Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dnešní Dillí, chudinské čtvrti i luxusní rezidence, pouliční ruch, tisíce lidí proudících v labyrintu velkoměsta. Tři z nich, chudého mladého rikšu, malou zlodějku a svérázného milionáře, svede dohromady náhoda, osud a také ušlechtilá pohádková zásada, že ctnost musí být odměněna. [43. MFFKV 2008]

Život na ulicích Nového Dillí není snadný, a kdo je chudý, musí zde dennodenně bojovat o holou existenci. I v neutěšených poměrech lze ale žít s velkým srdcem a s úsměvem na tváři, který nic nestojí, a přesto je k nezaplacení. Takový je alespoň životní postoj řidiče motorizované rikši Amala, který ve svém vozítku brázdí ulice přelidněného velkoměsta a rozdává radost na potkání, pasažérům i úplně cizím lidem. A když je třeba, dokáže nabídnout i mnohem víc. Poté, co se stane svědkem nehody, při níž je zraněno malé zlodějské děvče Priyu, by dal dokonce klidně všechno, co má, jen aby ji mohl zachránit. Nicméně ani celý jeho majetek na tento úkol nestačí. Za to se díky incidentu Amal seznámí s excentrickým milionářem Jayaramem, který by mu zjevně mohl pomoci. A také nakonec pomůže, byť dost nečekaným způsobem, který nakonec způsobí lavinu nečekaných událostí. Amalův optimismus je ale nezdolný. Laskavé a u srdce hřející drama, které v roce 2007 sklidilo velký úspěch mimo jiné i na festivalu v Karlových Varech, natočil jako svůj celovečerní debut kanadský režisér s indickými předky Richie Mehta.[TV Cinemax] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film podobajúci sa indickej rozprávke, plný indického neskutočne vierohodne kanaďanmi natočeného snetimentu , ale aj akéhosi humanistického posolstva a jednoduchej ľudskej ušľachtilosti. Až ubíjajúco pôsobilo indické prostredie Dillí, masa ľudí hluk aut kontrasty medzi chudobou a bohatstvom. Záver bol predvídateľný a jednoduchý. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Skoro pohádkový příběh, který mi svým humanistickým nábojem připomněl díla Kurosawy. Natáčený kanadským režisérem v Dillí, kde neindický filmový štáb vzbuzoval nemalý rozruch („natáčeli jsme intimní dialog mezi dvěmi postavami, zatímco všude kolem se tlačily davy lidí“). Žádný zázrak o zázračném člověku. Hodně mu pomáhá voice-over a kouzelný (byť předvídatelný) závěr. 75% ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Čistých 70% (takže se nedovedu rozhodnout jestli 3 nebo 4*). Příběh řidiče rikši v Dillí, kterému boháč odkáže bohatství ale není tak jednoduchý a odhadnutelný, jak by se mohlo zdát (a trochu nečekaně - přestože logicky - končí). Poselství o dobrém člověku (možná až moc dobrém na můj vkus). Souhlasím s některými názory v diskusi, že by filmu prospělo, kdyby měl jasněji definovaný žánr. Přesto příjemné a koukatelné (manželka říká, že "lepší priemer"). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tady není nad čím váhat. Z filmu, od kterého jsem nic nečekal a který jsem netoužil nikterak toužebně vidět se stalo ohromné překvapení. Tohle je velice citlivý příběh o člověku, který je skromný, který má rád svůj život a nikdy si na nic nestěžuje a který rád pomůže druhým. Tito lidé jsou čím dál vzácnější a je otázkou, jestli by se vůbec tací lidé v dnešní době našli, ale nechme stranou relitu všedního světa. Tenhle film, to pro mě byl balzám na duši a zároveň příjemný svěží vánek, se kterým čas velice příjemně uplynul a který byl zkrátka a jednoduše geniální. A přitom se jedná o velice obyčejný příběh o jednom muži, který od života nic nechce a nic nečeká a chová se ke všem tak, jak chce, aby se oni chovali k němu. Chvalozpěvy na tenhle geniální film bych mohl pět ještě hodně douho a pořád by jich nebylo dost, ale jsem přesvědčen, že už z toho, co jsem napsal, je velice jasně zřejmé, nakolik mě tento příběh oslovil a nakolik jsem podlehl iluzi, že ve světě ještě žijí slušní lidé. Je sice pravda, že charakter hlavního hrdiny chvílemi hraničil až s hloupostí, ale to je jen drobný nepodstaný detail, který mi nemůže zkazit vynikající dojem z tohoto filmu. Navíc se tvůrcům povedlo najít i ideálního představitele hlavní role, kterému jsem jeho činy a skutky naprosto srdečně věřil, což je ohromné a pozitivní plus. Takže abych to nějak zakončil, tenhle film nemá chybu, z mého pohledu je perfektní a dokonalý, a dokonalý film si zaslouží maximální hodnocení, takže s velkou radostí uděluji pět hvězd. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vedel som do čoho asi idem, no predsa len som čakal niečo záživnejšie - dejová linka bola na môj vkus až príliš plochá a s absenciou dramaticky zaujímavých situácií. Dej si len tak plynul a nič z toho ako sa vraví. Pointa bola pekná, no divákovi bola podaná až príliš šedivým spôsobom. Na druhú stranu však chápem, že v dnešnej dobe sú už ľudia za nájdenie kúska dobra ochotní platiť hotový majetok. Priemer. 60/100 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama