Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh začíná v roce 1969, kdy dvanáctiletý Alan Parrish objeví starou deskovou hru s podivným názvem Jumanji. Odpoledne, když jeho rodiče odjedou na slavnost, Alan společně s kamarádkou Sárou podivnou hru otevřou a pustí se do hraní. Po několika hodech kostkou se vyděšená Sára stane svědkem toho, jak vtáhne hra Alana dovnitř. O šestadvacet let později se do opuštěného domu Parrishových nastěhuje teta Nora s neteří Judy a synovcem Peterem, jejichž rodiče nedávno zahynuli při nehodě. Děti slyší podivné dunění a na půdě objeví zaprášenou rozehranou hru. Začnou ji hrát a hned po prvním hodu kostkami se začnou dít podivné věci. Objeví se obrovští moskyti, kterým se děti ubrání jen s velkými obtížemi, a za nimi následuje tlupa malých rezatých opic, které začnou likvidovat zařízení domu. A nakonec se objeví obrovský lev a podivný divoch. Je to dospělý Alan Parrish, který prožil šestadvacet let uvnitř hry. Začne se shánět po rodičích, ale s pomocí Petera a Judy zjistí, že zemřeli. Alan se po dlouhém přemlouvání nechá přesvědčit, aby pokračoval ve hře. Ta se totiž musí podle pravidel dohrát až do konce. Musí s nimi hrát také Sára, ta však odmítne. Začne hrát, až když jí Alan nepřímo vyčte, že ho nechala samotného ve hře. Čtveřice si přísahá, že tentokrát hru dohraje do konce. Při každém dalším hodu se totiž vynořuje větší nebezpečí, které hráče ohrožuje. Všichni jsou však odhodláni hrát dál, protože jedině tak lze situaci zachránit. (TV Nova)

(více)

Recenze (652)

Cival 

všechny recenze uživatele

Slušná odpočinková záležitost. Ničím převratná, ale jednou za čas v televizi rozhodně neurazí. Z toho námětu se dalo vytěžit mnohem mnohem víc. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Povedený film se opět výborným Williamsem v hlavní roli. Zajímavý scénář, na tehdejší dobu skvělé triky a dobrá zábava pro celou rodinu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zadařilo se, pro malé děti to funguje i jako celkem solidní horror:) Scénář je neobvyklý a nápaditý, provedení nadprůměrné. Největším kladem je výkon Robina Williamse. A Kirsten Dunst se mi nelíbila už jako malá holka:) V létě 2014 po další repríze konstatuji, že Jumanji je pořád na 80%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svého času to byl jeden z mých nejoblíbenějších filmů, dnes raději šáhnu po něčem jiném. Tak aspoň ty 3* ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Záplava digitálních efektů je sice zajímavá, ale skoro všechny působí až příliš počítačově. Dějově to není ovšem vůbec špatné a celý příběh kromě originality nepostrádá ani patřičnou dávku napětí, ovšem zároveň regulovanou na míru, stravitelnou i pro dětského diváka. Koneckonců právě dětem je film prioritně určen, a je nad slunce jasnější, že jim se líbit bude, ba že mu odpustí i ty dokonale nedokonalé triky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65miliónovTržby USA $100,475,249Tržby Celosvetovo $262,797,249║ Čas na tomto filme necháva stopy, dnes(2010) to hlavne vizuálne tápa a trpí po trikovej stránke, ktorá je moc okatá a taktiež klasickej rutinérskej réžii Joe Johnstona. /55%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Prologue And Main Title ,2. First Move ,3. Monkey Mayhem ,4. A New World ,5. "It's Sarah's Move" ,6. The Hunter ,7. Rampage Through Town ,8. Alan Parrish ,9. Stampede! ,10. A Pelican Steals The Game ,11. The Monsoon ,12. "Jumanji" ,13. End Titles, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Otec ma ani neobjal, nieto ešte aby ma rozsekal.“ Spoilery. Santa Claus s Timom Allenom mal u nás kinopremiéru v decembri 1995 a Jumanji o 3 mesiace neskôr. Na oba trháky som pod vplyvom na tú dobu geniálnych a neskutočných trailerov túžil ísť do kina, ale nevyšlo to a dlho som si to vyčítal. Možno i kvôli absencii kinozážitku neviem Jumanji dať 4*. Inak ale ide o fajn dravé rodinné dobrodružstvo za 50 miliónov (celosvetová tržba potom bola krásnych 262 miliónov). Stavilo najmä na v danom desaťročí nesmierne populárneho Robina Williamsa (ktorý z rozpočtu zjedol 15 miliónový honorár a napokon vlastne ani nie je ktovieako sympatický) a na tú dobu podmanivé počítačové efekty. Po úspechu Jurského parku (1993) sa CGI začalo čoraz mohutnejšie rozširovať do „bežnej“ produkcie. V Jumanji sa síce nedočkáte vyložene fantasy príšer, „len“ prevažne podozrivo veľkých bežných zvierat, ale všetko je to vyrobené v počítačoch. A treba dodať, že v dosť kvalitných počítačoch, lebo koment aktualizujem v septembri 2021 a musím dodať, že CGI zostarlo menej, než som čakal. Zaujal ma tiež originálne vystavaný scenár. Historický prológ, prológ č. 2, ktorý je ale v podstate tiež retro, následne sú predstavené úplne iné postavy a hviezda filmu, Robin Williams, do deja vpadne až niekde po polhodine. Následne sa po takmer troch desaťročiach vracia do svojho pôvodného sveta a zistí, že všetko, čo jeho otec vybudoval, je zničené a spustnuté, rodičia sa v podstate utrápili (kvôli nemu) doslova na smrť a prvá akčná triková sekvencia sa odohrá až niekde v polovici (!). K tomu dunivá hudba Jamesa Hornera, fajn kasting (Jonathan Hyde v dvojúlohe, Bradley Pierce, Kirsten Dunst, Bonnie Hunt, bebe Neuwirth, David Alan Grier) a solídna, svižná réžia Joea Johnstona (Miláčik, zmenšil som deti). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice to je pohadka, ale pobavilo me, ze ma pristupnost 7+. Maly deti se u toho budou mistama bat. Co se tyce pribehu ten je celkem originalni, sice tam furt nekdo nekoho pronasleduje, ale je to udelany originalne, svizne a hlavne zabavne. Herci sou v klidu, pobavilo me kdyz jsem videl Robina Williamse jako tarzana, dokonce i deti nebyli nejhorsi. Samozrejme tu je spousta predvidatelnejch situaci, ale vubec to nevadi. Ke konci jsem byl docela slusne napnutej, i kdyz mi bylo jasny, ze vse dobre dopadne. Triky jsou na velmi vysoke urovni a spolecne se slusnou hudbou paradne doplnuji dej. Ja se bavil dobre. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako malý žral a troufám si říct, že mi to zůstalo do dneška. Robin Williams je zde opravdu kouzelný. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ve své kategorii rodinných filmů jeden z nejlepších. Když jsem ho viděla poprvé , opravdu jsem se bavila , je to totiž dostatečně napínavý , dostatečně bláznivý a velmi zajímavý příběh. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nechci to už nikdy vidět, protože v mojí paměti to je mnohem lepší, než to je pravděpodobně ve skutečnosti. každopádně jde o film, ze kterého jsem měl jako dítě noční můry a zároveň si ho zamiloval. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rodinná verze Hellraisera. Místo hlavolamu otevírajícího bránu do jiné dimenze je tu deskovka otevírající bránu do jiné dimenze, místo skládání zmizelého Franka se musí dohrát hra a nakonec místo Cenobitů přijde lovec. Fajn trikově-destrukční dobrodružně-rodinná podívaná. Ale uvítal bych spíš hororovější verzi, potenciál ten námět má. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o čtveřici lidí, kteří najdou tajemnou bubnující hru. Tenhle film jsem měl opravdu nějakou dobu velice rád, nasmál jsem se, obdivoval jsem netradiční věci a tak trochu záviděl hrdinům nevídané dobrodružství. Každopádně jsem však byl napjatý a modlil jsem se, aby byl už konec a všichni ve zdraví přežili... Právě ta poslední věc mi zůstala až do dnešní doby, film mi připadá příliš dlouhý a já se těším na konec. Přesto si však myslím, že je škoda, že dnešní kinematografie podobné dětské oddychovou již nenabízí. Děti totiž rostou a mají raději neustále se likvidující super hrdiny s blesko-zbraněmi nebo sáhodlouhé fantazy příběhy, o nichž se nám před lety ani nesnilo. Televizní tvůrci raději adaptují úspěšné knihy a točí podivné blockbustery, postrádající kouzlo právě těchto starších pohádek, u kterých se mohla v klidu sejít celá rodina a každý si v ní našel něco co se mu líbilo... Na svou dobu film překvapil i slušnými efekty, dunivým hudebním doprovodem, za zmínku stojí i herecké výkony, které sice nejsou dokonalé, ale pro film rozhodně dostačující. ()

Související novinky

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Rock chystá další díl Jumanji

Rock chystá další díl Jumanji

26.04.2018

Jak možná víte, loňský hit Jumanji: Vítejte v džungli! byl přiznaným pokračováním původního Jumanji. Studio Sony tak v podstatě začíná pracovat na trojce, v níž se vrátí na scénu Dwayne "The Rock"… (více)

Jumanji s Rockem?

Jumanji s Rockem?

18.04.2016

Remake rodinné klasiky Jumanji měl dorazit už letos v prosinci. Studio Sony ho ale nestihlo dát dohromady, a tak se v lednu posunula premiéra na červenec 2017. Film mezitím dostal režiséra, jímž bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama