Reklama

Reklama

Pán času - Série 11

(série)
Trailer

Epizody(11)

Videa (2)

Trailer

Recenze (28)

pytlák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jodie mi jako Doktorka sedla prakticky okamžitě. Připomíná mi mojí oblíbenou Jedenáctku svou zmatečností a je neuvěřitelně sympatická. Ostatní společníci taky fajn, jen Ryan mě zatím moc nebaví. V druhé půlce série to nabere slušné grády a celkově mě to docela bavilo. Slušných 6/10 . Nejlepší díly: 11x06 - Demons of the Punjab, 11x07 - Kerblam!, 11x09 - It Takes You Away. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem to horší. Vůbec mi nevadí, že v seriálu je najednou žena jako Doctorka, je to naopak milé osvěžení role, ale vadí mi, že úplně překopali seriál jako celek. Doctorka je úplně jiná než její předchůdci, je modernější a vůbec nepoužívá Tardis, která v minulých sériích hrála velkou roli. Tady jsem ráda, že jí vidím tak 4x za celou sérii. Navíc Doctor by nikdy svoje přátele, kteří s ním cestují nerozděloval kvůli jejich bezpečí. Ona se toho nebojí, dva pošle pohlídat toho nebezpečného mimozemšťana, zatím co ona s tím třetím vymýšlí co dál. Tohle se mi nelíbí, úplně tvůrci překopali smysl Doctora, ale představitelka je super, bláznivá a energická a její společníci k ní opravdu skvěle sedí. ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V jedenácté řadě prochází Doctor Who velkými změnami. Nejen že samotný Doctor prošel zatím asi nejradikálnější regenerační proměnou, ale mění se i společnice (resp. teď společníci), takže tentokrát diváka nevede za ruku známá tvář (jako Rose u nastupujícího Tennanta nebo Clara u Capaldiho) a jako kotvicí prvky zůstávají snad jen modrá budka a sonický šroubovák. Navíc se obměnily i hlavní pozice v tvůrčím týmu a odcházejícího showrunnera Stevena Moffata nahradil Chris Chibnall z Broadchurch, takže to připomíná rozjezd páté řady (nastupující Matt Smith, Karen Gillan a Moffat) a opakuje se divákův prvotní pocit, že najednou sleduje jiný seriál. Doctor je po každé regeneraci trochu jinou postavou, mění se nejen vzhled, cit pro módu a různé osobní zvláštnůstky, ale i významnější charakterové vlastnosti - některý Doctor byl vážnější, jiný lehkomyslnější. Třináctá Doctorova inkarnace s tváří Jodie Whittaker se (přinejmenším v kontextu novodobého Doctora Who) od svých předchůdců liší zatím nejvíce, a není to jen o změně pohlaví. Ty nejzákladnější, definující vlastnosti jako laskavost, inteligence nebo odvaha samozřejmě zůstávají. Třináctka je lidštější. V tom smyslu, že má blíž ke svým normálním lidským společníkům ve vztahu ke konfliktu zápletky, častěji se nechává (byť i dobrovolně) vléct okolnostmi, nemá zdaleka tolik momentů, kdy vtrhne na scénu a okázale se z problému vymluví až k jeho řešení. A celkově je méně středobodem seriálu, méně na sebe strhává pozornost, byť je i tak pořád hlavní postavou. Na to úzce navazuje nový tříčlenný tým společníků (za dob starého Doctora Who nic nevídaného). Mladík Ryan, jeho energický adoptivní dědeček Graham a jeho kamarádka z dětství policistka Yasmin. Čtyři postavy místo obvyklých dvou posouvají vztahovou dynamiku a tak místo jedné společnice více či méně visící na Doctorovi, se teď postavy obvykle rozdělí do dvou až tří skupinek (ještě v kombinaci s epizodními postavami) a prostříhává se mezi jejich scénami. Z čehož i plyne výše zmíněný menší prostor pro Doktorku. Nový tým každopádně můžu pochválit, po pár dílech se zapracuje a funguje dobře a vztah mezi každými dvěma postavami je zajímavý. Nových deset dílů a novoroční speciál opět nabízí sbírku sci-fi příběhů z prostředí exotických zákoutí vesmíru i historie Země a to tentokrát v podobě pouze samostatných epizod, bez dvojdílů. Zápletky, zvraty i rozuzlení jsou fajn, jen nejsou na úrovni až samolibě chytré scenáristiky zlatého Moffatova období (což už ovšem nebylo ani Moffatovo pozdní období). Soundtrack je analogicky k vlastnostem Doktorky méně okázalý, komornější, pryč jsou rozmáchlé orchestrální aranže z dob Matta Smithe. A vizuální efekty se drží na poměrně vysoké (i když ne špičkové) televizní úrovni. Zpola restartovaný Doctor Who nezklamává, ale má na to, aby nabídnul i víc. Snad se toho dočkáme v dalších řadách s Jodie, když už budou mít všichni nováčci seriálu zkušenosti jedné sezóny za sebou. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku jsem nebyl příliš optimistický. První díl byl docela nuda bez nápadu a samotná Jodie mně příliš nezaujala. Noví společníci, to ovšem byla jiná. Sympatické a nesmírně zajímavé postavy. Druhý díl už byl zajímavější, ale o schopnostech Jodie jsem stále pochyboval. TARDIS ovšem byla krásná a nová znělka se taky povedla. Pak ale přišla epizoda třetí, jedna z nejlepších v historii seriálu. Bylo tam všechno dobře. A i ta Doctorka si mně konečně naplno získala. A pak to jelo až do konce. Kromě strašlivě debilní epizody The Tsuranga Conundrum mně bavilo úplně všechno a hlavně druhá polovina (epizody 6 - 10) byla vyloženě lahůdková. Chibnall vnesl do seriálu funkční čerstvý vítr, který byl už tak dlouho potřeba. A novoroční epizoda Resolution, která je vyloženě lahůdková, jenom dotvrdila to, že tahle éra bude vážně fajn. Jen ta šíleně nudná a trapná politická korektnost tomu škodí, občas je hodně vidět, jak se z tohoto výjimečného seriálu stává politická agitka, což není dobré. Po nepřesvědčivém začátku se nebojím napálit tomu plný počet, protože je to vážně parádní. Za mně ve výsledku (díkybohu!) nesmírně povedený start nové éry, 9 z 11 epizod naprosto parádních, Jodie výborná (ale je co zlepšovat zejména ve větším prokreslení charakteru) a společníci také, atmosféra skvělá, prostě naprosto výborná podívaná. Nemůžu se dočkat dalších dílů. 90%. ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Upřímně--- strašně jsem se bála, že to Judie zkazí. Ne že by mi vadilo, že doktor bude holka, ale spíše to, že se mi na to nehodila. A musím říci, že mě překvapila. Roli doktora si užívá a po rozpačitím prvním dílu, kdy jsem si na ni ne a ne zvyknou se mi na něj opravdu hodila. Ovšem jak mě ona překvapila, tak scénář zklamal, páč ty díly jsou strašně o ničem a strašně nudný a takový... No dobře v polovině je Doktor v podstatě jen divák a to co se kolem něj děje absolutně vůběc neovlivní. ()

Galerie (217)

Zajímavosti (2)

  • Bradley Walsh v tomto díle hraje postavu Grahama, ze kterého se následně stane společník Třináctého Doktora (Jodie Whittaker). Nejedná se ovšem o Walshovu první roli v tomto fikčním světě. V roce 2008 si zahrál epizodního záporáka, principála Spellmana, ve spin-offovém seriálu Dobrodružství Sarah Jane (od r. 2007). (MrMartinTm)
  • Název epizody odkazuje na knihu „The Man Who Fell to Earth“ (v češtině vyšla pod názvem „Muž, který spadl na Zemi“), kterou v roce 1963 napsal Walter Tevis. (MrMartinTm)

Reklama

Reklama