Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země slepých je velmi černou politickou satirou, založenou na několika incidentech v celé historii, v níž byli tyranští vládci svrhnuti novými vůdci, kteří se ukázali být stejně špatní, ne-li horší. Název je převzat z citátu D. Erasma: "V zemi slepého, je jednooký králem." Ve fiktivní zemi vládne krutý a sadistický vládce Maxmilián II. (Tom Hollander). Sice se v televizi mluví o demokracii a svobodě, ale je vidět, že realita má k tomu velmi daleko. Maxmiliána vládnutí nezajímá, raději si užívá zábavy. Jeho žena je herečka (Lara Flynn Boyle), a tak se věnuje státnímu filmovému průmyslu a režíruje jeden akční brak za druhým. Za této zoufale neutěšené situace vzniká strana odboje, která se po čase stane teroristickou anti-vládní organizací. Joe (Ralph Fiennes) pracuje jako vězeňský dozorce ve věznici, kde je uvězněný jeden z vůdců odboje, původně dramatik jménem Thorne (Donald Sutherland). Thorne žije jako zvíře. Neustálé výprasky se střídají s jeho psaním revolučních hesel po zdech cely, pomocí jeho vlastních exkrementů. Joe je k němu přidělen a postupně se s ním začíná sbližovat. Jak hnutí odporu sílí, dostává se vládce Maxmilián II. do pasti. Čím dál více obyvatelstva sympatizuje se stranou odboje a volá po propuštění Thorna. Maxmilián ho propustí na radu jednoho z poradců, čehož za chvíli velmi lituje a v záchvatu vzteku poradce zabije. Tuto brutální vraždu zpovzdálí spatří Joe a je rozhodnut zastavit sadistického Maxmiliána jednou provždy. Umožní Thornovi vstup do paláce a tím následnou likvidaci panovníka. Thorne se stane novým vládcem země, avšak řídí ji s ještě tvrdší rukou, než jeho předchůdce. Joe je za svou pomoc při atentátu vyhlášen národním hrdinou. Nicméně, jak jde čas, i on si uvědomí, že jeho bývalý přítel, je stejně špatný, ne-li horší, než jeho předchůdce. V zemi se najednou podporuje oddělování dětí od rodičů, školy jsou zavřené, děti donášejí na své rodiče, medicína je zakázaná, vyděšeným ženám nezbývá nic jiného, než povinně nosit burky. Joe odmítne pokračovat jako spojenec režimu a je za to svým bývalým přítelem poslán do tábora na převýchovu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

"Marná teze snaha!" - Zdánlivě jednoduchý orwellovský recept ztroskotal na tezovitém, postmoderně koncipovaném paradoxu. Paradoxu právě kvůli tomu, že postmoderní metoda (vycházející z tvrzení, že "dějiny skončily") je zde použita jako didaktická ilustrace toho, že dějiny nikdy nekončí, nýbrž se nietzscheovsky motají stále v jednom kruhu (nikoli po spirále). Snímek je neúnosně přesycen odkazy na konkrétní historické diktátorské režimy (jak si všiml jiný komentující - doplňuji ještě např. Mussoliniho a zálibu jeho rodiny ve filmovém průmyslu). Signifikantní je, že mi zde chybí třeba nějaká pěkná aluze Guantánama, inu, každá kritika má své meze, že ano. Tyto historické odkazy však fungují (opět paradox!) mnohem lépe u toho, kdo si je nedokáže identifikovat s reálnými fakty, než u toho, komu hned cinknou "alarm" v mozku: v tomto případě to zvonilo neustále, až hlava brněla. Protože čím více z historie divák zná a čím vyhraněnější světonázor zastává, tím zmatenější quasiposelství mu pak film přináší. Jevy sice jsou podstatné, nejsou však podstatami. Vuglarizace jevové stránky diktatur, revolucí a kontrarevolucí a paušální ztotožnění zdánlivě stejných jevů s jejich odlišnými podstatami působí přesně opačně, než asi tvůrci zamýšleli. Nebo to právě takhle zamýšleli? Šlo o varování, nebo šlo o rezignované konstatování? To je, oč tu běží! A ještě další problém: promíchání historických odkazů s odkazem fiktivním, navíc až plagioátorsky zneužitým, tj. s Orwellovým románem 1984. Autoři snímku nepochybně toužili dosáhnout vysoké mety - podat symbolickou výpověď o zákonitostech společenských zvratů všeho druhu, avšak právě tato teze zavedla Zemi slepých do slepé uličky. Vznikl slepenec všeho, co už divák mnohokrát viděl v masmédiích i v uměleckých filmech daného žánru a co v mnohém geniálně vystihl právě Orwell (a Zamjatin a Huxley a před nimi Marx s Engelsem a... a... a...). Takže se zase ukázalo, že nejlepším autorem je život, v tomto případě sama historie. Realistické zachycení reálných dějinných událostí a reálných osob obvykle nepostrádá symbolický rozměr a symbolickou výpověď. Teze však mají k symbolu stejně daleko jako semeno ke stromu. Dvě hvězdičky tedy za snahu a za Ralpha Fiennese, pro kterého mám vždycky neomluvitelnou slabost. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

...keby voľby mohli niečo zmeniť, už by ich dávno zakázali... Politický film o vymyslenej zemi, ktorá je v područí diktatúry, ktorá ale ani zďaleka nie je vymyslená. Ukážky demagógie a systematického vymývania mozgov ukázané tu na filmovom plátne sú bohužiaľ súčasťou aj dnešného "úplne" demokratického sveta... Jemne nudný úvod vynahradil celkom slušný rozbeh dejovej línie po vypuknutí revolúcie... Čistý priemer - nič viac, ani menej... ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Není to úplně tempově vyvážené, ale těžko by to mohlo být sdělnější. Dobře zahrané, dobře napsané, dobře nasnímané a perfektní soundtrack! ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek,dosti mě zaujal,i když nejsem žádný znalec Orwella či něčeho podobného,přesto se mi líbilo téma totality,odpor,boje o moc,apod.Chvílemi černý humor,výborní herci,pěkný byl ten závěrečný Marat ve vaně!Jsem spokojen,možná shlédnu ještě jednou! ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Lidé vykořisťují lidi, ale díky revoluci se to otočí a lidi začnou vykořisťovat lidi. To je tak jediná dobrá myšlenka celého filmu, jinak velké zklamání a to jsem se na Sutherlanda těšil. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Slušně udělaný propagandistický snímek bez větších ambicí. Ten film neklade otázky, jen předhazuje odpovědi. Do Orwella má vskutku na míle daleko. Ty návodné aluze na skutečné reálie ve mně vyvolávaly útrpný úšklebek - ano, ještě průhledněji mi povězte, jak mám o kom a o čem smlýšlet! Nicméně z komentářů usuzuji, že leckdo tvůrcům na ten špek skočil. Co se ten film vlastně sakra snaží sdělit? Že se z bludného kruhu střídání diktátorů občané nemohou sami vymanit a... co? Že je třeba na ně shodit z bombardérů nějakou tu nefalšovanou západní demokracii? Jinak oceňuji kvalitní herecké výkony, několik dobrých nápadů a pěknou hudbu, což bych ocenil u propagandistického snímku jakékoli provenience. ()

pesbara 

všechny recenze uživatele

je to pořád dokola. Dějiny se neustále opakují a vždy s novou vervou a ideály přijde nový režim, aby s drobnou obměnou nakonec vytvořil to samé zvěrstvo atd. atd. atd. Jediné co se liší jsou hrdinové té které doby a někdy nám jsou jejich ideály a představitelé milejší, nekdy se nám z nich zedá kufr, jako momenálně mně ze všech u koryt počínaje Zemanem a rodící se vládou až na Bělobrádka konče. Kde jsou doby, kdy v čele stál idealista a kulturní, vzdělaný, kultivovaný Havel? Snad se ještě takového politika dožiju, pevně v to věřm a jsem rád že jsem osobně zažil hroucení komunismu a těch krásných pár let po revoluci:o) ()

Kylee 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu jsem poletovala mezi "wow, to je přesné a trefné" a mezi "proboha, proč se na to ještě vůbec dívám"... ale musím říct, že celkově jde o film, který za shlédnutí stojí... zejména ty pasáže s přechodem od jednoho despoty k druhému v rouchu řečí o demokracii mě dostaly... Satira opravdu hodně hořká, ale nepochybně povedená... ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Až dodnes jsem nevěděl, že je možné psát hovnem na zeď. Nechci to zlehčovat, chápu, že to je nepodstatné, ale z celého filmu mně zůstalo v hlavě právě tohle. Film postrádá větší tah na branku a toho patlání se v politice je tam na můj vkus moc. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Náznak parodie tomu neubral na syrovosti. Bylo to tu všechno — korupce mocí, převlíkači kabátů, doma říkáš něco jiného než na veřejnosti, hlídáš si záda a chceš někomu věřit, jenže tě stejně dostanou. Kdo nehraje s námi, hraje proti nám. "Co je lepší než šťavnatý steak?" "Nic. Nic není lepší než šťavnatý steak." ——— Už nikdy to nechci vidět, bylo to příliš pravdivé. Ralph byl opět vynikající. ()

Reklama

Reklama