Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ aj v tomto prípade platí, že kniha je lepšia ako film. Hovorím to veľmi nerada, ale je to tak. Od komédie očakávam trošku viac. O dosť viac.... Nudila som sa, ale niečo ma pri tom držalo... Možno ta jednoduchosť a nekomplikovanosť. A platí to aj o Románe pre ženy. Ale mám obavy, že Viewegha už budem iba čítať... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Účastníci zájezdu zdaleka nejsou nějakou vtipnou komedií roku, spíše milým a sympatickým mixem, který toho nemá až tolik co sdělit, stejně jako takovým modelovým mixem české společnosti. Osazenstvo zájezdu tvoří svérázný kolorit, kde nikdo není vyloženě zlý, každý má jen svoje soukromá tajemství, představy, sny. Vztahy mezi nimi se pročistí, urodí se nové. Dialogy disponují civilností, jsou uvěřitelné, i když některé by měly mít místo pouze na papíře. Řemeslně jde o průměrné, ale neurážející dílko, pro masové publikum bezpochyby vděčné. Co vyloženě potěší je (po delší době v tuzemské kinematografii) herecké obsazení jednotlivých rolí. Od figurkaření (Pavel Liška mi po příjezdu na zájezd vůbec nechyběl), přes očekávané výkony (Eva Holubová a uměřený Klepl), až po zralé herecké party (Anna Polívková je skutečným talentem, kterého bychom si měli i nadále všímat). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"A svlíkat! Do naha! Fofrem! Mně tady na hlavu nikdo srát nebude." Jezdit autobusem k Jadranu je pod mou úroveň a tak to dělám maximálně jednou za rok. A asi v tom nebudu sám, když už se o tom natočil film a já jsem v něm poznal spoustu spoluobčanů, kteří se mi někdy pokusili pokazit dovolenou. Těmi se zabývat nebudu, protože sedí v každém autobusu, ale od premiéry tohoto snímku jsem si všiml, že vždy řídí alespoň jeden Karel a taková pitomost vždycky pobaví úplně všechny. Takže podšálky vrátit, Pamelu svléknout, paštiku na chleby namazat a bude to dovolená, o jaké si mohou Frantíci, Japonci a Eskymáci jenom nechat zdát. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

40% - Tento film se na začátku tváří jako další typický český hláškový film, rádoby „ze života“. Vtipné seznámení s postavami mělo něco do sebe, stejně, jako úvodní cesta autobusem. Již v ní ale mou pozornost upoutaly nepřirozené herecké výkony. Čestné výjimky se daly spočítat na prstech jedné ruky a tento zápor mě rušil po celý film; podobně, jako špatná hudba, neschopnost zajímavého vyprávění, a přes očividnou snahu i neúspěch v „dojemných momentech“. Výčet záporů bych uzavřel scénářem, který směle konkuruje jihoamerickým telenovelám, jen ve vstřícnější minutáži. Abych jen nekritizoval, na tento film se dobře dívá, pokud si chcete vyvolávat asociace s vlastními zájezdy. To je patrně jediný hlavní klad. Účastníci zájezdu je průměrný film s nádechem Homolkových (v dnešním rouše), sexuálně opepřený (nebo přesolený?), a s tolerancí a nadsázkou dobře stravitelný. Dobrou chuť a rychlé zažívání! ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Upozorňuji uživatele, že následující text je poněkud rouhačský. Čert vem, že Účastníci zájezdu postrádají děj a zápletku a jsou pouhou přehlídkou scének. Čert vem, že v oněch přehlídkách neúčinkují postavy, ale figurky pečlivě vybrané tak, aby pokryly co nejširší spektrum (děti, důchodkyně, dorůstající mládež, postarší manželé, dementní průvodkyně). Ale ani sám vládce pekel nemůže odčarovat fakt, že se místo příjemné letní oddechovky dostavila jarní únava, která tou oddechovostí a vtipností příliš nevyniká. A protože nejsem chlap (i když jsem potřebovala písemné potvrzení lékaře, aby mi to okolí uvěřilo, a to jsem ještě musela uplatit doktora koňakem), nespasí to u mě ani hrudník Jitky Kocurové, a pokud někdo pro mě téhle dovolenkové nudě hází záchranný kruh, není to Pamela, ale česká Bridget Jonesová Anny Polívkové, která si dokáže vybojovat svoje místo na slunci a bez námahy přimět diváka, aby jí držel všechny palce, a to i přesto, že na rozdíl od Bridget pro sebe nedostala vlastní film. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Když jsou Účastníci v autobuse na cestě domů, v jednom záběru slunce svítí z levé strany, dalším záběru pak ale z pravé. (PAULOO)
  • Kousek po začátku filmu jede autobus po D1 směrem od Chodova. Nástup cestujících probíhá na náměstí I.P. Pavlova. Při nástupu v čase 0:03:55 vidíme značku „přikázaný směr jízdy“ doleva. Autobus tedy musí ihned po odjezdu odbočit doleva do ulice Sokolská a poté pokračovat neustále rovně až na Nuselský most a dále na D1. Jenže ve filmu autobus jede okamžitě po tramvajových kolejích, což je vyloučeno, pokud by se mělo jet po D1 a neměl by se porušit onen příkaz jízdy doleva. Kromě toho je ulice Ječná jednosměrná směrem nahoru od Karlova náměstí. Dále vidíme Pamelu (Jitka Kocurová), jak seznamuje cestující s ovládáním sedadel – opět koleje – a když řidič Karel (Miroslav Krobot) mluví o kostech za sedačkami, autobus jede vedle tramvaje. Když Karel upozorňuje na hnědé podšálky, autobus jede relativně úzkou ulici a slyšíme zvonění tramvaje. Potom předá mikrofon druhému Karlovi (Pavel Liška), který říká, že z bílých šálků se horké kafe pít nedá, jenže to už jede autobus ulicí, evokující Evropskou výpadovku směr letiště (zvýšený tramvajový pás rozdělující silnici na dva a dva jízdní pruhy v každém směru). Když se Karlovi prvnímu vrátí jen bílý šálek, je autobus zase v relativně úzké ulici bez zvýšeného tramvajového pásu. A už je tu ono klesání D1 z Chodova. Přestože by autobus musel jet, aniž by potkal jedinou tramvaj, vypadá to, že se autobus motal schválně a nesmyslně po celé Praze, přičemž jezdil výhradně po kolejích. Ovšem od okamžiku rozjezdu až po D1 na Chodově žádné koleje nejsou. (pjotri)
  • Pro celovečerně debutujícího režiséra Jiřího Vejdělka byla možnost film natočit svým způsobem riskantní. V čase premiéry to komentoval: "Na jednu stranu jsem cítil velkou příležitost, protože celovečerní film láká každého filmaře, na druhou stranu jsem měl strach, jestli to není ten typ náhody, která vám zlomí vaz. Jisté bylo v první chvíli jen jedno - že je to velká výzva a že je to všechno v parádním časovém presu. Bylo potřeba přes léto napsat scénář, sestavit štáb, obsadit herce, najít lokace... S producenty jsem se poprvé sešel 1. června, točit se začínalo 12. září. Trochu to připomínalo smyčku, kterou si sám dávám kolem krku, ale vzal jsem to, mám rád adrenalinové sporty." (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama