Reklama

Reklama

Soupeři

  • Jižní Korea Hyeongsa (více)
Trailer

Obsahy(1)

Akční příběh od režiséra filmu Na útěku plný bojového umění, intrik a nástrah. Korea, 15. století, země je v hluboké politické krizi, nastává boj dvou mocenských skupin o absolutní nadvládu. Dvojice detektivů v utajení vyšetřuje případ padělaných peněz, který se stává mnohem záhadnějším, když všichni hlavní podezřelí jsou zavražděni. Během vyšetřování detektivové potkávají tajemného bojovníka, oddaného stoupence jedné z mocenských skupin, který se snaží zahladit veškeré stopy. Namsoon, mladá detektivka svého protivníka neúnavně pronásleduje, utkává se s ním v mnoha soubojích a nakonec se do něj nevyhnutelně zamiluje. Zvítězí láska nad zákony? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výhradne pre kóreofilov (viď Adrianov milosrdný komentár). Ázijsky komplikovaný spôsob rozprávania, pri ktorom si musíte štvrtinu vecí domyslieť a štvrtinu zase pustiť jedným uchom dnu a druhým von, ma už nemôže prekvapiť. Takisto ma nezaskočia typicky šikmooké žánrové kotrmelce, keď sa prechádza z komédie do vážnej drámy, z drsnej akcie do romantickej poetiky. Lenže z tohto bordelu sa mi premiešali vajcia s očnými buľvami. Asi to bude tým, že na takéto tančeky sú majstri Hongkongčania, no kórejský pokus totálne zlyháva. Solídna zápletka (mladá vyšetrovateľka sa zamiluje do „mafiánskeho“ hrdloreza) sa načisto stráca v audiovizuálnom chaose, v ktorom znie techno-metal aj chorály a prechádza sa z fakt otravných spomaľovačiek do uletenej groteskovej zrýchlenosti. Hlavní hrdinovia (akože anime šermiarska buzna s vlasmi spomalene vejúcimi do tváre a prehrávajúca, afektovaná, uvrešťaná a teda pramálo sympatická dievčina) sú herecky totálne mimo a niet medzi nimi ani náznaku chémie, na čom by samozrejme film mal byť postavený. Po technickej stránke je to dokonalosť sama, ale to ešte neznamená, že je to dobre zrežírované – inak by to predsa nebola taká nuda. Výnimku tvorí jedna jediná scéna, ktorá je jednoducho úchvatná – prvý „zamilovaný súboj“ ústrednej dvojice v temnej uličke, za svitu mesiaca, odohrávajúci sa niekde medzi 30. a 40. minútou filmu. Keby to celé bolo takéto štýlové, tak sú Súperi absolútna bomba. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na trhu se objeví pytle plné falešných mincí, což způsobí v oblasti deflaci.„Bohatí jsou zaneprázdněni hromaděním zboží v téhle zemi plné padělků.“ Po stopě se vydává svérázná policistka (detektiv Namsoon) se svým parťákem. A protivníkem jim bude, zdá se, tajemný mistr meče. Velmi podivný mix - groteska a zároveň romantické melodrama ... „Muž se ženou se bili jako šílení ostrými meči. Ale také vypadali, jakoby tancovali. Vypadalo to, jakoby se milovali při měsíčním světle.“ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Postmoderne vyhypované miestami za hranicu únosnosti tak v línii komického nadsadenia, ako aj formálnej eklektívnosti bojovej choreografie. Vďaka príklonu k sympatickej poetickosti pred záverečným (veľmi lyrickým) "Duel of the Fates" vcelku chutná jednohubka. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jihokorejská odpověď na "Hrdinu" a "Klan létajících dýk" se vydala cestou komiksové stylizace realizované hlavně přes postavy. Hlavní duo jak vystřižené z asijského komiksu - drsňácká, přehnaně energická hrdinka a neodolatelný androgynní hezoun - doplňuje postava detektiva coby zbrklá humorná figurka. Děj je jen chabou záminkou pro jejich umístění do přehnaně stylizovaných scén, které ovšem neokouzlí a nevtáhnou, nýbrž prostě jen zaujmou. Každý záběr je vycizelován, aby poutal pozornost sám na sebe, čímž celek podkopávaný chabým scénářem působí strojeně a nuceně. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerný akčný historický film. Má celkom dobrý príbeh o dvoch vyšetrovateľoch, skúsenom mužovi a jeho mladej partnerke, ktorí majú za úlohu nájsť zdroj falšovaných peňazí, ktorých sa v poslednej dobe v okolí vyskytlo mnoho a práve sa tu nachádza aj silný bojovník, ktorého je ťažké dostať. Vyšetrovateľka urobí všetko preto, aby ho chytila, ale postupne si uvedomuje, že nie je tým pravým zločincom a vzájomne sa zbližujú. Ale uvedomujú si, že situácia je zlá a všade je plno intríg a nikto nevie, komu môže skutočne dôverovať. Spracovanie je ale rozhodne sklamaním, väčšinu času to síce nenudí, ale cítiť, že by sa z toho dalo získať aj omnoho viac. Hlavným problémom je, že všetko tu pôsobí až príliš povrchne, zápletka ponúka dostatočný potenciál a viacero zaujímavých prvkov, ako vzťah medzi vyšetrovateľkou a bojovníkom, hľadanie falšovateľov, snaha zvrhnúť panovníka a podobne, ale všetko má do ideálu veľmi ďaleko, takže dá sa na to bez väčších problémov pozerať, ale väčšinu času to išlo mimo mňa, nevedel som sa do toho dostať a bolo mi úplne jedno, ako sa to všetko vyrieši. Zmení sa to až poslednú polhodinu, ktorá už konečne pôsobí zaujímavo, má dobrú atmosféru a cítiť aj určitú osudovosť, škoda, že v podobnom štýle nebol celý film. Akcie je tu pomerne dosť a nie je zlá, ale ani ničím výnimočná. Väčšina súbojov je celkom slušne natočená a odohrávajú sa v dobre zvolených prostrediach, ale pôsobia pomerne umelo, bez obavy o život niekoho z nich, choreografie sú veľmi podobné a tak prakticky mimo súboja v štýle tanca, prípadne celej záverečnej akcie to pôsobí len čisto obyčajným dojmom. Herecké obsadenie je výborné, ale sklamali ma ich postavy. Mám tu niekoľko výrazných obľúbencov, skvelá Ha Ji-Won, charizmatický Ahn Sung-Ki a vždy ma poteší aj Gang Dong-Won, ale pre každého z nich je toto najhoršia úloha, nemajú v nich ten svoj bežný náboj, takže mimo obľúbených tvárí to už nemá väčšiu hodnotu. Réžia a technická stránka nie sú úplne zlé, vizuál je zaujímavý, ale vôbec to nevyšlo tak, ako bolo evidentne v pláne. Škoda, ten scenár pokazil, čo sa dalo, potenciál to malo, ale nakoniec je z toho len priemerný film na jedno pozretie. 52% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka vítězství formy nad obsahem. Vizuálně krásný příběh o ničem. Po první půl hodině jsem si začínal myslet, jestli to není parodie. Postupně se to trošku zlepšilo, ale kdyby ten film nebyl tak krásně natočený, byl by tak na jednu hvězdičku. Jediným kladem vedle vizuální stránky je Kang Dong-won, který jako jediný z herců obstál, ostatní se jen pitvoří. