Reklama

Reklama

Byl zocelený žárem bitev, ale podlehl až jiskrám v očích krásné dívky... Po porážce Napoleona v bitvě u Waterloo se někteří bonapartisté uchýlili do vyhnanství za oceán do Spojených států. Byli srdečně přivítáni a dostali do správy několik osad ve státě Alabama. Několik let poté, v roce 1819, pochoduje Alabamou kentucký regiment domobrany, z něhož se snaží zběhnout John Breen (J. Wayne). Útěk se mu podaří ve městě Mobile a zabaví kočár, v němž sedí také francouzská dívka Fleurette Cherrie De Marchand (V. Hrubá Ralston), dcera jednoho z bývalých Napoleonových generálů Paula de Marchanda (H. Haas). Do Fleurette se na první pohled vášnivě zamiluje, ale než mezi nimi stačí dojít k románku, dostihne je Johnův regiment díky jeho dobrému příteli Williemu Paineovi (O. Hardy) a musejí se rozloučit. Po deseti dnech pochodu však John s vojáky dorazí do jedné ze zmíněných francouzských osad Demopolis, kde se opět shledá s Fleurette. Kapitán jemu i Williemu nakonec dá tři dny, aby se mohl ucházet o dívku, o níž usiluje také vlivný Blake Randolf (J. Howard). Během těchto dnů se John začne vydávat za armádního vyměřovače a náhle odkryje spiknutí, které má za cíl zničit celou francouzskou komunitu… (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěrečné patnáctiminutovky (dobře zrežírovaná akce), jdu nemilosrdně na dva, protože obsadit do rolí francouzských exulantů Čechy (H.Haas a bývalá pražská krasobruslařka Věra Hrubá- favoritka a od roku 1952 manželka prezidenta společnosti Republic), udělat těžiště z nesmyslné milostné zápletky, implantovat do filmu "humor" (O. Hardy), ale ve finále začít vršit mrtvoly a nechat zpívat kentucké milicionáře do zblbnutí jednu píseň- to odradí i skalního westernového fanouška. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že spíš než o western se jedná o válečné drama, které potěší hereckým obsazením, ale i řadou scén. Čekal jsem od toho sice trochu víc, ale John Wayne nezklamal a podal tu výborný výkon. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Neumělý pokus o humoristický western zklamal na celé čáře. Proč se do téhle splácaniny zatoulal nebohý Oliver Hardy? Jeho styl humoru žánru vůbec nesedí a s Waynem k sobě nejdou dohoromady. Scénář je plný děr a nesmyslů, pomáhá si i takovými zoufalostmi, jako jsou dovysvětlující vnitřní monology hlavního hrdiny. ___ Prvních dvacet minut se lidé sobě navzájem pořád jen představují, což možná bylo ještě to nejrozumnější, co mohli udělat, protože jak dojde na zápletku, bylo by nejlepší celý film zabalit a jít od toho. Zápletka nedává smysl. Herecký výkon zejména hlavní hrdinky je ostuda. /15. 9. 14./ ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný western s velkoryse komponovaným příběhem a živě navozovanou atmosférou (mj. díky skvělému hudebnímu doprovdu, vtipně variujícímu četné galské motivy, souznějící s příběhem), v němž se mísí nejrůznější emoce a nechybí ani napětí ani humor, který "neobstarává" pouze Oliver Hardy, ale nemalou měrou i sám John Wayne, zde mimořádně realisticky hrající. Film se skládá z několika dějových linií (mezi nimiž nechybí ani boj o lásku ani boj za pravdu), postavy jsou většinou nahlédnuty zevrubně a výstižně ztělesňují svůj osud, paměť svého života (zde odhlížím od naivně zformované hlavní ženské postavy, vymykající se z celku) a vedle toho je také (dů)vtipně evokován dobový kolorit. V neposlední řadě musím připomenout i skvělého Hugo Haase v psychologicky prokreslené roli napoleonského generála, exulanta na Divokém Západě. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vypravěčův pětihvězdičkový komentář mě na The Fighting Kentuckian docela navnadil a snímek byl pro mě bohužel zklamáním. Jediné, co mě na tom zaujalo bylo docela netradiční herecké osazení. John Wayne v hlavní roli sice tak netradiční není, ale zklamat rozhodně nemůže. Parťáka mu dělá Oliver Hardy, pro kterého to je jeden z mála filmů, kde se objevil bez Laurela. No a kromě tohoto dua se zde objevují také dva herci českého původu - Věra Ralston - Hrubá a Hugo Haas. Větší problém jsem měl s příběhem ten mě bohužel nebavil ani za mák. Nebyl to totiž příliš western, ale spíš romanticko-dobrodružné drama z prostředí komunity francouzských exulantů, kam se přimotá zálesák John Wayne a snaží se bojovat o ruku sličné dcery bývalého Napoleonova generála. Ta si samozřejmě musí vzít nesympatického boháče, protože to bude pro jejího otce výhodné. Ze začátku mě to docela bavilo, protože to bylo celkem vtipné, ale s přibývajícím časem převládla vážná stránka příběhu a ta už tak povedená nebyla. Na druhou stranu, ale film musím pochválit, protože na to, že ho točila společnost Republic, která se specializovala na nízkorozpočtové béčkové westerny a dobrodružné filmy a serialy, tak to dopadlo ještě docela dobře a provedení snímku nepůsobilo nijak lacině nebo odfláknutě. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak jak vidím komentář od liquido26 nebyl jsem jediným prostým venkovským chasníkem, který naběhl na vidle vypravěčova komentáře. Toto je velice dobový a velice průměrný western. John Wayne tu má tu svou obvyklou roli drsného chlapíka, který v souboji o místní krásku musí překonat společenské překážky, francouský šarm, časté úklady potměšilých nepřátel a ještě se popasovat s hlavní ženskou záporačkou, která má více sex-appealu a kuráže, než ta jen pro dekoraci přidaná kladná kráska. Ale Johnny to zvládne, protože se s namlouváním vůbec nepáře, nepřátele pobije a záporačka se ze soutěže vyřadí sama. Film je snad vyjímečný jen po kostymní stránce, neb Johnny tu nosí kostým Kožené punčochy, a francouští osadníci chodí neustále v parádních uniformách, jako by přišli z vítězné vojenské přehlídky na Martových polích. Oliver Hardy zde jen předvádí, co předvedl dříve již 100x a lépe. Pro našince je zajímavá účast Hugo Haase, který v generálské uniformě vypadá důstojně, ale více předvést šanci nedostal. Jo, a kentucká domobrana zpívá secvičeně jak Pěvecké sdružení učitelů moravských. Tak kvůli Hugovi 3*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak ako jestvuju kultove westerny, ktore casom nezostarnu, tak jestvuju vyslovene dobre a kvalithe filmy, ktore budu starnut len pomaly. Tuna zub casu nepracuje a ak  aj pracuje, tak len obcas. On sa zamiluje do nej, pricom ona ma nejake dalsie pletky s kymsi ....... do toho este geodeticke prace - tak toto povazujem za velmi dobry namet na film - western, urcite lepsie ako kradez koni. Maketa westernoveho mestecka bola fascinujuca, ja viem, len amketa, no spolu s kulisami to bolo super.  Dialogy na urovni, miestami prevladali vatovo plane plky, ale to len miestami : 80 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Herecký obsazení pecka. Dva češi, Wayne a Hardy spolu v jednom filmu? To prostě nemohlo zklamat. Hodně se mi líbila scénka, kde se všichni borci začnou mlátit hlava nehlava pro galon rumu. Nějak jsem se v tom totiž viděl. Závěrečná bitva frantíků, kde se střílí jak na střelnici taky pecka. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tak vůbec nevím o čem to bylo. Klasický americký western s jednoduchou romantickou zápletkou a rozvláčným příběhem o špatně vyměřeném území pro nové osadníky z Evropy. Připomnělo mi to Vinnetoua, jen zeměměřiče Old Shatterhanda nahradil John Waine a místo indiánů tam bojovali vojáci. Díky slušnému hereckému obsazení se na to dalo koukat. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vyžene kamufláž z pozemků. Postaví se /kom/plotům na ranči. A taky má rád nektar, moc dívčí. Nebojácný. Umí se vzít za srdce. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nechala jsme se nalákat na celkem vysoké hodnocení, zabavných je posledních 20 minut. Jinak je to zdlouhavé, ukecané a doplněné vnitřními hlasy hrdinů. Nuda. Herecké výkony jsou sice slušné, ale s mizerným scénářem, kdy je veškerá zápletka na rychlo zveřejněna i vyřešena tomu nepomůžou. Jakoby si ke konci režisér vzpomněl, že netočí romanci, ale western. ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Tak western to vyloženě nebyl ani na 4* to asi nebylo, ale vidět v jednom filmu Johna Wayna, Hugo Hasse, herečku českého původu Věru Hrubou a k tomu Olivera Hardyho(bez Laurela), to fakt stálo za to. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další pozoruhodný western, ve kterém český divák zpozoruje dva české herce - Věru Ralston-Hrubou a Huga Haase. A to není zdaleka jediná zajímavost. Vidět Olivera Hardyho v kino filmu, mluvícího a navíc bez Laurela se jen tak nevidí. To jsem si nemohl nechat ujít. Celkově na mě ale film působí víc jako romantický film zasazený do kulis westernu. Přestože jsem se dozvěděl zase něco nového. Nikdy by mě nenapadlo, že Francouzi po porážce Napoleona utečou na Divoký západ. Nebýt poslední scény a exteriérů, tak by snad ani o western jít nemohlo. A Hardy zde navíc zajišťuje tu humornou stránku. Dokonce bych řekl, že by se hodil i do májovek jako Sam Hawkens, kdyby byl štíhlejší. A John Wayne měl v té době už za sebou opravdovou řádku filmů, ale přesto si troufám tvrdit, že to lepší a nejlepší mělo teprve přijít. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Češi Věra Hrubá a Hugo Haas s Johnem Waynem podruhé ve westernu(porvé ve filmu Dakota). Tento film si mě získal víc. I pro tu hudbu. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Tak starý film, až se z něj vytratila i ona kvalita, kterou před tou dávnou dobou snad měl. Trochu to připomíná umělé bijáky, které se pouštěli v seriálu MASH. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Necekejte wester, spis historicke drama. Ocenuji otevreni tematu. Nicmene je to takove nijaké, nedá se v tom moc orientovat a ikdyz J.W hraje seč může, nemá šanci to zahcránit... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný a tak trochu netradičný western, v ktorom viac ako kovbojov vidieť vojakov v kožušinových čiapkach a francúzskych generálov. Nejde však o bitky medzi Britmi a Francúzmi o kolónie ale romantickú pletku medzi Johnom Breenom a Fleurette stelesnených Johnom Wayneom a Věrou Ralston-Hrubou, ktorí sa spolu stretli už vo filme Dakota. Ako komické prekvapenie im sekunduje Oliver Hardy. Dôjde samozrejme aj na kolty, pretože za všetkým je podvod s pozemkami. Produkcia je dobrá aj herecky niet čo vytknúť, ale žiaľ filmu sa nepodarilo ma zaujať natoľko, aby som rozšifroval všetky vzťahy a porozumel im, takže mi mnohokrát dej pripadal ako guláš. ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Až do zcela náhodného shlédnutí tohoto dílka bych nevěřil, že existuje film, ve kterém si spolu zahráli Hugo Haas, Oliver Hardy, John Wayne a mně dosud neznámá (leč v Hollywoodu vcelku úspěšná) Věra Hrubá. Výsledek tomu ovšem odpovídá. Jedná se o poměrně nesourodý mix romantické komedie, westernu, love story, detektivky, melodramatu, grotesky ve stylu Laurela & Hardyho, válečného a dokonce i sportovního filmu (tím myslím souboj o soudek rumu, pojatý jako ragbyový zápas). K tomu přemíra nejrůznějších postav, v nichž je obtížné se zorientovat, stejně jako v ději a jeho různých zápletkách. V první třetině navíc působí iritujícím dojmem neustále opakovaná vojenská pochodová píseň, v poslední třetině zase opakované tóny Marseillaisy. Nějakých 5 minut před koncem, kdy jsem chtěl pochválit alespoň kameramana za dobře nasnímané akční scény, všechno zkazilo pár záběrů se zadní projekcí... Ale jako kuriozita a seznámení s u nás neznámou českou krasobruslařkou ucházející. ******** Další shodou náhod jsem si zrovna týž den ráno přečetl na MovieZone článek o Nebeské bráně - o 30 let novějším, barevném, dvakrát tak dlouhém a na plátně i dvakrát tak širokém westernovém eposu. Jen o pár hodin později si pustím Bojovného Kentučana a co se týká žánru, námětu, hereckého obsazení a počtu postav, hned mě při sledování napadla spousta paralel. Takže pokud bych měl shrnout tento film jednou větou, pak: "O 3 dekády starší Nebeská brána"... ()

Reklama

Reklama