Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (390)

Philippa 

všechny recenze uživatele

Muchowova hudba byla to nejkrásnější na celém tomto docela milém ,trochu poetickém ,ale od začátku jasném příběhu z Ještědu.... ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

5/10 Čistý průměr, který upadne v zapomnění. Na druhou stranu musím Ondříčka pochválit za snahu natočit svým způsobem tak trochu novátorský film. Možná to je první vlašťovka, kterou budou následovat další kousky se vzrůstající kvalitou. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Grandhotel je jasně odlišitelný od ostatních filmů, je originální, má své kouzlo, svou vlastní poetiku, početnou galerii výrazných a zapamatovatelných postav (Dulavův Jégr, Pleslův Patka, to jsou úžasní exoti). Když jsem film viděl poprvé, bylo to na tři hvězdičky, po druhém zhlédnutí jednu přidám, nějak jsem tomu přišel na chuť. Možná k tomu přispělo i to, že jsem si mezitím přečetl i knižní předlohu, kde jsem našel vysvětlení některých momentů, které mi ve filmu nebyly jasné. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak někdo může vyhodit peníze za film jako je tento, naprosto bez děje, příběhu nebo nějakého většího smyslu. Je to jen změť obrázků, nic víc. Byla by z toho docela dobrá povídka, ale to by se to muselo prostříhat alespoň na třetinu. Pak by vám aspoň možná přišlo, že se tam něco málo děje. Vůbec mě to neoslovilo, a vůbec nic si z toho nepamatuju. Líbit by se to mohlo snad jen milovníkům Liberce. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Povedená forma a nápad, který naráží na neuvěřitelně ploché postavy, které Ondříček utopil v prvoplánové "originálnosti". I přesto se však Grandhotel nesledoval špatně, ale noví Samotáři se bohužel nekonají. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film moc rád a o to víc si asi uvědomuju jeho nedostatky. Je to krásné, je to poetické, ale místy poněkud o ničem, vytržené z kontextu, který snad ani neexistuje. Jakoby se film postupně rozplýval větrem na ještědsko-kozákovském hřebeni. Škoda. Ale krásná. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Je to takový film o ničem. Přišlo mi to skoro tak, jako že děj je násilně poslepován z jednotlivých příběhů hlavních postav. To, že to je komedie, jsem se dočetl až na ČSFD. Já jsem se u filmu nejen nezasmál, ale ani nepousmál, a to bych asi při sledování komedie měl, že? Hudba je na mnoha místech hlasitá natolik, že bez dálkového ovládání, kterým se dal ztišit zvuk, jsem film nemohl sledovat. Skoro jsem se přikláněl k hodnocení odpad. Musím však uznat, že film má i své pozitivní stránky. Předně se mi líbilo, že byl natáčený v Liberci a na Ještědu. Nejsem povoláním filmový kritik, ale musím přiznat, že se mi velice líbily herecké výkony všech hlavních postav. Už samotný výběr herců pro jednotlivé role byl skvělý. Podle mě se herci ke svým rolím velmi hodili. Všichni hráli velmi přirozeně, nenuceně a tím pádem přesvědčivě. I když jsem si zhlédnutím filmu neodnesl žádný nezapomenutelný kulturní zážitek, který by se vztahoval k ději, byl jsem plně spokojen, ba přímo nadšen, ztvárněním hereckých postav. (Pátek 20.08.2010) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem měl velká očekávání. Rudišova předloha je bezchybná a dost zjevně psaná s vidinou filmové adaptace, navíc je Ondříček jeden z mála režisérů, ve které mám u nás důvěru. Skutek ale utek. Důležité postavy buď chybí nebo jsou osekané (to nejvíc zamrzí u Jégra), vývoj hlavní postavy je nijaký a hepylajf závěr je úplně mimo mísu.. Ale asi zním moc kriticky, filmový Grandhotel určitě není žádná příšernost, jen prostě nenaplnil potenciál předlohy. Tu ale doporučuju v každém případě, přečíst se dá za jednu cestu Doma (ať to je kdekoli) - Ještěd, a zážitek to je spolu s opravdovým výletem do Sudet mnohem silnější, než film. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenašla jsem na filmu nic, z čeho bych se mohla rozplývat samou radostí a básnit o nezaměnitelném kouzlu, kterým by mě omráčil. Jediné, co mě dokázalo nějakým způsobem udržet u televizní obrazovky, byly záběry Ještědu, okolní krajiny a Liberce a pak také Fleischman s svojí zapáleností pro počasí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na jednom místě je tolik podivných postaviček, že to vytváří zajímavou a vlastně i krásnou mozaiku osudů, která je v konečném důsledku velmi pozitivní. Herci předvádějí takové výkony, jaké se od jejich rolí očekávají, a já jsem si tenhle film užil. Popravdě jsem vůbec nevěděl, co od něj čekat, no a on mě jen mile překvapil. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film s vysokými ambicemi, ale rozpačitým výsledkem. --- Příběhů, ve kterých handicapovaní lidé hledají a nacházejí lásku, bylo u nás zfilmováno víc, a leckdy velmi dobře (Nuda v Brně, Návrat idiota). V tomto případě vidím dva nedostatky. Charaktery jsou načrtnuty docela dobře, ale bez dostatečné péče. Takže úroveň dialogů kolísá, místy je odbytá. Druhou slabinou jsou herecké výkony vedlejších postav, zejména v komických polohách. Vůbec by nevadilo, kdybychom se nad jejich slabostmi mohli občas rozesmát, a ve scénáři vtipné situace jsou. Ve finální podobě to ale moc nevychází. --- Mám z toho pocit, že režisér umí líp pracovat s věcmi, než s lidmi. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Náladou se to vrací sice k Šeptej, ale zůstaly tomu psychologicky jednorozměrné a ploché figurky ze Samotářů a z Ruky. Tam to fungovalo, u melodramaticky střiženého kousku to drhne... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na české filmy se dívám s despektem, jestli se ročně objeví jeden dva, u kterých si řeknu, že se mi líbí, je to úspěch. Bohužel Grandhotel mě rozhodně nepřesvědčil. Byla to pro mě neskutečná nuda a já pořád koukala po hodinkách a odpočítávala minuty do konce. Když začaly běžet titulky, ulevilo se mi. Podivín, kterého hrál Taclík, byl zahrán skvěle, hudba se mi také líbila, ale spousta hluchých míst, naprosto nesympatické postavy, ke kterým jsem si nedokázala najít vztah, všechno takové mdlé a nijaké... Ne, Grandhotel není pro mě, víckrát se nepodívám. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

David Ondříček zkusil nový styl vedení příběhu a dle mého názoru dopadl velmi dobře. Grandhotel je hlavně zase o "samotářích". O lidech, kteří zůstávají z nejrůznějších vnitřních důvodů sami. O lidech, pro které je složitější navázat bližší citový vztah nebo alespoň umět vyjádřit city k druhému nahlas. A právě proto má film volnější a pomalejší tempo, pro někoho nudné, jako může někomu připadat nudný život člověka, co žije sám a nějakým alternativním způsobem hledá smysl své existence. Po prvním zhlédnutí čtyři hvězdičky, po druhém jich možná bude víc... ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Osobně nechápu tak nízké hodnocení, v záplavě mizerných filmů naší produkce je Grandhotel po delší době hodně povedený snímek. Ondříčkův styl mi prostě sedí. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama