Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné jednotce amerického námořního letectva na sebe za 2. světové války narazí dva rozdílní důstojníci: tvrdý major Dan Kirby (John Wayne) a chápavý Griffin (Robert Ryan)... John Wayne dokazuje, že s přehledem zvládal nejen své westernové role. (Pohrobek)

Recenze (13)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii každého režiséra téměř vždy najdete nějaké to rozšlápnuté lejno. V případě Rayovy sterilní a k uzívání nudné válečné propagandy s naprosto nevyužitým Robertem Ryanem nemusíte dlouho dumat nad tím, který obdivovatel letadýlek ve vedení studia ho do ní natlačil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Howard Hughes presents..." Tak ten slávny Letec nám ponúka príbeh o letcoch a v ňom westernovú ikonu J. Wayna. Našťastie vojenská lodička mu na hlave sedí rovnako dobre ako kovbojský klobúk. Film vzdáva hold letke "Wild cats "pôsobiacej proti japonským jednotkám i námorníctvu. Film obsahuje mnoho farebných dobových záberov, ktoré sú skombinované s filmovými. Možno práve preto, že sú farebné pôsobia prirodzene a nerušivo. Vedľa Wayna ma potešil i J. Ryan, ktorého mám po Divokej bande vo veľkej obľube. Škoda, že si pre seba neukradol viac miesta. Od začiatku som nepochybovalo tom, že dôstojníci medzi ktorými to celý čas iskrilo sa v závere budú tešiť na vzájomné stretnutie pri poháriku...Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

John Wayne uměl nosit nejen kovbojské oblečení s kloboukem a kolty u pasu, ale také vojenské uniformy, což již mnohokrát dokázal a v tomto snímku opět potvrdil. Propojení autentických záběrů s těmi hranými je zdařilé. Potěší jak letecké souboje, tak i příběh či herecký výkon Waynea a Roberta Ryana. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Létající mariňáci USMC mne celkem mile překvapili. Wayna jsem už kokpitu viděl, to ale kočíroval prouďák Super Sabre ve filmu Hunters kde honil Migy 15... Naštěstí pro mně jej výhradně jako kovboje zažitého nemám. Mladý Ryan také potěšil. Film se snaží divákovi přiblížit vznik speciálních taktických letek, které spolupracovaly s pěchotou na zemi. Komunikaci zajišťoval návodčí často opravdu většinou z řad pilotů, který naváděl kolegy přímo na cíle. Film se točí kolem letky Wildcats, která si tak říkala podle typu letounů s nimiž hoši na Quadalcanalu létali (ve filmu je ale ztvárnily modernější Hellcaty). Samozřejmě tu máme klasickou omáčku propagandistických filmů té doby. Máme tu nějakého toho ňoumu na základně, který je ale všemi milován (kleptomanský mechanik), drsného velitele jehož metody se squadroně a hlavně jeho zástupci nelíbí a doma ve Státech naondulované kočičky s rudými rty a dětičkami v postýlkách... To vše podtrhuje klasický hudební doprovod, jehož nejčastějším motivem byla orchestrální hymna námořní pěchoty ,, My sloužíme svému národu, my sloužíme na moři... ''. Čtenář znalý mých komentářů by si mohl myslet, že film je tedy škvár. Není. Jako milovník letadel a války v Pacifiku obzvlášť jsem byl mile překvapen. Ačkoliv mají povětšinou zabarvená kódová označení (čísla strojů i perutí, příp. znak mateřské letadlové lodi) může se divák zhusta nasytit krásnými záběry na Hellcaty, Corsairy, Avengery, Helldivery a jednu PBY Catalinu (než ji Tokijský expres rozmašíruje). Jsou tam sice nesmysly typu, že letouny letí bombardovat japonskou eskadru a na záběrech nemají upnuty pod křídly a břichem pumy, při útoky je však už shusta shazují atd... Japonské letouny nahradily (už klasicky) cvičné americké Texany v ,,zero markingu'' a na dobitém letišti byly dokonce použity vraky Corsairů (avšak s červeným sluncem na trupu .-). Jako sběratel rúzných záznamů z guncamer, jsem všechny ve filmu užité už viděl, překvapila mne zde však jejich kvalita a ostrost. Hrané sekvence jsou dobře doplňovány dobovými barevnými dokumentárními záběry a vše dobře ladí. Z toho by si měl vzít ponaučení nejeden soudobý válečný film, kde jsou tvůrci schopni do barevného filmu vsadit černobílé dokumentární záběry z reálných bojů... Když to shrnu, dávám za 4 hvězdy. Trikově je film srovnatelný s Bitvou o Midway a ta byla natočená sakra až za pár let! Na rok 1951 je to hodně slušná prácička. Jsou tam krásná letadla, moji oblíbení piloti a tak nemůžu pod ,,angels 4'' jít .-))) !!!! * * * * ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jednoduchost pravd a zásad, které vyznávali a ctili, těm mužům dodávalo na důstojnosti...a Duke jim propůjčoval ještě něco navíc. Už jen kvůli němu stojí film za vidění. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vzdušné souboje hladce propojující hrané záběry s dokumentárními obstojí svým napětím dodnes (v dlouhých vývrtkách padající letadlo s ustřeleným křídlem je dokumentární záběr, který pro mě překonává většinu hraných válečných scén, které jsem kdy viděla) . Pozemní část filmu o nutnosti stát se velitelem, který musí nést na triku i rozhodnutí o životě a smrti svých vojáků, nepřináší nic nového než ohrané schéma. /3. 9. 14./ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled celkem standardní ukázka toho, v čem John Wayne hrál, ale na stranu druhou se mi líbilo, jak se snímek především v leteckých bitvách snažil o to, aby to bylo pořádně dramatické a dynamické. Tohle je něco, proč se dá na film dívat i v dnešní době, i když mezi těmi waynovkami jinak celkem zapadne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zeby drsnak John Wayne obdivoval lietadla ? Podla tohoto filmu zrejme jo, reziser mi ovsem hodne vadi - najma jeho Dzony Gitar    . 71 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

SHOVING OFF-DESTINATION UNKNOWN. HOPE AND PRAY FOR ALL OF US. LOVE= VERN!! Válečný film z roku 51, tudíž žádné velké triumfální bitvy zde člověk neprožívá. Rozostřené záběry ze skutečné války doprovázeny záběry na herce v kokpitech, kteří se snaží tvářit soustředěně a vypadají při tom spíše jako by seděli na toaletě a vykonávali potřebu. O to tu samozřejmě, ale nejde. Tyhle ty filmy se musí žít a sledovat hlavně kvůli příběhu a pozadí. John Wayne a Robert Ryan jsou mistři svého oboru a konflikt mezi těmito dvěma veliteli se tím stává vysoce sledovatelnou záležitostí. Ve filmu mě však zarazila jedna věc a to scéna, kde Dan Kirby předá svému malému synkovi katanu a nechá ho s ní v pokoji. Čekal jsem, že až mu maminka přinese slibované kakao, tak chudák synáček nebude mít čím uchopit šálek, protože jeho ruce budou ležet na podlaze v kalužích krve. So long! ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - John Wayne (major Dan Kirby); Don Taylor (poručík "Cowboy" Blythe); Robert Ryan (kapitán Carl Griffin); Jay C. Flippen (Clancy); William Harrigan (Dr. Curan); Janis Carter (Joan Kirby); Gail Davis (Virginia Blythe); Brett King (poručík Ernie Stark); Gordon Gebert (Tommy Kirby) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Trochu střílení, trochu leteckých bitev, rozhovorů s mužstvem a nakonec vítání nového občánka. Celkem nic moc. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Priemerný vojnový film, ničím výnimočný a časom zabudnutý. Snímok je pretkaný scénami z dokumentov, niekedy to nie je najšťastnejšie riešenie, ale zopár scén je postrihaných kvalitne /ak berieme v úvahu 50. roky/. ()

Reklama

Reklama