Reklama

Reklama

Od vylodění po Berlín

(TV film)
  • Česko Den D - cesta k Berlínu (více)
Velká Británie, 2004, 3x51 min

Hrají:

Sean Bean (vypravěč), Don Mccorkindale
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument ukazuje dramatické události druhé světové války, popisuje cestu, kterou spojenci urazili z pláží Normandie až ke konečné porážce Třetí říše. Je směsí archivních záběrů skutečných bojů, výpovědí pamětníků a úseků, kde můžeme sledovat scény, které lze doložit archivy, nicméně nebyly zachyceny na kameru.

Seznam dílů: 1.-Zápas o průlom (The Struggle to Break-Out) První díl se věnuje vylodění v Normandii a následným tuhým bojům až do proražení německé linie a dosažení řeky Sény. Kromě samotných bojů dokument popisuje i konflikt mezi dvěma spojeneckými generály, Eisenhowerem a Montgomerym. Poskytne nám také vhled do situace německého velení, jehož akceschopnost podrývaly Hitlerovy nesmyslné osobní rozkazy.

2.-Válka mezi spojenci (Allies at War) Ve druhém díle sledujeme podzimní tažení spojenců a jejich neúspěšné pokusy o rychlé ukončení války. Mezi nimi i neslavně proslulou výsadkovou operaci Market Garden. Sledujeme i nadále rivalitu mezi spojeneckými generály. Díl končí úspěšným, ale nebezpečným německým protiútokem v Ardenách z prosince 1944.

3.-Sen, který zemřel (The Dream That Died) V závěrečném díle seriálu se dozvíme se o zoufalých bojích německých vojáků a odvedenců z Volksturm proti přesile Rudé armády a západních spojenců. Zároveň je zde nastíněn poválečný vývoj a jeho hlavní důvody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný velmi povedený třídílný dokument o osvobození Evropy, kterému co se týče dokumentů o 2.světové válce nic nechybí, ale také nic nepřebývá. Výpovědi vojáků, archivní záběry i mapy útoků. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Třídílný válečný dokument popisující tažení Spojenců od vylodění v Normandii až po skončení války. Pokud člověk hledá vyčerpávající studii západní fronty, tak tento počin nebude pro něj. Tady se chronologickým historickým událostem věnují jen okrajově a jen těm nejzávažnějším. Spíše je to z malé části zaměřeno na výpovědi účastníků, ale hlavně na hrané scény. A ty jsou povedené, až jsem byl místami mile překvapen. Proto je také tento dokument BBC trošku netradiční, ale v žádném případě špatný, právě naopak, nic podobného jsem ještě neviděl a rozhodně to stojí za vidění. DÍL I: Boj začal -- První díl se věnuje bitvě o Normandii, od vylodění v den D po osvobození Paříže, popisuje také problémy, které vznikaly mezi Spojenci. DÍL 2: Spojenci ve válce -- Nejednotnost mezi Spojenci se prohlubuje, což má za následek rozšiřování fronty a problémy se zásobováním. Výsledkem je neúspěšná britská operace Market Garden a německá protiofenzíva v Ardenách. DÍL 3: Sen, který zemřel -- Poslední díl se věnuje závěrečné bitvě o Německo. Sledujeme i dění v Goebbelsově okolí a poválečný vývoj, který ale nebyl podle představ Spojenců. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film od BBC, který je rozdělen na 3. díly se zaměřuje na vylodění v Normandii, boj o francouzské město Caen, osvobození Paříže, operaci Market Garden, hitlerovu ofenzívu v Ardenách, překročení Rýnu, až do rozporu mezi spojenci, na pozadí jsou zobrazeny výpovědi civilistů, vojáku osy nebo aliance (chybí zde jméno, příjmení, informace o oddílu). Tyto výpovědi jsou podkresleny řadou filmových rekonstrukcí, a ty mě velmi potěšily, je to jeden z těch dokumentárních unikátů, co obsahuje barevný filmový materiál, výpovědi očitých svědků a také příjemně zobrazenou rekonstrukci boje. ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Videl som iba prvý diel, ale nijak zvlášť ma to neokúzlilo. Podľa mňa existuje kopa oveľa lepšie spracovaných dokumentov ako toto. A hrané rekonštrukcie sa mi vôbec nepáčili...Zvyšné diely ani neplánujem pozerať. ()

Reklama

Reklama