Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo westerne málokedy vidíte scény na lodi a tým pádom na mori, čo je rozhodne potešujúce. Potešujúca je aj solídna výprava a John Wayne v tak trochu netradičnej úlohe. Ono hrá v podstate tú istú postavu čo vždy, len okolnosti sú iné. Chlapík sa nám totiž zamiluje a Wayne tu občas musí hrať aj žiarlivostné scény. Bohužiaľ je nám jasné, kam to všetko smeruje, takže odporúčam film začať pozerať ako romantickú komédiu zasadenú do netradičného prostredia. No a toho tlieskajúceho tuleňa si mohli tvorcovia vážne odpustiť. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, ale dějově nesmírně zdlouhavé až nudné. Je to hlavně o lásce a odolném Johnu Waynovi. Tohle určitě není pro milovníky akčních westernů, kde se střílí. Za povšimnutí stojí, že v tomto, takřka 50 let starém filmu, se nevěstka chová cudněji a kultivovaněji než soudobé ženské postavy v českých inscenacích... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

John Wayne je ikona westernu. Natočil ich desiatky. Preto asi nebol problém prehovoriť ho na jeden komediálne ladený. Pukať od smiechu nebudete, ale úsmev a dobrú náladu navodí spoľahlivo. Pekná baba dokáže poblázniť hlavy a v tom chaose sa rozdá i slušné množstvo úderov. Iste prekvapí, koľko ich schytal i J. Wayne, ale čo čakáte od žiarlivého chlapa, ktorý sa prvý krát zamiloval? 70%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Westernová hříčka, orámovaná dvěma poměrně originálními bitkami s veselými prvky, ze kterých jakoby čerpala i naše hezká česká "Koňská opera" (1964). Kvalita děje, který se nachází mezi nimi, však ke škodě věci poznenáhlu, leč nezadržitelně uvadá. Nedá se říct, že by ubylo komediálních momentů, ale hravá lehkovážnost, s níž se zápletka sbratřila hned v úvodu, se jí nenápadně - a snad i trochu podrazácky vzdaluje. Výsledek sice lze označit jako pozitivní, nicméně už ne jako přehnaně zdařilý. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

AHH, WOMAN! I NEVER MET ONE YET THAT WAS HALF AS RELIABLE AS A HORSE!!! John Wayne mě nikdy nepřestane bavit. Je to prostě chlapák a má na ženský a ženění a všechny tyhle ty věci správnej názor. I když nakonec samozřejmě podlehne. Úvodní a závěrečná rvačky byly stylové a podány s humorem. Parádní oddychový film po sobotním obědě. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Velkou část filmu provází melodie a píseň „North To Alaska“. Tento hit z roku 1960 nazpíval Johnny Horton, který se však úspěchu nedočkal, jelikož 8 dní před uvedením filmu zemřel při dopravní nehodě. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns a do češtiny ji pod názvem „Bílej sníh“ přebásnil Mirek Hoffmann. (sator)
  • Při závěrečné bitce vběhnou mezi rváče kozy. V jednom se záběrů je vidět, jak má jedna koza na rohou přivázány lanka kterými je pohybováno její hlavou. (Mol)
  • Ve scéně, kdy Sam (John Wayne) zapíná blůzu Angele (Capucine), vrazí dovnitř srubu George (Stewart Granger). Angela nemá blůzu zcela zapnutou, ovšem o pár střihů později již ano. (Mol)

Reklama

Reklama