Reklama

Reklama

Zamilovaní blázni

  • USA Mozart and the Whale (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Geniální umělkyně a hudebnice Isabelle (Radha Mitchell) a matematik Donald (Josh Hartnett) trpí autismem. Donald pracuje jako řidič taxi a pravidelně se setkává s podobně postiženými. Má jen lehkou formu Aspergerova syndromu ve srovnání s ostatními, přesto mu brání normálně žít. Jeho rutinní životní styl náhle naruší krásná, ale komplikovaná Isabelle. Jeho život je rázem vzhůru nohama! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Donald je rain boy a všechno spočítá. Isabelle má taky papíry na hlavu a svému klukovi doma uklidí, ale v jeho dosavadním jízdním řádu tak zadělá na slušnej bordel. Dva blázínci - každý na opačné straně autistické škály - se prolínají, míjejí a "ruší své kruhy" jako kdokoli a já to vidím i dík sympatickým výkonům Joshe a Radhy na 3,5 *. Jen taková věcná: proti dabingu většinou nic nemám, ale tady Joshův "mluvčí" propůjčoval svým hlasem i jinou diagnózu, takže v tomto případě lépe s původním zvukem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Obecně moc nemusím filmy, jejichž středobodem je to, že hlavní postava má nějakou nemoc (lhostejno, jakého rázu). Obzvlášť pokud - jako v případě Isabelle a Donalda - nemusí být zavření za zdmi nějakého ústavu a dokáží vcelku bez větších problémů fungovat ve společnosti "normálních" lidí. To slovo normální jsem napsal záměrně do uvozovek, protože jsem názoru, že podobné socionormativní pojmy mají dosti neblahou historii, a většinové společnosti vůbec neuškodí, pokud se trochu "naředí" lidmi, jejichž psychika funguje trochu jinak. Třeba Donald mi osobně přišel jako neuvěřitelný sympaťák, kterému jsem celou dobu držel palce, a obecně jsem si tu postavu hodně oblíbil. U Isabelle si nejsem jistý, zda jí vlastně objektivně něco bylo, podle mě měla prostě jen poněkud komplikovanější psychiku, což jí ale v mých očích spíše jen přidává na zajímavosti. A zatímco Donald je zde velmi klidný, plachý a ustálený, ona je živel, který dodává filmu patřičnou dynamiku, a spousta scén s ní je zcela skvostná (jako například rande v kostýmech Mozarta a velryby - odtud ten název, který český distributor necitlivě změnil na "Zamilované blázny"). Celkově mi to nakonec vlastně vůbec nepřijde jako špatný film a stojí podle mě za vidění, asi hlavně kvůli zajímavým postavám a dobrým hereckým výkonům. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zamýšlím se sama nad sebou, jestli je vůbec vhodné se při tomhle filmu smát ... nicméně smála jsem se, chvílemi. Hlavně to zapříčinily absurdní nedialogy, kteří hrdinové toužící po sociální interakci v kroužku stejně postižených, vedou často sami se sebou. A koneckonců i oba hlavní hrdinové mezi sebou, je těžké porozumět si normálně, natož ve chvíli, kdy oba spojuje stejná diagnóza a není přítomen nikdo, kdo by naslouchal. Jakmile divák přistoupí na pravdila této nejednoduché existence a fakt, že v téhle komedii je všechno jinak, začne dekódovat, proč se to tak děje. A právě tímto Mozart and the Whale dokáže opravdu zaujmout. 70%. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná milostná romance s jinými překážkami než obvykle. Všichni autisti nejsou jednostranní géniové, za které je tenhle film vydává a jejich projevy na veřejnosti mohou být výraznější a pro společnost nepřijatelnější. Film nemoc upravil do přijatelného balíčku roztomilé potrhlosti. OK, ale proč si občas nedopřát trochu romantizujícího kýče, když neuráží zbytečným patosem ani stupiditou? S chutí do toho, mnohé známější milostné komedie jsou o dost pitomější. ___ Distributor by zasloužil na holou za ten přiblble inovativní titul, v téhle souvislosti je dokonce urážlivý. SHRNUTÍ: Když dívku neodradí ani shnilý závěs a jazyk velryby, tak se jí líbíš. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ale doják. Tohle vůbec není žádná komedie, ale čisté romantické drama. A k tomu ten hloupý český název. Hartnettovi jsem věřil, že to dá, ale Mitchell, ta překvapila, u té jsem to nečekal. 3.5* ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Musím napísať, že sa mi film neskutočne veľmi páčil. Mám rada všetky o Aspergerovom syndróme a tento sa mi zdal celkom pravdepodobný, aspoň čo sa správania postáv týka. Bez nejakého brnkania na city a bez mazania medu okolo úst. Možno trochu priveľa samostatnosti, ktorá zas nie je u týchto ľudí práve silnou stránkou, ale aj tak som bola hlavne z postavy Isabelle nadšená! ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Český překlad názvu zase jednou září a zařazuje tento perfektní film do škatulky přiblblých romantických komedií. Ne, že by Mozart a velryba nebyla romantická komedie, ale je tak zatraceně dobrá, že by měla mít svoji vlastní škatulku. Josh Hartnett hraje autistu tak výborně, že jím snad musí být a Radha Mitchell je jednoduše k sežrání. Tenhle film ale není jenom o lásce a absurdních situacích, které občas řeší lidé s Aspergerovým syndromem. Nutí k zmyšlení nad tím, jak snadno odsuzujeme ty okolo nás, protože jsou nějakým způsobem výstřední, jak nedáváme šance těm, kteří se nechovají podle pravidel. Autisti nevnímají svět jako my. Neumějí komunikovat, příliš nerozumí mezilidským vztahům, nechápou vtipy,... a přesto (nebo právě proto) občas vidí nebo cítí něco, co je tak neskutečně opravdové, až to bolí. ()

snob

všechny recenze uživatele

Americký establišment se rozhodl k edukaci obyvatelstva, kde vysvětluje, že autismus je vcelku fajn, člověk se zamiluje, zasouloží, zasměje, přátelé si najde, práci a je mu celkově lépe, než obyčejnému člověku, který si pod pojmem autismus představuje nějakou směšnou vyhlášku Ministerstva dopravy. A přitom za všechno může pediatr, ten kazisvět. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když jste znuděný akčními filmy, tak si pustíte film, od kterého nic neočekáváte. Trailer tohoto filmu vás na youtube nijak nenadchl, ale spát se vám ještě nechce. Je to romantické drama-komedii, kde v hlavních rolí hraje pro mě neoblíbený Josh Hartnett a moje nejlepší herečka Radha Mitchell. No tak to překousnu a na začátek se kouknu... ...najednou se stane to, proč koukám na filmy. Možná nejlepší romantická komedie nebo drama, které jsem kdy viděl. NÁDHERNÝ FILM! ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Další film o autistech, tentokrát okořeněn love story mezi hlavními, samozřejmě velmi krásnými, hrdiny. Těžko uvěřitelný příběh s ještě hůře uvěřitelným happyendem. Po shlédnutí filmu Elling od Pettera Naesse jsem byla natěšená na Mozart and the Whale, ale bohužel jsem byla zklamaná. Jak byl Elling kouzelný svou nekomerčností, civilností a jednoduchostí, tak byl Mozart smutný svou podbízivostí, amerikanizací-produkce a natáčení v USA a touhou po zviditelnění pomocí hvězdného obsazení (Josh Harnett). Možná bych nebyla tak kritická, kdybych nesrovnávala s Ellingem. Ale říkala li jsem si u Ellinga: Ne, není dost filmů o autistech!, tak po Mozartovi jsem si říkala pravý opak. Pro zajímavost jen uvedu, že film měl původně točit Steven Spielberg a měl v něm hrát Robin Williams a Tea Leoni. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Proč tomu nenechali původní název? Mozart a velryba bylo mnohem trefnější. Dokonce i slováci měli alespoň víceříkající... ()

KuZd odpad!

všechny recenze uživatele

na zaklade pomerne vysokeho hodnoceni na CSFD (sveho casu pres 70%) jsem si tenhle film obsatarala. Nevim, co ve filmu bylo horsi, jestli samotny scenar a namet, nebo uplne silene spatne herecke vykony (takove prehravani jen tak ve filmu uz neuvidite)... proste hruza. Pri sledovani filmu se ptate, komu je film urcen - urcite ne normalnimu psychicky zdravemu jedinci. Jedinou omluvou by pro tvurce mohly byt, ze cilovou skupinou divaku jsou skutecne ti mentalne retardovani z ustavu, kterym by se tahle plitka pitomost treba mohla libit. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Jak už zmínila Deftie, příběh plyne, ale není tu jiskra, hlubší zápletka. Vím, že je to natočeno na motivy skut. událostí, ale tentokrát mi ani tohle nestačilo. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá sonda do života lidí s autismem, která ukazuje jeho nejrůznější podoby. Josh Hartnett i Radha Mitchell doslova excelují. Snímek nad kterým si popláčete a jste rádi, že dobře skončí... ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Když se na tento film koukáte s někým, kdo dané problematice rozumí a kdo vám stále říká, to je přesný, typický asperger apod., tak vlastně zjistíte, že je to poměrně dobře zahráno. Klasický snímek na pomezí 3-4*; takže 70%. ()

Reklama

Reklama