Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po pádu Římské říše si Irové podmanili rozdrobené britské kmeny. Aby si udrželi nadvládu, nesmí dopustit sjednocení britských kmenů. Na britském hradě Tantallon vede lord Aragon jednání mezi rozdrobenými kmeny a navrhne jako krále sjednocených Britů lorda Marka. O jednání se dozvědí Irové, a zaútočí pod vedením krvelačného Morholta. V bitvě padne Aragon i jeho žena. Z jejich syna Tristana je rázem sirotek, kterého zachrání lord Mark. Ale při záchraně přijde o pravou ruku. Mark odveze Tristana na svůj hrad, kde ho láskyplně vychová jako vlastního. O devět let později Irové v čele s Morholtem opět přepadnou Brity a získají i zajatce. Tristan vymyslí léčku, jak je osvobodit. V těžkém boji nejen osvobodí zajatce, ale také zabije Morholta, který se za věrné služby měl stát manželem irské princezny Isoldy. Tristan je v boji zasažen mečem s otrávenou čepelí a považován za mrtvého. Jeho tělo je podle tradic uloženo do člunu a vysláno na moře. Člun uvízne na irském pobřeží, kde ho najde Isolda. Pečuje o něj v opuštěné chýši a zamilují se do sebe. Isolda mu ale zatají svůj původ. Zotavený Tristan s pomocí Isoldy prchá před Iry a vrací se domů. Irský král chce překazit hrozící sjednocení Britů a vyhlásí turnaj, v němž vítězi připadne ruka jeho dcery Isoldy. Tristan Markovi slíbí, že pro něj vybojuje ruku irské princezny, a tím zajistí mír. Netuší, že irská dívka, kterou miluje, je princezna Isolda. Turnaj vyhraje a Isolda se podrobí svému poslání a vdá se za Marka. Ten se do ní také zamiluje a je k ní velmi pozorný... (TV Prima)

(více)

Recenze (303)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

n e m a m r á d a t r a g i c k é k o n c e a n e n a p l n ě n é t o u h y k t e r é s e n i k d y n e n a p l n í ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Tristan a Isolda je film o čisté lásce, přátelství, oddanosti a zradě. Já osobně jsem po shlédnutí byl příjemně překvapen a velice spokojen, protože jsem čekal, že film bude mnohem horší. Potěšili mě sympatičtí herci, silné emocionální scény i zajímavé souboje. Co by snímku prospělo, by byl o něco větší rozpočet, ale to je skoro nepodstatná věc, takže jak už jsem říkal, jsem spokojený... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tristan & Isolde (2006) aneb nažeňte do kina slziček-chtivé ženské. A filmaři budou mít na chlast. Hmm, ta atmosféra......., jestli je to regulérní středověk - to těžko, ale každopádně je velmi uchvacující. Sophia Myles jako Isolde je neskutečně přirozeně krásná a hlavně Rufus Sewell docela potěšil. Škoda, že James Franco umí jen bulet...a to ještě mizerně bulet. Tak zase mi přišli nejsympatičtější záporáci - Strong a O´Hara. Filmu se dá vytknout leccos, ale jedno se mu musí nechat: po paskvilech jako Král Artuš nebo Trója konečně aspon trochu slušný film z historického prostředí, ze kterého nedýchají jen prachy, ale i poctivý filmařský záměr + velice zdařilý a patřičně zabarvený soundtrack od Angličanky Anne Dudley, jehož úvodní tóny mě vždycky neuvěřitelně nadchnou. Moje hodnocení je dost subjektivní, protože se mi ten film líbil a za zvuků podmanivé hudby i dojal... Chápu ale, že pro někoho může být slabým odvarem. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Výprava 9/10/// +James Franco, historické pozadí, akce a souboje -docela dlouhé, takže si to občas neudrželo moji pozornost./// Po tomto filmu jsem dlouho pokukoval. Dokonce jsem ho měl možnost vidět tehdy v kině. Pravdou je ale taky fakt, že jsem se mu dlouho vyhýbal. To čistě proto, že nemám rád smutné konce a už jsem tak nějak tušil, že tento nedopadne dobře. Po zhlédnutí naštěstí nejsem dojat tak jak jsem se obával. Tak teď nevím jestli je to dobře. Nicméně film se mi hlavně po historicko dobrodružné stránce líbil. I ta romantická linie nebyla špatná a hlavní dvojici jsem to přál. Pro mě skoro pořád neznámá Sophia Myles byla zajímavá. Ještě zajímavější potom bylo pouto mezi James Francem a Rufusem Sewellem. Tak teď taky nevím jestli je to dobře :-) Dělám si srandu. Věrnost se cení ze všeho nejvíc./// Celkem 71%/// ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, asi takhle. Nejedná se vyloženě o špatný film (najdou se světlé momenty), ale ať se snažím, jak se snažím, víc než tři hvězdy dát prostě nemůžu. Kamenem úrazu je scénář, který tuto "nesmrtelnou legendu" sice nepotopil, ale rozhodně ji ani nevryl do povědomí diváků. A přitom by bývalo úplně stačilo, kdyby páni scénáristé trošku zapracovali na výpravnějším pojetí, nebo alespoň - když už nic jiného - na pořádnějším finále. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Vypadá to hodně levně, Franco neumí příliš hrát (jeho poloha smutný = vzhled zfetovance v rauši), obsahuje to řadu nelogičností. Na druhou stranu je to docela kvalitní oddechovka a souboje mají moc dobrou choreografii. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Na tento film som šiel pochopiteľne kvôli Jamesovi Francovi - musel by som byť pekne padlý na hlavu, keby som si nechal ujsť možnosť vidieť ho v plnej paráde na ploche mnoho metrov štvorcových :-) Druhý, nemenej zásadný dôvod bola zvedavosť, čo asi tak ten Hollywood urobí s najúžasnejšou európskou milostnou romancou. Bohužiaľ konštatujem, že ten film nie je ani tak legendou o Tristanovi a Izolde, ako skôr jedným z tých diel, ktoré sa snažia ťažiť z momentálnej popularity historických (veľko)filmov. Predovšetkým - kde je nápoj lásky, kde je čierna a biela vlajka na lodi, kde je Tristanov spev a hra na lutnu a kopa ďalších vecí, ktoré tvoria integrálnu súčasť pôvodnej legendy? To si tvorcovia naozaj trúfli hrať sa na lepších rozprávačov než boli stredovekí trubadúri? Najromantickejšie a najemocionálnejšie sekvencie tu boli chirurgicky eliminované z dôvodov, ktoré mi nepripadajú dvakrát inteligentné. No dobre, je tam Franco a je ho tam vidno dostatočne dlho, takže až taká tragédia (myslím filmová) to nie je. Kde je však atmosféra? Kde je dočerta špecifická ranostredoveká atmosféra (myslím tým mystická, aká iná)? Kde je "hmlistý Albión", v opare ktorého sa možno stratiť ako v hĺbke vekov? Kde sú tajomné lesy plné víl, v ktorých by mohol Franco zabudnúť na výzor upnutého rytiera "bez bázne a hany"? No dobre, tak si to všetko pohľadám sám a režisérovi sa nebudem pliesť do remesla. Opakujem: REMESLA. PS: Pri spätnom pohľade musím hodnotenie poopraviť a dať hviezdičku navyše - tento 125 minútový film mi v kine ubehol tak rýchlo, ako keby mal tých minút 85. Takže napriek všetkým výtkam nemôžem nepripustiť, že "na tom scenári niečo je". Aj keď mi totiž nepriniesol práve to, čo som čakal, tých "chýbajúcich" 40 minút mi jasne hovorí, že musí byť nejak báječne vybalansovaný. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédla značně předpojatá, v dobrém slova smylu, byla jsem přesvědčená, že se mi bude hodně líbit. O to větší zklamání pociťuji. Tristan a Isolda je film balancující na hraně citové prázdnoty a chladu. Mají na tom lví podíl oba hlavní představitelé, kteří hrají své party opravdu vlažně až nezaujatě, a co víc totálně necharismaticky. Taky je to možná špatným vedením páně režiséra, možná slabším scénářem (ale ten by se dal s lepší sortou herců jaksi povznést :-). Vezmu-li do konfrontace vůči tomuto dílku třeba Prvního rytíře, který je rovněž s mytologií spřízněm na bodu nula, má První rytíř deset razatních předností (počínaje hereckými výkony a konče třeba hudbou) a tímto v mých očích značně povýšil - přiznávám. Totiž on se Tristan s Isoldou jeví jaksi moderně, ve smyslu častého sdílení lože, aniž by pořádně věděli proč (chybí mi prostě nějaká ta vášeň nebo extáze, to naprosto absentuje, proč???). Společně a bez větších výčitek podvádějí muže, který paradoxně zavdal jejich společné existenci největší podnět, s tím že Isolda bez větších skrupulí spí s dobrákem Markem, načež si nedočkavě domlouvá dostaveníčko s Tristanem. Jestli tímto jednáním má být vyjádřen ambivaletní postoj k podváděnému, tak je to hodně ubohé, tím se oba milenci degradují na hnusné zbabělce. Chybí mi nějaký výraznější psychologický byť třeba ohraný moment. Chybí mi kupříkladu výraznější negativní postava. Chybí mi toho vlastně docela dost. A schematický děj od postele přes boj do postele mě začal tak v půlce nudit. I když jsem pár světlých momentů zaznamenala, třeba vtipný rozhovor s Morholtem a jeho afrodisiakem, nebo některé scény s charismatickým bezrukým Markem v podání Rufuse Sewella, nestačí to na vyšší hodnocení. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Velký příběh vypráví Reynolds bez patosu a řemeslně velice čistě, hodně mu pomáhá dobrá kamera a hudba. Oba představitelé hlavních rolí nejsou špatní, ale nějak jsem se nemohla zbavit dojmu, že jejich postavy mají větší potenciál. Což se rozhodně nedá říct o postavě krále Marca, která je díky výkonu Rufuse Sewella životná a uvěřitelná, i když se vlastně jedná o skoro čistokrevného klaďase. Doporučuju pánům, kteří něvědí, na co do kina vzít svůj protějšek. Po skončení projekce se jedna slečna v sále rozplakala v náručí svého doprovodu. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevím proč pět hvězd, ale je tu takový pocit. Víte takový, který mám jen u pár filmů. A u tohoto vždycky brečím. Pro ten krásný příběh, pro ten konec, pro tu nádhernou hudbu. Navíc jsem moc ráda, že to s knihou má v podstatě společné pouze jména. Je to příběh o lásce, který je velmi uvěřitelný, u kterého se mi tají dech. A víte co? Sem jenom žena, při pohledu na Jamese Franca bojujícího, umírajícího, jakýhokoliv, jsem zapomínala dýchat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tristan a Izolda je v podstate dosť priemerný historický, resp. legendami opradený film pre čistý relax. Výprava je slušná, ale v rámci hollywoodskej tvorby priemerná, herci sú sympatickí, do svojich rolí sa hodia a majú aj čo hrať. Len mi to tak nejak rýchlo vyšumelo z hlavy. Mám pocit, že som to videl dokonca dvakrát a naposledy niekedy pred rokom a už ani neviem, o čom to bolo. Pekný príbeh o láske, ktorý nikoho neurazí, ale málokoho nadchne. A keď áno, tak jedine romanticky ladené ženy. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Celkem dost zajímavý film, až na naprosto nesympatické hlavní hrdiny. Dobře zpracovaná klasika romantické tvorby podkreslená úchvatnou hudbou Anne Dudley, která rozhodně stojí za zmínku a je možná tím nejlepším na celém filmu. Zábavnost filmu o legendárním Tristanovi a Isoldě také ve většině případů nechybí. Dala bych jen tři hvězdičky, jenže tenhle film ve mě vyvolal pocit lítosti. Ne lítosti nad "nešťastnou láskou beznadějně zamilované dvojice". Líto mi bylo sympatického, důvěřivého a skutečně beznadějně zamilovaného Isoldina manžela Marka, kterého tak úžasně ztvárnil Rufus Sewell. Za to si to ty čtyři hvězdičky zaslouží :). ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Přesně jsem věděl, jak to všechno dopadne. Nemám namysli děj (i když ten by taky šel odhadnout), ale celkové zpracování. Zkrátka další velkolepý hollywoodský průměr. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Velmi líbivá středověká výprava a atmosféra, slušní herci. Jen to unylé zpracování celé látky celý film stahuje dolů. Tenhle příběh by si určitě zasloužil vytříbenější scénář, aby to celé nepůsobilo tak jednoduše. Jinak je to ale vcelku příjemná podívaná. 3,5* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když jsem dal tři hvězdičky i podobně zprzněné Troji, tak je dám i tady. Oba filmy mají společnou i nezajímavou režii a rozhárané herecké výkony. Tady je suverénně nejlepší Rufus Sewell, zato Tristan mi přišel zajímavý tak prvních deset až patnáct minut. Kdyby tu legendu radši zfilmovali se vším všudy...(50%) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľké prekvapenie. Akcia solídna, obsadenie fajn. Príbeh z určitého hľadiska dosť archetypálny - shakespearovský, ale pekne rýchlo odsýpa. Nie je to veľkofilm, ale vďaka šikovnému režisérovi to vôbec nevadí... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tristan a Isolda je vlastne celkom priemerný film, kde mňa ale očarili a presvedčili Sophia a James ... nádherný pár a parádne kostýmy. ()

Související novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (více)

Reklama

Reklama