Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (390)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Dívám se, že jsem byl na první shlédnutí okouzlen Ještědem, nejspíš mým nejoblíbenějším místem v naší matičcce zemi, natolik, že jsem dal tomuto tříhvězdičkovému hotelu dokonce čtvrtou hvězdu. V reálu by si jich místo tří zasloužil pět, protože ubytování na Ještědu je silný zážitek na celý život. Jediné, co mi jej trochu zkazilo, bylo, že jsem se rozhodl pustit si na Ještědu pro dotvoření atmosféry po letech právě film Grandhotel. No nebýt právě kouzla místa, topil by se film v těžkém podrůměru. Tak dlouhých 100 minut jsem zažil naposledy při některých přednáškách na vysoké. Snůška klišé a prázdných dialogů. Pár vtipných momentů stačí tak akorát na to, aby se z nich dal poskládat poutavý dvouminutový trailer. Škoda. Ještěd by mohl posloužit jako kulisa mnohem lepšího filmového příběhu. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Strašně zvláštní film o strašně zvláštních lidech, zasazený do nádherné krajiny Liberecka (Ještěd hraje sám za sebe), doplněný skvělou hudbou Honzy Muchowa. Těžko hodnotitelný, přesto pro mě zvláštní a už asi 10x viděný. BTW, životní role J. Dulavy:). Mimo procenta, čistá pocitovka. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Poprvé mne to zaujalo, těmi všemi velkými či malými úchylkami postav. Když jsem film viděl podruhé, nemusel jsem se věnovat příběhu a chytal jsem každý záběr na exteriér a interiér našeho skvostu architektury, čím bezesporu nadčasový vysílač/hotel Ještěd je. A to mě nakonec bavilo daleko víc než samotný děj či postavy a kvůli Ještědu samotnému bych se možná někdy na to znovu podíval. Takže za ty záběry jedna hvězda navíc za tu jednu ubranou při druhém shlénutí. Po prvním shlédnutí za tři by se to totiž jinak u mne při druhém skouknutí snížilo na dvě. Při hodnocení jsem začal známkovat i z toho pohledu, jak rychle a jak často film chci vidět zas. A u tohle bych si dal klidně delší čas :-) ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

Za mě i na druhé zkouknutí celkem fajn poetický počin. I když čtvrtá hvězda je vlastně jen za krásu Ještědu a záběry z něj. Jo a komedie to tedy rozhodně není (pokud nechtete brát za ´vtipné´ ty debilní hlášky oplzlýho recepčního)... ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Dá se na to dívat, ne že ne. A tak nějak přesně to zapadá do nálady těsně po přelomu tisíciletí. Divák se jen musí naladit Musí se chtít naladit. A nečekat nějakou plnou story. Zkušený Dulava hravě překonává poněkud nudné hlavní protagonisty. ()

Habaan 

všechny recenze uživatele

Stejne jako vzdycky. Ondricek si z predlohy vybral jen zakladni pozadi, na kterem si prehrava vice ci mene povedene vtipky. Film zachranili jen herci, kteri, ac neni vetsinou co hrat, prece jen neco ukazali. Zvlaste ve scenach, kde neni videt tak urputna snaha o okamzitou vtipnost, coz je bohuzel pripad jen tech, kde se skorro nemluvi. ()

Shidlo 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale po shlédnutí tohoto filmu mám o našem národu takové rozpoluplné mínění...Oceňuji herecký výkon pro mě doposud neznámého Marka Taclíka...ovšem to je asi tak vše. Příběh, pokud to nějaký mělo, se nedá zcela přesně popsat(je možné, že zůstal nepochopen pouze mnou), ale ono zde vlastně o ten příběh, jak už to bývá zase ani tak moc nešlo...šlo o "duši" filmu, o pocity, myšlenky...Rozhodně bych to neohodnotila jako komedii, nebo jestli měly pro mě pervérzní výrazy Jaromíra Dulava coby Jégra býti vtipné...Začínám mít pocit, že jsme národ lidí, kteří pořád něco hledají, žijí ve svých snech a láska je pro ně pouze nenaplněnou touhou. Musím říct, že jsem film dokoukala jen proto, že jsem byla zvědavá, jak se to celé završí...a bohužel konec, kdy se Fleischman potácí v moři mnou opět nebyl zcela pochopen...tak já nevím, jestli je to ve mně... ()

perlicka 

všechny recenze uživatele

Grandhotel je film plný vulgarismů a sexuálního tématu, což přirozeně patří do našeho života, ale nemělo by se to přehánět. Zajímavý podivín Fleischman, který stále sleduje počasí a co se týče intimního života, neví nic! Ale i jeho časem zasáhne amorův šíp a neví jak svoji lásku dát najevo. Takové rady jako, utrhnout tři chlupy z přirození a hodit do jídla tomu dotyčnému - no fuj, nezlobte se na mě, ale to je moc! Jinak chvílema humorné scénky a dobré efekty. ()

davidh76 

všechny recenze uživatele

Někdy nechápu, že jsou některé filmy tak špatně přijaty a já jsem z nich téměř nadšený. Grandhotel je právě tím jedním. Dulava, Plesl a konečně i Taclík. To jsou ESA. Příjemná atmosféra, Ondříček prostě umí. Z kina jsem odcházel s výborným pocitem a s přítelkyní jsme našli spoustu okamžiků, o kterých jsme si dokázali vyprávět a znovu se jimi bavit. "No, jo, zalepeno semenem." ()

Leila75 

všechny recenze uživatele

Film mě nenadchl,Taclík se mi líbil a hudba byla zajímavá,ale K.Issovou jsem v roli zadumčivé chudinky viděla mnohokrát!Horší průměr.Patka byl snad nějakej omyl?! ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Mám prostě rád takhle "divný" lidi. tak nějak rozumim, proč se takhle chovají. J. Dulava je zde opět dokonalý, jako ostatně vždy. ()

Zu162 

všechny recenze uživatele

Film je trochu trapný, hodně divný a plný nepochopitelných postav. Líbil se mi. Byl nepředvídatelný. Nejlepší je, když Marek Taclík vyskočí z tramvaje. ()

Nepl 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si od tohoto filmu nesliboval....ale jak bývá pravidlem, o to víc je pak člověk překvapen. Zdařilý, milý, poetický..prostě povedený film. Co na tom, že se ve filmu nesetkáme s jediným "normálním" člověkem...ono taky kdo je vlastně normální člověk.... A existuje vůbec? ()

Štrůdl2 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být povedený film, kdyby Fleischman v podání Taclíka ošklivě řečeno nebyl až takový debil. Takhle je příběh docela těžko uvěřitelný. Kamera OK; Hudba OK; Issová, Mrkvička, Dulava OK a bohužel Taclík KO (i když možná ne jeho vlastní vinou). ()

PavelDanko 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh, krásné prostředí Ještědu, i dialogy bych Ondříčkovi odpustil, ale nepochopím, jak mohl tento film získat Českého lva za hudbu, která doslova degraduje celou náladovost příběhu. Na diváka dýchá spíše deprese, když se poněkud roztržitý Fleischman snaží získat Ilju, protože u toho hraje ta brnkavá ústřední "melodie", která se neustále přelejvá ze strany na stranu. Možná jsem jako divák tenhle počin autora nepochopil; možná šlo o zvýraznění pocitů Fleischmana při "namlouvání", avšak v takovém případě mi nezbývá nic jiného, než si myslet, že Fleischman je chudáka a tuto postavu musím litovat. Tím se ale celý film dostává do roviny propadáku. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama