Reklama

Reklama

Une vieille maitresse

  • Itálie Une vieille maîtresse (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinou filmu podle knihy Julese Barbey d‘Aurevillyho je zchudlý šlechtic Ryno de Marigny, který se má oženit s krásnou a bohatou Hermangardou de Polastron. S tím, že jde o sňatek z lásky a nikoli pro peníze, by se možná pokrytecká šlechtická společnost v Paříži dokázala vyrovnat, co mu ale neodpustí, je jeho dlouholetý poměr s nespoutanou a temperamentní Španělkou Vellini. Podobu a peripetie tohoto vztahu, zrozeného z nenávisti, provázeného divokou vášní a končícího vzájemnou omrzelostí, Marigny podrobně vypoví babičce Hermangardy, která i přesto svolí ke svatbě. Marigny s manželkou odjíždí na zapadlé panství daleko od Paříže, ale neuplyne ani pár týdnů a ve vesnici pod zámkem se objeví Vellini, očekávající návrat svého milence. Zvítězí v Marignym láska k manželce, nebo pouto deseti let vzpomínek? (PollyJean)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Děsím se adaptací svých oblíbených knih a tento film mě v mém přístupu jen utvrdil. Že z ústřední trojice zkouší něco zahrát akorát Asia Argento, s tím jsem se vyrovnala. V první půli jsou vztahy mezi postavami docela věrohodně načrtnuté, v druhé půlce se nám ale dostane akorát ne zcela jasného a vesměs poklidného sledu scén (že by se moc stříhalo?) bez výraznějšího zakončení, které se s dramatickým a přitom detailním popisem v předloze naprosto nedají srovnat. A přitom by stačilo tak málo... zklamání. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Adaptace konzervativního díla romantika Julese-Amédéea Barbey d'Aurevilly, které vyšlo v češtině pod názvem Stará milenka (ve dvou různých překladech ve 20. letech 20. století) v ideové části interpretuje pojetí manželství (včetně rozporů v katolické teologii - při svatbě se jednak čtou značně misogynní slova sv. Pavla a před ním poněkud jiná z Matoušova evangelia) a lásku ve 20. a 30. letech 19. století (s přesahy do libertinského století 18.). Romantická epocha (i autorovo předznamenání symbolismu a dekadence) jsou vystiženy věru věrohodně (včetně dobových orientalistických představ o tajemném Alžíru). ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

"Ani najpevnejšie parížske vzťahy netrvajú dlhšie ako sedem rokov, tak ako je možné, že toto trvá už 10?" Pýta sa jedna ctihodná dáma, znalá klamaní a intríg na poli lásky v dobe de Laclosovej (autor epištolárneho románu Nebezpečné známosti, rozkrývajúcim romantické pozadia vzťahov ako cynických hier, v ktorých víťazí uchmatnutie si čo najväčšieho počtu najšťavnatejších kúskov a rozkoší na oboch stranách). Ctihodná pani Breillatová to vyrozprávala v kostýmovom filme s nádhernými obrazmi. Takmer neustále jemne rozpohybovaná kamera zachytáva rôzne uhly pohľadu na protagonistov, ktoré priliehavo dopĺňajú retrospektívny príbeh výnimočnej lásky, zrodenej z odmietnutia, prekladanej nenávisťou a vykúpenej na trikrát krvou (jej pitím, spálením a vyňatím z tela). Obvyklé režisérkine negustióznosti boli nahradené zaujímavými mileneckými prepletencami, z ktorých vznešenú erotiku zhadzovali rozhovory im predchádzajúce, pri akte prebiehajúce alebo situácia a kontext, za ktorých sa milovanie odohrávalo. Vo výsledku jednoznačne to najlepšie, čo Breillatová doposiaľ nakrútila. Má to spád, myšlienky, príbeh, femme fatale v hlavnej úlohe (Asia Argentová), jednoducho provokatívna dráma o čistote a hĺbke lásky, jej spochybnení a poškvrnení a to všetko v bezchybne šitých, načačkaných kostýmoch. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Nudný film, kde se kromě pohlavních styků hrdinky a hrdiny nic neděje. Jestli to někoho baví sledovat dvě hodiny, tak prosím. Navíc je extrémně znát nízký rozpočet, děj se odehrává převážně v interiérech a herci nosí oblečení pro jistotu stejné v celém filmu, nehledě na různé časové roviny. Jednu hvězdu dávám za nijak zvlášt' krásnou, ale zato rajcovní Asii Argento a pěknou hudbu při závěrečných titulcích. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl v mulitplexu na boulevard de Montparnasse, počet diváků nebyl nijak vysoký a já jsem vůbec netušil, že jsem se ocitl na nejnovějším filmu Catherine Breillat. Odnesl jsem si kvalitní filmový zážitek, neobešel se samozřejmě bez kontroverznějších scén, ale to mi nevadilo. Asia Argento je velmi zajímavý zjev mezi evropskými herečkami. Zahraje si v XXX, a pak v takovém snímku. Každopádně hodila se sem, role jí fakt sedla. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama