Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zkušený plukovník Mike Kirby odlétá do Vietnamu se dvěma jednotkami takzvaných Zelených baretů. Jeho prvním úkolem je dobudovat uprostřed džungle rozestavěný vojenský tábor, který je pod pravidelnou palbou členů Vietkongu. Druhý úkol je ještě nebezpečnější: unést vysokého vietnamského velitele přímo z jeho přísně střežené vily. Misí se účastní i novinář George Beckworth. Jakožto zavilý odpůrce vietnamské války se rozhodl, že své postoje prověří přímo na místě, v ohni. Stane se opakovaně svědkem toho, jak plukovník Kirby a jeho muži osvědčují v boji svou statečnost, zatímco komunističtí bojůvkáři šíří kolem sebe hrůzu a smrt...
Takové je poselství amerického válečného filmu, natočeného v roce 1968, v době kdy se Spojené státy zapletly do jednoho z nejproblematičtějších vojenských konfliktů své historie. Cílem filmařů bylo přesvědčit americkou veřejnost, že tato válka je spravedlivá a že jejich vojáci umírají na druhé straně zeměkoule za správnou věc. Film se tak stal klasickou ukázkou válečné propagandy. Hlavní roli ztvárnil legendární westernový herec John Wayne, který se na filmu podílel i jako režisér, spolu s Rayem Kelloggem.
Autoři se dopustili kuriózní chyby, která vešla do dějin filmových přehmatů: v závěrečném záběru odcházejí hrdinové na pozadí slunce, které zapadá nad mořem. Vietnam je však omýván oceánem pouze z východní strany, takže slunce v Zelených baretech zapadá na východě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nehledě na propagandu(bez které by neměli tvůrci ani jedno letadýlko nebo autíčko s napísem US Army a bez které by pravděpodobně film ani neměl smysl...) jde o pokažený film. Nejhorší na něm je, že se nejdříve tváří jako film o obraně jednoho bodu na Vietnamské mapě, a když tohle přetvařování pomine najednou se objeví nepochopitelný úkol, který film o půl hodiny prodlouží a teprve v něm se snaží ukázat jak ty kluci v zelených baretech jsou vlastně dobří. John Wayne film nezachraňuje a přímo ho možná potápí. Jako westernový herec byl slavný, ale jako plukovník je průměrným obličejem ve vojenské mašinérii, v které jak se sám tváří podle sebe hraje velkou roli. Pokud máte možnost sežeňte si filmy jako jsou Tora, Tora a nebo ne tak starou Tenkou červenou linii. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Skvělá sranda. Hlavně, když hrdinný plukovník Wayne odletá do vietnamské džungle a přistane uprostřed kanadských borovic... V tomhle filmu chyběli opravdu už jen nevybuchlí skotští kamikadze parašutisti... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když pro potřeby proválečné propagandy použijete podzimní severoamerické lesy suplující neprostupnou vietnamskou džungli a když obtloustlého jedenašedesátiletého Johna Waynea obsadíte do role, proti které je i Rambo v nejlepších letech srabácké tintítko. A to prosím bez jediného náznaku nějaké nadsázky. Právě díky tomu je to však perfektní, i když nechtěná, komedie. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zelené barety snad ani nejsou válečným filmem. Všechno se jen tak divně táhne, aby to ospravedlnilo přítomnost Amík ve Vietnamu a ani ten jeden nedůvěřivý Tomáš je již od počátku pokládán za pomýleného a taky se nakonec rozhodne trochu jinak a to prosím v situaci, kdy bych já osobně byl proti americké přítomnosti ve Vietnamu ještě mnohem víc! John Wayne tu snad ani není John Wayne. Jen blábolící figurka, která označuje Vietkongy za největší verbež pod sluncem, která se nestydí povraždit celé vesnice jen aby získali jednoho mladíčka do armády. Nevím, jestli se tak Kongové chovali, věru jsem tam nebyl a je to až příliš blízká historie, než aby byla v učebnicích, ale jedno vím jistě. Amíci nebyli červeným křížem pro domorodce. Poslední věta filmu pronesená (jak jinak) blahosklonným Waynem nasazuje zlatou korunu nudnému a zdlouhavému nicneříkajícímu snímku. Malý Vietnamčík říká: A co bude teď se mnou? A Wayne mu hrdinně odpovídá: Od toho jsem tu já. Vždycky tomu tak bylo. Brrrr. Ještě drobná poznámečka. Velice, ale velice mi exteriéry připomínaly českou PC hru Vietcong. A to opravdu hodně, jako kdyby se inspirovali přímo v tomto filmu a nebo na stejných pramenech, jako filmaři. ()

