Reklama

Reklama

Filmová rekonstrukce nejkrvavější tichomořské bitvy druhé světové války. Malý ostrůvek Iwo Šima (sedm čtverečních mil), ležící asi 1000 km jižně od Tokia, se stal v roce 1945 dějištěm nejkrvavějšího střetnutí mezi Spojenými státy a Japonskem během druhé světové války. Za 5000 let japonské historie nevkročila nikdy na japonskou půdu noha cizího vojáka a Japonci se na svém vulkanickém ostrůvku dobře opevnili, aby v tom Američanům zabránili. 22000 japonských vojáků se skrývalo v podzemních pevnůstkách spojených navzájem tunely, aby zabránili případné invazi strategicky důležitého ostrova, ležícího na poloviční cestě mezi Marianskými ostrovy (kde měli Američané letecké základny) a Japonskem. Po vydatném bombardování se 19. února 1945 na ostrově vylodili první příslušníci americké námořní pěchoty, kteří zjistili, že jsou dokonalým terčem ukrytým Japoncům a sami se v písčité půdě nemohou dost rychle zakopat, aby přežili. Jeden vojenský historik invazi trefně nazval „házením lidského masa proti betonovým opevněním“. Celých 36 dnů se bojovalo o každou píď ostrova, než byl dobyt. Američané měli 6825 padlých a skoro třikrát tolik raněných, z Japonců kromě dvou stovek zajatců nepřežil nikdo.
Americký snímek V pískách Iwo Šimy (1949) vznikl s poměrně malým časovým odstupem a se snahou po maximální autenticitě (ve filmu je použita řada dokumentárních záběrů a tři z vojáků, kteří vztyčili americkou vlajku na hoře Suribači a přežili, vytvářejí epizodní úlohy). Jednu ze svých nejlepších rolí, tvrdého seržanta Strykera, ve filmu vytvořila hvězda westernů a válečných snímků John Wayne, který byl za svůj výkon právem nominován na Oscara. Film obdržel ještě další tři oscarové nominace (za nejlepší námět, střih a zvuk), ale žádného nezískal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Solidní válečný snímek, který není ani tak o Iwo Jimě jako spíš o tvrdém seržantu Strykerovi a vztazích s jeho muži, obecně o vztazích otec a syn, o zklámáních, nenaplněných očekáváních a hrdosti. Je prostě každým coulem americký válečný film ze 40. let, kde se hraná akce střídá s dokumentárními záběry, ale kupodivu mě to s výjimkou prvních roztahaných 40 minut bavilo. V závěru proběhne ikonická scéna zvedání vlajky na Iwo Jimě (tedy až to druhé, slavnější), kterého se účastní také tři přeživší účastníci bojů na tomto ostrově. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Povalecny snimek o jedny cete vedeny tvrdym serzantem Johnem M Strykerem v podani charismatickyho Wayna. Serzant je tvrdej a jeho muzstvo ho nenavidi, presto se prubezne v boji jejich nazor meni a zacinaji si uvedomovat, proc je jejich velitel takovy, jaky je. Film je samozrejme predevsim vlasteneckym snimkem, presto se ale stale da mluvit o herectvi a nikoliv propagande. Bojovy sceny obsahuji mix hranych a skutecnych zaberu z bitev o Tarawu a Ivo Jimu (kdo vymyslel Šimu by mel bejt hozenej do oceanu a zanechan napospas osudu). Snimek ma dobove celkem slusny efekty, za exploze by se nemusel stydet ani Bay, a smrt behem filmu potka vic nez polovinu cety. John Wayne si pravem zaslouzil svym vykonem nominaci na Oscara, ale nebyl jedinym, jehoz vykon stoji za vyzdvihnuti. John Agar pravdepodobne ve sve nejlepsi roli a Tucker, Webb a Jaeckel rovnez hraji s viditelnym zapalem. Tenhle film je zkratka poctou tem, kteri se z ostrovu jiz nikdy nevratili.. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přesně co bych čekal od (po)válečného filmu konce čtyřicátých let. A proto komu vadí jednostrannost nebo "američanství", začněte brát v potaz dějinný kontext a fuck you. Skrze seržanta Strykera (charismatický Wayne) a jeho partičku mariňáků se podíváme jak na invazi na ostrov Tarawa, tak na legendární sopečnou Iwo Jimu, kde už je akce přehlednější a scenérie vylodění v rámci možností stejně velkolepá jak ji o půlstoletí později ztvárnil Clint Eastwood. Nechybí ani chlapácký spory a udobření, ani hrdinský činy, morální poselství či románek a vztyčení vlajky. Jednoznačně paráda. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to trochu zvláštne sledovať vojnový film natočený tesne po vojne. Z filmárskeho hľadiska je to zastaralé. Rovnako vyznenie filmu je strašne naivné a cítiť v tom trochu agitku o správnych chrabrých amerikáncoch, ktorí aj keď zo začiatku vo výcvikovom tábore majú nezhody, tak sa behom prvých bojových dní skamarátia a všetky nezhody hodia za hlavu. Najväčším plusom filmu sú bojové scény plné dobovej techniky a aj keď brutalitu a krv tu nenájdeme, tak vyzerajú pôsobivo. Takže, s prihliadnutím k dobe vzniku, to je stále nadpriemerný vojnový film. 6/10. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný snímek, který dostál všem žánrům, které jsou tu uvedeny, tedy akčnímu, válečnému, ale i romantickému a dramatu. Když John Wayne odložil svůj klobouk, šátek kolem krku a kolty, oblékal se do vojenských uniforem, které mu také skvěle padnou a svědčí. Ztvárňuje tu rázného seržanta, jenž je přísný, ale spravedlivý a lidskost se z něj nevytratila, přestože je skryta pod tvrdou slupkou. Úvodní pasáž filmu je sice pomalejší a nudnější, ovšem je typická pro snímky tohoto žánru z 40. a 50. let. Válečné scény jsou i na dnešní poměry pořád skvělé, obě vyloďovací sekvence sálají hrůzou bojového běsnění a nebezpečím na každém centimetru pláže. Akce je střídána také pohledem do soukromého života vojáků, což hrdiny polidšťuje a divák si k nim více utváří vztah. Závěr snímku před vztyčením americké vlajky, což je jeden z nejslavnějších obrázků druhé světové války, byl pro mě docela překvapivý, neboť ve Wayneových fimech se něco podobného příliš často nestává. Snímek tedy končí smutně pro jednotlivce, ale šťastně pro armádu a budoucí svobodu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Film bol zahrnutý v roku 1998 Americkým filmovým inštitútom do zoznamu 400 filmov nominovaných na 100 najlepších amerických filmov všetkých čias. (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Po úspechu filmu bol John Wayne pozvaný, aby umiestnil svoje stopy do cementu pred Graumanovým čínskym divadlom. V rámci akcie bol skutočný čierny piesok z ostrova Iwo Jimy letecky prevezený do Hollywoodu a primiešaný do cementu, v ktorom zanechal svoje stopy a „odtlačky“. (westerns)

Reklama

Reklama