Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (390)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Že ten život není žádná sranda a může být hůř i lépe to už víme.David Ondříček mne ale i přesto mile překvapil. Nádherné záběry doplňující úžasnou scenérii Liberecka a Ještědu, vynikající výkon M.Taclíka a "nemastné,neslané" K.Issove to tak příjemně a nenuceně dokresluje. Do boje proti jednotvárnosti příběhu vytáhl Ondříček lovce žen J.Dulavu a "frajírka dealera" J.Plesla. Ti zde předvedli super výkon, který to tak krásně celé roztříštil vtipem a nadsázkou. Podrženo sečteno jde o oddychovku, námět ze života, sny, smich i depka, krásné exteriéry a skvělá hudba od J.P.Muchowa, která si zaslouží čtyři a půl * ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Za mě nejlepší Ondříčkův film. Herecké obsazení je prvotřídní a bylo skvělé, i když některé z těch ksichtů ještě nebyly tak profláklé. Bezvadný humor. Hlavně v dialozích se scénáristé vyřádili. Jinak pěkný příběh, občas slušná myšlenka a celkově i potřetí slušně strávený čas při sledování. V neposlední řadě pěkné liberecké prostředí (např. již zbouraný obchodní dům Ještěd). ()

-dRaGoN- 

všechny recenze uživatele

Jako prostě...po kultovních Samotářích a povedené ruce, která netleskala jsem se dočkal zklamání. Pořád přemýšlím kde byla chyba, jestli v prapodivném scénáři, nebo vcelku nemastných neslaných hereckých výkonech nebo jinde Jako prostě...jediný kdo vyčnívá a hraje je J.Dulava, sice je to dáno jeho postavou, ale musím uznat že se jí chopil dobře. Jako prostě...něco k hudbě Muchov nefunguje. Hudba může být zajímává, ale prostě nesedí, neladí a vůbec. Jako prostě..řekli jsme ne. Bohužel jsem se nudil a to pár povedených scének nezachrání. Prostě Happy Lajf díky tomuhle filmu nezažijete, na to je málo krejzy (i když snahu o zaujmutí nelze upřít, tak takhle by to teda nešlo) A kdybyste si přeci jen chtěli tenhle film půjčit na DVD ... nezpomeňte si vzít pláštěnku :] ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť dobrý film; 1*je za hudbu Jana P. Muchova, 0,5*za kameru a 1*za Kláru Issovou....; jinak film má opravdu prachmizerný scénář, postavy i dialogy. Je to celé takové divně divné. Může to být i positivní označení, ale v tomto případě není. Tady působí, že by David Ondříček by rád v tomto filmu byl takovým jakoby "českým Jarmuschem", ale zde není ani Vorlíčkem. Taclík určitě umí hrát, ale tahle role mu neseldla vytvořil takový nijaký charakter .. 55% ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Hodne slusny scenar, podobne je to i s hereckymi vykony a hudbou.. Pravda, pribeh hlavne ze zacatku tahne jak smrad, a je typicky "Ondrickovsky" poloabsurdni, ale me se to celkove libilo.. To ale nemusi platit pro vsechny, obcasni divaci se mohou nudit. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Liberec mám rád, Ještěd taky, ale klišoidní sentimentnální historky ne. Nechť David Ondříček promine, až na pár pěkných vtipů se mi to nelíbilo. A nevím, čemu tady chcete říkat vizuální stylizace. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Snaha o navázání úspěchu Samotářů a Jedný ruky, Ondříčka těžce svázala do kozelce, ze kterého se až do poslední klapky tohoto snímku, nebyl schopen vyprostit. Scénař dojíždí na nudné a křečovité povídkové pointy v jednotlivých scénách a příběhových linkách. No a v křečovitých pointách se svíjí i křečovité herecké výkony. v čele s Taclíkem a Issovou. Pleslův debut mi nepřišel tak tragickej, jak se jeho výkonu traduje. Pan Mrkvička, Dulava a okolí Ještědu je důvod pro třetí hvězdu...... ale těch důvodů proč jí neudělit je víc něž průměrně. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

"Haló, bude jako prostě pršet!" Šel jsem do kina na komedii a dostal jsem ji. Mám rád Ondříčka, Taclíka i Liberec a tak jsem se nechal bavit partnerskou rošádou, maloměstskou svázaností i trochu přepísknutou postavou majitele hotelu. Jestli ale někdo hledal hluboký psychologický film s odpověďmi, nedivím se, že je zklamaný... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Liberec ještě nikdy nebyl tak krásný jako v tomhle filmu... Dávám čtyři hvězdičky (i když z patriotismu). Bílí tygři jóó, zase sem to těm Pražákům nandaly :o) ()

davidek 

všechny recenze uživatele

No jako prostě máme plno. . . .. Některé momenty se dají předpokládat a někdy jsou rozhovory docela strojené, ale celkový dojem je velmi dobrý. Navíc krásná hudba. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem se obával Kláry Issové a jejího snaživého přehrávání, ale byla naopak nejmilejším překvapením filmu (a také jí to tu hrozně slušelo) - poprvé na mně působila naprosto přirozeně a její postava byla jednoznačně nejuvěřitelnější. Daleko hůř jsou na tom mužské postavy - Marku Taclíkovi přikázal nejspíš režisér prošpikovat svůj text výrazy "jako" a "prostě" a Taclík to asi úplně správně nepochopil a vkládá je do svojí řeči na úplně nevhodných místech a ještě k tomu strašně křečovitě. V sekvencích, kde je mu dovoleno mluvit plynule, je vidět, že je schopen daleko lepšího výkonu, je-li mu ponechán prostor ke spoluvytvoření postavy. Jaroslav Plesl pro změnu jalově prokládá svojí řeč anglickými výrazy (i Hanák v Cestě z města to dělal přesvědčivěji). Postavy Jaromíra Dulavy a Ladislava Mrkvičky jsou do příběhu namontovány tak nějak podivně a řekl bych, že se staly oběťmi scénáristického škrtání. Knihu Jaroslava Rudiše jsem nečetl, ale četl jsem Nebe pod Berlínem a znám i příběhy nádražáka Aloise Nebela a obojí se mi dost líbí a dovedu si představit, že v knize Grandhotel může třeba postava hoteliéra milujícího čuňačinky a neustále vyhazujícího hlavního hrdinu z práce působit dost vtipně, ve filmu ale jeho promluvy zní hodně uměle (také díky nevhodnému obsazení - určitě by se našel oslizlejší herec, než zrovna Dulava). Podobně to asi bude s postavou sudetského Němce. Hudba Jana P. Muchowa je pěkná, ale daleko spíš by se hodila do filmu se skutečnými emocemi a dějovými zvraty a ne do této nedomrlé podivnosti. 40% - s tím, že kvůli Issové stojí za to se na to podívat. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Tento film ma uchvátil. Myslel som si, že to bude jedna z novodobých českých blbostičiek, ale tento skvost bol fakt úžasný. Krásna hudba, príbeh o dvoch, ktorí sa hľadajú síce nie je originálny, ale tak nádherne pojatý, že to bolo fakt poetické a príjemné. Cítil som pri ňom príjemný pocit pri srdiečku. Neviem, či aj ja som taký rojko ako hlavný hrdina, ale odletieť na balóne zo spodného prádla by bolo celkom fajn :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film pre amatérskych a možno aj profesionálnych meteorológov. Keď sa počasie prenáša do lásky, vzniká zvláštny príbeh, prvý sex na vysielači a dobrodružstvo s balónom. Nič z toho nie je dostatočne zaujímavé pre natočenie filmu, a tak by som ho mohol považovať za takmer zbytočný počin. (5.12.2013) –––– Divné postavy v divnom príbehu, všetko je v najlepšej tradícii Samotárov, ale to vôbec nestačí, keď chýba vtip a akákoľvek kultová scéna. Ani na druhýkrát som ju nenašiel, aj keď film mal tentoraz našliapnuté na tri hviezdy. (1.8.2018) ()

silent cut 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Rudiš je pro mne spisovatel, jehož nejsilnější doménou jsou pohraničí. Ta zeměpisná a s nimi i ta lidská. Přistupte ke Grandhotelu jako k filmu o přestupování pomyslných hranic a pokud na tuto hru přistoupíte, řekl bych, že si můžete směle přidat jednu dvě hvězdičky. Pokud hledat odmítnete, budou tu pro vás nádherné záběry, za které bych ale nevzdával hold kameramanovi, ale architektovi, pár postav a asi posledních 15 minut, kde i Marek Taclík funguje jako normální člověk, který dokáže vést jakoprostě normální dialog... no... Jako sorry, ale tenhle film se vám tím jak je divný buď zasekne pod kůži, anebo budete jen kroutit hlavou... Jako prostě tak... ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama