspěvkem do kolekce westernů Johna Waynea, čemuž napomáhá také již zmíněná hudba, jež místy nápadně připomíná motivy ze Sedmi statečných. Na závěr musím zmínit slavnou a perfektní scénu, kdy se potkává Jake McCandles se svým synem: "Daddy?" - "Daddy!" - "Daddy.. Well, son, since you don't have any respect for your elders, it's time somebody taught you some respect for your betters! ... You can call me Father, you can call me Jacob, you can call me Jake. You can call me a dirty son-of-a-bitch, but if you EVER call me Daddy again, I'll finish this fight." ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemám ve westernch moc rád kombinace automobilů s mezky a koňmi. Ale western je to solidní, značně sice předvídatelný, ale takové už westerny jsou. Když dávám 80%, trošku mu přidávám. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu omletý nápad s únosem a následnou "trestnou výpravou", na tu druhou však s chutí natočená práce s typicky drsňáckou waynovskou postavou, povedené akční a násilné scény (úvodní návštěva banditů) a jedny z nejkrásnějších exteriérů, které jsem kdy ve westernu viděl. Pozitiva zasazují negativům K.O. Čtyři a kousek hvězdy, prosím pěkně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když už po divokém západě jezdí motorky a automobily, čas od času je potřeba přivolat ducha starých časů a s bezskrupulózními vrahy a násilníky se vypořádat pěkně po staru - s bouchačkou v ruce. Doba se hnula k pokroku, zatímco Jake v podání Johna Wayne zůstává svůj. Chlapík, co dobře střílí a rozdává rány pěstí. Což se právě hodí.____ Úvodní sekvence byla dost pádná. Ke spořádanému bohatému ranči jede skupinka, o které víme, že jsou to zabijáci. První jednání s obyvateli ranče začíná slušnou konverzací a běžnými dotazy - jenomže divák ví, že tohle dobře neskončí. Napětí by se dalo krájet. Odzbrojující bylo setkání manželů, kteří už dlouhá léta žijí odděleně: žádné řešení minulosti, žádné výčitky, jen pár dojatých pohledů a rychlá domluva na záchraně uneseného vnuka - není čas na řečičky, teď musíme jednat. Také cesta prérií odloučeného otce a dvou teď už dospělých synů působí napínavě, jak si k sobě hledají cestu přes výčitky a rozdílné životní postoje. Finále bude prověrkou, jestli se jim podařilo dostatečně se stmelit. ____ Právě k finále mám hlavní výhrady. Zase se padouši chovají tak tupě, jakoby právě vylezli z blázince - přestože před tím dokazují, že minimálně jejich vůdce je rafinovaný chlapík, který dovedně využívá kde jakou lest. Tuhle schopnost, ale v závěru ztrácí a dopouští se tak školáckých chyb, že už se ani kladným hrdinům nedá dostatečně fandit. Padouši jim cestu k očekávanému konci přímo umetli. /6. 10. 14./ ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Veľký Jake je symbolom všetkých frajerských žánrových demagógií. Nič by nebolo zlé na hrdinskom spojení vnuk, otec a syn, ale Wayne to už moc preháňa. Stále sa na tom ale dá slušne pobaviť, stará škola strieda odľahčenejšiu novú a predáva štafetu postklasickému westernu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak trochu klasický příběh z konce Dukovy kariéry. On už je stárnoucí kovboj, který tak trochu předává štafetu jiným, mladším. Tady se setkává se svými syny, aby vykonal úkol pro svou bývalou ženu a pomstil pár lidí. Jedná se o výpravu, kde se otec a synové sbližují a nejlepší momenty jsou ty, kdy otec jasně dává najevo, čí ruka je ta silnější. John Wayne je v komické roli prostě skvělý, ale pořád je velký tvrďák a vy mu to prostě věříte. Já toho člověka prostě zbožňuju, i když příběh sám o sobě není nijak velkou westernovou špičkou. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Taký slabší priemer,nič viac.A western moc ani nie.Ten automobil a motocykle mi tam nepasovali.Už to nebolo ono.John Wayne má určite lepšie filmy ako tento,ale pozrieť sa to dalo.A okrem toho vypadal nejako unavene,nemal už tu iskru.Gangstri žiadali výkupné za vnuka milión dolárov,čo vzhľadom na dej filmu ktorý sa odohráva v roku 1909 je podľa mňa nereálny.Trochu to prehnali.Myslím tým tvorcovia filmu.V tej dobe to boli neskutočné peniaze.Vo filme sa nájde aj nejaký ten humor,aj keď nie veľa. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

John Wayne opat v roli spravnaka, ktory ma za ulohu vyriesit veci "po staru", lebo na zapade USA sa v roku 1909 este civilizovane sposoby neuchytili. No a tak je to dalsi klasicky vyborny western s kopou prestreliek, vybornych dialogov. No a Divoky Zapad ma maximalne fascinujucu prirodnu sceneriu. Takze hodnotim opat vysoko : 88 % ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Je to zábava. Wayne si robí prču so seba aj so svojich filmov, ale nepreháňa to. Akcia mi prišla niekedy až príliš ťažkopádna a herecké výkony tiež nič moc. Western v rokoch modernizácie. 65% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

John Wayne vychovává syny. A docela se na to dá dívat. Hudba duní, krajina je nádherná, a Wayne si s gustem na stará kolena po sté hraje to své, a jde mu to pořád dobře. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

IF YOU FOLLOW HIM, I'LL HUNT YOU DOWN AND KILL YOU. EVERY MOTHER'S SON OF YOU!!! Drsnější John Waynovka. Tyhle filmy již asi ztratili svou nevinnost po roce 69 díky jatkům v 'divoké bandě' a to je dobře. Spousta krve a siláckejch řečí. Film je dobrej jen konec všechno zabíjí. Akce měla bejt víc akční. Nechápu kde v závěrečné přestřelce vězí James, Michael a Sam když se začne střílet. Měli tam hned naběhnout a střílet jak pominutí. I tak slušný čtyři hvězdy. I THOUGHT YOU WAS DEAD. NOT HARDLY. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Wayne má velmi dobré hlášky, taky -a hlavně- oceňuji, že s vědomím, že v roce 1971 už moc vody s westernem nenamíchají, sázeli na nadhled. Občas ale stejně jsem měl otázky jak jdou dohromady až syrové vyvražďování lidí (vždy ochotně čekající na kulku), a následně pak humor od pronásledovatelů. Film má i zbytečné scénky, střihač rozhodně nebyl ve formě. A jinak John Wayne není spolurežisérem, jen vypomáhal když on měl zdravotní potíže, sám chtěl aby nebyl označen v titulcích (tam ani není). 3/5 ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy a nestidím se za ně. Tenhle western se mi líbil, i když jsem zpočátku nebyl nadšen automobily, motorkou a podobnou havětí, která do westernu nepatří. Ale naštěstí tu pak zůstaly jen koně, banditi a John Wayne. ()

Reklama

Reklama