Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto pro Johna Waynea spíše neobvyklém snímku si tento slavný herec zahrál policejního detektiva Jima Brannigana, Iroameričana z Chicaga, který je nasazen na akci v Londýně. Po nepostradatelné přehlídce kulturních střetů se jde na věc a Brannigan začíná spolupracovat na případu s velitelem ze Scotland Yardu Swannem. Jejich cílem je polapit zlosyna, který uprchl do Anglie, aby se vyhnul vydání. Nakonec se ale sám Brannigan stane terčem zločinců, kteří zjistí, že jim právě on stojí nejvíc v cestě. Judy Geeson ve filmu ztvárnila postavu Jennifer Thatcherové, pohledné policejní důstojnice, která většinu času tráví odrážením Branniganových útoků pramenících z jeho zřejmě vrozeného šovinismu. Film Brannigan byl uváděn také pod názvem Joe Battle a na jeho scénáři se podílel Christopher Trumbo, syn bývalého zakázaného autora Daltona Trumba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Brannigan je snímek, jehož sedmdesátková atmosféra potěší každého, kdo má pro toto období v oblasti akčních snímků slabost. John Wayne odložil klobouk, navlékl si sáčko a kravatu, pořádný revolver u pasu si ponechal a vydává se Londýna, kde neváhá použít pěsti, zbraň i auto při divoké honičce ulicemi města. Místy laciné, občas povedené, avšak po celou dobu zábavné. Fanoušci Waynea by si neměli Braningana nechat ujít. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Takové volné, "britské" pokračování McQ se vším všudy - tedy i tím zásadním sedmdesátkovým odérem. John Wayne je i zde pořád stejný, hláškující tvrďák - navíc s velkou zálibou ve vykopávání dveří. Úvodní, až callahanovská scéna s padělatelem bankovek je ovšem za plný počet. "Knock knock!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pásové akčné krimi 70. rokov, ktoré nič nerieši. Ešte dôležitejšie ako účasť Wayna sú autá. Jedna fajn sledovačka, jedna naháňačka s mäkkým pristátim a umelo našróbovaný automoto-záver po závere. Potom ešte jedna hospodská rvačka odkazujúca na Johnove westerny, ktorá však viac pripomína špagetti kúsky talianskeho dua. Zápletka je v podstate nepodstatná, respektíve zameniteľná. Pozerá sa na to celkom dobre. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Klasická krimi sedemdesiatych rokov s neohrozeným detektívom, pohľadnou ženou na "okrasu" a parkhantom, ktorého treba dolapiť. Treba však priznať, že Brannigan patrí k tomu lepšiemu priemeru a napriek stopáži sa dobre pozerá. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ostře řezané, nelíbivé sedmdesátky jak vyšité - s hranatými auty, kalhotami do zvonu, nevýraznými barvami a licousy. Příšerná paruka Johna Wayne (v tomhle filmu nosí fakt děsný model) mezi ostatní šílené účesy naprosto zapadne. Jo, moment, já neříkám, že se mi to nelíbí! Už třeba jen kvůli tomu, že téměř všechny hlavní hrdiny hrají staří chlapi, aniž by to bylo myšleno s nostalgií nebo ironií. Tak to prostě je a John Wayne vykopává dveře jak za mlada: "Ťuk, ťuk." ____ Detektivka je zajímavě napsaná a sice není příliš napínavá, ale obsahuje pár překvapivých zvratů a vtipné dialogy. "Vy jste takový solidní." - "Spíš tlustý." Je to koncentrovaná sedmdesátková atmosféra, která potěší honičkami, střílečkami i rvačkami (i když distributor je zcela mimo s popisem Branningana jako šovinisty, který útočí na britskou kolegyni. Tak to ani náhodou, chová se k ní velice slušně). Měla jsem silný pocit, že film byl inspiračním zdrojem pro snímek Nebezpečná rychlost (předání výkupného, přeskakování mostů, obětování (?) rukojmího). /14. 10. 14./ ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl vyzvednout nějakého herce v tomto filmu, byl by to určitě Richard Attenborough, a i když nemám Johna Waynea rád, nebo spíše jeho filmy, musím uznat, že tahle krimi nebyla vůbec špatná. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jo, Larkin zaplatil pětadvacet táců, abych měl tenhle výhled !!" ;) Mysleli jste si, že se nápad s bombou na hajzlíku zrodil prvně v hlavě Shanea Blacka či jiného ze scenáristů druhé Smrtonosné zbraně ?? Pak vás tahle výborná a krutopřísně nahláškovaná klasická Hickoxova krimi s dost nečekanou dvojkou John Wayne, Richard Attenborough přesvědčí o omylu..;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak po Eastwoodovi sa aj Wayne pokúsil vymaniť z westernov, ale pre neho už bolo príliš neskoro a výsledkom je tuctová sedemdesiatková akčná kriminálka. Čiže akčných scén tu je minimum a viac sa film venuje zápletke a detektívnemu pátraniu v pomalom tempu. Proste niečo čo mi nesedí a Wayne mi ani nikdy nebol sympatický, takže na rozdiel od Eastwooda a jeho Drsného Harryho na mňa nefunguje jeho charizma. Zaujala ma aspoň pekná Judy Geeson, ktorá robí Wayneovi poskoka a sem tam si vymenia vtipnú hlášku. Škoda, že nemala väčší priestor. Mohla to byť celkom vtipná buddy komédia, ale na to bolo ešte príliš skoro a tak je to len tuctový zastaralý akčniak. 4/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Johnovi prostě 70. léta slušela. Ne tak ve westernech, i když ani v těch nebyl vůbec špatný, ale právě v těchto akčních kriminálkách. Těch 70 let by mu skoro nikdo nehádal. Navíc konfrontace amerického a anglického a mužského a ženského zde docela funguje, nemluvě o tom, že je to prostě i sranda a příběh není vůbec blbý. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

