Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po pádu Římské říše si Irové podmanili rozdrobené britské kmeny. Aby si udrželi nadvládu, nesmí dopustit sjednocení britských kmenů. Na britském hradě Tantallon vede lord Aragon jednání mezi rozdrobenými kmeny a navrhne jako krále sjednocených Britů lorda Marka. O jednání se dozvědí Irové, a zaútočí pod vedením krvelačného Morholta. V bitvě padne Aragon i jeho žena. Z jejich syna Tristana je rázem sirotek, kterého zachrání lord Mark. Ale při záchraně přijde o pravou ruku. Mark odveze Tristana na svůj hrad, kde ho láskyplně vychová jako vlastního. O devět let později Irové v čele s Morholtem opět přepadnou Brity a získají i zajatce. Tristan vymyslí léčku, jak je osvobodit. V těžkém boji nejen osvobodí zajatce, ale také zabije Morholta, který se za věrné služby měl stát manželem irské princezny Isoldy. Tristan je v boji zasažen mečem s otrávenou čepelí a považován za mrtvého. Jeho tělo je podle tradic uloženo do člunu a vysláno na moře. Člun uvízne na irském pobřeží, kde ho najde Isolda. Pečuje o něj v opuštěné chýši a zamilují se do sebe. Isolda mu ale zatají svůj původ. Zotavený Tristan s pomocí Isoldy prchá před Iry a vrací se domů. Irský král chce překazit hrozící sjednocení Britů a vyhlásí turnaj, v němž vítězi připadne ruka jeho dcery Isoldy. Tristan Markovi slíbí, že pro něj vybojuje ruku irské princezny, a tím zajistí mír. Netuší, že irská dívka, kterou miluje, je princezna Isolda. Turnaj vyhraje a Isolda se podrobí svému poslání a vdá se za Marka. Ten se do ní také zamiluje a je k ní velmi pozorný... (TV Prima)

(více)

Recenze (303)

Morien 

všechny recenze uživatele

Ach, sladké časy mládí. Těžko dnes věřit, že jsem na tom před deseti lety byla v kině a stačil mi ztýraný pohled Jamese Franca a nádherná Sophia Myles. Dnes už mi ani jejich cit nepřijde opravdový, natož film kolem něj postavený. Všechno se odehrává na velmi dětinské úrovni a zdráhá se vstoupit do opravdové dospělé tragédie, což je s podivem už jen proto, kolik morálních i osobních témat v sobě potenciálně nese. Nejasně si pamatuju, že motiv té ústřední zrady, tedy zrady krále ze strany Tristana i Isoldy, mi přišel nedostatečně vystavěný a zobrazený už v době premiéry - dnes už nad tím jen smutně kroutím hlavou. Mojí preferovanou zradou se tedy muselo stát to, co král páchal na svém synovci Melotovi, protože je to mnohem nenápadnější i smrtelnější, protože to je nenapravitelné. Tristan se může chopit meče a zachránit den, ale Melotova pokřivená mysl už se nikdy nenatáhne do zdravých dimenzí. Jeho vlastní nesmyslný zánik tak ve mně rezonuje mnohem víc než hlavní téma neobratně vyprávěné skrz voice-overy, titulky, prolínačky a zatmívačky, bleh. A Melotova poslední slova byl také jediný dialog, který jsem si z původního promítání pamatovala. -"I thought someone believed in me." ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po Králi Artušovi další dokonale vykleštěná báje, převedená do hodnověrného dramatu z minulosti. Úžasné kostými, napudrované obličeje s přilepenými vousy a nádherné historické lokace. K tomu všemu se přidává ještě umělá romantická historka o dokonalé dvojici, která se náhodou setkala. Tristan a Isolda je dokonalým ztělesněním toho druhu filmů, které velmi nemám rád, přesto jsem mu však - přiznávám že znechucen - dal šanci... "Historický" film naotčen jako moderní příběh lásky dvou teenegrů se všemi těmi sviňskými nástrahami života však má čím zaujmout. Nezbavuje se kýčovitosti vyprávění a ani jistého stereotypu těchto snímků, ke kterým mimo jiné patří těžko snesitelné dialogy a křečovité vykreslení doby. Toto sprosté znásilnění jednoho mýtu však funguje díky lehkosti, se kterou je natočen. Ač zmizeli všichni ti draci a kouzelné artefakty, pohádková atmosféra absentující na vážnost zůstala zachována. Schématické zachování děje není zbytečně poškozováno a snímek neeliminuje tu správnou atmosféru se všemi těmi hloupostmi, které k pohádkám patří. Je tu láska, kýč a ona otřebaná hra na hodnověrnost, ale všechno krom hlavních hrdinů jde mimo, není to podstatné... a právě proto Tristan a Isolda fungují. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Legendární příběh lásky mezi angličanem a irkou se po nějaké době opět objevil na plátně a romantické sukno mu celkem sluší. Na pozadí přitom zůstává hrozba válečného konfliktu, jenž se Irové snaží vyvolat. Z počátku film funguje prakticky bezproblémů. Marek Vašut si střihne své tři věty než zemře mimo záběr, malý Tristan vyroste, po domnělé smrti dopluje v bárce do Irska, kde potká krásnou Isoldu... Kevin Reynolds odvádí poctivou práci, jenž ovšem negraduje na konci, ale někde uprostřed, při konání rytířského turnaje. Od této chvíle celý příběh upadá až do naprosto předvídatelného závěru, jenž nakonec ukáže i jisté nesmyslnosti ve scénáři. Celý příběh na sobě prakticky nesou právě titulní hrdinové a dá se říci, že jejich představitelé, tedy James Franco i Sophia Myles hrají velmi vyrovnaně a rozhodně působí dobrým dojmem, který obyčejný divák, klidně pochválí. Reynolds snímek natočil opravdu poměrně zajímavě, ovšem právě ve zmíněné polovině snímku mu dochází dech a proto film upadá do vod průměru, ze kterého se už nevyhrabe. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem váhala mezi 3* a 4*, ale nakonec jsem se přiklonila k vyššímu hodnocení, neboť romantické filmy na motivy dávných legend patří mezi mé oblíbené. Tristan a Isolda mají tu správnou dávku romantiky, akce, napětí i patosu. Sice nenadchnou, ale ani neurazí. Navíc mou maličkost potěšily české exteriéry a pár štěků českých herců. Takže příjemné dvě hodinky ve společnosti romantiky, velkého plátna a popcornu. A vlastně proč ne...? "Before Romeo and Juliette there were Tristan and Isolde." ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Vyzeralo to tak lákavo, až som si navodila zbytočne veľké očakávania a po prvom pozretí si vsugerovala, že to bolo naozaj krásne. Na druhý raz to už také výnimočné nebolo, chýbali tomu emócie, silnejšia dejová kostra, vďaka ktorej je napríklad historické Statočné srdce (1995) doslova filmovým unikátom. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

TRISTAN A ISOLDA skvěle splňují svůj účel. Snímek je dost romantický na to, aby se naše křehčí polovina tetelila blahem a zároveň dost akčně-historický, aby jsme se tetelili blahem my ;-). Franco je zase jako Tristan dost sympatický na to, aby jste mu fandili a Sophia Myles je zase dostatečně krásná na to, aby jste věřili, že se do ní týpek jako je James Franco zakoukal ;-). České exteriéry sice moc britsky nevypadají, ale nějak zvlášť to neruší. Spíš mě zarazilo, proč naši nedokážou natočit pořádný, podobně laděný film. Máme na to lidi, máme na to přírodu. Tak v čem je háček? ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Celkom prijemny filmik ktory sice nicim nevinika ale zasa ani nic prilis nekazi.Pekne exteriery, ponure sivomodre farebne ladenie a slusne herecke vykony (najviac vinikol Rufus Sevel, ktory si prekvapivo strihol kladnu postavu). Dej ma pomale tempo ale nenudi a celkom sa mu dari vyhybat sa klisovitym scenam.Nenadchne, ale neurazi a pobavi. 7/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už mě pomalu unavuje to neustále Hollywoodské přetváření světoznámých legend. Jenom aby to bylo efektní, cool a vydělalo to prachy. Kevin Reynolds je dobrý režisér a James Franco mladý nadějný herec, ovšem oba si chtějí vydělat. A slušně. Podařilo se celkem věrně utvořit dějovou reálii keltského raného středověku, kostýmy jsou pěkné. Ten nádech pubertální romantiky moc dobře nechápu. Proč ho furt musejí američani srát do každýho filmu? Kdyby se zachovala původní legenda a hlavně (!) její nádherný dojemný závěr, všechno by bylo jinak. Takhle máme na závěr opět další otřepané Hollywoodské zakončení. Věřím, že někdo v budoucnu natočí (třeba jenom malý film pro TV) věrné zpracování legendy. Za výpravu a kostýmy 15%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se před námi neotvírá historický spektákl s monumentálními bitvami (zřejmě přístupnost vytlačila krev a trochu toho naturalismu z plátna) a přehnanými gesty, ale klasický příběh o zakázané lásce. Hodně přikládá na uvěřitelnosti a příběh hodně převádí do líbivé filmové podoby, až to vede k porušování závazků k historické pravdě. Chyběl mi zejména věrnější obrázek oné kruté, až syrové doby, která samozřejmě k danému mýtu patří. Ústřední dvojici (Franco a takřka neznámá Sophia Myles) vzájemnou náklonnost jen těžko uvěříme, více charismatu (a méně slz) by v daných chvílích neškodilo. "Specialista" na historický žánr Kevin Reynolds dle očekávání nepřekvapil a natočil uhlazenou, lehce zapomenutelnou story. No, každopádně si nejsem jistý, co by s látkou provedl Ridley Scott, který pro sebe projekt původně připravoval!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Taková historická romantická jednohubka s dobrými bojovými scénami, vynikajícím Sewellem, půvabnou Myles a překvapivě ne zas tak dobrým Francem. Na romantický večer ve dvou ideální. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarený historicko-romantický film, ktorému k dokonalosti toho chýba veľa a k spokojnosti určite trochu viac bojových scén a trochu sympatickejšieho hlavného hrdinu /J.Franco mi veľmi nesedí/, ale vo vedľajšej úlohe je zaujímavý R. Sewell. Nakoniec sú to celkom príjemne strávené dve hodiny, ale ak od toho nebudete očakávať veľa, tak nemôžte byť sklamaný. Za pozretie určite stojí. V jednej 3-sekundovej scéne štekne aj Marek Vašut. 60%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Výbornej romantickej film. James Franco a Sophia Myles jsou mladí a nadejní herci. Určitě to dotáhnou daleko. Dobrých historických filmů se dneš točí minimum, takže jsem rád, že se našla malá myška, která mi po hnusné Troji zvedla náladu. Skvělé záběry studeného Irska mi doslova vzaly dech. Na hercích bylo vidět, že někdy doslova trpí zimou (např. když Isolda pomáhá Tristanovi s lodí do moře). Hudba byla skvělá, kamera taky, no co víc si přát. Doporučuju! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Hm... Nečekal jsem od tohoto filmu nic a taky jsem nic nedostal...:-) Je to těžce průměrný film, který ničím nenadchne a ani ničím nepopudí. Prostě jeden z těch typických "vidět a zapomenout"... Řemeslně je sice film zvládnutý na jedničku, ale to už by snad měla být dneska samozřejmost. Prostě nevidím v tomhle filmu nic, co by mě nějak vcuclo do křesla a nutilo mě k něčemu víc, než konzumaci pohyblivých obrázků. Těžký průměr, slabší tři hvězdičky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Drobnost: Jak ve filmu zazní, podle tradice vyjíždí rytíři na lov za úplňku, ovšem když jedou poprvé, vidíme na záběru pouze poloviční Měsíc! Ale jinak se mi snímek velice líbil! Výborný děj, skvělý charakter lorda Marca....skvělé zpracování staré legendy. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době krásný historický film, který vyzařuje láskou a nadějí na společný život dvou znepřátelených stran. Tristan se vrátí z nepřátelského území a pro svého otčína, který sedí na trůně, slíbí že doveze princeznu Izoldu z nepřátelské strany. Ale netuší, že to je ta co mu zachránila život když byl ve válce na jejich území. A zápletka, která mezi nima byla se nesmí opakovat. Tristan je oddaný, ale láska je mocnější než král. Je to opravdový film, že kvůli lásce obětujete všechno, ale nedá se před ní schovat nebo utéci. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: ANNE DUDLEY; kostými a výprava na mě působily jako z nějakého televizního filmu a představitelka Isoldy zase staře. Romance- nic moc, ale neurazí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Kevin Reynolds vie natočiť dobrý film (Robin Hood) a tento krát to opäť dokazuje, aj keď je cítiť, že rozpočet moc veľký nebol. Niektoré scény sú ale pekne natočené a majú Scotovský vizual (Ridley Scott je podpísaný ako producent), akcie sa tiež podarili aj keď ich je pomenej a výprava, či kostnými tiež stoja za to. Po tejto stránke film vyzerá tak ako má a aj herecké obsadenie nie je zlé, aj keď do roli kráľov by som privítal známejšie tváre. Sympaťák James Tristan Franco si vystačí skoro celý film len s kxichtom ako terminator a Sophia Isolda Myles je krajšia ako som si myslel. Hudba od Anne Dudley mi uviazla v ušiach ešte do teraz a tie scény kde zmizli všetky zvuky a ostala len hudba som skutočne miloval. Proti dĺžke filmu nemám žiadne výhrady, ale ten vzťah by chcelo nejako prepracovať aby bol uveriteľnejší napr. ako v Titanicu, potom by to bolo skutočne dobré. 80% - 4* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Středověk a láska jdou k sobě asi jako krajkovaná spodnička se sportovní podprsenkou. To nám bylo ukázáno už v mnoha historických velkofilmech, z nichž tento působí možná nejnenápadněji. O to příjemnější je pak překvapení, že v něm všechno funguje. Vyšší hodnocení má u slečen na svědomí patrně uhlazená tvářička Jamesa Franca, mně v tom brání poněkud rozpačitá cílová rovinka příběhu. ()

Související novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (více)

Reklama

Reklama