Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se totiž rok 1940, Francie právě pohrála válku a v červnu se v Bordeaux v hotelu Splendide scházejí politici, žurnalisté, představitelé vysoké buržoazie, rádoby světáci a špióni ze všech táborů. Země se zmítá v nejistotě, rozervána mezi území okupované Němci a jih spravovaný vichistickou kolaborantskou vládou. Pro mladého spisovatele Frédérica Rogera (Grégoire Dérangére) znamená seznámení s jeho sousedkou, slavnou filmovou herečkou Viviane Denvers (Isabelle Adjani), skok do středu událostí, které ho mohou zbavit - když už ne rovnou života - přinejmenším svobody a srdce. Vivianiny osudy totiž ovlivňují tři muži: cynický ministr Jean-Etienne Beaufort (Gérard Depardieu), protřelý novinář Winckler (Peter Coyote) a tajemný Andre Arpel. Právě ten však jedné noci skončí na podlaze hereččina bytu s kulkou v těle. Frédéricovi může snadno připadnout role oběti, když se Vivianinou vinou dostává do vězení. Odtud uprchne a zaplete se do machinací kolem tajné německé atomové zbraně. Mladý hrdina stojí před několikerou volbou - mezi elegantní, zkušenou Vivian a počestnou studentkou nukleární fyziky Camille (Virginie Ledoyen), mezi politiky a podvodníky, mezi mladickou bezstarostností a zodpovědnou dospělostí.

Film Šťastnou cestu traktuje s nadhledem historické události - v tomto případě vichistickou Francii. Místo moralizující lekce z dějepisu nabízí duchaplnou zábavu v nejlepších tradicích francouzské kinematografie. Jean-Paul Rappeneau slaví svým nejnovějším filmem návrat mezi nejzajímavější režiséry Francie a úspěšně navazuje na to nejlepší ze své filmografie (mj. Manželé z roku II/Les mariés de lan II (1971), Husar na střeše/Le hussard sur le toit (1995), Cyrano de Bergerac (1990). Žánr kostýmního historického velkofilmu spojuje s precizní režijní prací, přičemž na elegantním výsledku má podíl hvězdné obsazení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pohrobek klasické francouzské školy, jejíž vrchol představuje legendární Velký flám. O stejný trik, jaký vyšel před mnoha lety Gérardovi Ourymu, se Šťastnou cestu snaží o hodný kus lopotněji – skloubení humorné a dobrodružné roviny je i přesto provedené citlivě a je jen věčná škoda, že Rappeneau nevytěžil za scénáře více. První část filmu je až příliš rozvláčná a nezáživná (ačkoli atmosféra Francie před kapitulací je trefena velice sugestivně), druhá, o poznání akčnější, jen stěží dohání deficit. I tak se ale jedná o roztomilou a nostalgickou podívanou s výbornými hereckými výkony a dobře napsanými figurami. Je to taková milá a vřelá člověčina, jakých v kinech valem ubývá. Doporučuju. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jean-Paul Rappeneau, Patrick Modiano .. Perfektní, milý a oku lahodící francouzský film. Precizní režie a výborné herecké obsazení v čele s Gérard Depardieu příjemně podtrhují dvě krásné herečky Virginie Ledoyen a Isabelle Adjani. Největším kladem je úplně skvělá válečná atmosféra okupované a porážené Francie, kde nechybí zmar či trefný humor !! Jak já si to nádherně v kině užíval! Bon voyage.. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Francie zhuštěná do Bordeaux (kdo tady není „učí se německy“), skrumáž překotných událostí a Femme Fatale vonící parfémem „Skandál“, která zvládá téměř každou situaci a často ji k tomu stačí jenom „Myslela jsem, co já vím. Že mi pomůžeš.“ Příjemný film s (pro francouzský film) nepostradatelným Gérardem Depardieu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Film, u ktorého som dobrú polhodinu nemohol prísť na to, o čom vlastne bude a aký je to žáner. Odohráva sa v rušnom Francúzsku, plného chaosu počas svetovej vojny. Situácia sa zauzľuje, nevieme, kto je špión, kto vlastenec a kto iba zbabelec. Ale ani silný kasting (dobrú rolu, ženu zapletenú do vlastných klamstiev, zahrala Isabelle Adjaniová) ŠŤASTNÚ CESTU v mojich očiach nevytiahne na hviezdne obsadenú... nudu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela peknej film, ale chtelo by to nejakej silnejsi pribeh. Zarazeni komedie/drama/valecny tenhle film vystihuje presne, ale mozna bych jeste pridal romanticky. V tomhle filmu je skutecne od kazdeho trosku a velke plus je, ze se to reziserovi povedlo dobre skloubit dohromady. Vetsina napinavejch scen je sice udelana stylem nekdo nekam utika nebo zrychlene debatuje, ale docela se to povedlo, takze vetsina scen skutecne pusobi napinave. Taky je dobre vystihnuta atmosfera porazene Francie (vsude spousta lidi, vojaci .. ) a navic to je cele podporeno peknou kamerou a hudbou a hodne dobrymi hereckymi vykony (herecky krasne, Depardie jako vzdy vyborny). Jediny ke komu mam vyhrady je predstavitel hlavni role Grégoire Dérangére, protoze mi prislo, ze skoro furt jen kouli ocima. I kdyz film misty zadrhava, tak vetsinu casu neztraci tempo a za tech 110 minut sem se nudil jen minimalne. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já vím, ocenění má film neurokom, ale mě první polovina nechytla a to je chyba. Asi je to mnou, to uznávám a druhá polovina, která byla daleko povedenější, už nedokázala zastavit můj průměrný dojem. Plus žánr - komedie/drama mně k válečnému filmu tentokrát nesednul. Tak a dost negace, hudba Gabriela Yareda byla nádherná ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér dokázal ukočírovať príbeh s množstvom postáv, no spôsob, akým to podal v prvej polovici mi nie vždy sedel. Trošku poplašené konanie postáv, na chvíľu dajme humor a o chvíľu hrajme vážne. Záver to všetko vylepšil, hlavne preto, že sa postavy začali chovať tak, ako by sa v takej situácii chovať mali. Atmosféra Francúzska tesne pred a po príchode Nemcov bola vykreslená skvele. Napriek tomu je výsledok pre mňa stále taký rozhádzaný. Nedokážem si film zaradiť do kategórie nezabudnuteľný, tak ako poniektorí, takže aj preto nakoniec 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Adjani skvěle hraje svini svinutou. Celý snímek se může pochlubit francouzskou doménou, precizně vykreslenou atmosférou. Jenom by mě zajímalo, kde je ta komediální část. Drama, romantika, nostalgie, to vše na pozadí války jsem ve filmu dokázala bez potíží najít, ale humor mi unikl. Ale ne, že by byl potřeba do takového snímku. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Silne nudiaci film z obdobia okupácie Francie Nemcami. Je dosť odvážne nazývať film vojnovým len preto, že sa odohráva v období vojnovom. Taktiež film nebudem považovať za komédiu zato že tu Obelix strihne dve akože vtipné hlášky. Mne z toho vychádza presušená drámička "light" o potrebe frantíkov prepašovať ťažkú vodu (surovina na výrobu atómovej bomby) do Veľkej Británie. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Silně překombinovaná směs dramatu, komedie, lásky, války, špionáže, odboje, dobrodružství, akce, politiky a bůhví čeho všeho ještě. Velké množství postav spolu na začátku nemá nic společného, proto scénář prakticky neustále spoléhá na „náhody“. Isabelle Adjani je krásná, Virginie Ledoyen nejspíš taky, ale hraje tak upjatou dívku, až to na ní není vidět. Snad jen kamera a hudba zachraňují dojem, ale i tak je to docela zklamání. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Příjemný klasický francouzký film, u něhož potěší herecké výkony, krásné obrázky a především napínavá atmosféra. Za poslední dobu jeden z nejlepších francouzkých filmů. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Isabelle Adjani a Virginie Ledoyen ve francouzské okupační komedii. Bylo to dost dlouhé, ale hezky natočené a plné zvratů. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrasnejsich francouzskych filmu poslednich let. Skvely herci jako puvabna Isabelle Adjani, ktere byste splnili vse, co byste na jejich krasnych ocich uvideli, nebo sarmantni Gregory Derangere, ktery je v nejtezsi situaci ve svem zivote, ale dokaze se s ni vyporadat, Virginie Ledoyen - ktera byla ve filmu tak okouzlujici ze k tomu nelze nic dodat, Gerard Depardieu, ktery si zde sice moc nezahral, ale i tak jeho vystupy nemely chybu. Proste paradni dilko: Kamera byla uchvatna - zabery Parize, kterou za chvili obsadi nemci - neskutecna nadhera. Rezie a scenar - bezvadne. Francie sice uz neprodukuje tolik kvalitnich filmu jako pred lety, ale zase kdyz uz se nejaky povede, tak to stoji za to. Tohle doporucuji kazdemu, tento film je o zivote, lasce a v neposledni rade o Rozhodnutich, ktera sou vzdy tezka, a clovek se musi naucit rozhodnout se spravne. Tleskam francouzskym filmarum. 90% ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Obstojně natočený popkornový dobrodružný film. Chybu zde vidím především v hlavní představitelce Isabelle Adjaniové, jejíž účes je podobně tragický jako legendární paruka Barbary Stanwyckové v POJISTCE SMRTI. Jenže zatímco Stanwycková pořád ještě vypadala jako krásná žena převlečená za George Washingtona, Adjaniová už doslova připomíná pudla, a z toho důvodu je pro mě jako femme fatale zcela nepřijatelná. Film naštěstí nestojí jen na ní, ale ani tak to není žádná výhra. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Já bych to viděl spíš na "ušlechtilou nudu". Isabelle Adjani i Gérard Depardieu jsou výborní, ale představitel hlavního hrdiny silně postrádá charisma a jen se tak plácá od scény ke scéně. Navíc jak dramatické tak humorné scénky mi přijdou lehce křečovité, děj je postrkován kupředu výhradně náhodnými setkáními jednotlivých postav atd.atd. Přesto trocha toho francouzského šarmu ve filmu zůstala, takže stojí za (jedno) vidění. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je tu vše, co si mohu přát. Francouzský film mám velmi rád, doba, v níž se odehrává, mě velmi baví, výborní herci dobře hrají, je tu dobrý příběh. Přesto jako by tu ještě něco nadbývalo, nebo chybělo. Líbilo se mi to, ale nebyl jsem úplně spokojen. Ale nedokážu trefit důvod. ()

Reklama

Reklama