Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (389)

Baži 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že charaktery jsou přitažené za vlasy, a že jejich chování je více než nepravděpodobné, protože ten snímek na člověka může působit i jinak. Mě to bavilo, líbilo se mi spoustu hlášek, i když mi teda lezlo na nervy Fleischmanově "jako prostě". Výborný byl Jaromír Dulava jako úchylný recepční, kdežto mě štval český "američan" coby Jaroslav Plesl. A postava Německého nácka je skvělá perla. Pokud jde o samotné hraní, nemám výtky - zejména Fleischman jako tak blbá postava je Taclíkem zahrán výborně. "Tak člověk se tady snaží, abysis nehonil až do smrti ptáka po vokolí a ty si budeš dělat prdel?" ()

Dejv23 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mě to až tak úplně nedostalo, ale po druhým zhlédnutí už nemůžu dát jinak. Ondříček umí! ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o jednom podivínovi, který radši hledá v oblacích správé počasí než aby se zkusil vyrovnat se svým prázdným životem. Snaží se oddělit od ostatních tím, že žije ve vrcholu vysoce postaveného hotelu, který vyhledává jen pár ztroskotanců. Poznáváme věčně nadrženého šéfa, číšníka Patku, servírku, co by i s Fleishmanem randila, kdyby pořád nepokukoval po nové kolegyni v podání krásné Kláry Issové. Odpočinkové, chvílkami úsměvné a chvilkami nutnící k zamyšlení. ()

p8ja 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd, protože tam je Ještěd, protože tam je ex-Ještěd (obchoďák), protože tam je Liberec, protože tam hraje moje kočka (tlačí vozík ve scéně, kde Patku vezou na sál). Krom toho je to pěkné vizuálně, hudebně a taky lidsky. ()

cienfuegos odpad!

všechny recenze uživatele

Film Grandhotel spáchali Jaroslav Rudiš coby autor předlohy a režisér David Ondříček, syn svého otce. Doteď jsem jen o filmu věděl z dřívější recenze v Právu. Včera jsem teprve tohle veledílo viděl poprvé a zjistil jsem tak, jaká je to neskutečná kravina o ničem. U televize jsem včera večer až do konce filmu nevydržel, nedalo se na to koukat. Moje partnerka to nevydržela o mnoho déle a radši jsme si šli před spaním něco přečíst, co má hlavu a patu. Pánové stvořili neoriginální a hloupý, klišovitý rádoby příběh plný neuvěřitelných postav a momentů. Tolik jalových a trapných či hluchých míst nemá ani Šeptej nebo Václav. Hudba Honzy P. Muchowa je dobrá, ostatně jako vždy, ale to film nemá šanci zachránit. Rudiš, novinář píšící pro deník Právo a spisovatel plus syn slavného kameramana Ondříček natočili zbytečný a hrozně nudný film o ničem. Nadšení některých hodnotitelů zde na ČSFD ve stylu: Tenhle film prostě miluju a podobně mne vyděsilo. Možná to ještě tak sledovat zkouřenej, to by se mi tahle zpatlanina taky líbila stejně jako Odcházení absurdního dramatika Václava Havla-Veškrny, humanitárního bombarďáka Srbů v BaH a tehdejší SRJ. Šalom! ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu jsem uviděl zajímavá klišé, která dohromady dávají příčinu polského úsloví: "Je to jak český film" ve smyslu čehosi divného, zvláštního či nepochopitelného. (údajně, žádného Poláka na ověření této informace z tisku nemám po ruce). Zdá se mi, že každý moderní český film musí mít postavu blázna - hledajícího životní cíl, úchyla - který básní či touží po sexu, blbku - která po někom marně touží a filutu- svým způsobem taky blázna, který hledá jak na něčem vydělat. Dejte je dohromady a při absenci hlubšího příběhu máte český film. Gratuluji, na zabití času to bohatě stačí. ()

Ekdahl odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne, ne... NE! Co je to za trapárnu? Stačí čtvrt hodiny, aby člověk věděl, na čem je: Taclík artikulující jak po deseti pivech, Dulava, který si asi myslí, že je v Činoheráku, křeč (dialog v recepci), rádoby ujetost, která je ale jen trapná. Rudiš trapnej, Ondříček trapnej (fakt se nepotatil). Muchow je zkušenej autor hudby, budiž, ale ten to nezachrání. Dobrá je jen architektura toho hotelu, ale to věru není zásluha těch rádoby filmařů. Prostě další česká sra.čka. ()

Necrophobic odpad!

všechny recenze uživatele

Krávovina co se tváří jako veledílo a nutí zdejší pseudointelektuály dávat astronomická hodnocení .Tím získají pocit ,že oni jsou ti co filmům rozumí a v podstatě asi všemu.Já na to půjdu zdruhé strany .1,5 hvězdy uberu ,abych vrátil hodnocení filmu tam kam patří.To je rozhodně pod 50%.A už to nikdy nechci vidět. ()

Ardath 

všechny recenze uživatele

Umělé, záměrně podivné drama s rádoby přesahem - tedy jako Samotáři - jen stokrát tak otravné. Bravo. ()

Shellou 

všechny recenze uživatele

Baví mě ta atmosféra... scénář nic moc, ale výborná hudba. Parádní záběry na Ještěd, jednou stojí za mrknutí ;-) ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Nejlepší postava - určitě recepční Dulava. Jeho hlášky byly vtipné a kdykoliv se objevil na scéně, dobře jsem se bavil. Pochválil bych i kameru, konečně znám Ještěd snad ze všech úhlů. Příběh samotný není nezajímavý - oceňuji snahu za vykreslení jedinců, kteří se nevezou v mainstreamu, ale žijí si svůj vlastní život tak, jak to cítí. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Existují lepší a zajímavější vztahové filmy. Tohle bylo místama dost přitažené za vlasy (Taclíkova fobie z opuštění Liberce, let balonem atd) taky ta dějová lika pana Mrkvičky byla taková mimojidní, prostě zvláštní ne moc povedený film. ()

dorpa74 

všechny recenze uživatele

Panebože. Přemýšlím, jaký trest by zasloužili autoři tohoto výtvoru. Jedna hvězdička za Klára Issovou a za Ještěd. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama