Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožijte příběh atomové bomby od zkušebního výbuchu v Novém Mexiku až po bombardování znepřáteleného Japonska. Podívejte se za zavřené dveře místností, kde došlo ke klíčovým politickým rozhodnutím, na palubu bombardéru Enola Gay, do nitra explodující nálože nebo přímo na ulice postižené Hirošimy... Byl to rozhodující okamžik celého 20. století – vědecký, technický, vojenský, a zároveň politický risk, který vyplýval ze svržení první atomové bomby. Tento dramatický film se snaží o něco, co žádný předtím – přiblížit, jaké je přežít nukleární explozi. Odehrává se během tří historických týdnů od zkušebního výbuchu v Novém Mexiku po bombardování znepřáteleného Japonska. Podívejte se za zavřené dveře místností, kde dochází ke klíčovým politickým rozhodnutím, na palubu bombardéru Enola Gay, do nitra explodující nálože a přímo na ulice postižené Hirošimy. (TV Prima)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Absolutní zkáza kterou si nikdo z nás nedovede ani v nejmenším představit. Těm pár lidem co tuto ničivou katastrofu přežili není opravdu co závidět. Vzpomínky jsou však i po letech stále ještě živé, děsivé a takřka nesmazatelné. Co se týče jednotlivých osudů, triků a zpracování v nějaký ucelený příběh tak to po této strínce nemá chybu, atmosféra byla rovněž uchvacující, i když zrovna ne vtom pravém slova smyslu. Po těchto třech stránkách to tedy bylo opravdu výborně zpracované. Slabší byl snad fakt jen ten výběr hlasů a lidí pro dabing tuším že se jednalo o dvě osoby. Ale to zas člověk až tak nevnímal, pointa byla jasná. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Presný opak Space Race. Obraz totálnej skazy a utrpenia, ktorému sa nevyrovná žiadna výpoveď. Fakty nepotrebné. 70% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

A-bomb!!! Štiepenie atómov. Uvoľnenie nepredstaviteľnej energie. Všetkým prestupujúca rádioaktivita. Obrovský kontaminovaný oblak prachu v tvare hríbu. Zamorenie. Smrť. Desivá sila apokaliptickej zbrane, radikálnym spôsobom ukončila druhú svetovú vojnu. Dva krát udrela na Japonsko. Keď sa začnú nekontrolovane štiepiť atómi, človek sa stáva bezmocným. "Hirošima" to pocítila 6.8.1945. **** ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, převážně hraný dokument s výpověďmi některých přeživších lidí popisujících osobní tragedie po výbuchu bomby. Možná by bylo dobré, kdyby byly zařazeny skutečné záběry po této události, ale na druhou stranu se tomu nedivím. Měl jsem totiž možnost vidět spoustu skutečných autentických běžně dosud nepublikovaných hrůzných fotografií. Dodnes je mi zle, když si na to vzpomenu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Některé dokumenty jsou zajímavé a některé ještě k tomu navíc mají smysl. Tenhle patří k těm druhým. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-film. Skvělý, podle mě nejlepší dokument o působení atomové bomby na Hirošimě(a Nagasaki). Tento dokument jsem viděl v mých cca 10 letech a pamatuji si z něho více jak z učebnice ve škole. Prostě nádherné propracované byť tragické záběry vybuchnutí a následné působení bomby. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podrobné, deň po dni, od prípravy bomby až po rozhodovanie sa o jej použití, čo k tomu viedlo a aká bola situácia v Japonsku. K tomu výpovede preživších, ale aj priamo letcov, ktorí bomby zhodili. Niektoré originálne zábery, sčasti kolorované, sú dych berúce a dokument dokázal vzbudiť niečo, čo dokáže len máloktorý - napätie. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nacisti už niekedy koncom 30-tich rokov pracovali na vývoji atómovej bomby. Spojené štáty sa snažili atómovú zbraň vyrobiť skôr. Ich program sa volal Manhattan a viedol ho Dr. J.Robert Oppenheimer. Prvá atómová bomba bola testovaná 16. júla 1945 v Trinity Site v Novom Mexiku. Dokument bol natočený pri príležitosti 70 výročia použitia nukleárnych zbraní Američanmi proti civilnému obyvateľstvu miest Hiroschima a Nagasaki. Ani tých 70 rokov nám nedáva dôvod na spokojný spánok. Stále je cítiť eskaláciu napätia medzi mocnosťami a nespokojnosť vo svete. Dnes mnohé krajiny vlastnia atómové zbrane na získanie prestíže prípadne z dôvodu používania hrozby k vydobitiu si svojich pozícii. Trocha z histórie 2. svetovej vojny k vytvoreniu si obrazu o nutnosti použitia nukleárnych zbraní Američanmi v Japonsku. Japonsko bolo tesne pred kapituláciou, keď jeho najväčšiu pozemnú armádu o sile 1,5 milióna mužov v zbrani v operácii Augustová búrka (8.8. až 15.8.1945) maršal Malinovský v neskutočnej bleskovej vojne zničil za necelý týždeň v oblasti Mandžuska a Kórei. Japonci kapitulovali 15.8.1945. Predovšetkým táto prehratá bitka prispela ku definitívnej porážke Japonska aj za prispenia tragédii dňa 6. a 9. 8.1945. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že Spojené štáty týmto útokom sledovali predovšetkým politické ciele. Atómový výbuch zničil všetko a zdalo sa, že mesta ostanú navždy mŕtve. Opak je pravdou. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Výborne podaný dokument BBC. V podstate rekonštrukcia zvrhnutia atómovej bomby na Hiroshimu natlačená do 90 minútovej stopáže (čím u mňa stráca na pôsobivosti vďaka určitej skratkovitosti). Tvorcovia sa zameriavajú na osudy ľudí - vybrané postavy, z ktorých pohľadu je sledovaný spomínaný deň. Vysoký kvalitatívny štandard BBC dokov to plne udržuje, ale na danú tématiku je ešte ďaleko pôsobivejší film S.Imamuru Čierny dážď (japonský pohľad ) a koprodukčný polohraný dokument Hiroshima Rogera Spottiswooda (japonsko-americký pohľad - viac moje porovnanie v komente k nemu) . ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Docela nechápu, jak vůbec mohli tohle Japonci rozchodit / odpustit .. (vlastně oni jinak ani nemohli, díky trvalé přítomnosti okupantů na svém území .... Zprávy z tisku: Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna většina ze 47 tisíc amerických vojáků působících na japonském území. Proti jejich přítomnosti obyvatelé protestují. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů. .. Spor o přemístění americké vojenské základny na ostrovy Ryukyu (Okinawa) zatěžuje vztahy mezi Japonskem a USA. Zatímco Tokio se řídí kurzem USA, místní japonské obyvatelstvo se brání americké vojenské přítomnosti na nejjižnějším souostroví Japonska. Američané v Pacifiku sledují především své geostrategické zájmy. Odpor místního obyvatelstva má také historický rozměr. Od druhé světové války, se obyvatelé ostrovů pokládají za oběti ve dvojím smyslu. V nejkrvavější bitvě na japonské půdě proti americkým vojákům během bojů zemřelo asi 100 000 obyvatel. Vítězní Američané po roce 1945 zemi vyvlastnili a postavili velké vojenské základny. Do roku 1972 bylo souostroví pod americkou vojenskou správou. Když souostroví Ryukyu bylo vráceno zpět Japonsku, americké základny z hlavních ostrovů na severu se přemístily na Okinawu. Téměř dvě třetiny vojenských základen USA v Japonsku se nyní nachází na řetězci ostrovů. Přibližně jedna pětina z celkové rozlohy Okinawy je obsazená americkou armádou. Mezi americkou armádou a místními obyvateli mírové soužití nikdy nebylo. Vraždy, znásilnění a další zločiny amerických vojáků, stejně jako hluk a zátěž vojenských základen pro životní prostředí přispělo k tomu, že se místní obyvatelé ještě dnes vidí jako oběti. .. Značnou část nákladů na redislokaci amerických sil, včetně vybudování potřebné infrastruktury na ostrově Guam, ponese japonská strana. K významným americkým základnám pozemních sil v Japonsku patří Camp Butler, Courtney, Foster, Hansen, Kuwae, Lester, McTureous, Schwab, Shields a Zukeran, námořnictvo pak operuje z přístavů Jokosuka, Atsugi, Misawa, Okinawa a Sasebo.) ... ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Otřesný výběr hlasů pro dabing. Některé hlasy dabují více postav, což dost dost narušuje atmosféru dokumentu. Chyběly mi titulky k projevům v japonštině. (Ono moc Čechů japonsky neumí...) Zatím to vidím tak na 70%, ale konečný ortel vyřknu až po shlédnutí druhého dílu a ne hned, jak je tady v poslední době ne zrovna dobrým zvykem. // V druhé části naštěstí mouchy dabingu ustupují dost do pozadí, takže s klidným svědomím můžu hodnotit, tak jak hodnotím. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Město kde přeživší záviděli mrtvým...Velkorysý detailní vyvážený ...s Asijskou bezcitností a fanatismem se asi jednalo o jediné možné řešení... ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Na dokument pro mě velice nadprůměrné (moc jsem jich neviděl), tak to ale u BBC chodí. Vše podstatné se člověk z dokumentu dozví, rekonstrukce a svědectví lidí přímo z události činí z dokumentu velmi výjimečně stravitelnou podívanou. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Poučný dokumentík, který divákovi na úkor zábavnosti nevnucuje každičký otravný detail. Scény z Hirošimy jsou děsivě poutavé. A nebo taky ne, já jsem do podobných snímků tak trochu magor... ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Príbeh prvej atómovej bomby použitej na skutočný cieľ a výpovede preživších obyvateľov Hirošimi. V dokumente je veľmi mále originálnych záberov z pred a po zhodení bomby, skôr sa jedná o rekonštrukciu výpovedí a zážitkov už spomínanách ľudí, ktorí prežili. ()

Reklama

Reklama