Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trio hereckých hvězd – Marlene Dietrichová, John Wayne a Randolph Scott – se sešla v příběhu o přátelství, lásce a moci, které lze ztratit na cestě k bohatství. John Wayne tu vytvořil postavu Charlese "Pittsburgha” Markhama, který je stejně jako jeho kamarád "Cash” Evans (Randolph Scott) spokojený se svým osudem horníka – dokud nepotká Josie "Kočku” Wintersovou (Marlene Dietrich). O Josiinu přízeň usilují oba přátelé a snaží se proto udělat kariéru v ocelářském průmyslu. Pittsburgh ale brzy zapomene, co ho k jeho ambicím inspirovalo, a je zjevné, že při své cestě na vrchol nedovolí nikomu, aby se stavěl mezi něj a jeho touhu po bohatství a moci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Až na těch posledních příšerně patriotistických 20 minut se jedná o vcelku dobrý kousek, na Marlene v celé své božskosti je radost pohledět a John Wayne taky není k zahození... :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický film dua Marlene Dietrich - John Wayne. Trochu nesourodé, ale zato velmi oblíbené dvojice studia Universal. Příjemná americká válečná propaganda plná klišé, které jsou ale tak umě zakomponovány do sebe, takže to vůbec ničemu nevadí. Marlene je stále neodolatelná, stále pochází z Evropy a je stále mezi dvěma muži. A pakliže se někdo pere o Marlene, tak rozhodně bez ní, což je vkusné. Víc ke štěstí z celuloidu netřeba. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pittsburgh- příběh jednoho města a jednoho muže. Muže, který dokázal vše, co si umanul, ale svou cestu na vrchol lemoval požáry a zlomenými srdci, ve své nadutosti zničil všechny a všechno kolem, aby ve snaze stát se lepším nakonec tu zkázu dokonal. Naštěstí si ubohost své existence uvědomil, dokázal vstát a dokázal se narovnat, aby si tak zasloužil mé sympatie, které mu ostatně náležely od počátku. Místy naivní, ale vůbec na hloupé a všemi výborně zahrané. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Som rád, že som si opäť vychutnal moju platonicky milovanú Marlene Dietrich, ktorá sa nachádza medzi dvomi KOHÚTMI, t.j. John Wayne a Randolph Scott si neskôr nebudú vedieť prísť na meno, a to len preto, že niekomu z nich stúpla sláva do hlavy, a zabudol z akej riti vyšiel ! Nie je ťažké si domyslieť, o kom je táto špecifikácia. Podľa názvu filmu ide o Charlesa Markhama, ktorého prezývajú Pittsburgh, skrátene Pitt. So svojim kamarátom Cashom Evansom ( vskutku priaznivé pomenovanie človeka, ktorý sa môže doslova kúpať v peniazoch ) začínali v špinavých baniach, aby sa z tohto nebezpečného povolania vypracovali na podnikateľov, čo si založia Oceliarne. V retrospektíve si prejdem niekoľko rokov pred vstupom spojených štátov amerických do svetového konfliktu, keď Pittsburgh s Cashom tzv. treli biedu, s oblekmi sa dostávajú na zápas, pred ktorým spoznávajú dámu Josie Winters, tam sa pobijú a k tomu zarobia slušné peniaze. Vzniká niečo, ako milostný trojuholník, ktorý ale nemá dlhšieho vzájomného trvania. Propaganda príde, na záver, našťastie predtým nebila až tak do očí ! Kto si mohol dovoliť sa takto zahrávať so zvodnou Dietrich ? Jedine Wayne, ktorého sebavedomie nemá hraníc. Scott sa s ním pobije, aby mu ukázal, že si nebude robiť, čo sa mu zachce. A mňa to fantasticky bavilo, ako už dávno nie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Marlene Dietrich jako důlní záchranářka? Co by na to řekla hornická větev mé rodiny, si netroufám ani naznačit. ___ Naštěstí se Marlene k závalu v dole jen náhodou přichomýtla a zbytek filmu se drží svého obvyklého kopyta cynické světačky. John Wayne je netradičně obsazený do role chlapíka, kterému úspěch a bohatství změnilo charakter z bezstarostného sympaťáka do bezskrupulózního byznysmena - připomínal Občana Kanea. Právě střední pasáž filmu, kdy se chová čím dál víc jako mocí posedlé monstrum, byla nejsilnější. Wayne to zahrál skvěle. ____ Závěr je bohužel poplatný době vzniku, se silným důrazem na patriotismus a semknutí se při společném boji ve válce. /10. 9. 14./ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby to jen bylo dotaženo do té dramatické roviny, do pořádně destruktivního finále, a nikoli naopak do tohoto happy endu, jednalo by se o skvělý film. John Wayne zde podává výborný výkon ve smyslu dramatické postavy, která se stává zlou, ale on by prostě nemohl být hajzlem celou dobu. Škoda toho zlomu, protože jinak by to bylo skvělé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Randlph Scotta moc nemusim, holdoval zbuznelej  homoromantike s Kary Grentom ci Cary Grantom ci jaxa volal. Wayne vynimocne nie je  kovboj, ale hornik  a chce urobit dojem na samicu, spominal sa tam dokonca oceliarsky priemysel. Takto, ja nie som Shadwell, nie som vystudovany filmovy teoretik - elitar, Shadwella nemam v oblubenych a pevne dufam, ze ani on mna nikdy nezaradi do oblubenych. Takze tu nebudem vypisovat odborne  fundovane filmovo teoreticke termity, hovorim, nie som na tieto veci. Roku 1942 zurila Druha Svetova, u moci bol notoricky znamy Hytler - asi tvorcovia chceli zeby si divaci oddychli od vojnovych udalosti, sprav z frontu ...... skoda poslednych 20 minut, bolo tam na mna moc US patriotizmu   : 67 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Wou. Asi nejlepší role co jsem kdy od Randolpha Scotta viděl. Konečně hraje sympatickou roli. Marlene taky excelentní, ovšem John. Ta jeho v půlce filmu záporná role mi neseděla. Film je super, ale jak už tady říkala Bebacek: ten konec je moc God bless America. ()

westerns 

všechny recenze uživatele

Wayne a Scott sú na začiatku parťáci až za hrob :) A chcel by som tam byť s nimi..., pretože ich život bola gombička :) John sa ale následne zmení v strede filmu na sebca, a neberie na nikoho ohľad. Čisto jeho netypická záporná rola, ktorú ale zahral bravúrne, a nielen Scott, ale aj ja mu tiež odpúšťam, lebo Wayne je len jeden! Ešte, že sa John dostane z toho všetkého, a film dobre končí, a obaja rivali si potrasú rukami! ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Takže, psychologické drama z hornického prostředí? Ani náhodou. Po otřesném začátku se film mění ve frašku a takto dojde až do konce. Takhle to dopadne, když si tvůrci pomýlí natáčení filmu s propagandou. Jo, propaganda, to je děsná děvka. Oje*e každého. A je jedno jestli přichází zprava, zleva či s vesmíru. Aneb, jak se soudruh Wayne a soudruh Scott snažili vybudovat ve městě komunizmus. A vidět soudružku Dietrichovou s výkresama v náručí, jak plánuje bytovky pro dělníky, to se povede jen raz za život. Ani právě probíhající válečné běsnění nemůže ospravedlnit vznik takovéhle pitomosti. Co si z filmu odnesete, je poznání, že pokud jde o propagandu, okořeněnou štipkou nacionalizmu, Západ a Východ si mohou podat ruce. Na tom se shodnou. Naprostý scenáristický blábol. To už ani Hollywood nic negarantuje? Nevadí mi, když má film slabý scénář, špatné herce, technickou nedokonalost, pokud mě zaujme. Co ale neprominu, když je pitomý. Snad poprvé jsem u filmu uvažoval, že ho nedodívám do konce. A poprvé uděluji filmu za 1. ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Marlene zpočátku hodně prkenná, Scott jako obvykle drží jednu pózu, mile ale překvapil Wayne, protože svoji roli opravdu dobře zahrál. Celkový dojem z filmu trochu kazí konec v duchu patriotistického patosu, ovšem na druhou stranu chápu, proč byl vzhledem k době vzniku zrovna takto pojat... ()

Reklama

Reklama