Reklama

Reklama

Screamers - Hlasy z podzemí

  • Česko Vřískouni (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2078 planetu Sírius 6B pustoší dlouhotrvající válka. Vědci vymyslí perfektní zbraň, speciální roboty Screamers, vytvořené pro jediný cíl - zničit všechny nepřátelské formy života. Plán se však zvrtne a "zbraně" ničí vše živé. Podaří se znepřáteleným lidem zvítězit nad stroji? (MIDO FILM)

Recenze (150)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $5,781,885Tržby Celosvetovo $6,900,000║ ušlo to, má to spád, troška temnú apokalyptickú atmosféru, priemer /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Béčková záležitost s výbornou atmosférou a příběhem, který je tak jednoduchý, ale přesto účinný. Každého fanouška sci-fi potěší vypracovaný svět, jenž poznáme jen z vyprávění při procházení zpustošenou planetou. Inspirace tu je odevšad trochu a proto je výsledek příjemným překvapením, které jsem viděl už několikrát a stále si opakuji, kdy vznikne druhý díl, který konečně odhalí pravdu okolo vřískounů. Kdo se nebojí béčkových efektů a nápadů, nechť vstoupí do světa vřískounů... PS: taková perlička, film vznikl podle povídky PK Dicka s názvem "Second Variety" a příběh je s povídkou na 99% identický (takže jde o jednu z nejvěrohodnějších adaptací Dicka). Jediný rozdíl je "svět" v kterém se příběh odehrává (a trochu jiný konec). Kniha funguje jako jedna velká obava z blížící se Studené války (napsáno rok 53), ale Dan O'Bannon a studio pochopili, že takhle by to už nešlo a vřískouny poslali do budoucnosti roku 2078 na planetu Sírius 6B. Výborný tah. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde sú všetci?“ – „Koľko vás bolo?“ – „38, vrátane mňa.“ – „Tak prežil jeden. Vrátane teba.“ Zvláštny mix. Začalo sa to ako „kovové Tremors“, potom sa to zvrtlo k Terminátorom, post-apokalyptickým trilerom a vrcholilo to ako Vec vs. Leviathan. Rozpočet bol evidentne malý a úroveň niektorých trikov je povážlivá (až úsmevná). No aj tak sa zručnému režisérovi podarilo vytvoriť solídnu atmosféru, dať dokopy i za malý peniaz uchádzajúcu výpravu a ani samotní „vrieskači“ nevyzerajú zle. No scenár je dosť slabý (čo prekvapí o to viac, že ho podľa poviedky P.K. Dicka napísal autor Votrelca), nad logickými nedorozumeniami som sa radšej ani nezamýšľal a keď som po trištvrte hodine zistil, že ma čaká ešte raz toľko, začal som sa drsne nudiť. Ale neviem si pomôcť - mám rád Petra Wellera. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Docela milé překvapení z oblasti "postapokalyptických dramat" ... Moc tyhle filmy nemusím, ale tohle mne bavilo od začátku do konce. Akční drama z ne příliš optimistické budoucnosti, které si v klidu ubíhá svým tempem, ale stále něčím baví a má čím zaujmout. Myšlenkou to sice není kdo ví co, ale prostě mne to bavilo a byl mi sympatický hlavní hrdina, právě protože jsem mu hodně dlouho vůbec nevěřil, že to jen ten největší klaďas ... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě bych rád poukázal na to, že původní povídku od Phillpa K. Dicka s názvem Druhá série (Second Variety) jsem několikrát četl, znám ji velice dobře a mám ji skutečně rád. Její zfilmování bylo dlouhou dobu mým snem, který nejprve zanikl v amatérském počátku, aby byl později znovu oživen nástupem na filmovou školu. Když jsem tedy zjistil, že už mě někdo předběhnul, byl jsem velice nakrknut a dlouho jsem otálel, než jsem si film nakonec pustil... A kajícně musím přiznat, že z toho nejsem zas až tak nešťastný, jak jsem čekal, že budu. Tvůrci se totiž drželi původní předlohy až překvapivě