Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zkušený plukovník Mike Kirby odlétá do Vietnamu se dvěma jednotkami takzvaných Zelených baretů. Jeho prvním úkolem je dobudovat uprostřed džungle rozestavěný vojenský tábor, který je pod pravidelnou palbou členů Vietkongu. Druhý úkol je ještě nebezpečnější: unést vysokého vietnamského velitele přímo z jeho přísně střežené vily. Misí se účastní i novinář George Beckworth. Jakožto zavilý odpůrce vietnamské války se rozhodl, že své postoje prověří přímo na místě, v ohni. Stane se opakovaně svědkem toho, jak plukovník Kirby a jeho muži osvědčují v boji svou statečnost, zatímco komunističtí bojůvkáři šíří kolem sebe hrůzu a smrt...
Takové je poselství amerického válečného filmu, natočeného v roce 1968, v době kdy se Spojené státy zapletly do jednoho z nejproblematičtějších vojenských konfliktů své historie. Cílem filmařů bylo přesvědčit americkou veřejnost, že tato válka je spravedlivá a že jejich vojáci umírají na druhé straně zeměkoule za správnou věc. Film se tak stal klasickou ukázkou válečné propagandy. Hlavní roli ztvárnil legendární westernový herec John Wayne, který se na filmu podílel i jako režisér, spolu s Rayem Kelloggem.
Autoři se dopustili kuriózní chyby, která vešla do dějin filmových přehmatů: v závěrečném záběru odcházejí hrdinové na pozadí slunce, které zapadá nad mořem. Vietnam je však omýván oceánem pouze z východní strany, takže slunce v Zelených baretech zapadá na východě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Han22 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že je film špatný, protože je to propaganda. Ano vykresluje to americké vojáky jako hrdiny, co přišli bojovat se zlem, tedy v podstatě totéž co dělaly všechny válečné filmy té doby. Rozdíl je, že tady nešlo o první či druhou světovou, ale o první film z aktuální války ve Vietnamu, kde pravda byla složitější. Američané se tam chovali jako dobytek a bojovali ve válce, kterou nemohli vyhrát, protože zasahovala Čína a Vietnamci utíkali přes hranice a znovu se vraceli. Myšlenka pomoc zemi zasažené komunismem byla ale IMHO správná. Bohužel filmařsky je to horší. Bezbarvý, starý a do válečného filmu nehodící se Wayne, kterého prakticky nevidíte ve skutečné akci. Milion patetických proslovů a zničující dvou a půl hodinová délka z toho dělá šílenou nudu. Klišé jako dítě a jeho pes. Vybavení je správné, ale ty lesy prostě nepřipomínají džungli ani zdálky. A navíc ještě hlavní akce obrana tábora je utopená v temnotě a chaosu a finální nalepená akce s únosem generála je fajn, ale v podstatě navíc. Rád bych dal víc, protože je to snad jediný film o Vietnamu, který neukazuje amíky jako špatné, ale prostě jsem se nebavil. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Absurdní proválečná propaganda, která je silně ovlivněná dobou ve které vznikla. Navíc zpracování je dost amatérský a působí to v dnešní době fakt jak hrozně starej film. Jasně psal se rok 1968, ale i tak vznikali už v této době filmy na který se i dneska dá po technický stránce úplně v pohodě koukat. No prostě je to béčko tý doby šílený amatérský a napraný agitačníma kecama. Nicméně kouzlo nechtěného z toho dělá relativně zábavný film a já taky zvýším hodnocení za to, že filmy z tématikou Vietnamský války mám prostě rád.50% ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Zelené barety snad ani nejsou válečným filmem. Všechno se jen tak divně táhne, aby to ospravedlnilo přítomnost Amík ve Vietnamu a ani ten jeden nedůvěřivý Tomáš je již od počátku pokládán za pomýleného a taky se nakonec rozhodne trochu jinak a to prosím v situaci, kdy bych já osobně byl proti americké přítomnosti ve Vietnamu ještě mnohem víc! John Wayne tu snad ani není John Wayne. Jen blábolící figurka, která označuje Vietkongy za největší verbež pod sluncem, která se nestydí povraždit celé vesnice jen aby získali jednoho mladíčka do armády. Nevím, jestli se tak Kongové chovali, věru jsem tam nebyl a je to až příliš blízká historie, než aby byla v učebnicích, ale jedno vím jistě. Amíci nebyli červeným křížem pro domorodce. Poslední věta filmu pronesená (jak jinak) blahosklonným Waynem nasazuje zlatou korunu nudnému a zdlouhavému nicneříkajícímu snímku. Malý Vietnamčík říká: A co bude teď se mnou? A Wayne mu hrdinně odpovídá: Od toho jsem tu já. Vždycky tomu tak bylo. Brrrr. Ještě drobná poznámečka. Velice, ale velice mi exteriéry připomínaly českou PC hru Vietcong. A to opravdu hodně, jako kdyby se inspirovali přímo v tomto filmu a nebo na stejných pramenech, jako filmaři. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

John Wayne se na stará kolena snad musel po(h)mátnout pod kloboukem! Velký >cowboy< a esence amerického filmového šovinizmu spolurežíroval a odehrál tuhle >válečnou drámu< - natočenou sice v roce 1968(!), leč výrazovými prostředky filmů let tak dvacet let dávno minulých. Obsahem jasně plytkou - na podporu války ve Vietnamu užitnou agitku, režijně diletantskou, vojáčkovsky militantní spatlaninu, která může zaujmout snad jen nějaké ty zelené mozky... Hnus a bída šmejd in jůesej... . . . Takže ta jedna malinkatá hvězdička snad jen za ty některé obrazy ryze kamerové a taky proto, že v odpadu je třeba nechat si místo pro sračky notnějšího kalibru... - - - P.S. V programovém cyklu čétévé navíc s typicky diletantským a technicky mizerným bezruchovým českým dabingem a oříznutým obrazem na 4:3 takto těžko stravitelné i z ryze studijních důvodů... :-( ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Roku 1967 se N.Mailer v titulu svého alegorického románu ptal Proč jsme ve Vietnamu? J.Wayne mu odpověděl svým válečným eposem, který je oslavou příslušníků speciálních jednotek a zároveň (ve druhé třetině) moderní verzí hercova předchozího režijního kousku Alamo. Zmínka o české munici pěkně koresponduje s ukořistěnými československými kulomety ve Stoneově Četě, ač Stone pochopitelně stojí na zcela opačné ideové straně barikády, než kterou celý život hájil Wayne. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Kritici označili Zelené barety za bezduchou válečnou propagandu. K tomu Wayne podotkl: „Souhlasím s nimi. Je to americký film o Američanech, z nichž se stali hrdinové. V tom smyslu je to propaganda." (Zdroj: wikipedia). (cheyene)
  • John Wayne si byl vědom, že válka ve Vietnamu není populární, ale prohlásil: „Proboha která válka byla kdy populární? Ti muži přece nechtějí být ve Vietnamu o nic víc než kdo jiný. Ale když už tam jednou jste, nemůžete se tvářit neutrálně." (Zdroj: wikipedia). (cheyene)
  • Pôvodná voľba skladateľa padla na Elmera Bernsteina, ktorý ale ponuku odmietol, odôvodnením bol nesúhlas s politickými postojmi, ktoré film prezentuje. Druhou voľbou bol Miklós Rózsa, ktorý ponuku prijal. (Tvrdolín Veliký)

Reklama

Reklama