Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek o jednom zaměstnání. Tím nebylo nic jiného než katovské řemeslo. Snímek je natočen dle skutečné postavy Alberta Pierrepointa a ukazuje nám, jak se vlastně k tomuto řemeslu dostal. Sledujeme jeho postupné zdokonalování techniky věšení i zvyšující se rychlost výkonu... Málokdo asi ví, že možnosti jak oběsit jsou dvě. Pověsit odsouzeného za hrdlo a nechat ho viset tak dlouho dokud se vlastní vahou neuškrtí, nebo pomocí správně naměřené délky provazu dle váhy odsouzence a s pomocí uzlu mu při pádu do propadliště zlomit vaz. První ze způsobů je často velmi dlouhý a odsouzený umírá ve strašných bolestech a křečích. (Ubohá Milada Horáková prý takto umírala skoro 6 minut.... ) Druhý je velice rychlý. Pierrepoint se díky své zručnosti vypracoval na špičku mezi katy a byl povolán do Norimberka aby tam pověsil válečné zločince. Rychlost byla u poprav na místě, eliminovala případné problémy se vzpouzejícími se odsouzenci při samotném výkonu. Pierrepoint je prý skutečně posílal na smrt tak rychle, že si ani pořádně nestačili uvědomit co se děje... V autobiografii vydané v roce 1974 projevil jasný nesouhlas s trestem smrti, který nazval primitivní pomstou. Herec Timothy Spall byl neuvěřitelně přesvědčivý (i svojí vizáží) a jsem si jist, že mu jeho výkon zajistil jednu z rolí ve Sweeney Toddovi. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok stojí hlavne na výraznej a výborne zahranej hlavnej postave v podaní T. Spalla. Všetko mimo neho bavilo menej, ale všetky scény s ním zase stoja za to. Nestačím sa čudovať, v čom všetkom je možné dosiahnuť rekord. Na druhú stranu, film sa nevyhol istej jednotvárnosti. V zásade to ale na nadpriemer stačí. 70/100 ()

Reklama

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Film se venuje pribehu anglickeho kata Alberta Pierrepointa, ktery dle dochovanych svedectvi aplikoval v ramci sve profese velice precizni a beze sporu osobity pristup ke svym "klientum". Zvlastni film venujici se casovemu useku mistrova zivota v letech 1933 - 1950 se zameruje predevsim na rozporuplne tema etiky tohoto specifickeho remesla. Vykon Timothy Spalla je zde bezchybny... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Čakala som trošku väčšie emócie .. ale aké vlastne, keď Albert mal všetko parádne pod kontrolou. Robotu neťahal domov, a naopak. Trhať rekordy pri takejto práci je celkom sila, ale zase na druhej strane, obete netrpeli. Spall prekvapil, ale tie jeho miestami vypúlené oči mi liezli na nervy a pre mňa on navždy zostane Peter Pettigrew :-). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Profesionál, se kterým by se snad člověk nebál ani viset. Ušlechtilý muž s respektem k živým i mrtvým ("Svůj hřích zaplatili, teď jsou nevinní"). Z obdivovaného kata nacistů se však najednou stává opovrhovaný vrah, protože zemí se šíří hnutí bojující proti trestu smrti. Najme si hospodu a věří, že bude žít dále v klidu. Dokud v cele pro odsouzené na smrt nespatří svého přítele. Obdiv tvůrcům a hlavně Timothy Spallovi. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama