Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po pádu Římské říše si Irové podmanili rozdrobené britské kmeny. Aby si udrželi nadvládu, nesmí dopustit sjednocení britských kmenů. Na britském hradě Tantallon vede lord Aragon jednání mezi rozdrobenými kmeny a navrhne jako krále sjednocených Britů lorda Marka. O jednání se dozvědí Irové, a zaútočí pod vedením krvelačného Morholta. V bitvě padne Aragon i jeho žena. Z jejich syna Tristana je rázem sirotek, kterého zachrání lord Mark. Ale při záchraně přijde o pravou ruku. Mark odveze Tristana na svůj hrad, kde ho láskyplně vychová jako vlastního. O devět let později Irové v čele s Morholtem opět přepadnou Brity a získají i zajatce. Tristan vymyslí léčku, jak je osvobodit. V těžkém boji nejen osvobodí zajatce, ale také zabije Morholta, který se za věrné služby měl stát manželem irské princezny Isoldy. Tristan je v boji zasažen mečem s otrávenou čepelí a považován za mrtvého. Jeho tělo je podle tradic uloženo do člunu a vysláno na moře. Člun uvízne na irském pobřeží, kde ho najde Isolda. Pečuje o něj v opuštěné chýši a zamilují se do sebe. Isolda mu ale zatají svůj původ. Zotavený Tristan s pomocí Isoldy prchá před Iry a vrací se domů. Irský král chce překazit hrozící sjednocení Britů a vyhlásí turnaj, v němž vítězi připadne ruka jeho dcery Isoldy. Tristan Markovi slíbí, že pro něj vybojuje ruku irské princezny, a tím zajistí mír. Netuší, že irská dívka, kterou miluje, je princezna Isolda. Turnaj vyhraje a Isolda se podrobí svému poslání a vdá se za Marka. Ten se do ní také zamiluje a je k ní velmi pozorný... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době krásný historický film, který vyzařuje láskou a nadějí na společný život dvou znepřátelených stran. Tristan se vrátí z nepřátelského území a pro svého otčína, který sedí na trůně, slíbí že doveze princeznu Izoldu z nepřátelské strany. Ale netuší, že to je ta co mu zachránila život když byl ve válce na jejich území. A zápletka, která mezi nima byla se nesmí opakovat. Tristan je oddaný, ale láska je mocnější než král. Je to opravdový film, že kvůli lásce obětujete všechno, ale nedá se před ní schovat nebo utéci. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ach, sladké časy mládí. Těžko dnes věřit, že jsem na tom před deseti lety byla v kině a stačil mi ztýraný pohled Jamese Franca a nádherná Sophia Myles. Dnes už mi ani jejich cit nepřijde opravdový, natož film kolem něj postavený. Všechno se odehrává na velmi dětinské úrovni a zdráhá se vstoupit do opravdové dospělé tragédie, což je s podivem už jen proto, kolik morálních i osobních témat v sobě potenciálně nese. Nejasně si pamatuju, že motiv té ústřední zrady, tedy zrady krále ze strany Tristana i Isoldy, mi přišel nedostatečně vystavěný a zobrazený už v době premiéry - dnes už nad tím jen smutně kroutím hlavou. Mojí preferovanou zradou se tedy muselo stát to, co král páchal na svém synovci Melotovi, protože je to mnohem nenápadnější i smrtelnější, protože to je nenapravitelné. Tristan se může chopit meče a zachránit den, ale Melotova pokřivená mysl už se nikdy nenatáhne do zdravých dimenzí. Jeho vlastní nesmyslný zánik tak ve mně rezonuje mnohem víc než hlavní téma neobratně vyprávěné skrz voice-overy, titulky, prolínačky a zatmívačky, bleh. A Melotova poslední slova byl také jediný dialog, který jsem si z původního promítání pamatovala. -"I thought someone believed in me." ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je veľmi problematické hodnotiť. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam aj preto, že osudový príbeh Tristana a Isoldy má isté neodškriepiteľné čaro a svoju úlohu zohráva aj fakt, že iné spracovanie tohot svetoznámeho príbehu som zatiaľ nemal možnosť vidieť. Epickú monumentálnosť ako v Trójii však radšej nečakajte, aj špinavý stredovek ala Kráľ Artuš má v tejto historickej verzii legendy isté čaro. Komorné poňatie bitevných scén už mrzí viac a v tomto smere obzvlášť tragický záver je len zákonitým vyústením zjavného nedostatku financií. Ústredná dvojica si našťastie dokáže rýchlo získať sympatie a kvalitne spracovaná milostná línia zahreje romantikov u srdca. Len škoda tej prílišnej televíznosti, vyslovene sklamaný som ale nebol. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nuda, sice některý bojový scény jsou solidní a vcelku pěkně nasnímaný, ale když ono to taky debilně nudí. Krom toho je to docela hustá vykrádačka všeho možnýho od Prvního rytíře, až po statečný srdce, bohužel ani ty vyčóřený scény nejsou zrovna moc úchvatný a co se týká herců,. tak jedinej kdo trochu zaujme je Rufus Sewell, jinak to je taky bída, představitel Tristana je takovej mladej blbeček, kterej stejně jako ve Spidermanovi působí dost trapně a ostatní už ani nestojí za řeč, buď sou jejich postavy dementně napsaný a nebo jsou samotný herci na hovno, což ale v konečným účtování vyjde nastejno ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po Králi Artušovi další dokonale vykleštěná báje, převedená do hodnověrného dramatu z minulosti. Úžasné kostými, napudrované obličeje s přilepenými vousy a nádherné historické lokace. K tomu všemu se přidává ještě umělá romantická historka o dokonalé dvojici, která se náhodou setkala. Tristan a Isolda je dokonalým ztělesněním toho druhu filmů, které velmi nemám rád, přesto jsem mu však - přiznávám že znechucen - dal šanci... "Historický" film naotčen jako moderní příběh lásky dvou teenegrů se všemi těmi sviňskými nástrahami života však má čím zaujmout. Nezbavuje se kýčovitosti vyprávění a ani jistého stereotypu těchto snímků, ke kterým mimo jiné patří těžko snesitelné dialogy a křečovité vykreslení doby. Toto sprosté znásilnění jednoho mýtu však funguje díky lehkosti, se kterou je natočen. Ač zmizeli všichni ti draci a kouzelné artefakty, pohádková atmosféra absentující na vážnost zůstala zachována. Schématické zachování děje není zbytečně poškozováno a snímek neeliminuje tu správnou atmosféru se všemi těmi hloupostmi, které k pohádkám patří. Je tu láska, kýč a ona otřebaná hra na hodnověrnost, ale všechno krom hlavních hrdinů jde mimo, není to podstatné... a právě proto Tristan a Isolda fungují. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (29)

  • Snímek měl původně režírovat Ridley Scott na sklonku sedmdestých let, hned po svém celovečerním debutu Soupeři (1977). Namísto toho se však rozhodl natočit Vetřelce (1979). (imro)

Související novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (více)

Reklama

Reklama