Reklama

Reklama

Kárová dáma

(festivalový název)
Drama / Psychologický
USA, 1991, 77 min

Režie:

Nina Menkes

Scénář:

Nina Menkes

Kamera:

Nina Menkes

Hrají:

Tinka Menkes
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh ženy, která je zaměstnaná v kasinu v Las Vegas jako krupiérka, slouží režisérce k psychologickému vykreslení jejího pohledu na vnitřní úpadek americké kultury. Las Vegas je běžně prezentováno jako místo okamžitého zisku, nebo naopak ztráty, rychlosti a dynamiky. Zde je však pojímáno nikoli z pohledu hráčů – návštěvníků, ale naopak zevnitř; ve své monotónnosti, ležící uprostřed suché země pod stále šedivě modrým nebem, obklopené plochými jezery a plné osamělých lidí přežívajících v klaustrofobických interiérech. Film se formálně hlásí k tradici dokumentaristicky aranžovaného snímání, kterou zavedl Andy Warhol. Režisérka své dílo charakterizuje jako „emotivní minimalistický post-pop rentgen Spojených států“. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Minimalistický film lící ženu, krupiérku v kasinu v Las Vegas, která se kromě práce stará o nemocného ležáka, asi otce. Odcizený film bez jiného děje. ()

Reklama

Tanner 

všechny recenze uživatele

Tak to byl můj největší přehmat na letošním Febiofestu. Veškerá očekávání, vyvolaná poměrně slibným popiskem k filmu, se začala rozplývat již po deseti minutách, které snad celé zabral záběr na ženskou ležící v posteli. Nejsem apriori proti rozvláčnějším filmům s málem dialogů, ani proti netradičním přístupům, ale co je moc, je moc. Celé mi to přišlo jako sled záběrů z domácí kamery, kterou vždycky někdo zapomněl zapnutou ležet na stole. Ženská čtvrt hodiny beze slova rozdává karty, pět minut stojí a kouká do pouště, deset minut leží na pláži. Ti, co neodešli v průběhu filmu, byli odměněni besedou se samotnou režisérkou, jež nás, nebohé nevědoucí Východoevropany, konečně seznámila s pravou tváří kapitalismu, která prý ve filmu byla zachycena. Mohu zodpovědně prohlásit, že jsem ještě nikdy tolik nelitoval času stráveného v kině. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama