Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele Sadova302b50 k tomuto seriálu (21)

Pán času (2005) 

Na rozdíl od starších sérií jsem v tomto novém pokračování viděla všechny díly a nenašla žádný, který by ho stahoval dolů někam na hladinu televizní břečky. Paradoxně na mě nejhůř působil úplně první díl s názvem Rose, který mi přišel dost poddimenzovaný po příběhové, i po emoční stránce. Oproti tomu nejvíce se mi zatím líbil z první série dvojdíl The Empty Child a The Doctor Dances, z druhé The Girl in the Fireplace, ze třetí Blink, ze čtvrté Midnight a opět dvojdíl Silence in the Library a Forest of the Dead, z páté taktéž dvojdíl The Time of Angels; a Flesh and Stone plus epizoda Vincent and the Doctor, z šesté The Doctor's Wife; a ze sedmé epizoda Hide. V rámci nejnovější série potom pro mě jednoznačně vítězí Flatline. Ze speciálů potom u mě vyhrává Nevěsta na útěku s mojí oblíbenkyní Catherine Tateovou, jejíž vyřídilka je bezkonkurenční. Celkem: 92% ()

Nevěsta na útěku (2006) (S02E14) 

Když se kousnu a dopustím se trochu té objektivity, za nejvydařenější speciál asi označím Sněhuláky, ovšem nejraději mám právě tento film. Paní Catherine Tateová je jako vždy nesmiřitelně skvělá a chemické reakce s Davidem Tennantem jsou natolik fascinující, že spolehlivě přebijou jakkoli zdřevěnělý scénář. ()

Plavba zatracených (2007) (S03E14) 

Tenhle speciál se slušným nábojem a "příšerkami" se na konci sesype jako domeček z karet, když do něj scenárista šťouchne opravdu neoriginální pointou. Na druhou stranu celkově to nebylo zlé (opravdu zlý byl jen druhý díl End of Time), humorné ladění nechybělo a za ten šok, že Kylie Minogue umí hrát, se mezi 3 a 4 hvězdami kloním k té vyšší. Jinak 70% ()

Planeta mrtvých (2009) (S04E15) 

Jeden z těch lepších speciálů kolem 10. Doktora. Použít jako hlavní „hrdinku“ postavu typu Christiny, to bych spíše čekala u Moffatovy produkce, a právě proto sem přinesla docela vzpruhu. Zápletka asi ne novátorská, ale určitě zajímavá a především nevšedně a zábavně zpracovaná s dobrými momenty, občas tu byla docela vtipná místa. Lepší čtyři hvězdy. 84% ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

Oh ano, Katherine Jenkinsová, využití jejího překrásně zabarveného hlasu bylo téměř fantastické. Jinak zpracování Vánoční koledy dopadlo typicky doktorovsky, tu humorně, tu vážně, tu trochu švihle a místy i slzopudně. Ovšem pohled na zapřaženého žraloka byl úchvatný, tak úchvatný, že nemůžu dát míň, než za pět. 90% ()

Doktor, vdova a skříň (2011) (S06E14) 

Určitě není z těch nejlepších, ale stále je to obstojný speciál, možná trochu moc slzopudný a vyvatovaný nejednou šablonkou a klišé, ale nebolelo to a rozhodně jsem se nenudila. 75% ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

Moffatův dosud nejlepší speciál (celkově u mě vede Nevěsta na útěku s Catherine Tateovou, trochu překvapivé, protože Moffatovy speciály se mi líbí víc, než ty Daviesovy). Povedený příběh, zdařilá atmosféra, zábavné, správně švihlé provedení i postavy a samozřejmě výteční monstr-sněhuláci. Přítomnost Richarda E. Granta potěšila. 92% ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

Porovnám-li „rozloučení“ mezi předchozím a tímto doktorem, jednoznačně se přikláním k tomuto speciálu, rozmáchlá gesta, která nesla rukopis R.T.Daviese, mi moc nešla pod nos. Tím ovšem neříkám, že tu nevidím žádné nedostatky, například stopáž funguje jako dokonalá tkanička šněrovačka, kvůli které se občas nedokusuje nakousnuté, ale pořád se jedná o velmi důstojný odchod, doktorovský, jak jen lze. A když se podívám retrospektivně, myslím, že se S. Moffat jako hlavní producent od začátku až po tuto tečku nemusel za nic stydět. 80% Uvidím, co budu říkat při odcházení Petera Capaldiho. ()

Last Christmas (2014) (S08E13) 

Pravda je, že kdybych srovnávala Vánoční speciály mezi sebou, asi bych Posledním Vánocům dala jenom čtyři *. Ano, byly vtipné, temné i trochu ulítlé zároveň, odkazy na filmy mě ze srdce těšily a s žádnou z postav jsem neměla potíže (ani s Dannym), jenže pár drobností mi přesto vadilo. (Spoiler) Možná nejvíce část před posledním probuzením Clary, v níž je divákovi servírována představa, jaký by byl její odchod ze seriálu – přišlo mi to na hraně citového vydírání, na což bývám alergická. (/Spoiler) Pět bodů uděluji z toho důvodu, že díl srovnávám s osmou (třicátou čtvrtou) sérií a film její bilanci značně vylepšuje. Takže závěrem: v mých očích to není špatný díl, ale favoritem mezi Vánočními speciály pro mě zůstávají Sněhuláci. ()

The Husbands of River Song (2015) (S09E13) 

Ze speciálu jsem měla velmi dobrý pocit, především mě potěšil návrat k (místy ujetému, místy ironickému) humoru, který se během série postupně vytrácel, až málem zmizel úplně. Chemie mezi oběma hlavními představiteli fungovala na jedničku, stejně jako samotný závěr filmu. S klidným svědomím dávám pět hvězd. ()

Demons of the Punjab (2018) (S11E06) 

Pro mě nejlepší epizoda této série, což je trochu smutné, protože se nejedná o zrovna omračující díl. Spíš, než kolem Doktorky se točíme kolem jiných postav. Díl obsahoval několik zvratů, jistou atmosféru a také znázornil, co mohou "běžní lidé" napáchat. Drží linii tam, kde Rosa zcela selhává a vyvaruje se (emočně) primitivního zakončení. S ohledem na zbylé díly dávám plný počet. ()

Série 12 (2020) (S12) 

Je mi nesmírně líto, že jsem musela čekat v podstatě jeden a čtvrt série, než se dostavily skutečně dobré díly s novou Doktorkou. V této sezóně mě zamrzelo, jak v úvodních dvou dílech zůstaly možná až trestuhodně nevyužity bytosti a jejich svět z jiné dimenze. Možná se měl trochu jinak koncipovat průběh dílu Can You Hear Me?, ale potenciál měl obrovský. Od dílu Praxeus jsem měla pocit, že už tvůrci konečně využívají společníky tak, jak mají, a počínaje epizodou s Teslou a Edisonem se Doktorka postupně začíná chovat jako Doktor, až mám dojem, že Jodie si poslední díly vysloveně užívá. Výborné díly jsou pro mě Tesla, Villa Diodati a dvouepizoda s Kyberlidmi. Na toto jsem ochotna se podívat i podruhé. Pátý a sedmý díl byly zajímavé (nakonec se ukázalo, že pátý díl měl smysl) a Praxeus, byť ekologická agitka, mi alespoň přišel zábavný. Úvodní dvoudíl zachránil hlavní záporák, jehož představitel byl vybrán na jedničku. A ten scenáristický odpad, pohnojená eko-mršina s názvem Orphan 55 by měla být ze série vyškrtnuta a zapomenuta. ()

Spyfall, Part 2 (2020) (S12E02) 

Přes některé stále přetrvávající nedostatky měly první dva díly alespoň šťávu a především velmi dobrou zápornou postavu. A pokud se bude seriál držet směru, který nám tu naznačuje, potom nová série tu předchozí převálcuje nejméně o třídu. Doufám, že se tak stane. ()

Orphan 55 (2020) (S12E03) 

Škoda, rozjezd této epizody byl celkem slušný (ba i trochu vtipný), a potvory se mi hodně zamlouvaly. Jenže snímek nakonec trestuhodně selhal, a to ve snaze vybudovat napětí. Tím jak scenárista neustále přidával další a další motivy a důvody, jak situaci hrdinům znesnadnit, vyrobil dost nepřehlednou, občas nelogicky působící kaši. Navíc tím, že i v rámci postav honí mnoho zajíců, neumožní divákovi, aby si k postavám vytvořil pouto a všechny figurky v příběhu mu mohou být de facto ukradené (trochu to připomíná problém aktuálních společníků - na to, jak velký nesou potenciál, jsou zatím dost chabě zpracovaní). Je to neuvěřitelné, ale epizodě seriálu Pán času dávám pouze jednu hvězdu. ()

Nikola Tesla's Night of Terror (2020) (S12E04) 

Páni, pro mě jednoznačně nejlepší díl s novou doktorkou... konečně po více, než celé jedné sezóně mám upřímnou radost. A ano, tahla série je prostě houpačka - na rozdíl od přechozího chaotického, nepřehledného a scenáristicky totálně zmršeného zmetku měl tento díl naprosto jasný příběh, skvělé zapracování Tesly a Edisona a konečně se doktorka chovala jako doktor. Plné hodnocení. ()

Fugitive of the Judoon (2020) (S12E05) 

Pro mě šlo o velice rozporuplnou epizodu. Příběh začíná zajímavě, místy potěší a působí správně doktorovsky, ale ten výsledek... uvidíme, mám trochu obavu, aby ve finále nepřišli tvůrci s nějakým hloupým nesmyslem, to by bylo smuté... ()

Praxeus (2020) (S12E06) 

Další eko-příběh, ale tentokrát podstatně lépe zvládnutý, než ta scenáristická katastrofa jménem Orphan 55. Je to trochu zvláštní, ale i s nabobtnalým počtem cestujících mi konečně přišlo, že každý tu má svou úlohu. Nijak závratně úchvatná epizoda, ale alespoň jsem se nenudila. Rovné 3* ()

Can You Hear Me? (2020) (S12E07) 

Kvalitou opět vzhůru, hurá. Od první minuty poutavá epizoda s pomrknutím na původní klasické díly. Má to zajímavý námět, atmosféru, napětí, švih a společníci netvořili pouze jakousi stafáž. K tomu Doktorka měla své pěkné typické momenty (včetně toho při rozhovoru s Grahamem na konci dílu). Takhle nějak vypadá pořádná epizoda. ()

The Haunting of Villa Diodati (2020) (S12E08) 

A kvalitou ještě výše, než minule. Výtečná, zpočátku duchařská atmosféra příběhu, který se stylově dotýká historie hororu a začíná samozřejmě za noční bouřky. A scénář se také pokouší, aby všichni ti společníci nebyli jen tak do počtu. Mám radost, že tahle série je zatím až na jednu výjimku úplně někde jinde, než (marně) se hledající jedenáctka. ()

Ascension of the Cybermen (2020) (S12E09) 

Velmi dobrý díl, který rozehraje více, než jednu příběhovou linii (vyvstává otázka, jak spolu všechno souvisí?), obsahuje pár nečekaných momentů a zároveň spolehlivě navnadí na závěrečnou epizodu. Začínám mít dojem, že se tvůrci už trochu naučilií správně pracovat se společníky. A hlavně, jistou zásadní postavu máme opět zpátky. Za mě 5* ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama