Reklama

Reklama

Tulpan

Trailer

Obsahy(1)

Asa má už sice po vojně, ale jeho krásná námořnická uniforma je rozhodně to nejlepší, co si na sebe může vzít, než se vypraví na námluvy za rodinou spanilé Tulpan. Mladík žije se sestrou, jejím manželem a jejich dětmi tradičním kočovným životem. Očekává se od něj, že se osamostatní, pořídí si vlastní jurtu a stádo a začne hospodařit na svém. Nejdřív se ale musí oženit. Svobodných dívek je v okolí velmi málo, a tak je návštěva Tulpaniny jurty velice důležitá. Dohazovač navíc tvrdí, že Tulpan je pro Asu ideální. Po zdvořilostním rozhovoru s rodiči dívky se nebohý Asa dozví, že si ho Tulpan nechce vzít kvůli jeho odstávajícím a poněkud větším uším. Mladík se ale nevzdává a dál sní o životě, který se mu uprostřed rozlehlé stepi možná nepodaří prožít tak úplně podle vlastních představ. Půvabný film nabízí kromě úsměvného příběhu nádherné exotické záběry kazašské stepi, po níž se Asa a jeho kamarád dohazovač prohánějí v podivném vozidle oblepeném obrázky obnažených dam. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (44)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tulpan je jako Dostojevského romány, dlouhé popisné pasáže někdy dosti brzdí rozvíjení děje, na druhou stranu je absence děje v těchto pasážích vyvážena realistickou až dokumentární zprávou z opravdu hodně jiného světa. Běh života tradičních nomádů kočujících po kazašské stepi je chvílemi skutečně pohledem tak novým a jinde málokdy viděným, že hravě vyváží jinakost filmového přístupu. Patrně hodně věrné zachycený život civilizace z druhého konce civilizačního spektra je občas proložen poetickou pasáží v ryze východním duchu - porod jehněte, převážení nemocné velbloudice na sajdkáře motocyklu či jízda na vytuningovaném traktoru za zvuků Boney M je skutečně koření, které západní režisér použije jen stěží. Stejně tak je pokřivena i narace místy blízká narativním světům magického realismu - historka o setkání s chobotnicí nebezpečnější žraloka je dobrým příkladem. Příběh východně rozvolněný, jakási recyklace scén, které se často opakují, originalita každým záběrem, sugestivní herecké výkony, snad jen místy až přespříliš amatérská kamera...to je Tulpan... Podobné filmy: Příběh o uplakaném velbloudovi, Jeskyně žlutého psa ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nahoře v obsahu se píše o nádherných záběrech kazašské stepi, ale já bych po prvních deseti minutách z té nádhery utíkala někam jinam, kde je alespoň jeden stromek. Ne, já to nemohu pochopit, ale je to jejich zaběhlý život, jejich mentalita, kterou si nedovedou ani jinak představit. Akorát to mládí jim tam už utíká do měst a já se tomu až tak moc nedivím. Přesto se Asa snažil udržet jejich rodinný životní rytmus i když už poznal kousek světa, ponejvíc z lodi na mořskou hladinu. Jeho námluvy byly doslova napínavé tím, že jsem byla na Tulpan strašně zvědavá, jak tam jen vykukovaly její oči zpoza závěsu. Bylo roztomilé a úsměvné jak se Asa snažil zalíbit. Nejen svým povídáním o chobotničkách, žralocích, ale i svým zjevem. Kluk jeden ušatá, on si dokonce tvaroval i ty svoje ušiska, ale jak a podle jakého vzoru ? Ne, to nepovím, protože v tom je kouzlo tohoto filmu. Aje jich tam víc, jen to cele vnímat. Zkrátka ať žije Rivers Of Babylon:-) A Tulpan.........? Citlivý film bez žádných cukrlátek, tak to je tenhle příběh z kazašské stepi. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

V rytmu Boney M. - Rivers of Babylon hrající z přehrávače v traktoru a s heslem "Žádná žena, žádné stádo" se vydává hlavní hrdina Asa se svým kamarádem a se svým protivným švagrem, větrem ošlehanou a prachem zavátou stepí za jedinou svobodnou dívkou široko daleko, kterou zatím neměl ani možnost vidět, dívkou jménem Tulpan, která Asu zarputile odmítá. Online porod ovce byl stejně krutý jako je kazašská step. 50 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy, ktoré sa odohrávajú v tak extrémne odlišnom prostredí ako práve 'Tulpan' (život v kazašských jurtách), majú jednu obrovskú výhodu. Stačí totiž, aby do nich scenáristi vkomponovali čolen trošku zaujímavejší scenár a milé filmové prekvapenie je na svete. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Život v stepi bol námetom viacerých filmov (napr. mongolská koprodukcia o plačúcej ťave, Michalkovova Urga a pod. ). Zvláštna clivota rozľahlých stepí, dujúceho vetra, mečania stád dobytka a kočovania pastierov ma doposiaľ vždy dostali. Neinak tomu bolo i v Tulpanovi. Príbeh nenapĺňanej lásky spestril humor, korunovaný opakovaným púšťaním pesničky Rivers of Babylon z korby traktora, uháňajúceho naprieč šírymi rovinami. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ako zobrazenie bezútešného života na kazašskej stepi to nemá chybu. Vyššiemu hodnoteniu ale bráni kopa faktorov, ktoré ma s pribúdajúcimi minútami vyložene iritovali. Monotónne detské vyspevovanie, odháňanie múch, prach, ku koncu už aj ovce a hlavne: ľudská zadubenosť. Scéna s narodením jahňaťa v podstate unikátna, ale pre niekoho, kto má napozeraných asi sto častí Dr. Pola, už ani toto nebolo niečo nové. Zakončujem s poznámkou, že niektoré časti sveta by ľudia mali pre život plne prenechať len dvojhrbým ťavám. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pod pojmom domov si každý vybaví niečo iné a je jedno či je to krásna pláž pri mori alebo kazašská step plná prachu a hovien. Náš hlavný hrdina nieje ani najkrajší ani najchytrejší a navyše má problém s odstávajúcimi ušami.Pri rodine svojej sestry sa cíti ako piate koleso na voze, nedokáže si získať jedinú ženu v okolí a tak začína nenávidieť krajinu v ktorej sa narodil. Až mu dojde trpezlivosť, vytrúsi hlášku na ktorej som sa dobre pobavil:" Mám po krk vašej stepi, prachu , hovien i žobráckeho života...odchádzam!" Réžia je veľmi precízna , miestami až dokumentárna a divák ma miestami skutočne pocit akoby sa díval na dokument. Humor je príjemný , nevtieraví a vždy keď začujete blížiaci sa traktor s napeckovaným soundom od Boney M vám okamžite na tvári vyskočí úsmev. Bežný život v stane, spev ale hlavne narodenie malej kozy v primom prenose je skutočný zážitok, navyše kamera neuhýba, čo určite mnohí ocenia. Nášmu hrdinovi aj vďaka tomuto zážitku dochádza , že tu sa narodil a tu je jeho miesto. Čo myslíte vráti sa? 80%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, ale příběh námořníka Asy uprostřed kažasské stepi a polopoušti mne dojal. Nevím sice jestli obyvatele Kazachstánu ještě rukuji k Tichomořské flotile námořnictva Ruské Federace, ale to filmu neubralo na citu a kouzlu. Počet cen si film zaslouží. Překvapila mne i podobnost ruštiny a kazaštiny. Rivers Of Babylon od Boney M musí být v tomto kousku stepi krajně neoblíbená píseň. Pěkný film a nelituji pozdního sledovaní. Pěkný film, který nepotřebuje specialní efekty ani 3D. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tento film sa mi veľmi páčil. Zo scén, kde bolo tornádo som bol dosť v prdeli, pretože som nechápal skutočnosť, že oni to mali celkom nasaláme . Musia mať vychytané nejaké zony, alebo čo. Bolo tam pár neuveriteľne vtipných hlášok, ktoré mi perfektne vylepšili stavy poopičné ( " Nehraj sa na stole! " , alebo americký princ ) ! Ale čo mi celým filmom behalo po mysli bolo, že debilov, buranov a hovädá by som zhadzoval zo skaly, ako Sparťania mrzákov!!!! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Život v kazašské stepi je sice dostatečně exotický, ale pro mne v podobných případech znamená absence příběhu nebo aspoň náznaku nějakého děje, že se dříve nebo později začnu nudit. Tentokrát dříve. Ale jinak úplně cítím, jak jsem plný prachu a potřeboval bych sprchu... ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.68/245 ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nudné a nezáživné? Hm, tak nevím. Nabízí se otázka jak moc zábavný život v kazažské stepi, kde v široko daleké jediné jurtě žije početná rodina, které k obživě slouží početné stádo ovcí, asi může být...Myslím, že se režisérovi podařilo věrně zachytit atmosféru života v tomto prostředí. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne poctivý kúsok filmárčiny. Film som zapol len "náhodou", ale toto milé prekvapenie udržalo moju pozornosť až úplne dokonca. Prirodzené herecké výkony napriek niektorým náročnejším scénkam, príjemný humor a polodokumentárny pohľad do života na rozsiahlej veternej kazašskej stepi. Pre mňa 9/10. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Film rozvleklý a pomalý jako dny v kazašský stepi. Film o tom, že životní moudrost nemusí být nutně složitá a že nepotřebujete doktorát z filozofie, abyste pochopili, co je a co není důležitý. Nezapomenutelný je záběr na otevřenou krajinu, někde v dálce se žene černá bouřka a v popředí pes ohlodává kost - stačí vidět tohle a nemusím vědět víc, těch dvacet sekund má v sobě všechno, co jsem kdy potřeboval. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* jako seznámení s kazašskou kinematografií to bylo zajímavé, ale provedením zklamal, protože působí občas hodně amatérsky. Velkým příběhem se tvůrcové nezabývali a snažili se spíš co nejvěrněji přiblížit život ve stepi, takže se to blíží stylem k polodokumentárním filmům. Kdo si rád užívá táhlých záběrů do pusté krajiny nebo sleduje běžný život domorodých obyvatel, tak je to pro něho to pravé. Já v něm nenašel nic podnětné a rozhodně znovu bych do něj nešel. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, zda chválit Dvorcevoje jako scénáristu nebo režiséra, a tak ho chvalme jako autora - autora jednoho z nejpěknější příběhů filmové literatury. A když ne obecně, tak alespoň co se týká iniciačního obřadů. (Iniciační obřad slouží k porušení hladkého povrchu a vytvoření trhliny (ruptury), která která způsobí přechod na vyšší (dospělou) hladinu uvažování.) K trhlině na povrchu, a tím i k iniciaci, může dojít i při prožívání uměleckého díla, tohoto filmu, za předpokladu ztotožnění se s hlavním hrdinou, což není samozřejmě vůbec snadné. Film se navíc vyznačuje celou řadou "komických odcizení", které však v rámci snímu fungují v dokonalé harmonii s dějem i smyslem. Dvorcevoj tak nakonec vytvořil moderního hrdinu, mladého a nepomateného Dona Quijota. ()

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama