Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (389)

Miloško 

všechny recenze uživatele

Opäť jeden z tých českých filmov,kde som sa desne nudil. Jediným plusom je prostredie Jestedu a zaujímavá hudba.Inak je to melancholický film plný prázdnych fráz.[DVD] ()

rawboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný je recepční v podání Jaromíra Dulavy, toho si vždy vychutnávám. Moje drahá polovička ho označila za slizkého - ale ona tomu vůbec nerozumí. ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Film ve mě moc pozitivní dojem nezanechal - celé mi to přišlo tak uměle našroubované na sebe, plné otřesných rádobyhlášek a fakt dost divné hudby - vůbec mi tam místy hudební doprovod nepasoval, takové jamování opilých muzikantů... další český film, který mě zklamal....koukal jsem na to teprve včera, ale vzpomínka je to velmi mlhavá a pozvolna se rozpouštějící - prostě prázdný film ve mě zanechal prázdný dojem... P.S. Po 12 letech jsem shovívajější, už to vnímám víc jako zábavnou grotesku, no a Klára Issová :-) Jako vždy skvělý Dulava. A role Ladislava Mrkvičky, kterého jsem si z prvního shlédnutí nepamatoval(!), to zvedla na 4* ()

JanHá 

všechny recenze uživatele

U něj to mám tak půl na půl. Atmosféra filmu, kterou vykouzlili režisér David Ondříček, kameraman Richard Řeřicha a autor hudby Jan P. Muchow, mě bavila. Ale stejně to občas drhlo, hlavně když některý z hrdinů promluvil. Zkrátka příjemná podívaná, která mě nechala chladným. Chtělo to ještě asi dopilovat. Rudišovu literární předlohu jsem nečetl, ale po shlédnutí filmu bych po ní nesáhnul. Někdy je té „trendovosti" až moc. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době jsem konečně viděl český film ze současnosti, který má něco do sebe, nehrajou v něm pořád dokola ty samé "známé tváře", má zajímavé hudebně vizuální ztvárnění, trochu nenásilného vtipu... Parádní je zasazení do prostředí Ještědu. Naposledy jsem měl podobně pozitivní pocity z českého filmu asi u Restartu, co tak pátrám v paměti. Akorát bych chtěl viděl Marka Taclíka s Klárou Issovou, jak v reálu táhnou na Ještěd dvě plné propan-butanové lahve a nahoře si ještě prozpěvujou :) ()

TomekR 

všechny recenze uživatele

Teprve na druhý pokus mě film docela zaujal a naladil. Příběh vcelku jednoduchý, ale herecké obsazení a hudba je fajn. Sympatický počin. ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé po šesti letech: Série trochu křečovitých (a je fuk, jestli záměrně či ne) skečů nabere v poslední třetině spád, stane se z ní něco jako film a dokonce směřuje k nevšední lovestory. Taclík mi po letech nakonec nějak přestává vadit. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

"Kdybys večer někam chtěla jít..... .... tak si vem pláštěnku. Bude pršet." Rudišovi rozumím. Je dobrej. Dostalo mě to. Možná i proto že na ještěd bezděčně pohlédnu každý den a s mou ženou jsem tehdy poprvé spal právě tam. Taky jsem rád, soudě podle množství pozitivních kometářů, že si tento citlivý snímek bez ambicí přecijen našel své obecentsvo ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Snimek totálně o NIČEM, kdo nečetl knihu (která je prý daleko lepší), tak vůbec netuší nic. Postavy, nějaké ty nuance...ve filmu se nic nevysvětluje a nepopisuje, a pak to působí neuvěřitelně prázdně. Ztráta času par excellence. Jedinou hvězdičku dávám za práci kameramana, který asi jako jediný věděl, co dělá - a taky jak to udělat dobře. Přeji mu tímto hodně štěstí, a hlavně lepší projekty. 1 rudá hvězdička - 15%. ()

sysyphus 

všechny recenze uživatele

Pri druhom zhliadnuti tohoto filmu som si uvedomil, ze existuju filmy, pri ktorych sa moze clovek kludne s niekym nachvilku zakecat a hlavnu nit ani dojem z filmu to nijak vyrazne nenarusi. Myslim si, ze Grandhotel je dostojnym reprezentantom tohoto typu filmov - oddychovy, neurazi, neohuri a miestami dokaze sposobit aj prijemne zasmiatie alebo zachvevy zamyslenia. :) ()

E-Swift 

všechny recenze uživatele

David Ondříček a další z jeho výborných filmů. Pobaví a nezklame. Musíš si vytrhnout tři chlupy z pt*ka... :) ()

Sattiens odpad!

všechny recenze uživatele

Prostě jako většinou sprostej nejsem ale takovouhle sračku sem už hodně dlouho neviděl!! Ano, prostě jako sem to napsal, fakt sračku. Několik let sem se na tenhle film prostě jako vážně těšil, ale i přes dlouhou dobu čekání mě dokázal během pár minut prostě jako totálně znudit.. I přes to jsem to zkusil překonat a prostě jako sem vydržel do půlky. A výsledek? Žádná změna!! Neustále se opakující deep song a zápletka jako z levnýho seriálu pro ženy. BTW: Štve Váš v mym komentáři spojení PROSTĚ JAKO? Okay, v tom případě si tenhle film snad ani nepůjčujte ;) ()

macco33 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace povedeného románu J. Rudiše. Skvěle ujetí Marek Taclík jako prostě Flajšman, kleptomanka Ilja Klára Issová a Jaroslav Plesl coby Pí Ej Tý Kej Ej, tedy Patka. Flajšmanovy marné pokusy opustit osudové město Liberec. Brutální Jaromír Dulava a správný úlet s televizní rosničkou. Splněný sen sudeťáka v podání Ladislava Mrkvičky Všemu vévodí atmosféra exteriéru i interiéru geniální stavby inženýra Hubáčka, které toto dílko vzdává hold. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Kam to bude? To je jedno. Tak Varšava, 830 korun. :D To mě odrovnalo. Dlouho jsem se tak nezasmál. Jinak je to jen průměrný film s pár vtipnými scénami. Skvělý Dulava a Plesl. Scénář je dost nevýrazný a především se zde objevují velmi špatné dialogy. Jen semtam to stojí za to. Viděl jsem Grandhotel už třikrát, ne že by to byl tak dobrý film, ale kupodivu ho dávájí poměrně často a já jsem se na něj vždycky podíval (snad mě přitahuje ta zvláštní atmosféra...). To se hnedka pozná dobrá micina. Že jí ty koziny tak trčej, co? To mi neříkej, že jí tak rajcuje to počasí. Jestli ona v sobě nemá takový ty kuličky japonský, jako ty gejši. Slyšels to? To cinklo. Ty vole, to cinklo. Bohužel kvalit Samotářů nebo filmu Jedna ruka netleská to ani náhodou nedosahuje. 60% ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Každý režisér a vůbec každý tvůrce má právo na to, že nějaké to dílo je trošku fail. Je až neuvěřitelné jakou kvalitu a často i kultovnost dává David Ondříček svým dílům. I tady cítíte ty geniální dialogy a poetické pojetí společnosti. I obecně na české filmové poměry bych byl asi i spokojen a "tu třetí" bych přiklepnul, ale se zdviženým prstem tomu tentokrát nebude. Všechny postavy jsou divný, už to není ten střet výstřední osoby s realitou, které podle mě mají všechny tři předešlé filmy. Holt tentokrát jsem se nebavil, nudy bylo fakt hodně. Je to takové nemastné neslané... Fakt žádná nadstavba. P.S. Ze záběrů na Pleslovy zuby mám ještě teď tik. :/ 40% ()

Pisoarec 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý kousek od Davida Ondříčka. Marek Taclík stále překvapuje a Klárka Issová umí pořád skvěle hrát. Film o tom, jací my lidé, dovedeme býti hnusní, když jde o otázky týkající se sexu. Fleischmann je ve 30 stále panic. Nikdy ho to netrápilo a třeba by to tak zůstalo dál, nebýt nepříjemných lidí kolem něj, převážně v práci od kterých musí denně slýchávat různé posměšky. Největší kouzlo Grandhotelu je, že budete Fleischannovi ,,jako prostě" fandit, děj se děj a to i navzdory menším trhlinkám, které jemu a i ostatním hrdinům scénář přichystal. Z jasného outsidera Fleischmanna, který je pro mnohéo dost divný, se nakonec přeci jen stane skutečný muž a díky svým znalostem s meteorologie, se pokusí odletět pryč svým vlastnoručně sestrojeným horkovzdušným balónem. ,,Jako prostě" Grandhotel se povedl. Svůj podíl na tom má určitě i atraktivní prostředí Ještědu, skvěle zvládnutá kamera a dynamická hudba od J. P. Muchowa a dobře vybraní herci v hlavních úlohách. No a esli někomu na Grandhotelu přijde humor a dialogy trapný, tak by se měl někdy zamyslet sám nad sebou sednout si ke stolu, zkusit napsat scénář a uvidíme, jak vám to půjde. Koneckonců, ne každý má stejný smysl pro humor... ()

BigBrother 

všechny recenze uživatele

Jako prostě docela dobrý, no. Akorát že ty dialogy jsou fakt jako prostě místama trapný. Ještěd hraje ze všech herců nejlépe, o tom nemůže být sporu. Nejspiš proto, že mu autoři nepřisoudili žádné krkolomné texty. A protože mám rád Liberec, Ještěd a docela se mi líbí Klára Issová, přidávám hvězdičku navíc. ()

BuFuII. 

všechny recenze uživatele

Po zcela dokonalých Samotářích u mě Ondříček celkem dost klesl nepodařenou Jednou rukou.Grandhotelem si sice úplně stejné renome nevydobil,ale značně si ho vylepšil. Grandhotel jsem dlouho odkládal i díky docela dost nepříznivým kritikám.Jako severočech zpod Liberce jsem ho však musel vidět už jenom kvůli Ještědu. Jsem rád,že jsem tak učinil.Letecké záběry Ještědu ve spojení s atmosferickou hudbou Jana P. Muchowa by snad učarovaly každému. Získal si mě i Vlasta Fleischman v podání M.Taclíky.Úžasné jsou jeho přechody z nekňuby v tvrďáka.Ač bych to nečekal,tak jsem dost nasmál při výstupech Dulavova perverzního recepčního.A v neposlední řadě mě zaujaly ohromné, hnědé oči K.Issové. Většině diváků se to bude zdát asi nemyslné,ale už jen pro tyto čtyři až pět důvodů nemohu dát méně než 4*. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama