Reklama

Reklama

Palčivé vzpomínky

  • Argentina Iluminados por el fuego (více)

Obsahy(1)

Jizvy způsobené válkou se hojí jen pomalu. Poté, co je Esteban přivolán do nemocnice k příteli, který se pokouší spáchat sebevraždu, objevují se hluboko v koutech paměti tíživé vzpomínky. Právě s tímto mužem prošel Esteban válkou, s ním sdílel chlad, samotu, nedostatek jídla i absurdní rozkazy velitelů. Tehdy byli ještě skoro kluci, bez tréninku a odvahy, a nevěděli, kde jsou a za co bojují. A nikdo jim za jejich hrdinství nikdy ani nepodal ruku. Cena za kus hlíny uprostřed moře byla příliš vysoká. Režisér Tristán Bauer obdržel za drama z dob bojů o Falklandy cenu Goya a speciální ocenění poroty na festivalu v San Sebastianu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

xentrixx 

všechny recenze uživatele

V Argentině jde o stále palčivé téma. Žáci se v dějepise učí o tom, že Malvíny (britské Falklandské ostrovy) jsou argentinským teritoriem, ve stáncích si lze zakoupit samolepky či přívěšky s nápisem Malvinas son nuestras. V krátkosti k filmu - pokud vládnete angličtinou či španělštinou, doporučuji si o konfliktu nejdřív něco přečíst. Vynikající je v tomto směru kniha od V. Bramleyho Two Sides of  Hell (Los dos lados del infierno). Spisovatel, který je sám veteránem této války, posbíral svědectví několika přeživších vojáků z obou stran. Skoro vše, o čem Argentinci v knize vyprávějí, je pak k vidění v tomto filmu. Zima, ledový déšť, prudký vítr, špína, nulová hygiena,  nevyspání a hlavně příšerný hlad, kdy někteří argentinští vojáci, ponechaní svému osudu na hoře Mount Longdon, jedli krysy, čtyři dny žvýkali jednu žvýkačku a pili vodu z kaluží, do kterých předtím vykonávali malou potřebu. Není divu, že se z toho někteří zbláznili. Otřesné je rovněž zacházení důstojníků s mladinkými odvedenci, kteří mnohdy za sebou neměli více než měsíční výcvik a za porušení kázně kvůli hladu byli trestáni středověkým roztažením rukou a nohou  a přivázáním ke čtyřem kolíkům zatlučeným do země. Tři dny v mrazu na zledovatělé půdě bez hnutí pak vykonaly své. Veselé není ani finále. Jako veterány poražené strany je nikdo po návratu nevítal, většina skončila v bídě a bez pomoci státu, který je do této naprosto nesmyslné války vehnal. Několik desítek si posléze raději vzalo život...Qué puta guerra.. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Film sprostredkúva pálčivé argentínske spomienky na Falklandskú vojnu. V tomto smere je film braný ako retrospektíva zážitkov pár vojakov a poukazuje skôr na psychologickú stránku vojny. Sme svedkami ponižovania vojakov vlastnými dôstojníkmi či záverečnej zrelej úvahy o tom, že po návrate domov boli vojaci vnímaní ľahostajne. Z historického pohľadu nie je film glorifikáciou argentínskej junty, ale poukazuje na všeobecné militaristické klišé prítomné v každej armáde. Námet filmu je teda na úrovni, horšie je to však so samotným spracovaním. Lacno pôsobiaci vizuál, priemerné herecké výkony či podľa môjho názoru zbytočná dejová linka z nemocnice sú typickým príkladom nie až tak zvládnutého filmu. Nutkanie ukončiť sledovanie či minimálne zrýchlené pretáčanie scén sa u mňa prejavovalo v častých intervaloch, a to tiež vypovedá mnohé o "kvalitách" filmu.40%. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama