Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemná vražda na pokyn tajných služeb vede k otevření dvacet let starého případu. Ve vysílání západoněmecké tajné služby se objeví šifrovaná zpráva, která znamená usmrcení jisté osoby na českém území. Československá kontrašpionážní služba poselství zachytí a prověří neobvyklá úmrtí, k nimž dojde v následujících hodinách. Jednou z nich je autonehoda jednoho automechanika a jeho dívky. Jejich vůz měl totiž zjevně poškozené brzdy. Auto však patří cizímu státnímu příslušníkovi jménem Mertens, automechanik si je pouze bez dovolení půjčil. Mertens je nicméně vzápětí nalezen mrtvý. Ve svém pokoji v brněnském hotelu jej zabil elektrický proud z holicího strojku. I ten byl úmyslně poškozený. Vyšetřovatelé se tedy vydávají po stopách osob, které se s Mertensem stýkaly. A postupně odhalují souvislosti s dvacet let starým případem, který zůstal nevyřešený… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co opravdu nemám rád je, když se v obsahu/oficiálním textu distributora objevuje cokoli subjektivního (to sem nepatří!), které už dopředu do potencionálního diváka vmanipuluje představu určité (ne) kvality filmu. A proto jsem se ze vzdoru rozhodl, že se naopak ke snímku pokusím (alespoň pro začátek) postavit pozitivně. Ale popravdě řečeno to nebylo ani moc potřeba, protože jde vpravdě o slušnou kriminálku, samozřejmě s jasným akcentem na socialistický podtón (místy více či méně výrazný), kterou bych celkově viděl tak na slabší průměr. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Podobně laděný film jako Muž na útěku. Zvolený způsob vyprávění není dnes divácky přlliš zajímavý, špinnážní filmy natočené před rokem 1990 jsou přijímány skepticky, ale musím říct, že napodruhé mě film začal bavit. Hotový adrenalin jsem zažila při pátrání natáčecích míst. Jako patriotku mě zaujala honička nočním Brnem a záběry důvěrně známých míst z doby, kdy jsem tu ještě nežila, nicméně mi to oživilo vzpomínky z ranného dětství. Výzdoba ulic se příliš nezměnila. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Už to tu psali jiní. Nebýt to o západních agentech narušitelích a skvělé práci STB a VB, mohlo to být jako špionážní film koukatelné. Udivilo mne, že dnes tak moderní roztřesená kamera se užívala už i v roce 1965... Naši v tom roce měli etchniku naprosto dokonalou! Všechny vysílačky šlapaly jak měli a když jel podezřelí někam, na mapě města se dokonce rozsvěcely žárovičky kudy jede! Úsměvného tam bylo více, ale přesto jsem si film celkem užil. Díval jsem se spíše po všech těch zajímavých stavbách a dobovém vybavení ve stylu Brusel. Domy, kanceláře, sedačky, stoly... Velmi zajímavé. A tak dám za dvě tajné bedny, snad je najdou. * * ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tato detektivní záležitost tak moc nevztahovala ke komunismu a boji proti západním agentům, byla by to skoro až nadprůměrná ukázka práce detektivní skupiny. Dokumentaristicky nám zde vypravěč popisuje vývoj jednoho z velice napínavých případů, týkajícího se válečných zločinců a kolaborantů. Možná škoda, že z herců neznám téměř nikoho, a jejich výkony, zvláště v detektivní skupině, byly velice mdlé. I tak vcelku povedená kriminálka ze staré školy, podána až nadčasovým způsobem. 55% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Formálně neotřelý snímek s průměrně zpracovanou zápletkou. Koukat se na to dá, ale připadalo mi, jako by si tvůrci řekli: "Když už špionáž, tak co tak trochu napodobit Godardova Vojáčka?" - a celé to vyznívá poněkud naivně. ViktorD: já bych řekl, že by to ten Frymburk klidně mohl být... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Špionážní film s výraznou kamerou Stanislava Miloty a poznávací hudební značkou Zdeňka Lišky. Natáčelo se i v brněnských ulicích, které jsou téměř stále stejné. Neokoukané tváře, až na pár vyjímek, dělají z pátrání po nacistických dokumentech vcelku autentickou záležitost. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Značne nenapínavé vyšetrovanie záležitosti z 2.sv.vojny.Spočiatku to i vďaka zaujímavému spôsobu realizácie a la dokumentárny štýl vyzeralo sľubne ,ale postupne táto "dokumentácia " začala ešte viac " znuďovať"i tak dosť nudný príbeh. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neumím říci, nakolik je myšlen film vážně a kolik je v něm skryto propagandy. Dvacet let po válce, agenti, kontrarozvědka...každopádně jako pohled do minulosti je zajímavý. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Fakta skládají jen povrch činů, jejich smysl nám někdy uniká…“ Smysl tohoto špionážního filmu o západních agentech a dvou kolaborantech za 2. světové války je nabíledni. Ukázat všem jak úžasně pracuje československá kontrarozvědka/StB. Přes tento propagandistický charakter na tomto filmu něco je. Především zaujme neotřele moderní/roztřesená kamera Stanislava Miloty. Zajímavý je ale i onen celkový dokumentaristický styl vyprávění (viz použití anonymního voice-overu, který komentuje průběh vyšetřování). A nelze nezmínit ani hudbu s typickými znaky ala Zdeněk Liška (viz zejména použití varhan). Pokud jde o samotný příběh, má sice logickou ideologickou pointu v podobě napojení mužů s temnou minulostí na zápaďácké tajné služby, líbil se mi však motiv s kopií sochy Anděla blažené smrti od Matyáše Brauna, který vytváří vcelku tajemnou atmosféru. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Stb, národu milá organizace nespí. Sleduje heslo margarita. Někdo musí zemřít, neví se kdo, neví se kdo ho zabije a proč, neví se kdy to bude a kde. O 24 hodin poté je vše vyjasněno. Stydím se, že jsem v roce 90 pořádal na estébáky hony. Ten jejich intelekt by byl využitelný zejména za finanční krize, kterou nám imperialisté tak skvěle připravili. Jinak skvělá zábava na sobotní odpoledne. I pumpař ve Velmezu hovoří plynně 4 jazyky. Jezdím tam každý týden, neumí ani česky, mele tím odporným nářečím, počty neznaje, sem tam okrádaje! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama na pomezí mystifikačního dokumentu a filmové pocty československé kontrarozvědce. Formální stylizace je povedená, a prvních dvacet minut se dá mluvit i o napětí a atmosféře. Nevadí minimalistické herecké výkony, ani nezúčastněná odtažitost. Bohužel se celý snímek postupně režisérovi rozpadl pod rukama. Překombinovaná zápletka a kadence dalších a dalších laboratorních testů, výslechů a pátrání mě nakonec začala nudit, a v ději jsem se téměř ztratil. Citelně by prospěla nějaká zapamatovatelná scéna, zvrat, nebo třeba výraznější postavy, než anonymní vyšetřovatelé. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Anděl blažené smrti, aneb jak to dopadá, když paranoidní StB odposlechne a špatně si vyloží objednávku příslušníka západní rozvědky na pizzu. Mi to přijde stejné, jako když jsem v lese svačil chleba a mravenci si z pár utrousených drobků vydedukovali, že je zvu na mejdan. Po deseti minutách jsem nebyl schopný udržet pozornost a tak tedy jen ve střípkách, co mi z filmu utkvělo... kongeniální dialog: "Parle vous France?" "Vieviel?" "Twenty!".... "inženýr Radek" zněl z pásku jak legendární "zničit krtka" z krtka... ve filmu říkali, že tehdejší prostitutky nebyly donašečkami na StB, čímž mě utvrdili v názoru, že ve skutečnosti byly... se nedivím, že za socíku byla 100% zaměstnanost, když jen na StB na tomhle případu pracovala celá tři patra, odhadem tak dvěstě lidí.. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tváří se to jako dokument takříkajíc na hraně záchrany nejenom Československa, ale celé Země a snad i vesmíru. Ten fatální tón vyznívá spíše zábavně, ale pravda je, že některá místa zajímavá jsou. Každopádně po chvíli to začne nudit. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Snad jen konec filmu mě zaujal, kdy snižují hladinu umělého jezera... Bylo to Lipno u Frymburka v místech, kde je dnes přívoz? ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný dokumentaristicko-hraný snímek o špionáži a zlu v každém z nás, který není nejlepším dílem scénáristy Jana Procházky, ale přesto stojí za shlédnutí. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Dokumentární styl a neokoukané xichty z toho dělají poměrně originální záležitost. Naneštěstí takovou originalitu za každou cenu. Kamera je ovšem místy parádní. ()

Reklama

Reklama