Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné i v oboru romantických komedií. Film, který příjemně naladí a úsměv na tváři udrží od začátku do konce. V hlavních rolích dva velcí sympaťáci amerického westernu - proti lásce imunní John Wayne i "extrémně věrný" Stewart Granger. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Úsměvný romanticko - komediální western s Johnem Waynem s využitím klasických komediálních prvků jako rvačky, válení se v blátě atp. Wayne v roli úspěšného aljašského zlatokopa jede příteli na jih pro snoubenku, přiveze však jen pohlednou náhradnici. Krátké ukázky: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/na-sever-aljasky-north-to-alaska/ a zde: http://www.youtube.com/watch?v=iBUnPaQ2cJ0 a tady: http://www.locatetv.com/movie/north-to-alaska ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Wayne tu dokázal, že měl skvělý komediální potenciál. Svojí role se dokonale zhostil a přímo zazářil. Jedna z jeho nejlepších rolí. Ostatní, Stewartem Grangerem počínaje a country zpěvákem Fabianem konče, mu úžasně nahrávají na smeč a zároveň nejsou v jeho stínu. Westernový režisér Henry Hathaway dokázal natočit ve westernovém prostředí s westernovými herci skvostnou romantickou komedii alá Billy Wilder. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná westernová komedie bez hromad mrtvol, kterou nepokazila ani obávaná televizní dvojice ořez (vadí, ale co se dá dělat) a dabing (poměrně slušný). John Wayne je za šviháka, kterého dobývá rafinovaná ex-nevěstka v podání krásné Capucine, sympatický Stewart Granger si vedlejší roli užil... Až jsem se divil, že film trval dvě hodiny, vůbec mi to tak nepřipadalo.__P.S. Úvodní rvačka v salloonu jako by z oka vypadla o čtyři roky mladší superbitce z našeho Limonádového Joa, vážně. A není to jediná podobnost - ústřední padouch podvodník vypadá i chová se úplně jako Hogo Fogo. Náhoda? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

John Wayne je ikona westernu. Natočil ich desiatky. Preto asi nebol problém prehovoriť ho na jeden komediálne ladený. Pukať od smiechu nebudete, ale úsmev a dobrú náladu navodí spoľahlivo. Pekná baba dokáže poblázniť hlavy a v tom chaose sa rozdá i slušné množstvo úderov. Iste prekvapí, koľko ich schytal i J. Wayne, ale čo čakáte od žiarlivého chlapa, ktorý sa prvý krát zamiloval? 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Trošku komediální western s romantickým nádechem. V jedné z prvních scén zaznívá skladbička Beautiful Dreamer (i ve filmu Zajatec Osrova žraloků). Nemůžu říct, že by tento film byl nějak zvlášť poutavý, ovšem herecké trio, trojhvězdí (John Wayne, Stewart Granger a Capucine) tento příběh ze západu vytáhlo na hezké 4*. Pokud Vám byl představitel George - Stewart Granger povědomý a měli jste ten dojem, že hrál Old Surehanda, tak se nepletete. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo westerne málokedy vidíte scény na lodi a tým pádom na mori, čo je rozhodne potešujúce. Potešujúca je aj solídna výprava a John Wayne v tak trochu netradičnej úlohe. Ono hrá v podstate tú istú postavu čo vždy, len okolnosti sú iné. Chlapík sa nám totiž zamiluje a Wayne tu občas musí hrať aj žiarlivostné scény. Bohužiaľ je nám jasné, kam to všetko smeruje, takže odporúčam film začať pozerať ako romantickú komédiu zasadenú do netradičného prostredia. No a toho tlieskajúceho tuleňa si mohli tvorcovia vážne odpustiť. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, ale dějově nesmírně zdlouhavé až nudné. Je to hlavně o lásce a odolném Johnu Waynovi. Tohle určitě není pro milovníky akčních westernů, kde se střílí. Za povšimnutí stojí, že v tomto, takřka 50 let starém filmu, se nevěstka chová cudněji a kultivovaněji než soudobé ženské postavy v českých inscenacích... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem drsný zlatokopecký příběh plný chlapských intrik, čekala jsem prostě něco úplně jiného, když jsem se rozhodla koupit tento film. Dostalo se mi komedie plné vtipkujícího Johna Waynea (a já jeho hlášky hodně ráda), jedné příjemné Francouzky, která mi byla okamžitě sympatická, několika salónních rvaček a naštěstí i těch intrik. A navrch jednoho zjištění, které si nechám pro sebe. Čekala jsem všechno možné, ale ne to, že se budu tak parádně bavit a že ta dobrá nálada mne ani po čase neopustí. "Jó, Sam McCord byl silný chlap, když na Aljašku jel "... jen v lásce byl malinko nedůvtipný. Film samotný za 4*, ta pátá je za luxusní náladu, kterou z něj mám. Není to samozřejmost! P.S. Ta komedie byla romantická. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komedie: 50%_ Groteska: 30%_ Western: ten zbytek_ Zábava: 100%ní____ Některé lokace byly roztomile kýčovité až umělé (údolí s jejich dolem, piknik u jezera v Seattlu).___ senor"Hlavní záporák na konec dostane pěstí do koulí a ukážou se i kozy". Omyl, film se naopak odehrává ve vší počestnosti a tak nic takového jako ženská ňadra erotikychtivý divák na severu Aljašky nenalezne. Neříkám ovšem, že by to v podání tehdy dvaatřicetileté kostičky Capucine nebylo miloučké zpestření. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Drsňák John Wayne trochu jinak. Ani spravedlivý šerif ani jiný drsňák z divokého západu, tentokrát je z něj zamilovaný zlatokop. Zajímavý příběh, kterému však chybí absurdní situace, které by mu sedly a stopáž je zbytečně přepálená. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný western, ale normální romanťárna, které by více slušel název Po čem ženy touží. Avšak hlavně nečekejte v roli ústředního seladona někoho jako je Pattinson ze Stmívání. Nositelé pěkných mladých tvářiček byly v tehdejším Hollywoodu považováni za zelenáče s mlékem stékajícím po bradě (jestliže nepočítáme tehdy převratnou dvojici Brando/Dean). Milostnou nemesis se tak stává obtloustlý a plešatějící skoro-důchodce Wayne. Co na to říct? Nezbývá než spolu s Bobem Dylanam konstatovat, že časy se hold mění. PS: Přesto mají Wayne a Pattinson jednu věc společnou - oba rádi šplhají po stromech (při čemž se hlavním hrdinkám podlamují kolena... hm, může mi někdo vysvětlit, co je vlastně na ručkování po kmenech ztepilých sosen tak sexy?). ()

classic 

všechny recenze uživatele

S krásnou francúzskou - CAPUCINE, s rajcovným prízvukom, by som si dal nielen kapučíno, ale trebárs by sme poklábosili na rezkú notu. Capucine, sa občianskym menom volá - Germaine Lefebvre, nádherná dračica, z ktorej sú všetci, tam na Aljaške - paf ! Capucine, si zahrala - zvodnú krásku - Angel - Michelle Bonnet, ktorá sídli v Seattli, v podniku - Slepačiareň, čo je niečo na spôsob - nevestinca, kde je ako prostitútka, ktorá ošálila množstvo chlapov. Tam zamieri i John Wayne, ktorý si zahral - Sama McCorda, chlapíka, ktorý spolu s partnerom - rozprávkovo zbohatli na hľadaní, kopaní - zlatej horúčky. Zlata tam bolo požehnane, a tak - spomínaný Sam, ďalej jeho spoločník - George Pratt - Stewart Granger + jeho mladší brat - Billy - Fabian, si žijú rozprávkovým životom. Ale taktiež sa objaví na Aljaške, v oblasti - Nome, i podvodník - Frankie Canon - Ernie Kovacs, ktorý sa bude miešať do biznisu, ale lož má krátke nohy, však. George vyšle Sama, aby mu priviedol jeho snúbenicu - Jenny, ktorá je francúzska, žijúca v Seattli. Ale ani jeden z nich - netuší, že Jenny, sa zatiaľ vydala. Sakra, čo teraz ? Sam pôjde zapiť smútok, kde natrafí na Angel, ktorú prehovorí, aby s nim odišla na Aljašku, čo by bolo jednak - vyriešenie problému za Jenny, zábezpeka, ktorú by dal - Georgovi, zatiaľ, aby sa do nej zabuchol, jeho mladší brat - Billy. Sam ignoruje - nátlak, ktorý vyvíja Angel, a tak sa chystá odísť, lebo miluje Sama, George na to príde, pričom pôvodne sa do nej i on - zabuchol, že sa jej bude snažiť pomôcť, aby to bolo medzi obidvoma vzájomné ! Nebude to jednoduché, budú bitky, šarvátky, kolotoč bizarných situácii, sa práve začal... Úvodná scéna, ponúka vynikajúcu bitku v krčme, že i na záver príde taktiež - záverečná bitka, ktorá je ešte lepšia, ako tá úvodná ! Geniálna, zohratá, náramná - ústredná pätica hercov, ktorí predvádzajú - herecký koncert s množstvom hlášok ! Capucine, Wayne, Granger, Fabian a Kovacs, sú vskutku - obdivuhodní ! Najlepšia, je Capucine, na ktorej som si išiel oči - vyočiť, dám jej ďalšiu šancu, a pozriem si ťa znovu ! Výborný obraz, kamera ! Utekajte a mrknite sa na toto všetko, lebo sa to extrémne oplatí, verte mi ! ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Čistá romantika na kovbojský způsob. Když říkám čistá, míním vypíglovaná, vyčištěná a vyblýskaná do naprosté americké dokonalosti. Drsní hrdinové amerického Západu v čisťoučkých nažehlených oblečcích, kteří ctí ženu tak, že si to v ničem nezadá s ideály středověkých rytířů, prostitutka, která by z fleku mohla být svým vybraných chováním a vystupováním ozdobou salonů té nejvyšší společnosti a čistá jako Matka Boží, přátelství tak obětavé, že se nám až chce zamáčknout slzu. Lehce zdlouhavý, ale ne nepříjemný, příběh, vyvedený v krásných barvách ideálu a dokonalosti, zakončený alespoň pořádnou závěrečnou rvačkou ve stylu Bud Spencera a Terence Hilla. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tohle je starý dobrý western, tentokráte však komediálně a romanticky laděný. A díky dobrému příběhu a výborným výkonům Johna Wayna a Capucine mi to sedlo. Ve filmu nechyběly ani hospodské rvačky, což fanouška westernu potěší. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jak jsem už někde psal, John Wayne byl na vrcholu snad celou svou hereckou kariéru. Zaslouženě. Tady opět příjemně překvapuje jako sice drsný chlap, ale v komediálním filmu, navíc hezky romantickém. Capucine je krásná a skvělá herečka, která je mu tady výbornou partnerkou a rozhodně s nenechá zastínit. ()

Reklama

Reklama