Reklama

Reklama

Mýtus

  • Hongkong Shen hua (více)
Trailer

Obsahy(1)

Roku 221 před n.l. začal pro sebe čínský císař Qin Shihuang budovat honosnou hrobku přesto, že byl přesvědčen o své absolutní nesmrtelnosti. Měl v ní být pohřben s celým svým bohatstvím. Přes všechno úsilí 700 000-ti dělníků, bylo jeho mauzoleum dokončeno po 37 letech po plánovaném skončení stavby. Legenda říká, že všichni, kteří se prací zúčastnili, byli kvůli zachování tajemství pohřbeni zaživa. Nezůstal nikdo, kdo by řekl, kde se nachází císařův obrovský poklad a spolu s ním i elixír věčného mládí. Následujících 2000 let se historici a rozliční dobrodruzi snažili k císařskému pokladu dostat. Nikomu se to nepovedlo Až doteď... Archeolog Jack a vědec William se vydávají na cestu, která je přivede k největšímu objevu čínské historie. Během cesty z Indie, kde začínají nečekaně zakopnou o starobylý meč a drahokam. Tyto magické předměty jim dají schopnost vzdorovat gravitaci a navíc jim ukáží cestu k tajemnému pokladu. Jack však nečeká, že za objevení císařského pokladu bude muset zaplatit nečekanou daň. Přivede ho do jeho temné minulosti, o které doposud nic nevěděl. Prostřednictvím zvláštních snů vidí sebe jako generála prvního legendárního císaře, který se zamiloval do jeho nádherné manželky. Vede své vojsko ve stále sílící válce proti rebelům a zároveň bojuje uvnitř sebe s ohromnou láskou a loajalitou k císaři. Po návratu do přítomnosti jsou poklad a tajemství prvního císaře odhaleny. Oba dobrodruhové úspěšně vkročí do císařovy hrobky. Čekají na ně zde duchové minulosti, zde se jim Jack musí postavit tváří v tvář. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s Jackie Chanem, kterých už jsou za poslední dobu opravdu kopy nejen v Americe, ale už i v jeho domovině. Takový Mýtus je toho všeho dost zdárným příkladem. Příběh je příšerně zašmodrchaný, těžko se v něm člověk orientuje. Dále efekty jsou teda taky k popukání, digitální krev se totiž nedala přehlédnout a jediné co tu opravdu stojí za to je choreografie, za kterou si Jackie Chan stojí. Ta se totiž vždycky povede. Jenže ten fakt, že jsem se na to ze začátku těšil, mi postupem času opadl tak, že jsem nakonec vlastně čekal nějakou podobnou ptákovinu, což jsem se nakonec dočkal. Mýtus Jackiemu rozhodně příliš neprospěje. Škoda, že takových filmů má poslední dobou kvanta. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby Celosvetovo $6,740,000║ Už len tuctový Jackie Chan, kde už nijak zvlášť nepobaví ani choreografia súbojov, o príbehu nehovoriac, strašná tlápanina. /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně špatný film, který je naprosto nevyvážený, špatně napsaný a ještě hůře natočený. Krev, která teče a stříká z každého druhého nepřítele je tolik počítačová až se mi chce zvracet. Strašně přehnané scény ať už mám na mysli souboje Jackieho Chana a nebo eskapády jeho koně, které jsou strašně k smíchu. Už v roce 221 před naším letopočtem asi koně bojovali mnohem lépe než většina vojáků té doby. Jackie opět předvádí jeden ze svých slabých výkonů a nevyhne se svým groteskním obličejům a kreacím. Začátek připomíná Božskou relikvii, ke konci vám hraje do uší trochu pozměněný theme z Requiem za sen a to celé je o ničem. Doslova o ničem. Na konci snímku mi přišlo, že se jen nějaký režisér snažil do filmu vložit létání tak, aby nebylo vysvětlováno jako další div světa, ale jako menší náhoda. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Pan archeolog má nádherný, velmi exkluzivní byt, a také má velkolepé a barevné sny „Ve svých snech vídám generála z dávných časů a konkubínu.“ Takže 1* za ohromující bydlení (zajímalo by mě jak je to s vytápěním a kolik lidí tam uklízí). A 2* za svlékací parádu na běžícím pásu ( jaké má tahle „mucholapka“ ve skladu využití, to je mi taky záhadou). Toť vše. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Jackieho "lifting" tváre žial vyhladil aj takmer celý film od zábavy a bojového eskamotérstva Jackieho formátu z minulosti (výnimkou je iba výborná scéna na bežiacom páse potretého lepidlom) a namiesto toho do filmu napustil ten najgýčovitejší výpredaj lacnej ázijskej filmovej exotiky, nezvládnutých trikov a obšlahnutých klišé takmer z každého známejšieho dobrodružného filmu. Výsledkom je desať minút výbornej zábavy, cca 15 minút ako-takej zábavy, zvyšok ledva pozerateľná kŕč. Jackie toto už vážne nemáš za potreby. 50% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni oddechovka, nechapu ty nizky hodnoceni. Film se odehrava bud v pritomnosti, kde je hozenej spis do komedie, ale Jackie se nastesti do nakejch prehnanejch exhibici nepousti a nejlepsi je scena na lepicim pase, ta nemela chybu. Nebo v minulosti, kde zadnej humor neni, jde tu o bitvy armad, lasku generala k princezne a to je natoceny taky paradne. Zde je vrchol naprosto paradni rubaci scena Jackie versus asi 100 vojaku, kdy nasekava jednoho za druhym a nakonec je z neho king of the hill, kdo to videl, tak pochopi. No a tyhle dve linie se docela slusne propletaj, akorat ke konci uz je z toho krapet fantasmagorie. Co se tyce hudby, ta je paradne velkolepa, choreografie bezchybna a triky slabsi a celkove jsem se ty dve hodinky paradne bavil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý akčný dobrodružno-historický film s Jackie Chanom v hlavnej úlohe. Má výborný príbeh o uznávanom archeológovi, ktorý sa rozhodne pomôcť svojmu priateľovi preskúmať tajomnú hrobku, čo by mu mohlo pomôcť k výskumu sily brániacej gravitácii, ale archeológ aj tak najviac túži zistiť tajomstvo svojich snov, v ktorých je generálom čínskej armády. Lenže situácia sa skomplikuje a pomocou toho sa dostane na stopu svojho minulého života. Spracovanie je vynikajúce, film je rozdelený na dve línie, historická s generálom a súčasná s archeológom v dobrodružnom štýle, ktoré sa prvé dve tretiny filmu ideálne striedajú a dopĺňajú. Viac si ma získala tá historická, v ktorej je mimoriadnu radosť pozerať na ten vzťah medzi generálom a konkubínou, zaujal ma nápad s nesmrteľnosťou, ale vlastne aj všetko ostatné, tu skutočne len jedna nezabudnuteľná situácia strieda druhú. Súčasná je trochu slabšia a napríklad výskum antigravitačnej sily ma vôbec nezaujímal, ale tiež si drží vysokú úroveň, hlavne kvôli snom a pátraniu po stopách minulosti. A v záverečnej tretie sa to celé perfektne prepojí, takže som skutočne veľmi spokojný. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Na pomery hong kongskej produkcie Jackieho Chana sa jedná rozhodne o výrazný podpriemer, vidno, že už má svoj vek a tak akcia nie je až tak dychberúca a ani nápaditá, ale v rámci žánru si stále drží vysokú úroveň. Nájde sa tu pár dobrých súbojov a kvôli historickej línii dokonca nechýba ani zabíjanie vo veľkých množstvách a tak sa je na čo pozerať, len si mohli odpustiť tých niekoľko nadbytočných prvkov, ako napríklad bojujúci kôň. Najviac sa mi páči originálna scéna na lepiacom páse, ale poteší aj súboj v hrobke, prípadne bojové scény v minulosti. Herecké obsadenie je skvelé, pričom zaujme aj jeho medzinárodné zloženie, takže výborný Jackie Chan v hlavnej úlohe, k tomu očarujúca Kim Hee-Seon, ktorá je tu dokonalá po všetkých stránkach, poteší aj Tony Leung Ka Fai, postava indickej priateľky, no bavili ma prakticky všetci. Čo sa týka réžie a technickej stránky, vizuálna stránka trochu zaostáva a miestami to pôsobí silno béčkovo a prakticky až tak naivne, ale všetko to vynahradzuje perfektná atmosféra, hlavne ten príjemný rozprávkový nádych. Jackie Chan je môj obľúbený herec, preto som videl aj všetky jeho filmy a nemôžem si pomôcť, práve Mýtus mám z celej jeho tvorby najradšej. Je síce úplne iný a po stránke akcie tu na jeho pomery nie je až tak moc o čo stáť, ale pre mňa je to jednoducho krásna rozprávka o odvahe, cti, obetavosti a večnej láske. 87% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Najvystiznejsie oznacenie pre mna je 'nevyvazene'. Od ozaj trapnych chvilok az po naozaj vydarene. Samozrejme treba vyzdvihnut skvele suboje a velmi sa mi pacil 'indiana jonesovsky' koniec. Na Jackieho si vzdy najdem cas. 7/10 ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Průšvih tkví v tom, že se Gong snažil naroubovat "Indiana Jonese" do epického velkofilmu o Velkých činech a Velkých láskách ve Velkém stylu s Velkou výpravou, ale zapomněl se už jaksi rozhodnout jestli to bude komediální taškařice, historická epopej nebo akční film - společné téma vidím jedině v amatérské trapnosti. Asi si dokážete představit jaký z toho tedy vznikl pejskočičkovský novotvar. Odpudivé triky a směšně nepůvodní hudbu (Zimmer má tolik napodobitelů, že by mohl skladatelství pověsit na hřebík) raději nebudu příliš rozvádět. Lepící pás, vševědoucí záporák a kůň odkopávající ohnivou kouli si ty dvě hvězdičky z milosti koneckonců zaslouží. Poznámka na okraj: pokaždé, když vidím toho hyperaktivního mrňouse Jackieho Chana, říkám si, že jeho bojové kreace snad nemůžou nikdy nikoho urazit... :) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mozno si Jackie Chan myslel, ze by to mohol byt film, ktory by mohol jeho fanusikov bavit a ja mam jeho filmy celkom rad, ale tentokrat mu to podla mna nevyslo. Nejake to skakanie z historie do sucasnosti ma skor vyrusovalo a ta fantasmagoria na konci filmu s nepodarenymi trikmi ma tiez sklamala. Avsak par bojovych scen bolo slusnych a bola tam pekna hudba, ale to je malo....... 25.05.2008 ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pro začátek musím říct, že jsem opravdu velký fanda Jackieho Chana a i když točil občas nikterak kvalitní filmy (Tuxedo,Medailon apod.), tak já jsem mu tak trochu nadržoval a dával jim kvůli němu hodnocení, které by si jinak vůbec nezasloužily. A když přišel Jackie s New Police Story, tak jsem si myslel, že se konečně pořádně podruhé nadechnul a bude zářit jako dřív. To jsem se ale velice zpletl. S tímhle filmem už mi ale došla u Jackieho trpělivost. The myth je totiž sračka, která se opravdu nevidí každý den. Takovejhle "pohádkovej" příběh bych si dokázal z prstu vycucat i já a možná by nevypadal tak demetně jako v tomto případě. Film se odehrává ve dvou časových liniích, v minulosti a současnoti. V současnosti má Jackie aspoň 2 bojové scény, které jsou opravdu povedené a jsou jediným kladem tohoto filmu. V minulosti ovšem Jackie máchá jenom mečem, což se k němu vůbec nehodí a víc si tady zabojuje i ten jeho kůň. O rádoby romantické linii příběhu se radši rozepisovat nebudu, protože už takhle jsem docela nasranej. S tímhle filmem už ve mně prostě přetekl pohár trpělivosti, protože něco tak zoufalého a špatného už jsem hodně dlouhou dobu neviděl. Kdyby v tom nehrál Jackie, tak je to odpad!, takže mu vlastně zase nadržuju. Má u mě ale jeden velkej černej puntík a bude se muset hodně snažit, aby se u mě dostal zpátky do stejně obliby jako byl dřív. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Za scénu ve skladu s mucholapkou, což byla originalita nejhrubšího kalibru. Jinak jsem se u filmu téměř dokonale nudil. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

on ten nápad prolínajících se dvou dějových linií by nebyl áááž zas tak špatnej, ale většina scén je zoufale slabá a triky doslova hrozné... nebýt lepícího pásu, který mě navnadil jako živá voda na druhou půlku filmu, asi bych to ani nedokoukal... 30% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Ne tak špatné jak se povídá, na druhou stranu nic, co bych si potřeboval zopakovat. Svlékací souboj na lepícím pásu je výborný a zábavný, včetně třešničky v podobě Jackieho spodků, pohled na Jackieho, který jako umírající Meng stojí na hromadě mrtvol je také nezapomenutelný, ve výsledku však pokus smíchat historický epos Hrdiny s klasickými Jackieho vylomeninami nedopadl zrovna nejlépe, protože se tyto dvě roviny navzájem výrazně neutralizují. Výsledek je tak horší než blahé paměti tematicky podobná Legenda o zlaté perle i když, na druhou stranu, má zase Jackie po boku krásnou Hee-seon Kim a to je víc než jakákoliv perla. ()

Pejpr odpad!

všechny recenze uživatele

Takovouhle podpásovku bych od Jackieho nečekal. I když se děj odehrává ve dvou dimenzionálních světech, tak v obou je nuda jako hrom. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nepovedený film. Snaží se zavděčit divákům čínských historických opusů, fanouškům Indiana Jonese a v neposlední řadě Jackieho Chana. Z těch prvních tu zůstávají jen kostýmy. Bitvy jsou natočeny nenápaditě, za použití trapných digitálních efektů. Závěrečná řežba mohla vypadat úplně jinak, kdyby se tvůrci nebáli ukázat víc krve a trochu propracovali choreografii. Reminiscence na Indianu Jonese zažene vzpomínka na nezdařenou první Božskou relikvii, jejíž infantility je The Myth příležitostným klonem (a to mám Jackieho vážně rád!). Samotný Jackie tu má jednu perfektní scénu (jedoucí pás s lepidlem se stane dějištěm typicky Chanovské komiky - bojovníci jsou nuceni se neustále svlékat z přilepených šatů). Plus musím ještě zmínit chaos při přecházení z jedné časové roviny do druhé, z jedné lokality do druhé - Čína, Indie. Jedna dobrá scéna. Nic víc. Jen nuda. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film je taký nemasný neslaní zlepenec. Nájdeme tu kopec trápnych chvíľ ale aj skvelú akciu a aj slušnú dávku humoru. Stanley tong je režisér ktorý natáča svoje filmy s určitou precíznosťou. v amerike nakrútil vlastne jediný film stupiditu pan magor. inak je to tvorca kultového swordsmana a police story kde si zahral jackie chan. V tomto filme rozdelil príbeh na dve sféry. prvá je tá minulá a druhá tá súčastna. v prvej polovici má navrch tá súčasná, kde sa jackie dostane do indie kde mu pomáha indická kráska a súboje sú majstrovské a vtipné - chrám a lepiaci pás. chrlia nápadmi a sú skvelo nasnímané aj zahrané. Jackie sa skrátka nezaprie. v druhej polovici sa zase všeličo rieši až toho bolí hlava lebo príbeh ako taký kolísa na stupidite scenára , takisto aj prvá polovica historickej časti je pekná a až na pár scén je tam krásne vyústený motív lásky medzi cisárovou konkubínou a generálom. lenže opäť v druhej polovici sa všetko kazí prehnanými efektami a snahou o dáky historický epos ktorý tong skrátka nezvláda. aj keď v druhej časti je krásna poetická bitka vo vzduchu ale aj pri tej som musel prižmúriť oči. Celý film ako keby vznikol len preto aby nám dokázal že Jackie chan nepatrí do starého železa a že je ešte všeličoho schopní. inak je to taká zlátanina hraná na efekt a ten kto tento žáner nepreferuje to bude považovať za blbosť ale aj pre zasvetencov je to tvrdý oriešok ktorému musia všeličo odpustiť ale ako jednorázová chuťovka stačí. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mne nenapadlo, že Jackie Chan hraje v něčem takovém. Ani akční, dobrodružný už vůbec ne, komedie taky ne, nic k zasmátí tam není, já vlastně ani nevím, proč nedám odpad. Jediné, co mne při sledování napadlo, je to, že se jedná o jakousi parodii na čínské historické velkofilmy, avšak bez špetky vtipu. Dementní zápletka, hnusné efekty a Jackie se taky zrovna nepředvedl. Naprostá sračka. (Malé bezvýznamné plus za ženy, na ty se dívat dalo). 1/10 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Hodně nudný film s Jackiem. Prolínání příběhu ve dvou časových liniích se vůbec nepovedlo a celé to provází příšerná hudba. Jediné co je na tomto filmu pozitivní, že Jackie ve svém věku dokáže pořád super kousky. Závěrečná pasáž fakt ne ......3/10 ()

Související novinky

Jackie Chan bez kung-fu?

Jackie Chan bez kung-fu?

04.08.2007

Neumíme si to představit, ale vypadá to tak. Jeho dalším filmem (myslíme tím dalším po výpravné fantasy po boku Jeta Li The Forbidden Kingdom) bude totiž drama The Shinjuku Incident. Detaily děje… (více)

Reklama

Reklama