Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Procker 

všechny recenze uživatele

Fullmetal Alchemist je doopravdy výborné anime. Po celou dobu příběh navazuje a já se cítil každým dílem víc a víc přikovaný u obrazovky, netrpělivě očekávajíc další vývoj. Zábava je, pravda, trochu infantilní, ale já myslím, že to k tomu patří. Po vizuální stránce jsem si to více než užil. Vyvrcholení děje se opravdu zdařilo a myslím, že téměř všichni diváci seriálu se podívají i na následný film. Vím, že spousta lidí seriál nepochopí a bude tvrdit, že je to "zábava pro děti", ale já myslím, že Fullmetal Alchemist si šanci dostat zaslouží. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Hlavní výhoda Alchymisty je podle mě v tom, že s mangou má společná maximálně jména hlavních postav. Jen tak může vzniknout celkem dlouhé anime bez zbytečných dílů a fillerů, které jinak vznikají, aby děj anime nedohnal děj mangy. U Alchymisty tvůrcům na ději v manze nezáleželo, protože už asi u 10. dílu se naprosto rozcházeli. Díky tomu se děj držel prakticky ve všech dílech na vysoké úrovni a mohl ho rozvíjet i následný film. To je něco, co jsem u jiného anime (snad kromě Hunter x Hunter) neviděl. ()

Reklama

WaraiOtoko 

všechny recenze uživatele

Pokud odhlédnu od toho, že po celých 51 dílů se příběh prakticky nevyvíjí (důvod jejich cest a „dobrodružství“ se nemění). Otravných hlavních hrdinů, kde Ed nepředvedl nic, co by z něj mělo dělat zajímavou hlavní postavu (kromě toho, že umí hezky tleskat rukama a předvádět hysterické záchvaty vždy, když se někdo zmíní o jeho výšce). Přeefektovaných soubojů, které postrádají nejen zákony fyziky ale i logiky. Dětinského humoru a s tím spojených superdeformací, takže se z nemalé části jedná v podstatě o lacinou grotesku. Průměrné animace, populárových OP/ED a jen jedné zapamatováni hodné skladby z celého OST. Vychází mi z toho vcelku hezký seriál, který ví jak pracovat s příběhem, aby se v něm člověk neztrácel a zároveň každý díl nějakým způsobem zapadal do mozaiky. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Z FMA mám dost rozporuplné pocity. Začátek mě vůbec nebavil a byl plný pro mě nepochopitelného infantilního humoru. Prostě šónen. A pak to postupně graduje do dechberoucího závěru. Infantilního humoru ubývá, ale když se objeví, tak o to méně se tam hodí. A následný film z nacistického německa mohl být zajímavý, ale skončilo to jen nelogicky a překombinovaně. Asi nemá smysl se nějak detailněji rozepisovat, když mé pocity obsáhle vystihl DaViD´82 v recenzi u Brotherhoodu. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Výtečný seriál, na kterém se mi obzvláště líbilo s jakou lehkostí se střídají humorné a dramatické scény, nikdy bych nevěřil, že to může takhle dobře fungovat. Dále bych vyzdvihl, jak byly jednotlivé části příběhu navzájem propojeny - některé díly na začátku vypadaly, že nebudou mít s hlavní dějovou linií nic nebo jen málo společného (úplně první díly ve městě Lior) a přitom se ukázaly pro příběh jako velmi důležité. Důvod, proč nedám plné hodnocení, je mírná ztráta tempa v prostřední části a pak překvapivě ke konci, kdy podrobné vysvětlovačky zbytečně ředí děj, navíc se v závěru úplně vytratil humor. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Přibližně v polovině se seriál odklání od své manga předlohy a vydává se vlastní cestou, oproti tomu verze seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) se své předlohy drží celou dobu. (Hannibal92)
  • O první ze čtyř úvodních písní „Melissa“ se postarala kapela Porno Graffitti. Ta druhá „Ready Steady Go“ je od kapely L'Arc~en~Ciel, třetí „Undo“ je od kapely Cool Joke a o tu čtvrtou „Rewrite“ se postarala kapela Asian Kung-fu Generation. (CarnTheNunya)
  • Téměř každý člen armády (Mustang, Hawkeye, Fury, Havoc, Hughes, dokonce i Hawkeyin pes, Černý Hayate) je pojmenován po vojenském letounu, většinou z období druhé světové války. Výjimkou je King Bradley, jenž byl pojmenován po obrněném transportéru M2 Bradley. (Hromino)

Reklama

Reklama