Reklama

Reklama

Daiteiden no joru ni

  • Japonsko 大停電の夜に (více)

Obsahy(1)

Když havarovaný satelit vyřadí z provozu tokijský energetický systém, tma poskytne každému z obyvatel Tokia příležitost odhalit své nejniternější pocity. A zrovna den před Štědrým večerem… (Zíza)

Recenze (6)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Více či méně propojené příběhy, do kterých jsme jako diváci naskočili uprostřed a opouštíme je po jedné noci. Ale po jaké noci! V celém Tokiu vypadne proud, a tak se z neosobního obřího místa stává něco velmi malého, intimního a vřelého. Někteří se potkají náhodně, někteří cíleně, ale společně vytvářejí pěknou mozaiku a já jsem moc ráda, že jsem s nimi ten výpadek mohla prožít a přeju jim do budoucna hodně štěstí, protože se mi ty postavy v jejich životech líbily, ať už byly, jaké byly. Titulky. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se dá najít tolik významů a kladů, že se je nebudu pokoušet sem vymyslet. Vybral bych ten pro mě asi hlavní - ztvárnění toho, jak při velkém výpadku všichni konečně zpomalí a najdou si čas promluvit si s někým. Atmosférická dokonalost. ()

gibbon 

všechny recenze uživatele

Je večer 23. prosince a třináct miliónů Tokijčanů si kvůli obrovskému výpadku proudu dává černou hodinku. Ta se protáhne až do rána, takže je dost času, aby se spolu stihly proplést osudy několika párů/nepárů. Takashi Minamoto - autor tohoto jemného japonského "Love Actually" je nepochybně horší scénárista než Richard Curtis, zato ale zajímavější režisér. V 大停電の夜に se mu s pomocí tmy a tichého jazzu podařilo stejně jako v "Tokyo Tower" navodit úžasně intimní atmosféru mezi mrakodrapy přelidněné metropole. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, který je postaven na příbězích několika lidí, jejichž linie se tu a tam občas s někým protnou, a výpadku proudu, "Blackout", který v tomhle snímku má neskutečnou atmosférickou "moc". Celkovou atmosféru a smutné příběhy jednotlivých postav krásně dokresluje jazzový soundtrack. Celý snímek nás provází nádherné vizuální zpracování. Vrcholem filmu je příběh čekání basisty na svoji dávnou lásku či příběh o návratu z kriminálu po 6 letech. Basista provozuje bar, který je zastrčen do jedné z postranních ulic v Tokiu, ale vytváří tu správnou jazzovou atmosféru. Když se seznámí s dívkou, která naproti jeho baru provozuje obchod se svíčkami, tak v době blackoutu se dají do řeči a ona nádherně se svými svíčkami vydekoruje jeho celý bar a i část ulice, což ještě o to více vynikne při vrcholné scéně při které ještě začne sněžit, nádhera. Ve spojení s krásně vystavěnou atmosférou na základě výpadku proudu, se kterým tu souvisí, že lidé se proberou z toho všedního shonu a začnou mít k sobě mnohem blíže, je film postaven do pěkné roviny. Za krásný film se musím tímto náležitě odměnit svým hodnocením. Skvělý zážitek. ()

PavelU 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý a příjemný snímek, v němž je potřeba se nejdříve důkladně seznámit s jeho všemi aktéry. To probíhá jejich rozdílnými charaktery a příběhy. Pak se pouze adaptovat na pomalu plynoucí děj, podpořeném nastalou tmou a jí odkrytými tajemstvími, která by za normálních okolností neměla šanci vyniknout. Je patrné dokonalé souznění s duchem vánoc, svitem svíček, těmi nelehkými osudy zúčastněných, z nichž bylo některým dopřáno se i vzájemně potkat, jak už to u podobných počinů bývá. Atmosféra je opravdu zvláštní, umocněná tím výpadkem proudu. Zejména začátek je v tomto přesvědčivě svůj. Dívka na střeše, pozorující ji malý kluk, milá holčina z obchodu se svíčkami, co tak ráda sleduje majitele baru od naproti. O něm toho hodně ví, stačí se jen dívat. Co interakce vztahů jen nabízí, nevěra, zklamání, štěstí, nemoci, odloučení. Prostě život. Je tu několikrát naznačen určitý vývoj scény, až později divák ví, jaký byl její plný význam. Neobyčejná doba si žádá neobyčejná rozhodnutí. Je to zároveň psychologická sonda do života nás všech. Poselství je tedy nasnadě, zpomalit, rozjímat, užívat si jen prostý pohled na hvězdy. Nechybí nějaká ta decentní hudba. Moc krásní herečtí představitelé. Ona modelka vypadala přirozeně jako nenalíčená, pak mi už tak sympatická nepřišla. Od filmu jsem dostal, co tak nějak bylo očekáváno. Konec je hezky proveden. A tak to má být. ()

Reklama

Reklama