Reklama

Reklama

Karibští piráti

  • USA Reap the Wild Wind
USA, 1942, 123 min

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Ray Milland, John Wayne, Paulette Goddard, Raymond Massey, Robert Preston, Lynne Overman, Susan Hayward, Charles Bickford, Walter Hampden, Louise Beavers (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V tomto dobrodružném filmu vypráví slavný režisér Cecil B. De Mille příběh plný odvážného pirátství a vášnivé lásky. Přístav Key West je roku 1840 plný obchodníků, kteří profitují z nákladů ztroskotaných lodí. Jedním z nich je také úspěšný King Cutler (Raymond Massey). Loďařka Loxi Claiborne (Paulette Goddard) ho podezřívá z nekalé hry, protože Cutler je u vraku vždy jako první. Loxiin nápadník, kapitán Jack Stuart (John Wayne), je dalším podezřelým - alespoň pro žárlivého právníka Stevea Tollivera (Ray Milland). Kdo a jak bude shledán vinným, se ukáže v sérii mnoha překvapivých událostí. Kromě hvězdného obsazení (včetně Roberta Prestona a Susan Hayward) má tato překrásná námořní podívaná ještě jiné hvězdy. Jsou jimi obrovské plachetnice, které se nesou mlžnými opary, klipry, jež divoké bouře tříští o skaliska, a obří oliheň v památné podmořské bitvě. Tato grandiózní produkce vynesla filmu Oscara za zvláštní efekty. DeMillova režie pak vytvořila "silnou kombinaci milostné romance, velkolepé podívané a heroického statečnosti v úžasném provedení technologie Technicolor. (Variety) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Cecil B. DeMille tu opäť dokazuje, že bol majstrom réžie čo sa spektakulárnych snímkov týkalo. Čo je ale ešte väčším plus, že popri vynikajúcej výprave a trikoch tvorcovia nezabudli na napínavý príbeh, ktorý nespadá do prílišnej melodrámy a sladkobolu a ponúka strhujúcu zápletku, pri ktorej nieje čas na nudu. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ak by sme film posudzovali bez prihliadnutia na rok vzniku, išlo by o priemerný film. Dej je plný klišé, romantická linka je taká nemastná-neslaná, postavy sa chovajú predvídateľne (až na jeden moment, kedy sa charakter jednej z postáv obráti o 180 stupňov) a naivne a triky sú úsmevné, ale v dobe svojho vzniku to musel byť špičkový dobrodružný film, v ktorom si našiel to svoje či už mužský alebo ženský divák. Takže prižmúrim obe oči. 70% ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Starosvětská podívaná, která se nespoléhá na triky, je na dobu vzniku opravdu moderní. Nestává se mi často, abych během filmu několkrát měnila optiku vnímání děje a hodnocení charakterů, jižanské krasavici jsem chvílemi výborně rozuměla, místy mě silně iritovala, a Ray Milland, kterého jsem nikdy nemusela, mi byl svou nenápadnou statečností sympatický okamžitě. Můj první film s Johnem Waynem (a že jich bylo), kde jsem mu nedokázala bezvýhradně stranit, přestože bych jeho pochybení dokázala pochopit. (Vlastně nedokázala). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Wayne v netradiční roli, ale nehodlám nikomu, kdo se na tenhle vybledlý blogbuster bude dívat, prozrazovat kdo je špatnej a dobrej. Triky jsou z dnešního pohledu mimo, ale na konci druhé světové války to musel být trhák. Je to přeslazené, není to akční a jedině snad slušně zamotanej děj lze vyzdvihnout jako klad. No a břichomluvícího psa. Můj teprve druhý Cecil B. DeMille. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ještě mnohem dřív, než si vzal Johnny Depp první černou tužku, aby si namaloval oční linky, tu byli tihle piráti z Karibiku. Bez lodí s vlajkou se zkříženými hnáty, naopak, coby zdánlivé opory společnosti, kořistili na lodích, které, dle jejich předešlé domluvy s posádkou, najely schválně na útesy. ___ A máme tu i všechny ingredience brakové literatury: papoušky, opičky, nepřesvědčivou chobotnici, něco jako Scarlet O´Hara (dokonce i v proslavených zelených šatech) - jen až příliš často podléhající hysterii, legrační černošskou služku, sem tam nějaký jižanský bál se skandálem a hrdinu, který infantilně břichomluvecky mluví za svého pejska.___ Ach jo, tenhle film se tak snaží být populární, až to z něho stříká i celuloidovýma ušima. ____ Jen ohled na to, kolik to muselo dát práce, mě poňouká, abych mu dala aspoň průměrné tři hvězdy. I když je to nesmyslný kýč obalený do legrační pompéznosti. / 4. 9. 14./ ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Podvodní scény na parníku Southern Cross se natáčely dva měsíce. (Mol)
  • Světová premiéra se konala 18. března 1942 v nově zrekonstruovaném El Capitan Theater na Hollywood Blvd. v Los Angeles. Současně s premiérou proběhla i oslava 30 let Paramountu a 30 let Cecila B. DeMilleho. Zúčastnilo se okolo 3 000 lidí a výtěžek šel na námořní podpůrný fond. (Mol)

Reklama

Reklama