"...já tě tam zapikoluju na tak dlouho, až vylezeš jako doktor filosofie..."; A: "ale oni volají na frekvenci námořnictva" B:"mmmm... žádní amatéři!"; "ani hnout! nedělej to, jestli nechceš zpívat soprán." Tato detektivka maličko zklamala očekávání. Dialogy jsou takové, no... suché---, děj trochu naivní (což mi nijak nevadí), ale horší je, že film postrádá tu správnou detektivní - anebo akční - atmosféru. Plácá se někde mezi, a to je v tomto případě špatně. Ale musím vyzdvihnout hudbu. Funky řízlé symfonickým podkladem ve velkém stylu dotváří film skvěle... Škoda, že děj není trochu víc odvázanější. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

"Ty jsi fakt treti liga. Myslim, ze neni nabita. Ty parchante -ty neuznavas predpisy". Reziser Dagles Hyckox /Pes Baskervilsky 1983, Svitani Zuluu/ natocil dobru a sympaticku detektivku s Johnom Wayne-om /El Dorado, Red River/ v hlavnej roli. Vobec si teda nemyslim, ze ide o "slaby fryler" a podobne kecy. Film sa odohrava v Londyne, kam je Wayne povolany vysetrit nekale praktiky a dolapit jedneho hajzla. Zaujimave su kulisy v interieroch a najdu sa tu aj exteriery. Scenar k filmu pochadza od Majkla Batlera /Zelezny Stisk, Pale Rider s istym Clintom Eastwoodom/. Dialogy su ako v kazdej detektivke vyborne, a okrem Wayne- a to pekne tahaju aj Richard Attenborough /Jursky Park, Great Escape/ a vyborna Judy Geeson /akysi Star Trek, Mac Gyver a film Orel pristal/. Autonahanacka potesi, a prestrelky nechybaju. Prosim cim viac takychto filmov : 80 % ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhá Waynova pozdní kriminálka, jeho polda tady přijíždí do Londýna odvést si mafiána, ale ten je unesen. Samotný příběh je poměrně jednoznačný bez větších zvratů a celý film se nese spíše v pomalém a suchém anglickém duchu, i když pár menších akciček se najde, včetně přeskočení London Bridge. Nicméně jsem se nenudil, Wayne to utáhne, pořád umí někomu natáhnout nebo vystřelit, nechybí tu flirt s mladou anglickou policistkou a handrkování se suchým britským šéfem (Attenborough) a jako ve většině Waynových westernů tu proběhne klasická hospodská bitka. Jen ten Lon McQ se mi příběhově i spádem líbil o něco víc. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Po filmech, které poukazují na skvěle organizovanou a sofistikovanou britskou policii tu najednou vidíme pravý opak. Vše musí zachraňovat policajt z USA, který si v Anglii užívá střelbu, rvačky, honičku v autě a odvracení útoků poměrně nešikovného nájemného vraha. Navíc je tak trochu jasnovidec. Závěrečné scény s Larkinovým právníkem jsem nějak nepochopil, ale divák asi u takových detektivek nesmí moc myslet, kazí to dojem z filmu. 3,5* ()

Chapi 

všechny recenze uživatele

Klasické sedemdesiatky, pozeratelné, nenáročné. Náročné je pozerať sa na parochnu Johna Wayna. Jasná predloha pre Dempsey a Makepeaceovú. ()

Reklama

Reklama