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny technicky sviežeho kamerového cvičenia na téma "comix". Absencia príbehu (resp. jeho zámerné potlačenie do doprovodných úrovní) nemrzí, absencia dynamiky rozprávania už hej. Kto čaká Kórejskú odpoveď na Hrdinu musí jednoznačne odpadkovať. Klip za 50% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Duelist je asi první film, u kterého mi na to, abych se na něj těšil, stačily dva obrázky. Stejně jako Lhurgoyf jsem očekával historicko akční film, prostě něco jako Hrdina nebo Klan létajících dýk. Už prvních pět minut mě uvedlo v rozpaky, když se během honičky na tržišti jako hudební doprovod ozval známá klasika z grotesky (nebo co to bylo..). To už jsem se začal bát, že se "vážného" historického filmu nedočkám. Kdyby to aspoň byla komedie, ale u tohohle mixu grotesky a parodie jsem už jen čekal, kdy někde vykoukne Leslie Nielsen. Příběh, resp zápletku o falešných mincích a její rozuzlení jsem moc nepochopil, ovšem těžko posoudit, jestli je chyba jen na mojí straně. Herci oscilovali mezi teatrálností a ksichtěním, prostě hrůza. Ale korunu tomu nasadila vizuální forma. Ano, barevnost a kompozice většiny záběrů je úžasná, nicméně u filmu se předpokládá, že se obrázky taky budou pohybovat. Avšak tady je další zádrhel. Jednou jsou záběry zpomalené, jednou zrychlené, aby to nebylo málo, došlo i na "zrychlený foto-styl" (plácnu: třeba 4 fps puštěné na 10fps, takže to vypadá trhaně a zrychleně). A určitě jsem ještě nějakou samoúčelnou vizuální "parádičku" zapomněl... Podtrženo a sečteno: nuda, špatný příběh, špatně zahráno, zmateně zrežírováno, občas pastva pro oči. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Duelist, aspoň podľa trailerov a obrázkov, sľuboval akčnú historickú melodrámu. Tak za prvé, historický film to pripomína akurát tak z rýchlika, keďže režisér si prostredie, kostýmy a chovanie postáv prispôsobuje modernej dobe, zatiaľ čo dianie na plátne je často podfarbené takmer metalovou muzikou. Za druhé, melodrámou sa film stáva možno až na konci, kdežto celá stopáž predtým je sprasená nevtipným komediálnym dianím, zakladajúcim sa na tom, kto sa vie pri páde na zadok srandovnejšie zaksichtiť (áno, sme v dobách grotesky). No a akcia? Až na záverečnú megabitku sú súboje ohromne lamerské. Hlavná hrdinka Ha Ji-won je síce sexi kočka, v kóreji jedna z najväčších filmových hviezd, ale tu je enormne otravná a pohybovať sa, nieto už bojovať, nevie ani trochu. Na zakrytie neschopnosti sú preto duelanti konštantne nasnímaní cez kadejaké prekážky - lampióny, zábradlia, trhové stánky - alebo proste bojujú v tieni, aby z nich bolo čo najmenej vidieť. Film trpí obrovským počtom nedúh, vrátane neschopnosti režiséra rozpovedať divákovi akýkoľvek príbeh (je vôbec v Duelistovi nejaký príbeh?) Dostávam sa k jedinej možnej záchrane filmu - vizuálnej stránke. Každý, a to myslim skutočne KAŽDÝ záber je svojou farebnosťou, štylistikou a kompozíciou ohromne krásny, a neváhal by som si akékoľvek políčko filmu zarámovať do obrazu a vystaviť v obývačke. Zároveň je každý uhol kamery, použitý strih, či prelínačka premyslená do najmenšieho detailu, až sa zdá, že scény splývajú do jedného konštantne plynúceho ladného celku. Čo s takýmto filmom? Veľká škoda, že forma predbieha obsah míľovými krokmi. Hodnotím podpriemerne. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Otázka dne zní, o čem to vlastně bylo. Teda, děj si nějak přeberete, ale o čem se to vlastně snažilo být? O akci, nebo o nepochopitelné romanci, o zločinech padouchů, o nesmyslných a otravných vřískáních, nebo snad o náhodné rychlosti scén? Vím jen to, že to určitě nebylo o příběhu. A tipl bych si, že ani autor tenhle film nebral jinak než jako pokus o to, kolik divák snese - zpětně to tak asi bude, vzhledem k tomu, co natočil příště... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka a choreografie soubojů je jednoznačně výborná a vynikající. Problém je, že mi tam občas nesedí, ty komické momenty, někdy jak z grotesky a v některých případech mi vadí zvolená hudba, byť ve většině scén to funguje a ost(převážně moderní hudba, hodně klavíru a trochu orchestrace, tradiční asijskké nástroje) je kladnou stránkou filmu. Škoda, že se nezamakolo více na postavách a detektivní stránce. Úvod je lehce zmatený, ale zase na druhu stranu je to vizuální lahůdka plná nápadů, závěrečná bitva a duel je perfektně udělaný, navíc se podařilo dostat do filmu ke konci melancholickou a lyrickou atmosféru, romantická linka také neurazí. Příznivci Ha Ji Won by si to neměli nechat ujít. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nádherné lokace a scenérie soubojů, plus kostýmy. Ano, vizuální stránka, to je asi to jediné, co se dá nomto Jihokorejském filmu pochválit. Jistou zálibu v něm najdou i fandové soubojů s meči, protože ničeho jiného se zde nesetkáváme. Nečekejte tedy kung-fu a jemu podobné bitky. Nic, prostě nic:-) 35% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nepříliš originální příběh ovšem v úžasném balení. Pokud tam bylo něco víc než jen ta banální krimi-milostná historka, která kolísala od poetické tragédie ke grotesce, nepodařilo se mi to ze všech těch vrstev nápaditého pojetí vyhrabat. Pokud jde o děj, průměr až nuda, zejména první půl hodina byla téměř k nepřežití. Pak jsem příběh jako takový vzdal a užíval si hlavně tu lavinu výborných a místy doslova vymazlených nápadů, ať už vizuálních, hudebních nebo vizuálně-hudebních. Řada scén má úžasnou atmosféru a samy o sobě byly úchvatné, řada obrazů je vypiplaných do posledního detailu, řada scén mě pobavila, občas dokonce rozesmála originálním a hravým občas téměř hračičkovským zpracováním. Nakonec jsem si to i užil a vychutnal, ale že bych se k tomu někdy chtěl vracet, to asi ne. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Zvláštní směsice parodie, mystiky, romantiky, akce a poetiky, která je říznutá "postavou" z Final Fantasy - tak nějak na mě Soupeři působili, ale i přesto to bylo hodně koukatelné. Co mi ale moc nesedlo byla hudba, místy mi vůbec nepasovala k právě probíhajícímu ději a spíš mě rušila než aby podkreslovala děj. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Obrázkový exhibicionizmus pripomínajúci niekedy balet ( súboje ). Ten balet by mi nevadil, ale ten prehnaný exhibicionizmus ano. Radšej sa mali popasovať s príbehom. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dejovo to je jeden veľký neprehľadný chaos a ani bojové scény za veľa nestoja. Tiež sú dosť neprehľadné, keďže sa často odohrávajú v tme. Bolo mi úplne jedno čo sa tam deje a ani herci to nezachránili. 3/10. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tak z tohoto filmu mám rozporuplné pocity... Film sám o sobě asi průměr ale ta kamera, to zpracování a ta hudba! Tak krásný soundtrack už jsem dlouho neslyšel. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny ostatních (viz zklamané komentáře) mě u tohoto typu filmů děj vůbec nezajímá. Šel jsem na komiks a dostal jsem ryzí komiks. Vzal jsem s sebou osmiletou dceru, která nestačila číst titulky (což je tady jednoznačně plus) a oba jsme byli spokojeni a vyprávěli si oblíbené scénky. Některé byly vyloženě pětihvězdičkové. Jen ten asijský humor je pro evropana trochu tvrdší oříšek. ()

Reklama

Reklama