Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po pádu Římské říše si Irové podmanili rozdrobené britské kmeny. Aby si udrželi nadvládu, nesmí dopustit sjednocení britských kmenů. Na britském hradě Tantallon vede lord Aragon jednání mezi rozdrobenými kmeny a navrhne jako krále sjednocených Britů lorda Marka. O jednání se dozvědí Irové, a zaútočí pod vedením krvelačného Morholta. V bitvě padne Aragon i jeho žena. Z jejich syna Tristana je rázem sirotek, kterého zachrání lord Mark. Ale při záchraně přijde o pravou ruku. Mark odveze Tristana na svůj hrad, kde ho láskyplně vychová jako vlastního. O devět let později Irové v čele s Morholtem opět přepadnou Brity a získají i zajatce. Tristan vymyslí léčku, jak je osvobodit. V těžkém boji nejen osvobodí zajatce, ale také zabije Morholta, který se za věrné služby měl stát manželem irské princezny Isoldy. Tristan je v boji zasažen mečem s otrávenou čepelí a považován za mrtvého. Jeho tělo je podle tradic uloženo do člunu a vysláno na moře. Člun uvízne na irském pobřeží, kde ho najde Isolda. Pečuje o něj v opuštěné chýši a zamilují se do sebe. Isolda mu ale zatají svůj původ. Zotavený Tristan s pomocí Isoldy prchá před Iry a vrací se domů. Irský král chce překazit hrozící sjednocení Britů a vyhlásí turnaj, v němž vítězi připadne ruka jeho dcery Isoldy. Tristan Markovi slíbí, že pro něj vybojuje ruku irské princezny, a tím zajistí mír. Netuší, že irská dívka, kterou miluje, je princezna Isolda. Turnaj vyhraje a Isolda se podrobí svému poslání a vdá se za Marka. Ten se do ní také zamiluje a je k ní velmi pozorný... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedna z řady legend, které se dočkaly svého filmového zpracování. Musím uznat, že se mi opravdu líbila i když bitvy byli příliš malé na to jaké měli Irové loďstvo, ale zpracování legendy a herecké výkony dopadly na jedničku. Nevím co bych filmu ještě kromě bitev mohl vytknout. Je to něco na způsob Romea a Julie, akorát z jiné doby. Kdo čeká film plný bitev bude nejspíše zklamaný, ale mě se poměr 1/3 bitev 2/3 rozpory mezi Iry a Brity líbil. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Velký příběh vypráví Reynolds bez patosu a řemeslně velice čistě, hodně mu pomáhá dobrá kamera a hudba. Oba představitelé hlavních rolí nejsou špatní, ale nějak jsem se nemohla zbavit dojmu, že jejich postavy mají větší potenciál. Což se rozhodně nedá říct o postavě krále Marca, která je díky výkonu Rufuse Sewella životná a uvěřitelná, i když se vlastně jedná o skoro čistokrevného klaďase. Doporučuju pánům, kteří něvědí, na co do kina vzít svůj protějšek. Po skončení projekce se jedna slečna v sále rozplakala v náručí svého doprovodu. ()

Reklama

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevím proč pět hvězd, ale je tu takový pocit. Víte takový, který mám jen u pár filmů. A u tohoto vždycky brečím. Pro ten krásný příběh, pro ten konec, pro tu nádhernou hudbu. Navíc jsem moc ráda, že to s knihou má v podstatě společné pouze jména. Je to příběh o lásce, který je velmi uvěřitelný, u kterého se mi tají dech. A víte co? Sem jenom žena, při pohledu na Jamese Franca bojujícího, umírajícího, jakýhokoliv, jsem zapomínala dýchat. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédla značně předpojatá, v dobrém slova smylu, byla jsem přesvědčená, že se mi bude hodně líbit. O to větší zklamání pociťuji. Tristan a Isolda je film balancující na hraně citové prázdnoty a chladu. Mají na tom lví podíl oba hlavní představitelé, kteří hrají své party opravdu vlažně až nezaujatě, a co víc totálně necharismaticky. Taky je to možná špatným vedením páně režiséra, možná slabším scénářem (ale ten by se dal s lepší sortou herců jaksi povznést :-). Vezmu-li do konfrontace vůči tomuto dílku třeba Prvního rytíře, který je rovněž s mytologií spřízněm na bodu nula, má První rytíř deset razatních předností (počínaje hereckými výkony a konče třeba hudbou) a tímto v mých očích značně povýšil - přiznávám. Totiž on se Tristan s Isoldou jeví jaksi moderně, ve smyslu častého sdílení lože, aniž by pořádně věděli proč (chybí mi prostě nějaká ta vášeň nebo extáze, to naprosto absentuje, proč???). Společně a bez větších výčitek podvádějí muže, který paradoxně zavdal jejich společné existenci největší podnět, s tím že Isolda bez větších skrupulí spí s dobrákem Markem, načež si nedočkavě domlouvá dostaveníčko s Tristanem. Jestli tímto jednáním má být vyjádřen ambivaletní postoj k podváděnému, tak je to hodně ubohé, tím se oba milenci degradují na hnusné zbabělce. Chybí mi nějaký výraznější psychologický byť třeba ohraný moment. Chybí mi kupříkladu výraznější negativní postava. Chybí mi toho vlastně docela dost. A schematický děj od postele přes boj do postele mě začal tak v půlce nudit. I když jsem pár světlých momentů zaznamenala, třeba vtipný rozhovor s Morholtem a jeho afrodisiakem, nebo některé scény s charismatickým bezrukým Markem v podání Rufuse Sewella, nestačí to na vyšší hodnocení. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Z legendy se stává kapitola z dějepisu, jíž překvapivě dobře sluší háv moderní teenagerské romantiky a bezúčelné (jakž takž efektní) akce. Pro Franca mám trvale slabost, snad proto mi seděl i jako zuřivá mašina, která v letu zabodává meče do protivníků. Na Reynoldsovy poměry příjemná záležitost, s netradičně položeným (a navíc velice dobře fungujícím i trvale „relativizovaným“) milostným trojúhelníkem. Laciný finiš zamrzí tím spíš. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (29)

  • James Franco v rámci přípravy na film trénoval jízdu na koni a šerm. (Zbranicus)
  • Hrad kráľa Marka (Rufus Sewell) je postavený ako kamenná pevnosť s padacím mostom. Budovy sa takto stavali v Británii až po dobytí Normanmi, teda asi 500 rokov po období, ktoré ukazuje film. (Arsenal83)

Související novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (více)

Reklama

Reklama