Reklama

Reklama

V průběhu studené války se francouzská tajná služba dostane k informacím o špionážní akci Sovětského svazu, namířené proti Spojeným státům. Varování americkým kolegům odstartuje řetěz osudných událostí.
Píše se rok 1981. Zklamání z Brežněvovy vlády a nenaplněných ideálů komunismu přiměje plukovníka KGB Grigorieva, jehož skutečné jméno zní Vladimir Vetrov, k radikálnímu kroku... Ve vší tichosti vyhledá v Moskvě francouzského inženýra a postupně mu předá celou řadu důvěrných dokumentů, svědčících o největší špionážní akci proti Spojeným státům v historii studené války.
Zdroj s krycím jménem Farewell se podílí na zničení špionážní sítě, díky níž sovětská tajná služba získávala detailní informace o stavu vědeckého, průmyslového a vojenského výzkumu na Západě. Ronald Reagan vyhlašuje nový zbrojní projekt Hvězdné války a Sovětskému svazu, který přišel o své drahocenné informátory, zvoní umíráček...
Berlínská zeď se nedožije konce dekády... Farewell tak svým způsobem pomohl změnit svět. Nepoužil při tom KGB dobře známé tradiční metody špionáže a za svoji práci nic nechtěl – to považoval za příliš kapitalistické. Splnil zkrátka jen svůj úkol – pro Rusko, ale především pro svého syna… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (35)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Plukovnik KGB s uslechtilymi idealy, co miluje francouzske vino a ke stesti mu staci poslech bozskeho Leo Ferre a lepsi budoucnost pro jeho syna. Zda se vam to zvlastni? Ne v tomhle filmu kombinujicim politicko-spionazni zapletku a vztahove drama. Grigoriev sympaticky ztvarneny Kusturicou se rozhodl ve jmenu "dobra" prebehnout na druhou stranu. Muj komentar jsem musel paradoxne poupravit. Kdysi jsem tento film videl a ohodnotil ho na lehky nadprumer, nedavno jsem mu dal druhou sanci a hrozne si ho uzil. I pres delsi stopaz, ktera ale nam fanouskum pomalych spionaznich dramatek nevadi. Spetka patosu se da take odpustit, hezke... ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Příjemné, pomalu se odvíjející špionážní drama, které významně vyniká právě absencí svištících kulek, nadpozemsky schopných a vševědoucích agentů, šťastných náhod, opuštěných lepých žen a jiných nesmyslů (Bourneovky & spol.). Jde spíše o konverzační drama s motivem studené války a vyjádření rozpadu sovětského impéria, ztracených nadějí a budoucí perspektivy. Zklamaný Grigoriev chce pro svého syna a Sovětský svaz lepší budoucnost, než břežněvovský těžkopádný a chatrný systém. Začátek vidí v rozpadu stávajícího systému. Některá místa ve filmu jsou jistě nedotažená, seznamy agentů se válejí po stole, Moskvou se projíždí jako oligarcha s hlasitě puštěným rádiem, kde vyhrává Léo Ferré aj. Ale když budete mít nadhled a budete chtít vidět příběh muže, který už nemůže pokračovat v ubíjejícím stereotypu bez budoucnosti, uvidíte jej. Film si rád pustím ještě jednou. ()

Reklama

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Atmosferou dost podobne take vybornemu spionaznimu filmu Tinker Tailor Soldier Spy. Je tu teda o neco pomalejsi tempo vypraveni, ale rozhodne tenhle film ma svoje kvality, predevsim ty herecke. Nejde tu o akci, ale o opravdovou spionaz, lidske osudy a odvahu... a v neposlendi rade o vysokou politickou hru velmoci na konci studene valky... *palec nahoru* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pomalý a pečlivý špionážní film, který ukazuje, jak ve skutečnosti sítě agentů fungují, ačkoliv v tomto případě se jedná o nepříliš standartní naverbování civilisty rovnou do akce. Každopádně nečekejte žádné střílení, špionská superhejblata či tajné schůzky v konspiračních objektech vybavených únikovými chodbami či skrýšemi zbraní. Tady se vlastně jen vozí papíry přes hranice. V druhé linii jde i o osobní dramata jak sovětského krtka uvnitř KGB, tak jeho francouzské spojky, První je zklamán socialistickým vývojem a dělá vše pro to, aby jeho dítě žilo v lepším světě, zatímco druhému spojení s francouzskou tajnou službou rozkládá manželství. A oba minipříběhy působí přirozeně a tím i uvěřitelně. Hercům není co vytknout, ale stejně jako většina i já na pomyslný piedestal stavím Emira Kusturicu, který mezinárodnímu obsazení výrazně dominoval. Na druhou stranu jestli jste se jako já těšili na Diane Kruger, budete zklamáni. Ta tu jen proběhne lesem. I tak se ale Francouzi vytáhli. 80% ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný pokus o kombinaci Bourneovek s The Company a kupodivu se pod to podepsala francouzská režie. Téměř dvě hodiny ztraceného času, vleklý děj, jestli se to tomu tak dá říkat, žádné vykreslení psychologie hlavních charakterů ve "špionážním" thrilleru mi přijde jako velký problém, příběh žádný, napětí žádné, bratři sověté majíc IQ tykve si nechají nafotit dokumenty nějakým lojzou Seržou, který je předá přes svou žaboužroutskou spojku američanům? Na to vše režisér potřeboval 113 minut? Mám takový pocit, že tento film musel distributor schvalovat do kin a na dvd v hodně pozdních hodinách z pátku na sobotu jinak nechápu.... absolutní ztráta času ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film je založen na skutečném příběhu Vladimira Ippolitovitche Vetrova, agenta KGB, který se rozhodl spolupracovat s francouzskou tajnou službou DST. V období let 1981-1982 Vetrov předal francouzské DST téměř 4 000 tajných dokumentů, včetně kompletního oficiálního seznamu 250 tajných agentů, tzv. linky X, kteří pracovali po celém světě. Unik těchto klíčových dokumentů způsobil takřka úplné zhroucení sovětské špionáže. Paradoxní je, že do vězení na 12 let byl odsouzen za vraždu a pokus o vraždu. Během schůzky se svou milenkou si myslel, že byl odhalen agentem KGB, v panice tohoto agenta bodl nožem a následně bodl i svou milenku, o které si myslel, že jej zradila. Zatímco milenka toto napadení přežila, agent KGB takové štěstí neměl. K odhalení, že je Vetrov dvojitým agentem, došlo až během jeho pobytu ve vězení. V roce 1983, nedlouho po tomto odhalení, byl Vetrov popraven. (Posheidon)

Reklama

Reklama