věrně (samozřejmě v rámci možností, například konflikt mezi USA a SSSR nahrazený občanskou válkou je ale vzhledem k době vzniku povídky i filmu logický a nepředstavuje pro mě žádný problém). Atmosféra funguje a místy poněkud béčkovější efekty nijak nevadí, Screamers mi v tomto směru velmi připomínali Černočernou tmu. Je to velmi ucházející popcorn vytvořený s poněkud béčkovějším rozpočtem. Jediné, co tedy tvůrcům nemohu (odmítám) za boha odustit, je naprosto ZMRVENÉ finále. Tam, kde povídka graduje a napíná až do posledního odstavce (doslova), tam si tvůrci přimysleli několik zbytečných komplikací, přidali trochu Asimova a cyberpunku (japonský vliv v případě tohoto filmu zjevně nebyl úplně ku prospěchu věci) a natáhli jej úplně... do prčic... Škoda. Kdyby se drželi geniální předlohy opravdu zuby nehty, mohlo to být více než dobré. Takhle je to jen ucházející béčkovina se zmatlaným koncem... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý postapokalyptický béčko, který mě sice zprvu moc nebavilo, jelikož se furt moc kecá a žádná akce, navíc hrdinové nejsou moc velký borci a příběh postrádá nějakej větší smysl, zápletku i zásadnějšího záporáka, ale postupem času se to fakt rozjede, začne to trochu připomínat terminátorovskej námět z budoucnosti, kde se roboti snaží dostat k lidem a vykuchat je a pak už to je dobrá akční béčková zábava ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ono drobné problémy s logikou má už povídka Druhá série, tady je to znásobeno vsazením romantické linky. Např. - spoiler - na co vlastně dva Screamers v bunkru s jedním člověkem čekali než přišel Hendricksson - konec spoileru. Přesto docela syrová atmosféra nechybí a místy je to i napínavé. Navíc hlavní hrdina je docela sympaťák. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vřískouni se dají použít jako typický příklad filmů kategorie B. Film má všechny její základní znaky, tzn. nízký rozpočet, jednoduchý scénář, který nepočítá s náročnějším divákem a který musí dělat vše pro to, aby se štáb vešel do zmíněného omezeného rozpočtu, a vesměs neznámé průměrné herce. Na druhé straně ale svou příjmočarostí a energií dokáže oslovit žánrového fanouška a na nic si nehraje. Přestože kulisy jsou jednoduché a efektů minimum, dokázal režisér vytvořit slušnou atmosféru, jenže mi v průběhu filmu vadilo, jak povrchně se naložilo s literární předlohou. Dick obvykle vytváří mnohovrstevný příběh, kde je hrdina obětí dílem vlastní paranoi a dílem skutečného spiknutí svého okolí. Scénárista tuhle mnohovrstevnost nedokázal přenést na plátno, takže divák sice je konfrontován s řadou podrazů, jenže ty se záhy dají předvídat a film nepřekvapuje. Zadaptovat Dicka znamená věnovat mimořádně velkou práci právě scénáři a výběru herců, kteří dokážou jeho rafinovanou hru prodat divákovi. Přitom příběh vojáka, který postupně zjišťuje, že bojoval naprosto zbytečnou válku a stal se obětí složité hry, v sobě nese stopy přímo shakespearovského dramatu. Čtenář znalý díla Philipa K. Dicka zřetelně pozná, kdo stojí za předlohou filmu. Nachází se tam všechny ingredience typické pro Dickovu tvorbu. Nikdo neví, kdo je kdo a jakou hru vlastně hraje. Škoda nelogičností, které snižují konečný dojem z filmu. Celkový dojem: 45 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Slušný prírastok k béčkovým filmom, i keď miestami to zaváňa prúserom, pretože lacné spracovanie je veľmi cítiť a herci dali tiež mimickým svalom dovolenku a nepríčetne tupo tvárili aj v pomerne tragických momentoch. Keďže som ale ako prvé videl pokračovanie tohto filmu, musím povedať, že predchodca je oveľa kvalitnejší po všetkých stránkach, najmä príbeh (aj napriek tomu, že je chatrný) má aspoň akú-takú súvislú líniu. 60%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Víc než solidní béčko podle méně známe povídky od Dicka. Ta má lepší konec a odehrává se na Zemi, to jen tak mimochodem. Planeta vypadá pěkně ošumtěle, sníh na poušti je parádní nápad, stejně jako dva měsíčky... i za málo peněz jde vypadat světove. :D Peter Weller je drsný sympaťák ze staré školy, zbytek osazenstva nějak nevybočuje. Hlavní je perfektní atmosféra. Za tu snahu jednu klidně přihodím. Mám z toho stejně dobrý pocit jako z Černočerné tmy. - Je toho spousta co můžeš dělat. - Jasně, platit daně. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Plochý a tak trochu ďeravý scénar nič nemení na fakte, že ide o sci-fi horor klasiku vinikajúcich béčkových kvalít. Roy Dumpkins s vytetovanou slzou pod okom je neodolatelne cool aj teraz a už priam legendárna úvodná scéna patrí medzi to naj čo som v tomto žánri videl. V mojom osobnom rebríčku je tento kúsok v tesnom závese za takými klasikami ako sú Predátor, Votrelci, či Terminátor. (8.5/10) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Whoa. Jako malého kluka mě to docela dostalo a ze závěrečné scény, kde se ukázala identita "typu 4" mě mrazilo v zádech ještě půl dne. Ovšem, jak už to bývá, dnes je ta třetí hvězdička vyloženě z nostalgie. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nevím kdysi mě ten film asi bavil, ale teď na repete jsem z něj už moc nadšenej nebyl a nemůžu se zbavit dojmu, že vzhledem k režisérovi, scénaristovi, představiteli hlavní role a neotřelému námětu to mělo o dost větší potenciál dopadnout to líp než dopadlo. Nejlepší je úvodní scéna pak už to jde kvalitativně dolů. Za aspoň relativně poctivé devadesátkové dílo a ucházející triky to průměrné hodnocení nakonec dám, ale Weller i Duguay určitě mají na kontě i lepší kousky.50% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Pár vojakov ukrytých v bunkroch na nejakej planéte, okolo nich v zemi sa pohybujúci roboti a útočiaci na každého, kto nemá náramok. Na(ne)šťastie roboti sa dosť nudia a tak sa trošku zdokonaľujú a rozhodnú sa nenápadne navštíviť Zem. V dobe vzniku filmu som z toho bol dosť nadšený, námet: Philip K. Dick, réžia: Christian Duguai, herec: Peter Weller. Dnes: videofilm ako vyšitý, max. 5 ľudí pred kamerou, dosť nudný dej, no super zakončený, so slušnou atmosféra, tých 5 hercov má dostatočnú charizmu a ja proste mám slabosť pre sci-fi, robotov a aspoň slušne odrežírovaný film. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci námet ( poviedka P.K. Dicka) a slušný scenár od autora Votrelca inšpirovaný Votrelcami zabíja malý rozpočet. Na začiatku je všetko ako má byť ale postupne vystupuje na povrch obrovská B- čkovosť a posledná tretina inak napínavého a funkčného sci - fi sa zmení už len na čakanie na koniec. 5/10 a chcem remake, kľudne aj s rovnakým štábom ale päťnásobným rozpočtom. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Screamers jsou svým provedením béčko jako poleno. Přecejen si válku na cizí planetě představuji trošku jinak než 5 lidí proti 5. Závěrečné "šokující" odhalení už nemůže na výsledném dojmu nic změnit. Relativní slabota, které nejvíce sluší, kdo jiný než, Peter Weller. 45% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedené sci-fi béčko, škoda jen, že to nevzal ke zpracování některý z "áčkových" režisérů - tenhle námět P.K. Dicka má potenciál k vytvoření opravdu dobrého sci-fi thrilleru. 68% ()

Reklama

Reklama