CheGuevara odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu vím jen to, že Vietnamci jsou zlí, že John Wayne jim nakopal zadek a že jsme Vietnamcům dodávali náboje. Zážitek to byl věru obohacující. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

John Wayne se na stará kolena snad musel po(h)mátnout pod kloboukem! Velký >cowboy< a esence amerického filmového šovinizmu spolurežíroval a odehrál tuhle >válečnou drámu< - natočenou sice v roce 1968(!), leč výrazovými prostředky filmů let tak dvacet let dávno minulých. Obsahem jasně plytkou - na podporu války ve Vietnamu užitnou agitku, režijně diletantskou, vojáčkovsky militantní spatlaninu, která může zaujmout snad jen nějaké ty zelené mozky... Hnus a bída šmejd in jůesej... . . . Takže ta jedna malinkatá hvězdička snad jen za ty některé obrazy ryze kamerové a taky proto, že v odpadu je třeba nechat si místo pro sračky notnějšího kalibru... - - - P.S. V programovém cyklu čétévé navíc s typicky diletantským a technicky mizerným bezruchovým českým dabingem a oříznutým obrazem na 4:3 takto těžko stravitelné i z ryze studijních důvodů... :-( ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Že je to hodně přiblblá propaganda o tom, jak John Wayne odletí do Vietnamu a nakope tam těm vietnamskejm komoušům prdel, to asi nemusim zdůrazňovat. Jenže i kdybych si propagandu odmyslel, tak zbyde jen taková parodie na válečnej film. První polovina je bez bojů, bez akce, bez napětí, prostě o ničem. Měl jsem spíš pocit, že se koukám na nějaký přerostlý skauty na táboře. Zaujalo mě tam akorát, když tam řikali, že vietkongové používaj náboje z Československa. Ve druhý polovině se to konečně aspoň trochu rozjede. Nejdřív se odehraje docela dlouhej boj o vojenskej tábor a to je asi vrchol celýho filmu. Jenom bych rád podotknul, že v tuto chvíli už máte za sebou cca 80 minut totální nudy, takže budete nejspíš rádi za to, že se tam vůbec "něco" děje. Potom ještě John Wayne a několik dalších hrdlořezů vyskočí z letadla někam do "džungle" (to prostředí vůbec nevypadalo jako neprostupná vietnamská džungle, ale spíš jako Riegrovy sady) a unesou nějakýho důležitýho rákosníka, což jsem nějak moc nepochopil, jakou to vůbec mělo spojitost se zbytkem filmu. Ale tak aspoň jsem se dočkal celkem efektní smrti jednoho z hlavních hrdinů. Pak už následuje jen slavnej závěr se západem slunce a the end. Určitě to je nejhorší film o válce ve Vietnamu, co jsem kdy viděl. Jinak já westerny nesleduju, takže John Wayne je pro mě v podstatě neznámej herec. Tady na mě působil chvílema až komicky. Výrazy v obličeji vystřídal za celej film dohromady dva (neutrální xicht a úsměv), až jsem si řikal, jestli to od něho později neodkoukal samotnej Steven Seagal. Navíc na něm bylo vidět, že svoje nejlepší roky už má dávno za sebou, takže při scénách, kdy se měl aspoň trochu pohybovat, vypadal hodně těžkopádně. Když se třeba měl přikrčit, tak jsem měl pocit, že má nejspíš střevní problémy a bojí se, aby se neposral... Zelený barety jsou opravdu špatnej film, na kterym je těžký najít cokoliv pozitivního. Když se k tomu navíc přidá, že tahle hrůza trvá skoro 2,5 hod, dílo je dokonáno. I ta jedna hvězdička je možná až moc. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Co je na tom nejzábavnější (a vlastně i nejděsivější) je, že to Wayne myslel vážně. Jestli je Copak je to za vojáka propaganda, co je potom tohle? Podle mě nejhorší válečný film, co jsem viděl, a to nejen kvuli ideologii. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzapálenějších propagandistických filmů USA od konce druhé světové války. Když si odmyslíme kobercovou ideologickou masáž - která je sice průhledná, ale neuráží - zbyde nám hodně matný válečný film natočený ve slušném tempu. Dědek Wayne se nám tu ukázal ve svém slabším světle - bez koně a za kamerou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

S tou propagandou v tomto snímku to zase není tak horký. Je sice charakterově černobílý a jednostranný, byl však natočen v době, kdy Vietnamská válka vrcholila a s tím se musí tak nějak počítat. Západ slunce do moře ve finální scéně je sice taky úlet, ale méně všímavému divákovi to ani nepřijde. A co se týče patriotizmu, v "Pearl Harboru" nebo "Dni nezávislosti" toho najdete víc. Po filmařské a příběhové stránce je to velmi dobře odvedené řemeslo s asi půlhodinovou akční scénou v polovině filmu a celkově se nuda taky nedostaví. Když jsem tento film viděl prvně jako asi desetiletý, konec filmu při proslovu plukovníka s malým Vietnamským chlapcem mě dojal. Dnes jsem sice trošku uvážlivější a více jsem toho viděl, ale v žádném případě nemohu zatratit "Zelené barety", napínavý film s vynikajícím hudebním doprovodem Miklose Roszy a skvělým Johnem Waynem v hlavní úloze plukovníka Kirbyho. 55%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Absurdní proválečná propaganda, která je silně ovlivněná dobou ve které vznikla. Navíc zpracování je dost amatérský a působí to v dnešní době fakt jak hrozně starej film. Jasně psal se rok 1968, ale i tak vznikali už v této době filmy na který se i dneska dá po technický stránce úplně v pohodě koukat. No prostě je to béčko tý doby šílený amatérský a napraný agitačníma kecama. Nicméně kouzlo nechtěného z toho dělá relativně zábavný film a já taky zvýším hodnocení za to, že filmy z tématikou Vietnamský války mám prostě rád.50% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem na vlastní oči viděl hrdinné barety vedené (doslova) nesmrtelným Waynem mi Arnoldova (aka Matrixova) hláška: "I eat Green Berets for breakfast." přijde jako nebetyčná blbost... ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu jsem se hodně nasmál, což ale nebylo úmyslem tvůrců, neboť Zelené barety se berou zatraceně vážně...a o to jsou s přihlédnutím k výsledným "kvalitám" vtipnějších. Ona ta okatá propaganda je prostě jen k smíchu, o kýčovitých dialozích ani nemluvě a starý John Wayne jakožto Rambo šedesátých let a hodný strýček ze sousedství v jednom je také zábavný tím nechtěným způsobem. Tenhle film byl předvojem pro tupá akční béčka pekelných 80.let, bohužel se ale nevyrovná jejich zábavnosti - Komando je prostě jenom jedno. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Tento militantní film je jednou dlouhou odpovědí na jedinou otázku: "Proč válčíme ve Vietnamu?" Stárnoucí John Wayne nám v roli plukovníka didakticky představuje metodiku a smysl vietnamské války. Celý film je plný nejrůznějších klišé - vztah asijského dítěte a amerického vojáka, pacifistický novinář, který poznává pravdu až na bojišti, krutost příslušníků vietkongu versus lidští američtí vojáci atd. Záměr tohoto díla je jednoznačný a koresponduje s dobou vzniku: v době skomírající víry ve válečný úspěch přichází ikona filmového machismu John Wayne a režíruje proválečnou propagandistickou agitku... Něco úsměvného na závěr: Američané v orce 1968 samozřejmě nemohli točit přímo ve Vietnamu. Film se natáčel v Americe a podle toho také vypadají lokace. Místo subtropické vietnamské džungle se tak vojáci prohánějí mezi jehličnatými stromy a kanadskými jezery... ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

John Wayne byl opravdový americký patriot, což mělo i za následek, že když se veřejné mínění ostře stavělo proti americké intervenci v Vietnamu, rozhodl se natočit film, který má odpůrcům ukázat proč a taky ho natočil. A cože to vlastně už značně nemocný Wayne natočil? No prostě klasickou válečnou agitku, se slušným rozpočtem, jednou pořádnou dlouhou akční scénou a opět výbornou hudbou klasika Miklose Rozsy ("to není western, ale eastern"). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Reklama na válku a na tu proti vietkongům zvláštˇ. Směs militarismu , hurávlastenectví a sentimentu plná klišé a patetického blábolení. Bez ohledu na to - jako válečný film sám o sobě také žádná sláva. Jedna čestná hvězdička pro Johna Waynea za jeho OSTATNÍ role. ()

Reklama

Reklama