Reklama

Reklama

VOD (1)

Snadnější je zkrotit Divoký západ než jednu svéhlavou ženskou... John Wayne (1907–1979) byl ztělesněním pravého Američana a jeho lakonický herecký projev se asi nejlépe uplatnil ve westernech. Natočil jich ve své kariéře pěknou řádku a některé z nich patří ke klasickému odkazu žánru (Přepadení, Fort Apache, Rio Bravo apod.). S postupujícím věkem, který se nijak nesnažil skrývat, se Wayne přehrával do bodrých, patriarchálních hrdinů, kteří sice nejdou daleko pro nějakou tu ránu, ale jinak věci řeší většinou s klidným nadhledem. K takovým postavám patří i zámožný rančer McLintock ve stejnojmenném komediálním westernu (1963). Své dobytkářské impérium kočíruje pevnou rukou, ale vlastní manželku zvládá jen stěží. Jejich tvrdohlavé nátury na sebe znovu narazí, když se Kate vrací po delším odloučení na ranč, aby strávila nějaký čas s jejich dcerou, přijíždějící z univerzitních studií na východě. Jak napovídá náznak příběhu, autoři se tentokrát nechali volně inspirovat klasikou, a sice Shakespearovou komedií "Zkrocení zlé ženy". Wayneovou partnerkou je tu herečka irského původu Maureen O’Haraová (je to čtvrtý z pěti jejich společných filmů), jeho dceru hraje Stefanie Powersová a jejího (dceřina) nápadníka Wayneův syn Patrick. Snímek vznikl ve Wayneově vlastní produkci (společnost Batjac) a režií byl pověřen syn starého Wayneova přítele, herce Victora McLaglena. Andrew V. McLaglen (nar. 1920) se k filmu propracoval přes režii epizod westernových seriálů a tomuto žánru zůstal věrný i později; známé jsou např. jeho westerny Shenandoah (1965), Vzácné plemeno (1966), Bandolero! (1968) nebo Chisum (1970). (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $9,920,347Tržby Celosvetovo $9,920,347║ taká westernová groteska /60%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pohodová westernová komedie s velkým Johnem Waynem v roli bohatého rančera otravovaného nastrojenou náladovou manželkou, místními politiky a problémy s farmáři. Náladu mu spraví jen trocha alkoholu, pěkná žena, šachová partie, nebo chlapská bitka. A taky příjezd dcery, záhy pronásledované nápadníky. Zábavné a milé i přes použití až příliš tradičních komediálních rekvizit (jáma s blátem, peří, utržená sukně). Lze třeba přirovnat ke známějšímu Waynovu filmu Na sever Aljašky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=04Rlv4xawRY ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western jako komediální oddechovka - není to příliš časté - ovšem nic to nemění na tom, že i do tohoto žánru se hodí humor skloubený s jednoduchostí. Děj pokulhává, není tu vážná zápletka, jde spíše o příběh jedné netradiční rodiny na divokém západě a jejich momentální problémy (neproblémy). Veškeré nedostatky zachraňuje vynikající Wayne, atmosféra filmu a v té době půvabná Stefanie Powers (skutečně "roštěnka";-)), která vždy zpříjemňovala minuty na obrazovce. Mít kratší stopáž o dobrých 20-30 minut, byl by to větší zážitek, chvílemi se film stával nudným. Rvačka v blátě, opilý Wayne a mnoho dalších scén s Becky, G.W. McLintockem a jeho ženou bylo skutečně extrahováno v komediálním žánru se vším všudy. Příjemná podívaná - 3,5*. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zajímavá myšlenka - okořenit western humorem a vytvořit tím komediální film z Divokého západu. U mě to však neprošlo. Jednak kvůli příliš jednotvárnému Johnu Wayneovi, zbytečně dlouhé minutáži, nu a konečně i kvůli tomu, že to vlastně moc zábavné nebylo. Pardon! :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíše než western je to úsměvné rodinné drama zasazené do "westernové doby" více než do "westernové atmosféry." Jestli nechcete přistoupit na to, že se budete bavit, tak vás film sám o sobě nestrhne, a jestli vám vadí John Wayne, tak také nemá smysl si ho pouštět. Ale jestli budete ochotni přijmout snahu autorů o příjemnou pohodovou zábavu, pak je to ono. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Téda, to byla švanda k popukání. John Wayne je fakt komik. Jenže o tom neví, což má, uznávám jistý půvab. Ať dělá co dělá, ať hraje co chce, vždycky z toho vyleze lehce nablblý, většinou dobromyslný buran se spasitelským komplexem (v tomhle filmu bez něj). Ten chlap je divnej. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ke stažení volně na: http://www.archive.org/details/Mclintock.avi ___Mnohem víc komedie než western. Nečekejte akci, ale spíš vysmátého Wayna a velice pohlednou Stefanii Powers. Párkrát jsem se od srdce zasmál (například "pětadvacet na holou pro Becky"), ale na dvě hodiny stopáže je to sakra málo. Stříhat, stříhat, zkracovat. Vlastně to nemá téměř žádný děj. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne a Maureen O'Hara si tady skvěle sedli a je pěkné vidět, jak jsou na sebe celou dobu nabručení, aby pak nakonec mohlo dojít k tomu, že se dají dohromady. Ten úplný závěr je možná až moc rychlý, ale její úprk městem to alespoň trochu vynahrazuje. Je to místy až moc groteska, ale nevadí to, ten John Wayne tam sedí. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Čím víc spěl film ke konci, tím víc stupidností se hromadilo, až jsem byl rád, že už je konec a nebyl z toho vyloženě trapnej biják. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dost nestastne spojenie westernu s komediou + John Wayne /Man who shoot Liberty Valance, Brannigan/ nemal komedialny talent. Maureen O´Hara bola este slusna , ale tempo bolo nudne a malo sa toho tam dialo. Reziser Andrew V. mcLaglen natocil veru daleko lepsie filmy - Shenandoah 1965, Bandolero 1968 a popripade aj Last hard men 1976. Tento film patri do priemeru sediveho : 69 % ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavný western (western? spíš crazy komedie), ve které baví hlavně hlášky a střelené chování. Trochu mi to připomíná Limonádového Joa. Zábavná podívaná na nedělní odpoledne. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Keep it. You may need it. Aneb Waynova odpověď na emancipaci ženy je spanking. Ani western, ani komedie, ale maloměstský žánrový obrázek. Wayne chodí po městečku a přímým, až buranským, způsobem řeší všechny problémy - politické i rodinné. Film určený pro americký venkov, kde se mluví venkovským přízvukem, a i humor je venkovský. Je to vlastně takový Woody Allen pro "red necky". ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU KNOW, IF WE HAD ANY MORAL CHARACTER, WE WOULDN'T BE STANDING HERE COVERED WITH MUD DRINKIN', WHEN WE SHOULD BE WASHING! Hodně povedená oddechovka. Slabé hodnocení si vysvětluji nevolí oblíbenců Duka u kterého jsou všichni zvyklí na jiný standart. Vždyť si ani z koltu nevystřelí. Za to z Maureen asi tisíckrát a je to roztomilé. Dokonce jsem se u toho jednou i rozchechtal a to u scénky, kde mladý Douglas začne skákat po pódiu jako píča, Johnny se chce napít piva, ale když to uvidí, tak chce whiskey, která zrovna došla a starej Douglas strčí do kurátora, kterej se sleje celej pivem. Prostě strašná bžunda :D Hodně se pije a rozdává pěstmi a celé je to takové milé. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Stačí si zvyknout na trochu pomalejší tempo (především v první polovině), jinak není moc co vytknout. Po filmu "Na sever Aljašky" další dobrá komedie s Johnem Waynem. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Komediální western s Johnem Waynem. Chybí v něm únosy, vypálené indiánské vesnice, koňské bitvy a přestřelky,  jaké bývají v klasických westernech. Jsou nahrazeny skvělou bahenní rvačkou a vtipnou košilatou honičkou, jako ze Zkrocení zlé ženy. Bylo to docela fajn, jak nejsem milovníkem tohoto žánru, jen pro současného diváka asi trochu zdlouhavé. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipná westernová taškařice s Dukem v nejlepších letech. V tomto westernu se střílí pouze z lidí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Možná trošku nezasloužené 4*. McLintock rozhodně není western podle mých představ plný akce či se vzrušujícím příběhem. Je to v podstatě čím dál bláznivější komedie, ve které hraje ústřední roli bručounský a trošku buranský velkofarmář v podání Wayna a jeho "ohnivá žena", která přijela z východu. Kolem nich se motá spousta více či méně vtipných postaviček, dojde na indiány, pár pěkných bitek (ta s jámou plnou bláta nemá chybu) pár crazy scén (schody). No finále? SPOILER? Kdo by dneska natočil film, ve kterém hlavní hrdina nahání manželku po celém městečku aby ji dal na zadek? :D Konec SPOILERu. Slušně jsem se pobavil a to mi stačí. V prakticky nulové konkurenci western roku 1963. ()

Reklama

Reklama